EUROLYGA 2023

Rusijos krepšinio bosas A. Kirilenka siūlosi tapti derybininku tarp FIBA ir Eurolygos

Rusijos krepšinio federacijos prezidentas praeityje garsus žaidėjas Andrejus Kirilenka nuleido rankas – jo manymu, karas tarp įtakos tarp FIBA ir Eurolygos jau yra įžengęs į tokią stadiją, kad nė viena iš pusių nenori ir negali žengti elementariai protingo žingsnio.

Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka <br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 4:01 PM

14 metų NBA praleidęs A.Kirilenka dar ankščiau sakė, kad nesutarimai dėl FIBA rengiamos pasaulio krepšinio čempionato atrankos ir dėl to per Eurolygos turnyrą atsiradusių taip vadinamų langų veda visas suinteresuotas puses į niekur. Bet jis galėtų tapti pagrindiniu derybininku tarp Eurolygos ir FIBA.

Nors naujasis atrankos į pasaulio ir Europos čempionatus modelis buvo patvirtintas dar 2012 metais, Eurolyga 2017-siais tiesiog ignoravo FIBA prašymus atsižvelgti į rinktinių varžybų tvarkaraščius ir savąjį sudarė taip, kad didžioji dalis geriausių žaidėjų negali padėti nacionalinėms komandoms.

„Kaip sakoma šachmatuose, situacija yra patinė ir jokios išeities greitu metu nebus surasta, – agentūrai RIA Novosti kalbėjo Rusijos krepšinio federacijos prezidentas. – Aš asmeniški sutinku tapti derybininku tarp abiejų pusių, jei tik to reikės.

Aš neturiu jokių nusistatymų ar tam tikro požiūrio į situaciją, kurioje atsidūrė Europos krepšinis. Tiesa, aš skaičiau žiniasklaidoje, kad neva kariauju su Eurolygos vadovu Jordi Bertomeu, bet tai netiesa“.

A.Kirilenka įsitikinęs, kad dabar Europos ir pasaulio krepšinį gelbėtų tik pasirašyti tarp FIBA ir Eurolygos tam tikri dokumentai.

„Visi pavargo nuo situacijos, kuri dabar egzistuoja. Rinktinės negauna geriausių savo žaidėjų, kurie kovoja Eurolygoje, nes ši neplanuoja jokių langų per planetos pirmenybių atranką. Kol nebus pasirašyta sutartis, dokumentas, kuris reglamentuos abiejų pusių pozicijas – teises ir prievoles, nieko nebus“, – konstatavo rusas.

Dar prieš kurį laiką Rusijos krepšinio federacijos vadovas tikino, kad po netikėtos pasaulinės krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno mirties jo pareigas perėmęs 38-erių graikas Andreasas Zagklis nebus linkęs nuolaidžiauti Eurolygai.

„Juk A.Zagklis ilgą laiką dirbo P.Baumanno komandoje ir puikiai žino visus nesutarimus su Eurolyga. Mane šiuose nesutarimuose dirgina vienas dalykas.

Yra FIBA, kuri atsakinga už viso pasaulio krepšinio vystymąsi. Į FIBA sudėtį įeina 200 šalių, kurios palaiko naujos atrankos į svarbiausius turnyrus sistemos įdiegimą.

Viskas nutarta dar 2012 metais. Ir yra viena organizacija – Eurolyga, kuri stojasi piestu prieš naują sistemą, jos tvarkaraščius. Tačiau Eurolyga net nepabandė praktikoje suderinti tvarkaraščių.

FIBA bando kalbėtis, siūlo įvairius variantus, tačiau Eurolyga iškart atmeta visus pasiūlymus, bet, pastebėkite, pati nieko nesiūlo. Tai siaubinga jos pozicija.

Jūs tik negalvokite, kad aš esu naujosios FIBA sistemos šalininkas, tačiau jai reikia duoti šansą. Jei atranka į 2019 metų pasaulio čempionatą būtų praėjusi su visais Eurolygos žaidėjais, tai jai pasibaigus visos suinteresuotos pusės atsisėstų prie derybų stalo ir tas pats Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu papunkčiui išsakytų savo nuomonę, kodėl tokia atrankos sistema netinka geriausiems Europos krepšinio klubams.

Ir jei tie argumentai būtų tikrai svarūs bei rimti, tai neabejoju, kad FIBA sugrįžtų prie senojo modelio, per kurį buvo dalinami kelialapiai į tarptautinius turnyrus. Dabar yra taip, jog net nepabandžiusi Eurolyga žudo iniciatyvą – kerta ne medį, o sodinuką“, – kritikos strėles į Eurolygą vis dėlto laidė A.Kirilenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.