EUROLYGA 2023

Primiršta istorija: Š. Jasikevičius iš JAV galėjo persikelti į Šilutę

Krepšininkų registravimo taisyklės nuolat sukelia begalę aistrų. Nacionalinių federacijų, profesionalų lygų, skirtingą biudžetą turinčių klubų interesai ne tik nesutampa, bet dažniausiai būna radikaliai priešingi, todėl rasti bendrą kalbą beveik neįmanoma.

„Šilutė“ 1996 metų sausio viduryje, prieš pat termino pabaigą, pateikė prašymą įregistruoti JAV studijavusį Šarūną Jasikevičių, <br>Remigijaus Kazilionio nuotr.
„Šilutė“ 1996 metų sausio viduryje, prieš pat termino pabaigą, pateikė prašymą įregistruoti JAV studijavusį Šarūną Jasikevičių, <br>Remigijaus Kazilionio nuotr.
„Šilutė“ 1996 metų sausio viduryje, prieš pat termino pabaigą, pateikė prašymą įregistruoti JAV studijavusį Šarūną Jasikevičių, <br>LR archyvo nuotr.
„Šilutė“ 1996 metų sausio viduryje, prieš pat termino pabaigą, pateikė prašymą įregistruoti JAV studijavusį Šarūną Jasikevičių, <br>LR archyvo nuotr.
Ajonos universiteto studentui Mindaugui Timinskui dėl nuostatuose buvusių spragų prasmukti į LKL pavyko dar antrajame sezone. 
Ajonos universiteto studentui Mindaugui Timinskui dėl nuostatuose buvusių spragų prasmukti į LKL pavyko dar antrajame sezone. 
Ajonos universiteto studentui Mindaugui Timinskui dėl nuostatuose buvusių spragų prasmukti į LKL pavyko dar antrajame sezone. 
Ajonos universiteto studentui Mindaugui Timinskui dėl nuostatuose buvusių spragų prasmukti į LKL pavyko dar antrajame sezone. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 10:59 AM, atnaujinta May 13, 2019, 11:00 AM

Praėjusio amžiaus pabaigoje, Lietuvos krepšinio lygos pirmaisiais sezonais, žaidėjų registravimo taisyklės buvo daug griežtesnės negu dabar. Vis dėlto kai kurie klubai rasdavo spragų nuostatuose ir griebdavosi gudrybių, kurios padėdavo sustiprinti savo gretas prieš lemiamas LKL kovas.

Portale lrytas.lt – speciali rubrika, skirta Lietuvos krepšinio lygos atkrintamosioms varžyboms. Įdomiausi faktai, įvykiai, kuriozai, skandalai – visko būta LKL finaluose per lygos istoriją, prasidėjusią dar 1993-iaisiais.

Antrajame ir trečiajame LKL sezonuose didelis šurmulys kilo dėl JAV universitetuose studijavusių Lietuvos krepšininkų. Juos pasitelkti bandė „Šilutės“ klubas, kurio treneris Steponas Kairys tarpininkaudavo jauniems lietuviams išvykstant į užjūrio aukštąsias mokyklas.

Antrajame LKL sezone klubai naujus žaidėjus galėjo registruoti iki 1995 metų sausio 21 dienos, tai yra beveik iki trečiojo rato pradžios. Tačiau lygos nuostatai nebuvo gerai apgalvoti, todėl klubai į paraišką galėjo įtraukti net ir krepšininkus, su kuriais nebuvo sudarę sutarties.

Pavyzdžiui, Kauno „Žalgiris“ žiemą savo paraišką papildė Artūru Karnišovu, kuris tuo metu žaidė „Cholet“ klube. A.Karnišovas su „Cholet“ buvo sudaręs tik trumpalaikę trijų mėnesių sutartį. Jei Lietuvos rinktinės puolėjas nebūtų susitaręs su prancūzais dėl šios sutarties pratęsimo, jis būtų galėjęs apsivilkti „Žalgirio“ aprangą.

1995 metų vasarą LKL nuostatai buvo sugriežtinti. Registravimo terminas nepasikeitė, bet klubai nebegalėjo registruoti krepšininkų, su kuriais nebuvo pasirašę sutarties.

Vis dėlto prieš pat 1995-1996 metų sezoną taisyklės buvo vėl sušvelnintos ir palikta galimybė paprasčiau registruoti Lietuvos krepšininkus, kurie tuo metu žaidė užsienyje.

Ajonos universiteto studentui Mindaugui Timinskui dėl nuostatuose buvusių spragų prasmukti į LKL pavyko dar antrajame sezone. Ajonos universiteto komandai iškritus iš NCAA atkrintamųjų varžybų ir Amerikoje prasidėjus studentų atostogoms, M.Timinskas atvyko į Lietuvą ir 1995 metų kovo 11 dieną debiutavo LKL čempionate.

Sužaidęs ketverias rungtynes šilutiškis vėl išskubėjo į JAV, bet grįžo į Lietuvą balandžio mėnesį ir reguliariojo sezono pabaigoje sužaidė dar ketverias rungtynes. Prieš pat atkrintamąsias varžybas M.Timinskas išvyko į Ajonos universitetą laikyti egzaminų, tačiau Šilutėje buvo tikimasi, kad puolėjas vėl prisidės prie komandos, jei ji ketvirtfinalyje nugalės „Šiaulius“.

Šie planai žlugo, nes šilutiškiams, kurie prarado ne tik M.Timinską, bet ir traumas patyrusius amerikiečius Richardą Thomasą ir Corey Taylorą, Šiaulių ekipos kliūtis buvo per aukšta.

Dar didesnę staigmeną varžovams „Šilutė“ parengė trečiajame sezone, kai 1996 metų sausio viduryje, prieš pat termino pabaigą, pateikė prašymą įregistruoti dar tris JAV studijavusius lietuvius Šarūną Jasikevičių, Andrių Jurkūną ir Antaną Vilčinską. LKL įregistravo Š.Jasikevičių, bet atidėjo kitų dviejų žaidėjų registravimą, nes per 1995 metų LKL naujokų biržą A.Jurkūną ir A.Vilčinską buvo pakvietę kiti klubai.

„Šilutės“ bandymas pasinaudoti nuostatuose palikta spraga papiktino varžovus. Nė vienas klubas nenorėjo, kad vieną komandą prieš pat atkrintamąsias varžybas ar joms jau prasidėjus sustiprintų nauji žaidėjai.

Kilus sąmyšiui, LKL direktoratas panaikino visų JAV studijavusių lietuvių licencijas. Teisės žaisti Lietuvos čempionate neteko net ir M.Timinskas, kuris buvo įregistruotas dar sezono pradžioje.

Tada rūstauti pradėjo „Šilutės“ treneris S.Kairys.

„Dėl to, kad studentai iš Amerikos atstovaus LKL klubams, laimės Lietuvos krepšinis. Visi galės pamatyti, ar jie padarė kokią nors pažangą, o ir Lietuvos rinktinės treneriai pažiūrės, ar nėra jiems tinkamų krepšininkų“, – per 1996 metų kovo 1 dieną surengtą spaudos konfereniją, į kurią pakvietė LKL direktorato vadovą Juozą Jankauską, kalbėjo S.Kairys.

Oponentai dažnai pateikdavo argumentą, kad NCAA sportininkai negali gauti atlygio už sporto veiklą, o LKL nuostatuose buvo reikalavimas, kad visi krepšininkai būtų profesionalai ir gautų atlyginimą.

Tačiau „Šilutės“ treneris rado atsakomąjį argumentą.

„Jeigu visada būtų laikomasi nuostatų, net Amerikoje studijuojančių rinktinės narių negalėtumėm išsikviesti, nes rinktinė moka žaidėjams už bilietus, už maitinimą“, – veikiausiai pats puikiai suprasdamas, kad kalba apie visiškai skirtingus dalykus, dėstė S.Kairys.

1996 metų kovo 19 dieną LKL Vykdomasis komitetas atšaukė M.Timinsko licencijos sustabdymą. Šiam krepšininkui jau anksčiau buvo išduota FIBA licencija, todėl teisiškai nebuvo prie ko prikibti.

A.Vilčinskui nebuvo leista žaisti Šilutės klube, o Š.Jasikevičiui ir A.Jurkūnui durys paliktos praviros. Jie būtų galėję LKL čempionate atstovauti „Šilutei“, jei būtų pristatę NCAA arba „USA Basketball“ (JAV krepšinio federacijos) paleidžiamąjį raštą.

Tuo metu, ko gero, nedaugelis išmanė visus teisinius niuansus, bet iš tikrųjų ši sąlyga buvo neįvykdoma.

LKL vadovybei sudėliojus visus taškus ant „i“, M.Timinskas vėl galėjo apsivilkti gimtojo miesto komandos aprangą. 1996 metų pavasarį jis atvyko į Lietuvą ir balandį sužaidė dvejas ketvirtfinalio rungtynes su Vilniaus „Sakalais“. Ajonos universiteto studentas per dvejas rungtynes pelnė net 49 taškus, tačiau „Šilutė“ patyrė du pralaimėjimus ir nepateko į pusfinalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.