EUROLYGA 2023

Europos taurės savaitė: „Ryto“ ugnis, įsismaginę „apelsininiai“ ir ASVEL nesėkmės kaina

Europos taurės turnyre ilgai su ugnimi žaidęs Vilniaus „Rytas“ nenusvilo ir lemiamoje dvikovoje sudegino varžovų viltis. „Ryto“ krepšininkai trečiadienį paskutiniajame „Top 16“ etapo ture namie įveikė „Monaco“ klubą ir pateko į atkrintamąsias varžybas, kurių ketvirtfinalyje susikaus su triskart Europos taurės laimėtoja „Valencia“ komanda.

Sostinės klubas nugalėjo Monaco komandą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sostinės klubas nugalėjo Monaco komandą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sostinės klubas nugalėjo Monaco komandą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sostinės klubas nugalėjo Monaco komandą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rokas Giedraitis atakuoja varžovų krepšį<br>Twitter nuotr.
Rokas Giedraitis atakuoja varžovų krepšį<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 11:58 PM, atnaujinta Feb 6, 2019, 11:59 PM

Kovą dėl antrojo pagal rangą Europos prizo bei kelialapio į Eurolygą taip pat tęs dvi Lietuvos krepšininkų turinčios užsienio komandos: Berlyno ALBA su Roku Giedraičiu ir Vilerbano ASVEL su Mantu Kalniečiu.

Vilniečiai. Vilniaus „Ryto“ krepšininkai lemiamą „Top 16“ etapo dvikovą laimėjo be didelio vargo. Lietuvos vicečempionai, palaikomi į „Siemens“ areną atėjusių 8421 sirgaliaus, trečiadienį sutriuškino Prancūzijos vicečempioną „Monaco“ klubą 90:68.

Vilniečiai jau pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 17:2, o po pertraukos skirtumas beveik visą laiką svyravo apie 20 taškų. Nors šį sezoną „Rytas“ ne vieneriose rungtynėse išbarstė didelę persvarą, šįkart ant to paties grėblio nelipo ir varžovams nesuteikė nė mažiausios galimybės.

Prancūzijos lygos lentelės viduryje esanti Monako ekipa į Lietuvą atvyko be dviejų tramuotų pagrindinio penketo žaidėjų Paulio Lacombe‘o bei Geraldo Robinsono ir trečiadienį registravo tik dešimt krepšininkų.

Tiesa, „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis didžiąją mačo dalį rėmėsi vos aštuoniais krepšininkais, o Mindaugą Girdžiūną ir tris jaunesnės kartos žaidėjus į aikštę įleido tik priešpaskutinę minutę, kai nebeliko abejonių, jog kelialapis į ketvirtfinalį jau tvirtai paslėptas „Ryto“ kišenėje.

Vilniaus komandoje naudingiausiai žaidė trys legionieriai. Amerikietis D.J.Seeley pelnė 21 tašką, baltarusis Arciomas Parachouskis įmetė 18 taškų ir atkovojo 11 kamuolių, kroatas Rokas Stipčevičius surinko 11 taškų. Jiems gerai talkinęs Eimantas Bendžius pelnė 10 taškų.

Lyderiai. „Top 16“ etape „Rytas“ per šešerias rungtynes iškovojo tris pergales ir E grupėje užėmė antrąją vietą. Grupės nugalėtoja tapo 5 rungtynes laimėjusi Berlyno ALBA. „Monaco“ ir Belgrado „Partizan“ pasiekė po dvi pergales ir baigė europinę kelionę.

Vilniaus komandos lyderiu „Top 16“ etape tapo tik gruodžio pabaigoje į Lietuvą atvykęs A.Parachovskis. Vidurio puolėjas iš Baltarusijos per Europos taurės varžybas pelno vidutiniškai 15 taškų ir atkovoja 8,7 kamuolio.

„Ryto“ rezultatyviausių sąrašo viršūnėje taip pat yra D.J.Seeley (12,1 tšk.), sausio pabaigoje su komanda atsisveikinęs Dominique‘as Suttonas (11,3 tšk.), E.Bendžius (10,3 tšk.), Martynas Echodas (9,8 tšk.) ir taip pat ne nuo sezono pradžios vilniečių aprangą vilkintis R.Stipčevičius (9,7 tšk.).

Beje, į asmeninės statistikos lyderių penketus patenka tik D.Suttonas, užimantis ketvirtąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 1,9).

Naudingiausias. Naudingiausiu „Top 16“ etapo šeštojo turo krepšininku tapo Krasnodaro „Lokomotiv“ puolėjas Draganas Apičius.

23 metų serbas, tik sausio mėnesį atvykęs į Krasnodarą iš Belgrado FMP klubo, trečiadienį pelnė 18 taškų (7/8 dvitaškių, 4/4 baudų), atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas ir surinko 30 naudingumo balų. „Lokomotiv“ namie sutriuškino autsaiderį Frankfurto „Skyliners“ klubą 84:58.

Antras pagal naudingumo balus šiame ture buvo A.Parachovskis (26).

Varžovai. Ketvirtfinalyje „Rytas“ susitiks su G grupės nugalėtoja „Valencia“. Valensijos komanda vienintelė „Top 16“ etape laimėjo visas šešerias rungtynes. Trečiadienį „apelsininiai“ namie įveikė Limožo CSP krepšininkus 91:84.

Europinių pergalių seriją „Valencia“ pradėjo dar praėjusių metų lapkričio viduryje ir laimėjo ketverias paskutiniąsias pirmojo etapo rungtynes. Tad šiuo metu Valensijos komandos seriją Europos taurės turnyre sudaro jau dešimt paeiliui iškovotų pergalių.

Ispanijos lygoje „Valencia“ laimėjo 12 iš 19 rungtynių ir dalijasi ketvirtąją vietą. Daugiau pergalių iškovojo tik trys Eurolygoje rungtyniaujančios komandos „Barcelona“ (16), Vitorijos „Baskonia“ ir Madrido „Real“ (po 14).

Beje, „Rytas“ ir „Valencia“ yra dvi iš trijų labiausiai tituluotų Europos taurės komandų. Šis turnyras rengiamas 17-ąjį kartą, o daugiau nei sykį taurę laimėjo tik „Valencia“ (2003, 2010 ir 2014 m.), „Rytas“ (2005 ir 2009 m.) ir „Chimki“ (2012 ir 2015 m.).

Tvarkaraštis. Kitose ketvirtfinalio dvikovose susirems Berlyno ALBA – Malagos „Unicaja“, Vilerbano ASVEL – Andoros „MoraBanc“ ir Kazanės „Uniks“ – Krasnodaro „Lokomotiv“.

Ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos kovo 5-13 d., pusfinalio – kovo 19-27 d., finalo – balandžio 9-15 d. Visuose trijuose atkrintamųjų varžybų etapuose bus kovojama iki dviejų pergalių.

Beje, Europos taurės atkrintamosiose varžybose žais trys komandos iš Ispanijos lygos, dvi iš Rusijos, po vieną – iš Prancūzijos, Vokietijos ir Lietuvos.

„Top 16“ etape tik „Valencia“ laimėjo visas šešerias rungtynes. Po penkias pergales iškovojo ALBA, ASVEL, „Uniks“ ir „MoraBanc“.

Prasčiausiai žaidė nė karto nelaimėjusios „Skyliners“ ir Zagrebo „Cedevita“ komandos.

Legionieriai. Abu užsienio klubams atstovaujantys lietuviai antradienį paskutiniajame „Top 16“ etapo ture žaidė rezultatyviai, bet jų komandų rezultatai buvo skirtingi. ALBA namie nugalėjo „Partizan“ klubą 97:74, ASVEL išvykoje pralaimėjo Ulmo „ratiopharm“ ekipai 68:86.

ALBA puolėjas Rokas Giedraitis per 27 min. pelnė 19 taškų (3/5 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 4/5 baudų), ASVEL gynėjas Mantas Kalnietis per 27 min. įmetė 16 taškų (3/4 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 7/8 baudų) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

R.Giedraitis nuo sezono pradžios žaidė visas 16 rungtynių, pelnydavo 14,6 taško ir atkovodavo 4,5 kamuolio. Jis yra rezultatyviausias ALBA žaidėjas (neskaičiuojant dėl traumų tik 6 rungtynes žaidusio Peytono Sivos) ir rezultatyviausias Europos taurės turnyro lietuvis. Viso turnyro rezultatyviausių krepšininkų sąraše R.Giedraitis užima 13-ąją vietą.

Dėl nedidelės traumos vienerias rungtynes praleidęs M.Kalnietis įmesdavo 11,3 taško ir atlikdavo 5,9 rezultatyvaus perdavimo. Vilerbano ekipos įžaidėjas pagal rezultatyvius perdavimus Europos taurės turnyre yra trečias.

Kaina. „Top 16“ etape ir ALBA, ir ASVEL iškovojo po 5 pergales ir tapo grupių nugalėtojomis.

Vis dėlto ASVEL komandai antradienį Vokietijoje patirtas vienintelis pralaimėjimas gali kainuoti labai brangiai, nes „Top 16“ etapo rezultatai (pergalių skaičius, o veikiausiai ir taškų skirtumas) lems aikštės pranašumą atkrintamųjų varžybų serijose.

Jei Vilerbano krepšininkai būtų pergalingai pabaigę šį etapą, jie būtų užsitikrinę aikštės pranašumą visuose atkrintamųjų varžybų etapuose. Tačiau dabar ASVEL prarado iniciatyvą. Šios ekipos rodikliai tarp keturių grupių nugalėtojų yra prasčiausi. Tad jei visas ketvirtfinalio dvikovas laimės grupių nugalėtojai, ASVEL tikrai neturės aikštės pranašumo nei pusfinalyje, nei finale.

Praeitis. Vilniaus komanda į Europos taurės ketvirtfinalį pateko po septynerių metų pertraukos. Antrajame pagal rangą Eurolygos rengiamame turnyre „Rytas“ tarp aštuonių geriausiųjų praėjusį kartą žaidė 2012 metų pavasarį. Tuomet vilniečiai įveikė ketvirtfinalio varžovą „Doneck“ klubą, o Chimkose surengtame finalo ketverte užėmė trečiąją vietą.

Kitą sezoną (2012-2013 m.) Vilniaus komanda žaidė Eurolygoje, o paskui per penkis sezonus iš Europos taurės keturiskart iškrito „Top 16“ etape (arba aštuntfinalyje, kai varžybos buvo rengiamos kita sistema) ir kartą – pirmajame grupių etape (2015-2016 m. sezone).

Europos taurė. „Top 16“ etapo 6 turas.

E grupė

Vilniaus „Rytas“ (D.J.Seeley 21, A.Parachovskis 18, 11 atk.kam., R.Stipčevičius 11, E.Bendžius 10) – „Monaco“ 90:68, Berlyno ALBA (R.Giedraitis 19, 5 išpr.praž.) – Belgrado „Partizan“ 97:74,

Lentelė: ALBA – 5, „Rytas“ – 3, „Monaco“ – 2, „Partizan“ – 2.

F grupė

Ulmo „ratiopharm“ – Vilerbano ASVEL (M.Kalnietis 16, 7 rez.perd., 5 išpr.praž.) 86:68, Krasnodaro „Lokomotiv“ – Frankfurto „Skyliners“ 84:58.

Lentelė: ASVEL – 5, „Lokomotiv“ – 4, „ratiopharm“ – 3, „Skyliners“ – 0.

G grupė

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Malagos „Unicaja“ 105:89, „Valencia“ – Limožo CSP 91:84.

Lentelė: „Valencia“ – 6, „Unicaja“ – 3, „Crvena Zvezda“ – 2, CSP – 1.

H grupė

Kazanės „Uniks“ – Andoros „MoraBanc“ 72:53, Zagrebo „Cedevita“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 75:79.

Lentelė: „Uniks“ – 5, „MoraBanc“ – 5, „Zenit“ – 2, „Cedevita“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.