EUROLYGA 2023

Broliams Maciams lipdoma 20 tūkst. eurų kyšininkų etiketė – papirko policiją, sužlugdė picerijų tinklą

Prieš metus birželį Latvijoje įsiplieskęs nemenkas skandalas dėl „Vairak saules“ picerijų tinklui mestų kaltinimų mokesčių vengimu ir penkių restoranų uždarymo įgauna „lietuvišką atspalvį“: „Vairak saules“ pagrindinis akcininkas milijonierius Martinas Kalninis metė akmenis ne tik į Lietuvos picerijų tinklą ir jį valdančią kompaniją „Čili Holdings“, bet ir garsius krepšinio sirgalius brolius Normundą ir Naurį Macius.

 Broliai Normundas ir Nauris Maciai<br> lrytas.lt koliažas
 Broliai Normundas ir Nauris Maciai<br> lrytas.lt koliažas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>G.Šiupario nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>G.Šiupario nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>V. Ščiavinskas
Normundas ir Nauris Maciai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>D.Umbraso nuotr.
Normundas ir Nauris Maciai.<br>D.Umbraso nuotr.
 Rygos miesto ženklas<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Rygos miesto ženklas<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Ščiavinsko nuotr.
„Čili picos“ dėžė<br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Čili picos“ dėžė<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2019-07-31 10:59, atnaujinta 2019-07-31 11:04

Praėjusių metų birželio 12 dieną į „Vairak saules“ restoranus įžengė kriminalinės policijos pareigūnai ir sustabdė maitinimo įstaigų veiklą.

Kriminalistai teigė, kad restoranų kasos aparatai buvo perdirbti – klastojo buhalterinę apskaitą ir padarė 1,5 mln. eurų nuostolį valstybei, nes nebuvo sumokėti mokesčiai.

Atlikę dokumentų ir kasos aparatų poėmius, policijos pareigūnai neleido toliau restoranams vykdyti veiklos, paprašė pakabinti ant durų iškabas „Uždaryta dėl techninių problemų“.

Vienas iš „Vairak saules“ akcininkų Endis Bėrzinis Latvijos televizijai tikino, kad prieš metus picerijas tikrino Mokesčių inspekcija ir jokių pažeidimų nebuvo rasta, tad galima manyti, kad vyksta savotiškas policijos sąmokslas prieš tinklą. Tačiau kas su kuo susitarė – nedetalizavo.

Pelno neturėjo

Jau prieš metus apie ekonomiką rašantys Latvijos žurnalistai savo straipsniuose pastebėjo, kad dėl menkstančio  pelno Latvijoje susikirto lietuviško „Čili Holdings“ picerijų ir „Vairak saules“ restoranų-picerijų tinklo interesai – abi įmonės kovojo dėl klientų ir kartu kentėjo dėl finansinių nuostolių.

Latvių turimais duomenimis, 2017-aisiais vietinis picerijų tinklas turėjo 4 714 992 eurų apyvartą, tačiau patyrė 216 122 eurų nuostolį. Dar 2015-aisiais ši kompanija džiaugėsi 616,6 tūkst. eurų pelnu.

Tuo metu „Čilli pizza“ picerijas valdanti „Čilija Pizza“, priklausanti lietuviškam „Čili Holdings“, 2016-aisiais prarado 4,3 proc. pelno, o jos apyvarta nuo 2013-aisiais buvusių 8,9 mln. eurų 2016-aisiais sumenko iki 7,1 mln. eurų.

Po kratų – žinutės

„Vairak saules“ pagrindinis akcininkas milijonierius M. Kalninis daugiau kaip mėnesį kaltino policiją, kad prieš picerijas pradėtas puolimas yra suplanuotas, o kriminalinės policijos vadas, kalbėdamas apie pasitvirtinusius faktus dėl kasos aparatų atminties įrangos perprogramavimą, sakė, kad tai tiesiog elementarus melas.

„Kaip jie galėjo ką patikrinti, jei nepaėmė nė vieno kasos aparato? Juos policijai atiduosime tik stebint žiniasklaidai“, – piktinosi akcininkas ir pirštu baksnojo į Rygos kriminalinės policijos skyriaus vadovą Andrejų Sozinovą.

Tarp begalės metamų priekaištų policijai spaudos konferencijose ir viešuose pareiškimuose nepraslydo ir dar viena detalė. M.Kalninis dėl bėdų su įstatymais neoficialiai apkaltino lietuvišką picerijų tinklo kompaniją.

Latvijos spauda citavo neva M.Kalninio pasakytus žodžius, kad po policijos reidų nemažai su „Vairak saules“ tinklu dirbusių kompanijų į savo elektroninius paštus gavo iš pagrindinės konkurentės laiškelį, kuriame buvo parašyta, jog taip ir turėjo būti su „Vairak saules“ ar kažkas panašaus į „taip jai ir reikia“.

„Yra begalė šios istorijos sąmokslo teorijų, o esmė, kad tinklai pastaruoju metu dirbo „pilkojoje zonoje“, – sakė Latvijos restoranų asociacijos vadovas Janis Jiezinis.

Atsirado du kyšininkai

Tačiau jau šiais metais į neoficialų picerijų karą netikėtai buvo įtraukti ir krepšinio aistruoliai Lietuvos piliečiai Normundas ir Nauris Maciai.

„Mus iškvietė ne į policiją, o policijos Imuniteto skyrių. Nežinojome, kodėl, tačiau buvome apklausiami dėl neįtikėtinų dalykų“, – kalbėjo Normundas Macius.

Broliai teigė, kad vis dar neatskleidžiamas M.Kalninio arba „Vairak saules“ pareiškimas, kuriame broliai galimai kaltinami papirkę policijos pareigūnus imtis veiksmų prieš bendrovę.

„Kiek supratome iš užduodamų klausimų, visą picerijų karą neva organizavome būtent mes. Tai kažkokia utopinė pasaka: tarytum mes, lietuviai, gavome iš lietuviškos „Čili picos“ atstovų 20 tūkstančių eurų, kad juos atiduotume latvių policijos pareigūnams, kad jie pradėtų bylą prieš „Vairak saules“ restoranus“, – pečiais dėl galimų kaltinimų gūžčiojo Nauris Macius.

Žinomi krepšinio sirgaliai negalėjo atsakyti, kodėl buvo sukurta tokia istorija ir ar tikrai verslininkas su savo kompanija kaltina Macius kyšininkavimu.

„Mes su „Čili pica“ apskritai neturėjome ir neturime jokių reikalų. Vienintelį kartą, kai susikirto mūsų keliai, tai buvo 2015-ieji, kai mes ieškojome patalpų prieš Europos krepšinio čempionatą Latvijoje. Susisiekėme su picerijos vadyba, klausėme, ar yra galimybė įrengti Lietuvos krepšinio sirgalių kampą, tačiau kažkokia vadybininkė patikino, kad tokių galimybių nėra. Ir viskas. Manau, kad mes pasirinkti kaip taikinys tik todėl, kad tiesiog esame žinomi Latvijoje lietuviai“, – tvirtino Normundas Macius.

Bandys teistis su Latvijos milijonieriumi

Rygos kriminalinės policijos tyrėja Natalija Jaroško, kuriai tenka tirti picerijų bylą, atsisakė lrytas.lt pateikti bet kokią su šiuo tyrimu susijusią informaciją.

„Kreipkitės į ponus Macius – jei jie turi ką pasakyti, tegul komentuoja“, – aiškino tyrėja.

Tuo metu „Čili Holdings“ atstovai žino apie tyrimą Latvijoje, tačiau tikina, kad nė vienas iš jų atstovų nebuvo apklaustas dėl galimos bylos ir įtarimų, o su garsiais broliais neturi nieko bendro.

„Čili pica“ neturi nieko bendro su Latvijos bendrovės „Vairak saules“ veiklos tyrimu, ši bendrovė nepagrįstai kaltino „Čili picą“, tačiau jokių objektyvių įrodymų, pagrindžiančių jų mestus kaltinimus „Čili picai“, taip ir nebuvo pateikta.

UAB „Čili pica“ atstovai nebuvo kviečiami į Rygos prokuratūrą, juo labiau apklausiami, taip pat UAB „Čili pica“ neturi jokių ryšių su krepšinio sirgaliais Normundu ir Nauriu Maciais“, – pateikė atsakymą „Čili holdings“ teisės ir personalo skyriaus vadovė Liliana Kručkauskienė.

Tačiau į kovą dėl galimo šmeižto pakilę broliai Maciai jau rengiasi paduoti „Vairak saules“ ir galbūt jos vadovą į teismą.

„Iš esmės, broliams Maciams nepaaiškinta, kuo jie yra kaltinami – neatskleidžiamas, greičiausiai, M.Kalninio policijai parašytas pareiškimas. Paduosime į teismą dėl jų garbės ir orumo įžeidimo, tad policija turės įvardinti, kuo tiksliai milijonierius ar bendrovė kaltina Macius. Kiek teko susipažinti su visa šia situacija, broliai tapo tiesiog savo žinomumo įkaitais: nes yra lietuviai“, – kalbėjo N. ir N. Macių pasamdytas advokatas Martinas Otomersas.

Išgarsėjo muštynėmis

Broliai N. ir N. Maciai išgarsėjo ne tik savo aistra Lietuvos krepšiniui, bet ir muštynėmis

Istorija su Maciais prasidėjo 2013-ųjų kovo 7-ąją, kai Eurolygos „Top 16“ etapo mače „Žalgiris“ kovėsi su Madrido „Real“ ir šiam nusileido po įspūdingos kovos ir pratęsimo – 104:105.

Tąkart broliai prie arenos išėjimo laukė R.Fernandezo ir bandė kažką aiškinti jam dėl pasisakymų spaudoje apie „sovietinę Lietuvą“.

Vyrams susistumdžius, N. Macius galva trinktelėjo krepšininkui į veidą. Ispanas policijoje rodė didelę mėlynę ant veido, o vienas iš brolių tikino, kad krepšininkas stumdėsi, todėl jis pats nukentėjo – žaidėjas garso ausine susistumdymo metu pats prasikirto galvą ir todėl bėgo kraujas.

Tačiau Eurolyga stojo į „Real“ žvaigždės pusę, uždraudė broliams Maciams rodytis šios organizacijos rengiamuose turnyruose, o Kauno „Žalgiriui“ skyrė 25 tūkst. eurų baudą.

Nors abu broliai žadėjo kuo greičiau grąžinti skolą „Žalgiriui“, dalinai atsiskaityti su kauniečiais jiems pasisekė neseniai: Kauno ekipa gavo 5000 eurų.

„Prieš metus kalbėjomės su „Žalgirio“ vadovu Pauliumi Motiejūnu, kuris pasakė, jog būtina ne kalbėti, o daryti darbus. Jei mes parodysime, kad atiduodame skolą „Žalgiriui“, Paulius tikino, apie tai informuos ir Eurolygą“, – kalbėjo vienas iš brolių Normundas Macius.

Abu dvyniai ne kartą kūrė planus, kaip būtų galima kuo greičiau sugrąžinti pinigus „Žalgiriui“, tačiau nė vienas iš jų nebuvo veiksmingas. Krepšinio sirgalių veidais siekiantys tapti broliai bandė pardavinėti savo vardo alų ir sūrį, pinigus skolai padengti surinkti per „Eurobasket 2015“ čempionatą Rygoje įkūrę sirgalių palapinę Lietuvos aistruoliams, sutarę dėl skolos padengimo su keliais garsiais verslininkais, pardavinėję krepšinio atributiką su vardu „Braliukai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.