EUROLYGA 2023

Beprotiškai svarbus J. Valančiūno sprendimas: ateitis Memfyje – miglota

Jonas Valančiūnas įsisuko į organizaciją, kuri keičiasi iš esmės. Kitaip tokios situacijos ir negalima pavadinti, kai pažvelgiama į tai, kaip keičiasi po neseniai įvykusių mainų nuo šiol lietuvio atstovaujama „Memphis Grizzlies“ ekipa.

 J.Valančiūnas po sezono turės priimti svarbų sprendimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas po sezono turės priimti svarbų sprendimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Conley liko vieninteliu žaidėju, kuris ilgą laiką žaidžia Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Conley liko vieninteliu žaidėju, kuris ilgą laiką žaidžia Memfyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūno statistika NBA nėra prasta.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūno statistika NBA nėra prasta.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Jacksonas yra nauja Memfio klubo viltis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Jacksonas yra nauja Memfio klubo viltis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 3:29 PM, atnaujinta Feb 20, 2019, 4:59 PM

Šį sezoną J.Valančiūno sezonas, ko gero, turėtų baigtis kur kas anksčiau nei praėjusį, o tuomet krepšininko lauks labai svarbus sprendimas dėl ateities.

Memfio žiniasklaida klausia – kodėl verta sekti „Grizzlies“ komandos kaitą, kuo ji įdomi ir ko iš to tikėtis? Kartu analizuodama perspektyvas ir galimus tolimesnius veiksmus paliečia ir J.Valančiūno ateities klausimą. Po šio sezono jam teks rinktis – dar vieni metai Memfyje ar laisvųjų agentų rinka. 

Deja, atsižvelgdami į visas tendencijas, krepšinio analitikai konstatuoja, kad lietuvio ateitis Memfyje gali tapti miglota, todėl sprendimas, kurį reikės priimti po šio sezono, bus beprotiškai svarbus.

Prieš beveik dvi savaites „Toronto Raptors“ ekipą palikęs ir Memfyje atsidūręs 26-erių 213 cm ūgio Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas „Grizzlies“ gretose spėjo sužaisti du mačus, per kuriuos vidutiniškai pelnė po 17,5 taško, atkovojo po 8,5 kamuolio ir atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo. 

Pasikeitimai vyksta greitai, jų ir toliau bus

Kodėl sakoma, kad lietuvis papuolė į dideliais žingsniais besikeičiančią organizaciją? Puikus įrodymas yra tas, kad „Grizzlies“ komandoje liko vos keturi krepšininkai, kurie ten žaidė ir 2017-2018 metais, – Mike'as Conley, Ivanas Rabbas, Dillonas Brooksas, Chandleris Parsonsas. 

Dar iškalbingesnis faktas, kad vienintelis Mike'as Conley iš šių keturų žaidėjų „Memphis Grizzlies“ komandoje yra sužaidęs daugiau nei šimtą mačų.

„Grizzlies“ komandoje nebeliko tokių žaidėjų kaip 8 metus ten rungtyniavusio Zacho Randolpho, taip pat „Toronto Raptors“ gretose J.Valančiūno vietą užėmusio ir net 11 metų Memfyje žaidusio M.Gasolio. 

Dabar „Grizzlies“ neturi aiškios krypties, nebent tik visiškai pakeisti komandos veidą ir užsitikrinti kuo aukštesnį šaukimą NBA naujokų biržoje.

„Grizzlies“ komandos pokyčius sekantys Memfio žurnalistai jau svarsto, kad vos po kelių mėnesių galima matyti dar labiau pasikeitusią komandą su dar keletu naujų veidų, o svarbiausia, kad galiausiai net ir be ilgus metus komandai diriguojančio ir Memfio veidu tapusio M.Conley.

„Grizzlies“ komandą metų metus sekantys žurnalistai jau su nostalgija prisimena tokius žaidėjus kaip Z. Randolphas, Tony Allenas ar M. Gasolis.

Ir kaipgi juos pamirši, kai nuo 2010 iki 2017 metų sezono komanda buvo nuolatinė atkrintamųjų varžybų dalyvė, o 2012-2013 metais nukeliavo net iki Vakarų konferencijos finalo.

Tačiau vis stipriau abejojama, ar J.Valančiūnas gali tapti vienu iš tokių žaidėjų, kurie į „Grizzlies“ istoriją įsirašys ilgam.

J. Valančiūnas norės kuo daugiau

„Grizzlies“ situaciją nagrinėjantys analitikai beveik vieningai svarsto – daugiau nei realu, kad aukštaūgis iš Lietuvos, atsižvelgdamas į visą situaciją ir algų kepures bei kitose komandose esančias vietas, pasuks į laisvųjų agentų rinką.

J.Valančiūno kontraktas baigiasi jau po šių metų, tačiau puolėjas galės pratęsti sutartį, kurios vertė siektų daugiau nei 17 mln. JAV dolerių.

Bet paneigti, kad vidurio puolėjas, kuris 2018-2019 metų sezone, daugiausia dar žaisdamas „Toronto Raptors“ komandoje, rinko po 13,1 taško ir atkovojo po 7,3 kamuolio, nebūtų geidžiama žuvelė laisvųjų agentų rinkoje, labai sunku.

Kadangi „Grizzlies“ jau pasinėrė į aukšto NBA naujokų biržos šaukimo medžioklę, kuo aukštesnio rezultato reguliariajame sezone siekimas jiems jau nebėra labai aktualus.

Įdomus klausimas, apie kurį bus galima daugiau pasvarstyti po sezono, kaip tokioje situacijoje jaučiasi J.Valančiūnas? Juk iki tol jis Toronte pastaruosius keletą sezonų kovojo tik dėl aukščiausių vietų.

Yra svarstančių, kad Memfio klubui reikia leisti J.Valančiūnui žaisti starto penkete, duoti kuo daugiau laiko, esą taip jis gali pajusti norą pasilikti šiame mieste.

Tačiau, kita vertus, yra ir kitas variantas – gaudamas daugiau žaidimo laiko, gerindamas statistiką, J.Valančiūnas gali tiesiog geriau užsirekomenduoti prieš iššūkius naujose vietovėse ir vis drąsiau galvoti apie kitą karjeros stotelę, kuri tikrai nebūtų Memfis.

Šiame mieste, kalbant apie Lietuvos rinktnės vidurio puolėją, viena pagrindinių išvadų tapo labai aiški –  jeigu J.Valančiūnas nori siekti aukštumų, dabar jam nebereikia galvoti apie savo ateitį šioje komandoje ar komandinius rezultatus. Reikia tik žinoti vieną dalyką. Dabar yra puikus šansas pasisemti maksimalios – ir ne komandinės, o tik asmeninės naudos.

Ateitis vis tiek miglota

„Grizzlies“ komanda gerokai jaunina sudėtį, o tai tikrai nėra ženklas, kuriuo J.Valančiūnas turėtų džiaugtis, jeigu tik nuspręstų savo ateitį sieti su Memfiu.

„Grizzlies“ organizacija atsisveikino su klube 8 metus rungtyniavusiu Z.Randolphu, taip pat su net 11 metų joje rungtyniavusiu M.Gasoliu. 

Ekipos garbę nuo 2007 m. vis dar gina Mike‘as Conley, tačiau jau pastarajame mainų sūkuryje jo pavardė buvo įrašyta tarp kandidatų, kurie gali būti iškeisti.

„Grizzlies“ daugiau nei akivaizdžiai deda viltis į naująją kartą, o dabar visų žvilgsniai ypač krypsta į Jareną Jacksoną, kuris praėjusių metų NBA naujokų biržoje buvo pakviestas ketvirtuoju šaukimu.

19 metų 211 cm ūgio sunkiojo krašto puolėjo bei centro pozicijoje galintis žaisti krepšininkas šį sezoną renka po 13,8 taško ir atkovoja po 4,7 kamuolio.

Yra ir dar vienas jaunas aukštaūgis. Tai 22 metų, 208 cm ūgio vidurio puolėjo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose žaidžiantis Ivanas Rabbas.  Galbūt jis kol kas ir nėra toks geras, kaip J.Jacksonas, tačiau kai išvyko M.Gasolis, treneris jam leidžia rungtynes pradėti starto penkete. „Grizzlies“ organizacija nepraranda tikėjimo šiuo žaidėju.

Galbūt J.Valančiūnas gali tapti geru pavyzdžiu ir jaunuoliai galėtų gerai tobulėti šalia lietuvio? 

Apie tai galima pagalvoti, tačiau kiek labiau nei toks aspektas yra pabrėžiamas lietuviui kur kas nemalonesnis. Tas tobulėjimas galiausiai Lietuvos rinktinės vidurio puolėją nublokštų į antrą planą.

Kad ir kaip šiuo metu būtų dėliojamos spėlionės ir planai dėl J.Valančiūno ateities, tai yra tik dar vienas įrodymas, kodėl aukštaūgiui verta ir kodėl jis pats gali norėti išsikelti iš Memfio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.