EUROLYGA 2023

Vilniaus „Rytas“ ir Alberto Blanco pasiekė neviešinamą taikos susitarimą

VšĮ „KK Statyba“, valdanti Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubą, ir treneris Alberto Blanco sudarė taikos sutartį. Vilniaus „Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis sako, besidžiaugiantis pasiektu kompromisu.

A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>D.Umbraso nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>D.Umbraso nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>R.Vyšniausko nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>R.Vyšniausko nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>T.Bauro nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>SKM nuotr.
A.Blanco taikiai išsiskyrė su Vilniaus „Ryto“ klubu<br>SKM nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-29 17:42

„Abu su Alberto Blanco dirbame panašų darbą, seniai sukamės krepšinio pasaulyje. Tai, manau, buvo viena iš pagrindinių priežasčių, leidusių nepaprastoje situacijoje mums rasti bendrą kalbą ir pasiekti ir klubą, ir trenerį tenkinantį sprendimą.

Apgailestauju dėl susiklosčiusios situacijos ir kad tai užtruko tiek laiko. Noriu padėkoti Alberto ir palinkėti kuo didžiausios sėkmės tolesnėje jo karjeroje. Taip pat noriu padėkoti tiek klubo, tiek Alberto teisininkams, padėjusiems pasiekti taikų susitarimą šioje situacijoje“.

„Džiaugiuosi, kad Rolandui pradėjus vadovauti „Rytui“, klubas ėmėsi iniciatyvos išspręsti visus mūsų ginčus taikiai. Nepaisant visų nesutarimų, „Ryto“ komandai esu atidavęs nemažą dalį širdies, todėl noriu palinkėti komandai, žaidėjams, treneriams bei sirgaliams sėkmės ir pergalių ateinančiose LKL ir Europos taurės kovose“, – teigia A. Blanco.

Sudarytos taikos sutarties sąlygos yra konfidencialios, todėl nei „Ryto“ klubas, nei A. Blanco jų detaliau nekomentuoja.

Vilniaus „Ryto“ organizaciją lapkričio 18-ąją sudrebino neįtikėtini skandalai. Buvusiam klubo prezidentui Antanui Guogai prabilus apie ekipos prioritetus, jį palaikė klubo generalinis direktorius Darius Gudelis, tačiau jau ketvirtadienio popietę jis pranešė apie pasitraukimą iš pareigų.

Tuo „Ryto“ istorija nesibaigė: vienas iš „Ryto“ trenerių ispanas Alberto Blanco viešai apkaltino Vilniaus klubą aferomis su mokesčiais.

Buvęs „Ryto“ trenerių štabo narys ir skautas Alberto Blanco viešai apkaltino klubą mokesčių slėpimu ir vidinėmis intrigomis: jis pasakojo, kad priverstinai į Vilnių sugrįžęs pradėjo domėtis savo sutartimi su „Rytu“ ir sužinojo, kad jis per trejų metų darbą ekipoje nebuvo draustas.

Tai reiškė, kad klubas už trenerį niekada nemokėjo valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokų. Buvo kalbama, kad pasitvirtinus žiniai, „Rytas“ nuo valstybės galėjo būti nuslėpta 60 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių. Treneris kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją, „Sodrą“, policiją, kad ji patikrintų sostinės ekipos mokėjimus ir finansus.

A.Blanco sutartis su Vilniaus klubu turėjo galioti praėjusį sezoną, tačiau dėl nesutarimų, jam buvo pasiūlyta dirbti iš namų Ispanijoje ir parengti varžovų analizes. Tačiau treneris tik kartą atliko savo pareigas, o po to nevyko jokio dialogo.

A.Blanco lapkritį sugrįžo į Vilnių ne tik tvarkyti su sutartimi iškilusius klausimų, bet ir pasiimti asmeninių daiktų, kurių „Ryto“ atstovai jam net ir po trijų prašymų laiškais neatsiuntė.

Ispanas pripažino, kad dėl draudimo eiti į arenos patalpas jis į komandos biurą žengė su policija.

Iš ten, stebint komandos direktoriui Linui Kleizai, buvo paimti trys sportinės kuprinės su daiktais. „Ryto“ ekipa teigė, kad ji rengėsi siųsti tuos ispano daiktus jau šią savaitę. Be to, po visų iškeltų kaltinimų A.Blanco buvo sumokėtos visos skolos.

„Ryto“ organizacija pateikė atsakymą, kuriame rašoma, kad A.Blanco ne tik žinojo apie savo sutarties formą, detales bei mokesčių mokėjimo tvarką, bet ir kenkė komandai.

Klubo konstatavo, A.Blanco užsiėmė klubo talentų viliojimu į Ispaniją, todėl „Rytas“ inicijavo kontrakto nutraukimo procedūrą. Dėl šios priežasties ispanui nebuvo leista kontaktuoti su treneriais ir žaidėjais.

„Klubo ir Alberto Blanco niekada nesiejo darbo santykiai, todėl su juo darbo sutarčių nesudarė ir ankstesnioji klubo administracija 2015 metais. Su A. Blanco buvo sudaryti susitarimai, pagal kuriuos jis teikė savo, kaip profesionalių krepšininkų paieškos bei atrankos specialisto (t. y. skauto), paslaugas.

Kiek mums yra žinoma, tai yra standartinė praktika tarp Lietuvos ir Europos krepšinio klubų, kad skautai, kurie yra atsakingi už potencialių žaidėjų paiešką bei pritraukimą, klubams teikia paslaugas ir su jais sudaromi įprasti kontraktai konkrečiam terminui (pvz., dviem ar vienam krepšinio sezonui), o ne darbo sutartys.

Skautai įprastai nėra įdarbinami krepšinio klubuose, nes jų teikiamos paslaugos yra savarankiško pobūdžio – jie yra patys atsakingi už žaidėjų paieškos strategiją, darbų planavimą, krepšinio klubai nenustato konkretaus jų darbo laiko ir t. t. Klubo santykiai su A. Blanco visą laiką buvo geri, kol neseniai jis grubiai pažeidė sutarties su klubu sąlygas.

Dėl konfidencialumo apribojimų negalime pateikti tikslios informacijos, tačiau šio pažeidimo esmė susijusi su akivaizdžiu skauto ir klubo interesų supainiojimu.

Klubas su Ispanijos teisininkų pagalba išsiaiškino, kad, tikėtina, A. Blanco nuo Lietuvoje uždirbtų pajamų Ispanijoje turėjo mokėti, bet nemokėjo socialinio draudimo įmokų.

Šiuo metu klubo teisininkai Ispanijoje bando iki galo suprasti situaciją ir apie ją pranešti kompetentingoms Ispanijos institucijoms.

Šiemet prie komandos prisijungus treneriui D. Adomaičiui ir jam formuojant naują trenerių štabą, A. Blanco vietos neliko. Vasarą klubas strategui siūlė nutraukti sutartį jam palankiomis sąlygomis, tačiau A. Blanco to padaryti nesutiko.

Vykdydami sutarties sąlygas nusprendėme, jog Alberto savo patirtį galės išnaudoti dirbdamas iš savo gyvenamosios vietos Ispanijoje ir atlikdamas tarptautinio skauto pareigas – analizuodamas klubo priešininkų žaidimą, ieškodamas potencialių žaidėjų, galinčių papildyti tiek „Ryto“ pagrindinę, tiek ir jaunimo komandas. A. Blanco šiemet buvo paskirtas jaunimo programos koordinatoriumi.

Tuomet jis pradėjo dirbti kartu su treneriu Arvydu Gronskiu klubo jaunimo komandoje, kuri ruošėsi Eurolygos jaunimo atrankos turnyrui Kaune bei vėliau – pagrindiniam turnyrui Belgrade. Tačiau treniruočių metu prasidėjo nesutarimai tarp jo ir vyriausiojo trenerio A. Gronskio.

Dėl šios priežasties planų matyti A. Blanco jaunimo sistemoje buvo atsisakyta. Tam matyt įtakos turėjo ir pradėjusios sklandyti kalbos, jog A. Blanco bando vilioti mūsų jaunuosius talentus išvykti iš Lietuvos“, – buvo teigiama rašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.