EUROLYGA 2023

Rokas Giedraitis neleido „Valencia“ žengti į Eurolygą – Europos taurės finale prireiks lemiamo mačo

[[ge:lrytas:lrytas:9955730]]

Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br> Scanpix. com nuotr.
Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br> Scanpix. com nuotr.
Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br>„Valenciabasket.com“ nuotr.
Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br>„Valenciabasket.com“ nuotr.
Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br> Scanpix. com nuotr.
Pirmąjį mačą laimėjo „Valencia“.<br> Scanpix. com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 11:20 PM, atnaujinta Apr 12, 2019, 11:34 PM

Vokietijos Berlyno ALBA klubas sugebėjo išlyginti Europos taurės finalo seriją, nors tam ir prireikė ir vieno pratęsimo. Namie kovoję vokiečiai penktadienį po 45 minučių mūšio ir atsitiesimų sugebėjo palaužti galingąją ispanų „Valencia Basket“ ekipą 95:92 (21:21, 19:18, 20:20, 21:24, 12:9) ir dabar prireiks lemiamo mačo balandžio 15 dieną Valencijoje. Ispanai jau tris kartus buvo laimėję Europos taurę ir automatiškai iškovoję kelialapį varžytis Eurolygoje. Tai „Valencia“ atstovams yra jau šeštasis turnyro finalas.

Ispanijos komanda Europos taurės turnyre nusileido vos trečią kartą per 22 mačus, o Berlyno klubas pasiekė 17-ąjį laimėjimą per 23 akistatas.

Vokiečiai šioje dvikovoje išsigelbėjo paskutinėmis ketvirto kėlinio sekundėmis, sugebėję išlyginti rezultatą 83:83, o jau per pratęsimą išsiveržė į priekį 91:86 ir nepaleido sėkmės iš rankų. ALBA į priekį vedė lietuvis Rokas Giedraitis, kuris pelnė net 17 taškų, pataikęs 4 tritaškius iš 8. Jis buvo rezultatyviausias Vokietijos ekipos žaidėjas.

Pirmąsias rungtynes Ispanijos ekipa namie laimėjo 89:75.

Pirmame kėlinyje „Valencia“ bandė diktuoti savo sąlygas ir net buvo pabėgusi 15:10, tačiau vokiečiai laimėjo atkarpą 6:0, ir sugrąžino intrigą.

Antrojo ketvirčio viduryje ekipos žengė koja kojon 29:29, 33:33, tačiau ALBA ir vėl sėkmingai sužaidė kelias minutes, pabėgo 40:34 ir iki didžiosios pertraukos išlaikė persvarą 42:39. Berlyno ekipa nevykusiai mėtė tritaškius – pataikė vos 3 iš 11, tuo tarpu ispanai įsūdė net 7 iš 14.

Trečiame kėlinyje R.Giedraičio pastangomis ALBA ir vėl pabėgo 5 taškų skirtumu 55:50, bet „Valencia“ ir toliau naudojosi pagrindiniu savo ginklu – tritaškiais.

Vis dėlto prieš paskutinį kėlinį ekipas skyrė tie patys 3 taškai – 62:59.

Tačiau ketvirtasis kėlinys tapo tragedija vokiečiams – jie pralaimėjo atkarpą 9:2 ir atsiliko 64:68.

Paskutinę mačo minutę vokiečiai sugebėjo išlyginti rezultatą 76:76, o likus 27 sek. ispanai vėl pirmavo 82:80.

Išlyginti rezultatą ALBA turėjo 20 sekundžių ir tai jai pavyko padaryti likus kovoti 2 sek. – 83:83. O jau per pratęsimą Berlyno krepšininkai susikrovė 5 taškų persvarą – 91:86 ir pergalės nepaleido.

ALBA: Rokas Giedraitis 17, Luke‘as Sikma 15 (6 atk. kam., 4 rez. perd.), Martinas Hermannssonas (6 rez. perd.) ir Peytonas Siva (6 rez. perd.) po 14, Nielsas Giffey 11.

„Valencia“: Sam Van Rossomas 22 (6/8 tritaškių), Fernando San Emeterio 16 (10/12 baudų metimų), Willas Thomasas 15 (5 rez. perd.).

R. Giedraitis šį sezoną Europos fronte vidutiniškai pelno 14,8 taško, atkovoja 4,3 kamuolio, iš trijų taškų zonos atakuoja 40,2 proc. tikslumu, renka 16,2 naudingumo balo. Už legionierių iš Lietuvos ALBA gretose rezultatyviau rungtyniauja tik P. Siva – vid. 15,3 taško.

Valensijos klubas Europos taurės turnyro finale žaidžia jau šeštąjį kartą – trissyk tapo čempionu.

Tad kol kas taip ir neaišku, kas iš šių dviejų komandų taps Kauno „Žalgirio“ varžovu kitų metų Eurolygos turnyre.

Praėjusiais metais Tel Avive vykusiame Eurolygos posėdyje patvirtinta, kad nuo kito sezono elitinėse klubinėse pirmenybėse varžysis nebe 16, o 18 klubų.

Nutarta, kad kitus du sezonus Eurolygoje tikrai žais Vilerbano ASVEL klubas, kuriam atstovauja Mantas Kalnietis. Prancūzijos klubui Eurolyga suteikė vardinį kvietimą dvejiems metams. Tokią pat privilegiją iš Eurolygos gavo ir Miuncheno „Bayern“ klubas. Vokiečiai Eurolygoje žaidžia jau šį sezoną.

Kadangi pats čempionato vykdymo formatas nesikeis, tai reiškia, kad Kauno „Žalgiriui“ ir kitoms Eurolygos komandoms nuo kito sezono reguliariajame čempionate teks sužaisti nebe po 30, o po 34 rungtynes. Taigi, „Žalgirio“ arenoje kitą sezoną vyks nebe 15, o 17 reguliariojo sezono mačų.

Ilgalaikes Eurolygos A licencijas turi Kauno „Žalgiris“, Tel Avivo „Maccabi“, Maskvos CSKA, Vitorijos „Baskonia“, „Barcelona“, Madrido „Real“, Stambulo „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Milano „Olimpia“.

Taip pat kelialapį į kito sezono Eurolygą gauna Europos taurės čempionai, Adrijos lygos čempionai, viena VTB Vieningosios lygos komanda ir viena Ispanijos ekipa. Iki šiol kelialapis į šį turnyrą būdavo skiriamas ir Vokietijos čempionams.

Kito sezono 18 Eurolygos komandų

4 nacionalinių lygų nugalėtojos – Adrijos krepšinio lyga, Vokietijos, lyga, Ispanijos lyga, VTB Jungtinė lyga

11 licencijuotų klubų – Stambulo „Anadolu Efes“, Maskvos CSKA, Milano „Olimpia“, „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Vitorijos „Baskonia“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“, Kauno „Žalgiris“

1 Europos taurės nugalėtoja

2 vardiniai kvietimai – Miuncheno „Bayern“, Vilerbano ASVEL

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.