EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: ypatingi „Žalgirio“ pasiekimai ir nelaimingas M. Kuzminskas

Paskutiniajame Eurolygos reguliariojo sezono ture rezultatyviausiai tarp Lietuvos krepšininkų žaidė Mindaugas Kuzminskas. Tačiau jis kartu buvo ir nelaimingiausias – Milano „Olimpia“ pralaimėjo lemiamą dvikovą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

M.Kuzminsko pastangų pergalei pasiekti neužteko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kuzminsko pastangų pergalei pasiekti neužteko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai pateko į Eurolygos atkrintamąsias.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 5, 2019, 8:04 AM, atnaujinta Apr 5, 2019, 8:06 AM

M.Kuzminskui teks pavydžiai stebėti, kaip elito aštuonete kovoja ketvirtadienį ypatingą pergalę pasiekęs Kauno „Žalgiris“, kuris per svarbiausią reguliariojo sezono dvikovą ištraukė slaptą ginklą Antaną Kavaliauską, bei dar du užsienio klubams atstovaujantys lietuviai Lukas Lekavičius ir Tadas Sedekerskis.

„Žalgiris“

Pergalė. Eurolygos reguliarųjį sezoną „Žalgiris“ baigė išvykoje nugalėdamas Madrido „Real“ klubą 93:86.

Žalgiriečiai jau antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą (46:36), o trečiojo kėlinio viduryje pirmavo net 16 taškų skirtumu (61:45). Tiesa, ketvirtajame ketvirtyje Madrido komanda išlygino (74:74), o paskui ir persvėrė rezultatą (77:76), tačiau „Real“ pirmavo tik 14 sek. Paskui „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas pradėjo taiklių metimų iš vidutinio nuotolio seriją, po kurios Kauno ekipa vėl išsiveržė į priekį ir sugebėjo apginti trapią persvarą paskutinėmis dvikovos minutėmis.

Ispanijos sostinėje pasiekta pergalė „Žalgiriui“ buvo ypatinga ne vien dėl iškovoto kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Kauno komanda pirmą kartą šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu įveikė „Real“ klubą jo aikštėje ir taip pat pirmą kartą šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu pasiekė šešias iš eilės pergales.

„Žalgiris“ varžovų arenoje prieš „Real“ praėjusį kartą laimėjo 1999 metų rugsėjo 30 d. paskutiniajame FIBA Eurolygos sezone. Paskui kauniečiai devynis kartus keliavo į Madridą, bet vis turėdavo pripažinti „karališkojo“ klubo viršenybę.

Šešerias iš eilės Eurolygos turnyrų rungtynes Kauno komanda praėjusį kartą laimėjo 1999 metų kovo ir balandžio mėnesiais, kuomet tapo FIBA Eurolygos čempione. Tada „Žalgiris“ atkrintamosiose varžybose paeiliui įveikė Stambulo „Ulker“ (dukart), Stambulo „Efes Pilsen“ (dukart), Pirėjo „Olympiakos“ ir Bolonijos „Virtus“ klubus.

Žaidėjai. „Žalgirio“ dvyliktukas, palyginti su keleriomis praėjusiomis rungtynėmis, nepasikeitė. Traumuotus Paulių Jankūną ir Lauryną Birutį vėl pakeitė dubleriai Rokas Jokubaitis ir Lukas Uleckas, kuriems pabandyti Madrido arenos parketo neteko.

Keturi rungtyniavę Lietuvos krepšininkai pelnė beveik trečdalį komandos taškų – 29 iš 93. Tarp lietuvių puldamas labiausiai pasižymėjo Antanas Kavaliauskas, pelnęs 10 taškų. Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis prie pergalės pridėjo po 7 taškus, Marius Grigonis – 5 taškus. Be to, M.Grigonis atkovojo 5 kamuolius ir pakartojo karjeros rekordą.

„Real“ komandoje buvo registruoti tik du Ispanijos krepšininkai Santi Yusta (4 taškai) ir Felipe Reyesas (2 taškai).

Padėtis. Nors ketvirtadienį buvo sužaista tik pusė paskutiniojo turo, o dar ketverios rungtynės vyks penktadienį, dar prieš paskutiniąją reguliariojo sezono dieną paaiškėjo visos aštuonios komandos, kurios dalyvaus atkrintamosiose varžybose.

Kelialapius į ketvirtfinalį iškovojo Stambulo „Fenerbahçe“ (24 pergalės), Maskvos CSKA (24), „Real“ (22), Stambulo „Anadolu Efes“ (20), „Barcelona“ (17), Atėnų „Panathinaikos“ (16), Vitorijos „Baskonia“ (15) ir „Žalgiris“ (15).

Šių komandų vietos jau nebegali pasikeisti, tad ketvirtfinalyje susitiks: „Fenerbahçe“ – „Žalgiris“, CSKA – „Baskonia“, „Real“ – „Panathinaikos“ ir „Anadolu Efes“ – „Barcelona“. Atkrintamosios varžybos prasidės balandžio 16 d.

Legionieriai

Ketvirtadienį paskutines reguliariojo sezono rungtynes žaidė ir trys užsienio komandos, kurioms atstovauja Lietuvos krepšininkai. Mindaugui Kuzminskui šios rungtynės kartu buvo ir paskutinės viso Eurolygos sezono rungtynės – be sunkią traumą patyrusio Artūro Gudaičio žaidžianti Milano „Olimpia“ pralaimėjo lemiamą mūšį ir atsisveikino su svarbiausiu žemyno turnyru iki kito rudens.

Italijos čempionų viltys buvo sudaužytos Turkijoje, kur „Olimpia“ nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ klubui 95:101. Milano krepšininkai geriau žaidė tik antrajame kėlinyje ir trečiojo kėlinio pradžioje, kuomet įgijo didžiausią rungtynėse 13 taškų persvarą (61:48). Tačiau šis skirtumas pažadino Stambulo komandą, kuri paspaudė greičio pedalą ir dar trečiajame kėlinyje persvėrė rezultatą (71:66), o visą ketvirtąjį kėlinį lenkė svečius keliais nedideliais žingsneliais.

M.Kuzminskas per 18 min. pelnė 14 taškų ir atkovojo 6 kamuolius.

Tą patį vakarą lemiamą dvikovą įtikinamai laimėjo Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai. Jie namie nugalėjo Eurolygos autsaiderę Podgoricos „Budućnost“ komandą 87:67. Svečiai rodė nagus pusantro kėlinio, bet antrojo ketvirčio viduryje Graikijos čempionai pradėjo spurtą 13:0, po kurio nutolo 47:34, ir beveik visą likusią mačo dalį pirmavo dviženkliu skirtumu.

„Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius prie šios pergalės beveik neprisidėjo. Jis žaidė tik 3 min. ir taškų nepelnė.

Vitorijos „Baskonia“ komandai, kad iškovotų kelialapį į ketvirtfinalį, net nereikėjo laimėti. Vitorijos krepšininkai išvykoje pralaimėjo Maskvos CSKA klubui 78:82, tačiau sulaukė palankių rezultatų kitų komandų dvikovose. Baskų krašto komanda galėjo neatiduoti savo likimo į varžovų rankas – „Baskonia“ po trijų kėlinių buvo priekyje 66:55, tačiau subyrėjo paskutinėje mačo dalyje.

„Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis į aikštę nebuvo įleistas.

Savaitės lietuviai

Antanas Kavaliauskas („Žalgiris“). A.Kavaliauskas pirmoje mačo pusėje tapo slaptuoju „Žalgirio“ ginklu. Varžovai nepatikėjo, kad vidurio puolėjas gali pataikyti iš vidutinio nuotolio, o A.Kavaliauskas lyg konvejeriu siuntė kamuolį į „Real“ krepšį iš 4-5 metrų nuotolio ir per du pirmuosius kėlinius pelnė 10 taškų.

Maža to, 34 metų aukštaūgis neįprastai greitai judėjo ir neleido varžovams įsismaginti Kauno komandos baudos aikštelėje. Po pertraukos A.Kavaliauskas sulėtėjo ir turėjo problemų dengdamas Walterį Tavaresą, bet kitas užduotis atliko patikimai. Jis žaidė 14 min. ir pelnė 10 taškų (5/7 dvitaškių). A.Kavaliausko rezultatyvumas šį sezoną tik ketvirtą kartą buvo dviženklis, o vidurkis pakilo iki 5,6 taško.

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). M.Kuzminskas žaidė trumpai, bet produktyviai. Jis pataikė iš toli, gerai atsidengdavo po varžovų krepšiu ir žymiai sustiprino „Olimpia“ puolimą. Tačiau kartu lietuvis susilpnino komandos gynybą – pro M.Kuzminską, lyg pro stovintį, praskriedavo net ir greičiu nepasižymintis Adrienas Moermanas.

M.Kuzminskas žaidė 18 min., pelnė 14 taškų (3/4 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/3 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius. Jo vidurkiai – 8,5 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio.

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). E.Ulanovas nesiveržė į atakos smaigalį, bet jo tikslūs veiksmai tiek rengiant komandos puolimą, tiek stabdant varžovų atakas buvo viena kertinių pergalės priežasčių. Kauno komandos puolėjas žaidė 20,5 min., pelnė 7 taškus (0/1 dvitaškio, 1/3 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas. Jo vidurkiai – 7 taškai ir 3,2 atkovoto kamuolio.

Savaitės nusivylimas

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). Nors „Panathinaikos“ pasiekė įtikinamą pergalę, L.Lekavičius žaidė tik dvi trumpas atkarpėles pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose. Pirmoji lietuvio atkarpa buvo labai nesėkminga – jam įėjus į aikštę, „žalieji“ greitai iššvaistė 8 taškų persvarą.

Matyt dėl to, treneris Rickas Pitino antrą šansą L.Lekavičiui suteikė tik paskutinėmis mačo sekundėmis. Lietuvis aikštėje praleido 3 min. ir nė karto nemetė į krepšį. L.Lekavičius septintą kartą šį sezoną rungtynes baigė nepelnęs nė taško, o jo vidurkis nukrito iki 3,9 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.