EUROLYGA 2023

Burtai Lietuvos krepšininkams Kinijoje lėmė varžovus iš kitų žemynų – Australiją, Kanadą ir Senegalą

Vienuoliktas pagal dydį Kinijos miestas Šendženas šį savaitgalį tapo planetos krepšinio sostine – šeštadienį čia buvo traukiami 2019 metų pasaulio vyrų krepšinio čempionato burtai. Jie suskirstė 32 komandas į aštuonias grupes, kuriose krepšininkai sieks pirmųjų dviejų vietų ir teisės žaisti kitame grupių etape.

D.Adomaičiui - žinios iš Kinijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Adomaičiui - žinios iš Kinijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 FIBA priėmimas burtų išvakarėse.<br> FIBA nuotr.
 FIBA priėmimas burtų išvakarėse.<br> FIBA nuotr.
Kinų krepšinio legenda Yao Mingas.<br> FIBA nuotr.
Kinų krepšinio legenda Yao Mingas.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 16, 2019, 11:45 AM, atnaujinta Mar 16, 2019, 2:45 PM

Lietuva pateko į H grupę kartu su Australija, Kanada ir Senegalu. Rungtynės vyks Donguane. Tai 17-as pagal dydį Kinijos miestas, esantis šalies pietuose Gvandžou provincijoje. Jame yra 8,2 mln. gyventojų.

Dvi geriausios komandos pateks į antrojo etapo J grupę, kuri Nandzinge kovos su dviem geriausiomis komandomis iš G grupės, kurioje žais Prancūzija, Vokietija, Dominikos Respublika ir Jordanija.

Iki čempionato pradžios liko 167 dienos.

Šeimininkams - svajonių grupė

Burtų rezultatai turėjo patikti kinams ir kitoms į A grupę patekusioms komandoms. Joje atsidūrė Kinija, Venesuela, Lenkija ir Dramblio Kaulo Krantas.

Kai vos antrą kartą pasaulio čempionate dalyvaujantys lenkai atsidūrė šalia Kinijos ir Venesuelos, salėje nuaidėjo juokas, o lenkų atstovai rodė iškeltą nykštį.

Mirtininkų grupės statusą gavo F grupė, kurioje atsidūrė keturios panašaus pajėgumo komandos - Graikija, Brazilija, Juodkalnija ir Naujoji Zelandija.

Pagal burtus į šią grupę turėjo patekti Senegalas, tačiau tada Naujoji Zelandija būtų patekusi į lietuvių grupę pas australus, o tam galiojo iš anksto numatytas draudimas. 

Burtus traukė K.Bryantas  

Pasaulio krepšinio elitas jau penktadienį susirinko Kinijos pietuose esančiame 12,5 mln. gyventojų turinčiame Šendžene, kuris miestu tapo tik 1979 metais, bet padarė įspūdingą šuolį įkūrus čia laisvąją ekonominę zoną.

Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) vadovai prezidentas argentinietis Horacio Muratore ir generalinis sekretorius graikas Andreas Zagklis kartu su čempionate dalyvaujančių šalių atstovais penktadienio naktį mėgavosi prabangiu priėmimu, o miesto gyventojai ir svečiai galėjo stebėti burtų traukimo ceremonijai skirtą šviesų šou ant miesto dangoraižių.

Mūsų šaliai renginyje atstovavo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Čempionatas vyks aštuoniuose miestuose, o jo ambasadoriais paskirti Kinijos krepšinio federacijos vadovas, buvęs krepšininkas Yao Mingas ir JAV krepšinio legenda Kobe Bryantas.

40-metis K.Bryantas buvo pagrindinis veikėjas per burtų traukimo ceremoniją, o jam savo dainomis talkino 29 metų amerikietis atlikėjas Jasonas Derulo.

Tiesiogiai burtų traukimo ceremoniją galite stebėti čia:

Pasaulio krepšinio čempionato burtai

Traukiant burtus galiojo apribojimai žemynams, kad dvi vieno regiono komandos nepatektų į tą pačią grupę (išskyrus Europą).

A grupė (Pekinas): Kinija, Venesuela, Lenkija, Dramblio kaulo Krantas.

B grupė (Uhanas): Argentina, Rusija, Pietų Korėja, Nigerija.

C grupė (Guandžou): Ispanija, Puerto Rikas, Iranas, Tunisas.

D grupė (Fošanas): Serbija, Italija, Filipinai, Angola, 

E grupė (Šanchajus): JAV, Turkija, Čekija, Japonija.

F grupė (Nandzingas): Graikija, Brazilija, Juodkalnija, Naujoji Zelandija.

G grupė (Šendženas): Prancūzija, Dominikos Respublika, Vokietija, Jordanija.

H grupė (Donguanas): Lietuva, Australija, Kanada, Senegalas.

Antrajame etape komandos žais keturios grupėse po 4 komandas: I grupę (Fošane) sudarys po dvi ekipas iš A ir B grupių, J (Uhane) – iš C ir D, K (Šendžene) – iš E ir F, J (Nandzinge) – iš G ir H. Po dvi geriausias ekipas pateks į ketvirtfinalį.

Prieš burtus

Burtų krepšeliai

Prieš burtus FIBA suskirstė komandas į 8 krepšelius pagal reitingą. Kinija pateko į 1-ąjį krepšelį kaip šeimininkė ir iš karto buvo paskirta į A grupę. Titulą ginanti JAV iškart pateko į E grupę.

1-asis krepšelis: Kinija, JAV, Ispanija, Prancūzija.

2-asis krepšelis: Serbija, Argentina, Lietuva, Graikija.

3-asis krepšelis: Rusija, Australija, Brazilija, Italija.

4-asis krepšelis: Puerto Rikas, Turkija, Dominikos Respublika, Venesuela.

5-asis krepšelis: Vokietija, Čekija, Lenkija, Iranas.

6-asis krepšelis: Kanada, Juodkalnija, Filipinai, Pietų Korėja.

7-asis krepšelis: Nigerija, Senegalas, Naujoji Zelandija, Angola.

8-asis krepšelis: Japonija, Jordanija, Tunisas, Dramblio Kaulo Krantas.

Traukiant burtus 1, 4, 5 ir 8 krepšelių komandos pateko į A, C, E ir G grupes, o 2, 3, 6, ir 7 krepšelių komandos keliavo į B, D, F ir H grupes.

Prieš burtų ceremoniją H.Muratore į salėje susirinkusius kreipėsi ispaniškai, o renginio vedėjai ir Kinijos rinktinės kapitonas Yi Jialianis kalbėjo kiniškai, bet salėje surinkę įvairių šalių atstovai nesiklausydami nekantriai laukė, ką lems burtai.

Įtampą nuimti bandė J.Derulo atliekamos dainos, kuriose netrūko ir kiniškų akcentų.

Pasaulio čempionų taurę atnešęs K.Bryantas perdavė ją Yao Mingui, ir dvi buvusios NBA žvaigždės juokdamiesi prisiminė keletą karjeros momentų.

Atranka

Dainiaus Adomaičio treniruojama Lietuvos rinktinė per atrankos turnyrą laimėjo 11 iš 12 rungtynių. Lietuviai išvykoje nusileido italams, kuriems paskui atsirevanšavo per antrąsias rungtynes Klaipėdoje. Kitas komandas – Kosovą, Vengriją, Lenkiją, Kroatiją ir Olandiją – mūsų šalies rinktinė nugalėjo po du kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.