EUROLYGA 2023

Apie neapykantą „Žalgirio“ sirgaliams prabilę Vilniaus „Ryto“ aistruoliai paskelbė karą LKL

„Gerai… Buvo nemažai diskusijų apie tai, kaip mums reaguoti į dar vieną LKL‘o baudą. Siūlyta daug skirtingų juokelių – pasakyti, jog B Tribūna tapo LKL generaline rėmėja, arba Lietuvos policijos stiliumi pakviesti visus skandavusius prisistatyti į B Tribūną.

Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>V. Ščiavinskas
Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>V. Ščiavinskas
Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės komandos aistruoliai nesutinka su LKL nuobaudomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 3:46 PM, atnaujinta Mar 13, 2019, 6:24 PM

Nusprendėme pakalbėti rimčiau apie tai, kas čia vyksta ir kodėl tai vyksta“, – taip socialiniame tinkle „Facebook“ savo poziciją išdėstė Vilniaus „Ryto“ aktyviųjų sirgalių grupė B tribūna.

Tačiau praėjus kelioms valandoms įrašas socialiniame tinkle buvo panaikintas.

Sostinės komandos aistruoliai buvo dar kartą buvo nubausti už necenzūrines skanduotes, o Lietuvos krepšinio lyga (LKL) už pakartotą nuostatų punkto pažeidimą skyrė dar vieną finansinę baudą klubui.

2019 m. kovo 10 d. per LKL čempionato rungtynes tarp „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkų „Ryto“ klubo sirgalių grupuotė skandavo necenzūrinę skanduotę, skirtą įžeisti varžovų klubą.

Tokiu būdu „Ryto“ sirgalių grupė pažeidė LKL nuostatų 44.1.5. punktą, kuris sako, kad LKL klubų sirgaliams ir sirgalių grupėms LKL rungtynių metu draudžiama skanduoti skanduotes, kuriose yra necenzūrinių žodžių[...].

Tai antras kartas šį sezoną, kai „Ryto“ sirgalių grupė pažeidžia šį LKL nuostatų punktą. Už tai „Ryto“ klubui skirta 1000 eurų bauda.

Pateikiame sutrumpintą sostinės komandos aistruolių pareiškimą.

„Pradėsime nuo istorijos. Ji yra tokia, kad „Rytas“ ir „Žalgiris“ vieni kitų nekenčia nuo 2000-ųjų. Dar šio amžiaus pradžioje Vilniaus arenoje skambėjo „žalia k***a“, vyko mažesni ar didesni konfliktai. Mūsų nuomone, šiuo metu neapykanta tarp šių dviejų klubų yra pasiekusi aukščiausią tašką.

Pavyzdžiui, yra buvęs atvejis, kai B Tribūna ir Green White Boys kartu palaikė Lietuvos krepšinio rinktinę. Dabar mes to neįsivaizduojame – niekas iš B Tribūnos nenorėtų stovėti vienoje tribūnoje ir kartu dainuoti dainas. Abi pusės turi vieni kitų nekenčiančias nemažas grupuotes, ką ir parodė pastarieji susitikimai. Pyktis jaučiamas ir tarp žaidėjų bei klubo vidaus. Gal ne visada tai yra išreiškiama, nes „Žalgiris“, kaip įprasta, vaidina šventą karvę, o „Rytas“ kartais prisibijo milžiniškos žalių įtakos Lietuvos krepšinyje.

Tiesa tokia, kad šita neapykanta išlaiko LKL‘ą. „Rytas“ yra vienintelis klubas, kuris įdomus Kaunui. Kodėl 400 gerbėjų iš Kauno atvyko į „Siemensą“, o ne „Švyturio“ ar „Cido“ arenas? Kodėl „Žalgirio“ arenoje su „Neptūnu“ susirenka keli tūkstančiai, o su „Rytu“ – virš 10 tūkstančių žiūrovų? Ar LKL‘o idealus mačas ir atmosfera yra „Cido“ arena rungtynėse „Lietkabelis“ – „Neptūnas“? Tiek klubai, tiek lyga visada giriasi mačų lankomumu ir populiarumu kai būna derbis, o to neatsiejama dalis yra tai, kad mes nekenčiam „Žalgirio“, o jie nekenčia mūsų.

Atimkite tai ir liksime su eilinėmis lygos rungtynėmis.

<...>

Šį sezoną už juos LKL išrašė keturias baudas – tris už „žalia k***a“ ir vieną už „šūdą raudoną“. Dabar nemeluokime sau, matėme mes visą situaciją ir gerbiamo Šarūno Mazalo vartymąsi LKL paskyroje. Mes, B Tribūna, nebėgome ir nerašinėjome, kad reikia bausti GWB/GL/GD dėl jų skanduočių – mes kaip tik nusivylėme aistruoliais iš Kauno, kad šį savaitgalį jie užmyžo ir neišdrįso to skanduoti, bet apie tai vėliau.

Po KMT pirmiausiai buvo nubaustas „Rytas“, tuomet kai kurie „Ryto“ fanai pradėjo rašinėti apie „Žalgirio“ skanduotes, kas iš jų pusės yra fair enough.

Bet LKL vartėsi, jog negirdėjo, kad nežino – turbūt kažkas jiems nusiuntė aiškius video įrodymus ir tik dėl visuomenės spaudimo buvo priversta skirti baudą Kauno komanda. Iš esmės, yra baudžiama tik už vieną skanduotę. Kalbam apie įžeidinėjimus? Dar visai nesenai visa „Ryto“ arena skandavo keletą žodžių Skučui ir tą darė ne vieną kartą. Kodėl negavome baudos? Nes ne „Žalgiryje“ žaidžia?

<...>

Mes savo įsitikinimų neatsisakysime – dabar tai yra principo reikalas. LKL užsimanė pakariauti su B Tribūna. Šnekant super atvirai, mes galime suprasti, kodėl taip kovojama su pirotechnika (nors čia irgi turėtų būti taikoma daugiau racionalumo) – ji yra nelegali ne vienoje šalyje ir nors prieš tai kovojama, bet yra kaip yra.

Keiksmažodžiai yra kitas absurdo lygis. Norima pavaidinti kažkokius angeliukus, sukurti NBA stiliaus renginį. B Tribūna arenose komandą palaiko jau virš 20 metų, esame matę daug skirtingo palaikymo, turime savo argumentų ir pasiduoti neketiname. Gal kada nors sugebėsite mus išstumti į žemesnes lygas, bet karas lengvas jums nebus“, – rašoma B Tribūnos paskyroje.

LKL pozicija

Lrytas.lt susisiekus su LKL komunikacijos direktoriumi Šarūnu Mazalu, šis pakomentavo viešumoje pasirodžiusius pareiškimus.

– Vienas iš aistruolių pasisakymų buvo apie tai, kad LKL po Karaliaus Mindaugo taurės finalo pirmiausiai nubaudė „Ryto“ klubą, o vėliau „Žalgirį“ tik jaučiant visuomenės spaudimą.

– Rungtynės vyko sekmadienį, bauda buvo skirta penktadienį. Buvo tam tikras delsimas. „Ryto“ komanda buvo nubausta iš karto, o dėl „Žalgirio“ aistruolių nei rungtynių inspektorius turėjo pastabų savo ataskaitoje, nei mes pastebėjome. Ties tuo dirbo keliese ir nieko neradome. Vėliau sulaukėme iš šalies tiesioginių nuorodų su konkrečiu laiku, kur transliacijos įraše buvo galima išgirsti necenzūrines „Žalgirio“ gerbėjų skanduotes

Žinoma, situacija buvo sudėtinga, buvome perklausę įraše kelis kartus ir tik gavus konkrečias nuorodas buvo galima atsekti tuos dalykus. Tad nieko panašaus, kad mylime vienus ar kitus. Aš tik noriu pasakyti, kad LKL niekada nei kovojo, nei kovos su sirgaliais, klubais. Mes kovojame, kad paverstume krepšinio rungtynes pozityvia aplinka, kad kiekvienas sirgalius atėjęs į areną jaustųsi saugiai ir patogiai.

Iki tol tam įrankių neturėjome.

– Ar tokie „Ryto“ sirgalių pareiškimai netaps savotišku spaudimu LKL žiūrėti į necenzūrines skanduotes atlaidžiau ar apskritai per peržiūrėti nuobaudos už tai?

– Tai yra LKL nuostatų punktai. Jei atsiras tokių siūlymų keisti ar pašalinti tam tikrus punktus nuostatuose, tada klubai su LKL valdyba susirinkę gali nuspręsti. Bet dabar mes manome, kad žengiame žingsnį į priekį, siekiant sukurti teigiamą atmosferą. Tikimės, kad sirgaliai supras, kad tokiu elgesiu labiau kenkia klubui, nei padeda.

Mes nesakome, kad norime pabloginti tą atmosferą ar užtildyti sirgalius, tačiau norime, kad arenose jaustųsi visi susirinkę aistruoliai, įskaitant ir šeimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.