EUROLYGA 2023

Graikijos krepšinio akligatvyje – „žaliųjų“ išsišokimas

Graikijos krepšinio lygos krizė peržengia vis naujas absurdo ribas. Trečiadienį dar didesnę sumaištį sukėlė Atėnų „Panathinaikos“ klubas, atsisakęs žaisti šalies pirmenybių rungtynes. Nors trečiadienį baigėsi čempionato reguliarusis sezonas, šiandien niekas negali nuspėti, kada prasidės atkrintamosios varžybos ir kas su kuo jose žais. Pagal juodžiausią scenarijų Graikijos pirmenybės gali būti visai nutrauktos.

„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>V.Stolio nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>V.Stolio nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>Twitter nuotr.
„Panathinaikos“ sugalvojo demaršą Graikijos pirmenybėse<br>Twitter nuotr.
„Olympiakos“ lyderis Vassilis Spanuolis<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Olympiakos“ lyderis Vassilis Spanuolis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 2:24 PM

„Žaliųjų“ akibrokštas

Trečiadienį „Panathinaikos“ klubas turėjo savo arenoje žaisti paskutines Graikijos lygos reguliariojo sezono rungtynes su „Kymi“ komanda.

Tačiau rungtynių dieną „Panathinaikos“ paskelbė, kad mačas neįvyks. Atėnų klubo vadovai pranešė atsisakantys toliau dalyvauti čempionate, nes, jų manymu, Graikijos lygos vadovybė ir netgi šalies vyriausybė pataikauja Pirėjo „Olympiakos“ klubui.

„Panathinaikos“ papiktino tai, kad likus kelioms valandoms iki paskutiniojo turo buvo pakeistas vienas „Olympiakos“ ir Patrų „Prometheas“ rungtynių teisėjas Panagiotis Anastopoulos. Šis arbitras atsisakė teisėjauti po to, kai antradienį vakare prie jo namų išpuolį surengė Pirėjo klubo sirgaliai.

„Kelis mėnesius mes stebime, kaip „Olympiakos“ terorizuoja ir šantažuoja Graikijos krepšinį, – pareiškė „Panathinaikos“ vadovai. – Mes reikalaujame nedelsiant nubausti moralinius ir tikruosius kaltininkus, kurių vardai žinomi, surengusius išpuolį prieš teisėją P.Anastopoulą, ir atkurti tvarką.

Kol tai nebus padaryta, „Panathinaikos“ atsisakys dalyvauti čempionato parodijoje, kurioje galioja tik terorizmo taisyklė. Valstybėje, kurioje „valstybė yra „Olympiakos“, „Panathinaikos“ klubui nėra vietos“.

Krizės pradžia

Gili Graikijos krepšinio krizė prasidėjo žiemos pabaigoje, kai „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ komandos vasario 13 d. susirėmė Graikijos taurės pusfinalio rungtynėse.

„Žalieji“ pirmuosius du kėlinius žaidė daug geriau ir pirmavo 40:25, bet po pertraukos varžovų nebesulaukė. Rungtynių viduryje „raudonųjų“ vadovai nurodė treneriams ir krepšininkams negrįžti į aikštę dėl, jų teigimu, „šališko teisėjavimo“.

Kitą dieną „Olympiakos“ iškėlė Graikijos krepšinio vadovams ultimatumą, kad nežais su „Panathinaikos“ klubu, jei per amžinų varžovų rungtynes nebus kviečiami užsienio teisėjai, ir nežais jokių kitų rungtynių, jei per jas bus paskirti teisėjai, dirbę nutrauktame taurės turnyro pusfinalyje.

Graikijos krepšinio lyga ir Graikijos krepšinio federacija atsisakė vykdyti Pirėjo klubo reikalavimus. Dėl to „Olympiakos“ nerengė kovo 17 d. jo arenoje turėjusių vykti Graikijos lygos rungtynių su „Panathinaikos“ komanda.

Situacija dėl teisėjų, švilpusių nebaigtame šalies taurės pusfinalyje, tapo gana pikantiška. Mat teisėjai svarbiausioms Graikijos lygos rungtynėms skiriami traukiant burtus. Dėl to kelias savaites teisėjus paskirstančio burtų traukimo Graikijoje buvo laukiama net labiau negu pačių rungtynių.

Kelis turus nė vienas į Pirėjo klubo „juodąjį sąrašą“ patekęs teisėjas nebuvo paskirtas švilpti per „Olympiakos“ rungtynes. Tačiau praėjusią savaitę laimingų (ar nelaimingų) atsitiktinumų virtinė nutrūko ir burtai lėmė, kad „Olympiakos“ ir „Prometheas“ dvikovoje turėjo dirbti P.Anastopoulos.

Grasino teisėjui

„Olympiakos“ neįvykdė grasinimo nežaisti teisėjaujant P.Anastopoului. Priešingai, tą pačią dieną, kurią buvo paskirtas šis teisėjas, Pirėjo klubas pradėjo pardavinėti bilietus į rungtynes su „Prometheas“ komanda ir netgi sumažino bilietų kainą iki 1 euro (ironiška, bet šiuo pavyzdžiu pasekė „Panathinaikos“, kuris bilietus į rungtynes su „Kymi“, kol nebuvo nuspręsta šių rungtynių nežaisti, irgi pardavinėjo po 1 eurą).

Vis dėlto Pirėjo klubas su nepageidaujamu teisėju aikštėje nesusidūrė. Įvykiai kita vaga pakrypo antradienį vakare, kuomet apie šimtą „raudonųjų“ sirgalių susirinko prie P.Anastopoulo namų ir pradėjo skanduoti grasinamus šūkius. Atvykusi policija chuliganus išvaikė, o krepšinio teisėjui buvo paskirta apsauga.

Trečiadienį ryte P.Anastopoulos pranešė lygos vadovybei, kad negalės teisėjauti per „Olympiakos“ ir „Prometheas“ rungtynes, o vietoj jo buvo paskirtas kitas arbitras.

Bausmė klubams

Graikijos lygos vadovybė „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“ klubams už rungtynių nutraukimą ir neatvykimą į rungtynes skyrė kelių taškų baudas (tiesa, bausmė „Panathinaikos“ klubui oficialiai dar nepatvirtinta, bet ji yra neišvengiama).

Jei iš „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ taškai nebūtų atimti, šie klubai būtų užėmę dvi pirmąsias vietas ir per atkrintamąsias varžybas galėtų susitikti tik finale. Tačiau abiem klubams skyrus bausmes už atsisakymą žaisti, „Panathinaikos“ krenta į trečiąją vietą, „Olympiakos“ – į šeštąją.

Tai reiškia, kad nesutaikomi varžovai turėtų susitikti jau ketvirtfinalyje, o jų pirmosios rungtynės turėtų vykti „žaliųjų“ arenoje.

Kaip žinia, Pirėjo klubas yra pareiškęs, kad nežais su Atėnų komanda. Jei „Olympiakos“ šį grasinimą įvykdytų, jam ne tik būtų įskaitytas techninis pralaimėjimas šiose rungtynėse, bet jis, pagal lygos nuostatus, būtų iškart pašalintas iš atkrintamųjų varžybų.

Pagal tvarkaraštį atkrintamosios varžybos turėtų prasidėti gegužės 12 d. Tačiau šiandien Graikijoje turbūt nėra nė vieno galvojančio, kad sekmadienį didžiausiose šalies arenose bumsės krepšinio kamuoliai.

Laimėjo AEK ir „Kymi“

Pastarasis „Panathinaikos“ akibrokštas nudžiugino abu klubus, kuriuose žaidžia Lietuvos krepšininkai: Atėnų AEK su Jonu Mačiuliu ir „Kymi“ su Vaidu Kariniausku.

Jei viskas klostysis taip, kaip turėtų klostytis, AEK reguliariajame sezone užims pirmąją vietą ir iki finalo išvengs dvikovos su „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ klubais (žinoma, jei atkrintamosios varžybos apskritai prasidės).

Kimio klubui dykai gautas taškas padėjo likti pirmojoje lygoje. Jei būtų pralaimėjęs paskutiniojo turo rungtynes „Panathinaikos“ komandai (o kitokios baigties niekas net neįsivaizdavo), „Kymi“ būtų užėmęs priešpaskutinę 13-ąją vietą ir iškritęs į antrąją lygą. Tačiau iš dangaus nukritęs taškas kilstelėjo „Kymi“ vienu laipteliu į saugią poziciją.

Numatoma galutinė reguliariojo sezono lentelė (po 26 rungt.): 1. Atėnų AEK – 18, 2. Atėnų „Peristeri“ – 17, 3. Atėnų „Panathinaikos“ – 24 (7 baudos taškai), 4. Patrų „Prometheas“ – 16, 5. Salonikų PAOK – 15, 6. Pirėjo „Olympiakos“ – 23 (9 baudos taškai), 7. Limno „Efaistos“ – 13, 8. „Cholargos“ – 12, 9. Salonikų „Aris“ – 8, 10. Retimno „Cretan Kings“ – 8, 11. Atėnų „Panionios“ – 8, 12. „Kymi“ – 8, 13. „Laurio“ – 7, 14. Rodo „Kolossos“ – 5.

Lietuvių statistikos vidurkiai. J.Mačiulis (AEK) – 20 rungt., 24,2 min., 11,5 tšk., 4,6 atk.kam., 3,5 išpr.praž.

V.Kariniauskas („Kymi“) – 10 rungt., 27,5 min., 11,3 tšk., 4,4 rez.perd.

L.Lekavičius („Panathinaikos“) – 24 rungt., 18,3 min., 7,2 tšk., 3 rez.perd.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.