EUROLYGA 2023

Skaudžios žinios, kurių nenori girdėti D. Adomaitis: tenka viską apmąstyti iš naujo

Nors iki 2019 metų pasaulio krepšinio čempionato Kinijoje dar liko penki mėnesiai, rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui vis labiau turėtų skaudėti galvą, mat 2019 metais pasirodė jau ne viena žinia, apie kurią jis nori girdėti mažiausiai. Tai yra rinktinės žaidėjų traumos.

 D.Adomaičiui svarbių žaidėjų netektys kels nemažai problemų.<br> Lrytas.lt montažas
 D.Adomaičiui svarbių žaidėjų netektys kels nemažai problemų.<br> Lrytas.lt montažas
 J.Valančiūno sezonas baigėsi liūdna nata.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūno sezonas baigėsi liūdna nata.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Mačiuliui prireiks operacijos, jo sezonas baigėsi rimta, kairės rankos trauma.<br> FIBA.com nuotr.
 J.Mačiuliui prireiks operacijos, jo sezonas baigėsi rimta, kairės rankos trauma.<br> FIBA.com nuotr.
A.Gudaitis turėjo beveik garantuotą vietą Lietuvos rinktinės dvyliktuke.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis turėjo beveik garantuotą vietą Lietuvos rinktinės dvyliktuke.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 D.Motiejūnas baigęs sezoną Kinijoje sulaukė kvietimo iš NBA žaidžiančio San Antonijo klubo.<br> Sohu.com nuotr.
 D.Motiejūnas baigęs sezoną Kinijoje sulaukė kvietimo iš NBA žaidžiančio San Antonijo klubo.<br> Sohu.com nuotr.
M.Kuzminskui gali tekti žaisti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kuzminskui gali tekti žaisti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 1:00 PM, atnaujinta Apr 3, 2019, 1:04 PM

„Dėl rinktinės visi sprendimai bus priimami pasibaigus sezonui“, – per vieną Vilniaus „Ryto“ treniruočių, mesdamas į šalį klausimus apie nacionalinę komandą jis teigė žurnalistams.

Atsakymas aiškus, kadangi dabar 45-erių strategas daugiausia rūpinasi sostinės klubo reikalais, kuris siekia sėkmingai užbaigti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezoną.

Tačiau tarp klubinio krepšinio reikalų tiesiog negali nesisukti ir nacionalinės komandos rūpesčiai. Ypač, kai traumos viena po kitos šienauja svarbius krepšininkus, kurie neabejotinai figūravo D.Adomaičio mintyse galvojant apie pasaulio čempionatą.

Traumų pakirsti žaidėjai stumia link naujų sprendimų, kuriuos anksčiau ar vėliau tikrai teks priimti.

O vienas klausimas jau daugiau nei metus Lietuvos rinktinės strategui neduoda ramybės. Tai yra daugybę kartų aptarinėti bei aprašyti santykiai su 28-erių, 213 cm ūgio žaidėju Donatu Motiejūnu.

Smūgis pagrindiniam vidurio puolėjui

Šviežiausiu galvos skausmu, bent jau iki išsamių medikų prognozių, tapo pagrindinis rinktinės vidurio puolėjas 26-erių, 213 cm ūgio Jonas Valančiūnas.

Krepšininkas NBA lygoje po mainų iš „Toronto Raptors“ persikėlė į „Memphis Grizzlies“ klubą ir tai kiekvieną Lietuvos krepšinio sirgalių tik džiugino, mat ten jis sužibėjo visu gražumu.

Naujoje komandoje per devyniolika rungtynių puolėjas vidutiniškai per 27,7 minutės rinko 19,9 taško, atkovojo 10,7 kamuolio bei blokavo 1,6 metimo.  Deja, tik iki tam tikro momento. 

Kai iki reguliariojo sezono pabaigos liko vos keletas rungtynių ir J.Valančiūnas galėjo jį pabaigti puikia nuotaika nepaisant to, kad „Grizzlies“ nepateko į atkrintamąsias, iš dangaus trenkė galingas žaibas.

Puolėjas rungtynėse su „Los Angeles Clippers“ trečiojo kėlinio pabaigoje nesėkmingai nusileido ant varžovo Landry Shameto kojos ir patyrė traumą.

Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo, kad lietuvis patyrė antro laipsnio čiurnos patempimą. Jam sezonas baigėsi.

Iki iššūkių rinktinei liko dar daug laiko ir tai ramina, o remiantis traumų pavyzdžiais, reabilitacijos laikotarpis po tokio tipo traumos, kurią patyrė J.Valančiūnas įprastai trunka 3-6 savaites. Tačiau kiek iš tikrųjų laiko prireiks „Grizzlies“ aukštaūgiui, dar nėra aišku.

Laukia nervinga vasara?

J.Valančiūnas niekada neatsisakydavo padėti rinktinei svarbiose kovose, sunku būtų patikėti, kad atsisakytų ir šį kartą, jeigu tik leis sveikata. Juolab, kad ir laiko atsigauti yra daugiau nei užtektinai.

Bet ši vasara uteniškiui bet kokiu atveju nebus lengva, nes laukia labai svarbus sprendimas. Jis turi teisę priimti naują dar metus galiosiantį 17,6 mln. JAV dolerių sutartį su „Grizzlies“ arba nerti į NBA laisvųjų agentų rinką. Taigi, kol kas jo mintys daugiausia suksis tik apie tai.

Rinktinė be vieno geriausių Lietuvos žaidėjų tiesiog neįsivaizduojama ir vargu ar jis atsuks nugarą savo šaliai.

Bet netikėta trauma nuolatos šalies krepšininkus stebinčiam D.Adomaičiui tikrai turėjo įvaryti baimės.

Laukia rankos operacija

Viskas kur kas aiškiau ties kitais, traumas patyrusiais ir sezoną priverstinai baigusiais krepšininkais.

Pirmadienį galutinai tapo aišku, kad kur kas baisesnę traumą, nei buvo manyta patyrė Atėnų AEK klubui atstovaujantis Jonas Mačiulis.

34-erių 198 cm ūgio krepšininkui plyšo kairiosios rankos dvi sausgyslės ir lūžo alkūnės kaulas.

Puolėjas gydymą patikėjo specialistams Lietuvoje. Reabilitacija gali užtrukti iki penkių mėnesių, todėl Lietuvos rinktinėje, kuri rugpjūtį ir rugsėjį pasaulio čempionate Kinijoje kovos dėl kelialapio į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes, J.Mačiulis greičiausiai nežais. 

„Mano nuotaika gera. Nors ranką skauda, vaistais nepiktnaudžiauju. Bjauriausia yra naktimis, nes negaliu normaliai išsimiegoti – sužeistą ranką dedu ant pagalvių, bet vienas judesys – ir pašoku iš skausmo. Tada valandą žiūriu į lubas, negalėdamas užmigti. Vis dėlto žinau, kad tai – laikina ir tikiu, kad dar grįšiu į aikštę“, – bendraudamas su lrytas.lt kalbėjo jis.

Kol kas jis grįžo į Atėnus, kur gyvena jo žmona su vaikais, tačiau jau ateinantį pirmadienį vėl bus Lietuvoje, kadangi tada ir bus atlikta operacija.

Iškrito pusei metų

Rinktinėje tikrai nežais ir puikiai šį sezoną iki traumos šių metų pradžioje atrodęs, Milano „Olimpia“ atstovaujantis 25-erių, 208 cm ūgio vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

Apie NBA svajojęs bei galinga jėga po krepšiu rinktinėje galėjęs būti krepšininkas vasario pradžioje patyrė kairiojo kelio kryžminių raiščių traumą.

Jam jau buvo atlikta operacija, o be krepšinio praleis net pusę metų.

Ar nesantaika išnyks?

„Man, kaip treneriui, labai svarbu, jog žaidėjai patys norėtų žaisti rinktinėje ir man nereikėtų įkalbinėti. Tiek pakomentuosiu“, – situaciją praėjusių metų vasario mėnesį dėl D.Motiejūno aiškino D.Adomaitis.

Kiekvienas krepšinio gerbėjas puikiai žino istoriją apie D.Motiejūno bei D.Adomaičio santykius.

Treneris aiškino, kad D.Motiejūnas buvo kviečiamas į rinktinę, tačiau tinkamo atsakymo nepateikė. O pats krepšininkas teigė, kad LKF laiškas dėl pakvietimo į rinktinę nukeliavo klubui, šis jį perdavė Kinijos krepšinio federacijai ir tuo viskas pasibaigė.

Esą su juo asmeniškai taip niekas ir nesusisiekė. Taip D.Motiejūno žaidimo D.Adomaičio vadovaujamoje komandoje tema tapo pasaka be galo.

Nors galimybė buvo ne vieną kartą, atrankos rungtynėse atletas taip ir nesužaidė.

Viskas tik paaštrėjo, kai D.Motiejūnas neseniai gavo kvietimą prisijungti prie „San Antonio Spurs“ klubo, o žvelgiant į situaciją su traumomis ir tai, kad puolėjas bus įvardijamas kaip nebe Kinijos lygos žaidėjas, tačiau NBA, D.Adomaičiui spaudimas tik didėja.

Krepšinio ekspertams sprendimas nepakviesti NBA žaidėjo atrodytų labai keistas.

Užkulisiuose ir toliau netyla svarstymai, ar nesantaika tarp trenerio ir krepšininko užsiglaistys. Šioje situacijoje nė kiek neabejojama, kad D.Motiejūnas būtų puikus pakaitalas traumą patyrusiam A.Gudaičiui.

Ir jeigu nacionalinės komandos treneris jau buvo kažkiek apsidėliojęs galimus variantus, jokių abejonių – juos vėl reikės svarstyti iš naujo.

Be veterano žais kitaip

Po J.Mačiulio traumos, pakitimų tikrai atsiras rinktinės sunkiojo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose.

Laimei, ieškant sprendimų šioje situacijoje, pasirinkimų D.Adomaičiui yra kur kas daugiau.

J.Mačiulis galėjo žaisti abejose minėtose pozicijose. Ko gero, rinktinėje tarp šių pozicijų jam ir būtų tekę judėti.

Tačiau veteranui iškritus iš rikiuotės, daugiau žaidimo laiko turėtų gauti Milano „Olimpia“ klubui atstovaujantis 29-erių 205 cm ūgio Mindaugas Kuzminskas bei žalgirietis, 27-erių 198 cm ūgio Edgaras Ulanovas.

Priklausomai nuo to, ar rinktinėje žais D.Motiejūnas, kuris gali rungtyniauti sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, vietos galutiniame dvyliktuke gali atsirasti ir Berlyno ALBA žaidėjui 26-erių 201 cm ūgio Rokui Giedraičiui ar Vilniaus „Ryto“ atstovui, 28-erių 203 cm ūgio Eimantui Bendžiui.

Viskas gali priklausyti ir nuo to, kaip D.Adomaitis pažvelgs į galimą J.Valančiūno bei „Indiana Pacers“ krepšininko, 22-ejų 208 cm ūgio Domanto Sabonio tandemą, kadangi pastarasis dažnai gali būti pastumiamas į sunkiojo krašto puolėjo poziciją.

D.Adomaitis atrankoje, kai negalėjo pasikviesti daugumos geriausių šalies žaidėjų prasisuko patyręs vos vieną nesėkmę.

Tačiau žinant, kad pasaulio čempionato pirmojo etapo H grupėje lauks grėsmingos Kanados bei Australijos rinktinės, teks vėl įdėti daug darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.