EUROLYGA 2023

Žemaitijos sostinės klubas subrendo pergalėms

Kukliu biudžetu besiverčianti „Telšių“ ekipa ne tik pirmą kartą prasibrovė į Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) apdovanojimų dalybas, perrašė istoriją, bet ir paliko finalo ketvertą be varžybų šeimininkų. Užsispyrę žemaičiai ketvirtfinalio serijoje sausu rezultatu 3:0 parklupdė turtingesnę Jonavos „Sintek-Jonavą“.

 „Telšių“ ekipos senbuvis kapitonas M.Norkus žaidžia nuo pirmojo sezono.<br> G. Šiupario nuotr.
 „Telšių“ ekipos senbuvis kapitonas M.Norkus žaidžia nuo pirmojo sezono.<br> G. Šiupario nuotr.
 „Telšių“ klubo direktorius V.Kolesinskis džiaugėsi, kad itin ryškių žvaigždžių neturinti komanda perrašė istoriją ir prasibrovė į finalo ketvertą.<br>G. Šiupario nuotr.
 „Telšių“ klubo direktorius V.Kolesinskis džiaugėsi, kad itin ryškių žvaigždžių neturinti komanda perrašė istoriją ir prasibrovė į finalo ketvertą.<br>G. Šiupario nuotr.
 Didelis postūmis buvo nauja arena, nes iki tol Žemaitijos sostinės komanda namų rungtynes žaidė Mažeikiuose.<br> G. Šiupario nuotr.
 Didelis postūmis buvo nauja arena, nes iki tol Žemaitijos sostinės komanda namų rungtynes žaidė Mažeikiuose.<br> G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-08 14:07

Pirmąjį ketvirtfinalio mačą namuose Žemaitijos sostinės ekipa laimėjo 80:74, svečiuose išplėšė pergalę 93:90, o seriją užbaigė triumfu – 78:62. Trenerio Rimanto Grigo auklėtiniai šį sezoną nė karto taip ir nelaimėjo prieš kovingumu garsėjančius žemaičius. Mat abi reguliariojo čempionato dvikovos irgi baigėsi įtikinama „Telšių“ pergale – svečiuose telšiškiai laimėjo 97:87, o namuose sutriuškino varžovus 89:67. „Mūsų tikslas buvo patekti į stipriausiųjų ketvertą, o svajonė – parsivežti medalius“, – ketvirtfinalio serijos pradžioje kalbėjo „Telšių“ klubo direktorius Vidas Kolesinskis.

Nutraukė seną prakeiksmą

2012 m. įkurtas „Telšių“ klubas tris sezonus žaidė Regionų krepšinio lygoje ir iškovojo teisę žaisti antrajame pagal pajėgumą krepšinio turnyre Lietuvoje. Dvejus metus telšiškiai namų mačus žaidė Mažeikiuose, nes neturėjo tinkamos namų arenos.

Tris pastaruosius sezonus „Telšių“ krepšininkai žaidė NKL atkrintamosiose rungtynėse, bet jos baigdavosi vienodai. Namų aikštės pranašumą turėdavę žemaičiai savo sirgalių akivaizdoje pralaimėdavo pirmąsias serijos rungtynes, o galiausiai – ir visą seriją tuo pačiu rezultatu 1:3. Beje, prieš metus pralaimėta tam pačiam Jonavos klubui. Todėl prieš pirmąjį serijos mačą šeimininkų komandos direktorius V.Kolesinskis nerado sau vietos.

„Gal pagaliau nutrauksime šį prakeiksmą, gal ketvirtą kartą nebepasikartos ši istorija“, – ir prieš rungtynes, ir per įtemptą mačą nervingai vaikščiodamas kalbėjo verslininkas. Jo neguodė, kad jonaviškiai atvažiavo po permainingos penkių rungtynių aštuntfinalio serijos, kurioje vargais negalais 3:2 pranoko Šilutės komandą.

Ir traukia, ir baugina

„Mūsų stiprybė ir trūkumas yra tai, kad neturime aiškaus lyderio. Esame stiprūs, nes iššauti gali bet kuris sudėties krepšininkas, – kalbėjo V.Kolesinskis. – Tačiau būna momentų, kai aiškus lyderis yra būtinas.“ Septynerius metus komandai vadovaujantis verslininkas pripažino, kad jam net nedrąsu pagalvoti apie ateitį: „Patekti į finalo ketvertą yra puikus rezultatas, o pergalė jame prilygtų stebuklui. Net nežinau, ką reikėtų daryti, jei iškovotume teisę varžytis aukščiausiu lygiu – Lietuvos krepšinio lygoje.“

V.Kolesinskis sakė, kad aukščiausio lygio krepšinio kovų skonis masina, bet baugina kelis kartus išaugsianti finansinė našta, nes tektų gerokai stiprinti sudėtį. „Telšių“ klubo didžiausi rėmėjai yra Telšių rajono savivaldybė ir verslininko įmonė „Robmona“. Taip pat nemažu indėliu prisideda „Telšių keliai“, „Slėnis“, „Statmax“, saugos tarnyba „Argus“. Telšiškiai išsiilgę krepšinio, todėl net dešimtadalį biudžeto pavyksta surinkti iš parduotų bilietų. Per kiekvienas rungtynes 900 žiūrovų vietų arenos tribūnos artipilnės, o per lemiamas kovas sunku rasti tuščią vietą. „Mums ne problema būtų padidinti sirgalių tribūnų vietų skaičių iki 1200. Didžiausias galvosūkis siekiant vietos LKL – biudžetas, kurį galėtume surinkti tik visi telšiškiai surėmę pečius“, – kalbėjo verslininkas.

Tarsis su savivaldybe

Ketverius metus NKL kovojančio klubo vadovas pripažino, kad knieti pasiekti aukščiausią lygį. Juolab kad Žemaitijos garbę LKL gina vienintelis Klaipėdos „Neptūnas“. Anksčiau pajėgiausioje lygoje kovojo Šilutės, Plungės, Mažeikių, Palangos ekipos, bet visos dėl finansinių sunkumų turėjo trauktis.

„Tiek mums, privatiems rėmėjams, tiek savivaldybei būtų rimtas iššūkis išlaikyti aukščiausiojoje lygoje žaidžiančią komandą, todėl reikia tartis su vietos politikais, verslininkais. Juk geriausio lygio krepšinio reikia ne tik rėmėjams, tai yra vienas būdų sustabdyti jauną žmogų likti gimtinėje, – kalbėjo V.Kolesinskis. – Savivaldybės tarybos kolegijoje praėjusiais metais jau buvo pritarta krepšinio akademijos po „Telšių“ krepšinio klubo vėliava idėjai. Tačiau nedarėme skubotų žingsnių, norėjosi pasitarti su naujai išrinktais Telšių rajono savivaldybės vadovais.“

„Telšių“ klubo vadovas šypsojosi, kad žengus žingsnį pirmyn tektų keisti ir klubo strategiją. Mat iki pat šiol įstengta verstis su iš Žemaitijos kilusiais krepšininkais – savais, kurie moka žemaičių kalbą. Šiemetėje komandoje yra pirmasis legionierius – JAV užaugęs ir studijas baigęs Juozas Balčiūnas. „Man pačiam geriau savas, nes metus paauginti užsienietį ir jį paleisti nesinori. Juolab kad labai gero žaidėjo įpirkti negalime, todėl reikėtų dalyvauti savotiškoje loterijoje“, – sakė V.Kolesinskis.

Komanda išlaiko branduolį

Šiemetėje komandoje yra trys žaidėjai, pradėję rungtyniauti nuo pat pirmojo sezono. Nuo 2012 m. „Telšių“ garbę gina Mindaugas Norkus, Ovidijus Kaminskis, Laurynas Kaveckis, o komandai va-dovauja Artūras Domarkas. Taip pat nuo pat pradžių iki 2017 m. pabaigos buvo vyr. treneriu ir į RKL čempionato nugalėtojus atvedė legendinis Žemaitijos krepšininkas Augenijus Vaškys. Iš pastarojo ekipos vairą perėmęs kitas užmojų nestokojantis žemaitis – Povilas Šakinis – žada su „Telšiais“ visas jėgas atiduoti ir pirmą kartą pasiektame NKL finaliniame ketverte.

V.Kolesinskis įsitikinęs, kad strategija kasmet išsaugoti komandos branduolį yra teisinga. Tiesa, nemaža dalis „Telšių“ žaidėjų nėra pasiekę LKL meistriškumo lygio. To, kuris aukštyn kopiantį Žemaitijos sostinės klubą ir masina, ir gąsdina. Po savaitės žemaičiai žengs pirmą žingsnį ir bandys perkopti pusfinalio barjerą. Jis gana aukštas, nes kautis teks su reguliariojo sezono nugalėtoja Šakių „Vyčio“ ekipa (32 pergalės ir 10 pralaimėjimų).

Su pastarąja šį sezoną kautasi jau 4 kartus. Triskart pergalę (79:76, 88:77 ir 81:78) šventė „Vyčio“ krepšininkai, o per paskutinę dvikovą triumfavo „Telšiai“ – 100:82. „Didžiausias galvosūkis siekiant vietos LKL – biudžetas, kurį galėtume surinkti tik visi telšiškiai surėmę pečius.“

Vizitinė kortelė

  • „Telšių“ klubas įkurtas 2012 m.
  • Ketvirtą sezoną NKL žaidžianti komanda patekdavo į atkrintamąsias varžybas, bet nė karto neperžengė pirmojo etapo – visas serijas pralaimėdavo 1:3.
  • 2015–2016 m. telšiškius aštuntfinalyje eliminavo Jonavos „Petrochema“, 2016–2017 m. ketvirtfinalyje pralaimėjo Šakių „Vyčiui“, o 2017–2018 m. sezoną aštuntfinalyje su-klupta prieš Jonavos ekipą.
  • Šį sezoną Telšių krepšininkai reguliariajame čempionate buvo ketvirti – iškovojo 25 pergales ir patyrė 17 pralaimėjimų.
  • Komandos lyderiai – Deividas Rasys (11,7 tšk., 5 atk. kam.), M.Norkus (11,6 tšk., 5,4 atk. kam.), O.Kaminskis (11,4 tšk., 5,4 atk. kam., 17,5 naud. bal.), Ignas Razutis (11 tšk., 5,5 rez. perd., 15,7 naud. bal.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.