EUROLYGA 2023

Amerikiečio užgaidas tenkinantys lenkai: „Neatvykstantys krepšininkai turėtų būti baudžiami“

Po pusės amžiaus pertraukos į pasaulio čempionatą patekusi Lenkijos rinktinė prieš kelis mėnesius džiaugėsi ne vien kelialapiu į Kiniją, bet ir palankiais baigiamojo turnyro burtais. Vis dėlto lenkų pasirengimas istoriniam startui planetos čempionate vyksta ne visai sklandžiai: atvykti į rinktinę šią vasarą atsisakė atrankos varžybose žaidęs Maciejus Lampe, smarkiai vėluoja natūralizuotas amerikietis A.J. Slaughteris.

 Lenkijos krepšinio rinktinei prieš istorinį sugrįžimą netrūksta rūpesčių.<br> lrytas.lt montažas
 Lenkijos krepšinio rinktinei prieš istorinį sugrįžimą netrūksta rūpesčių.<br> lrytas.lt montažas
 Maciejus Lampe<br> "Scanpix" nuotr.
 Maciejus Lampe<br> "Scanpix" nuotr.
 A.J. Slaughteris<br> "Scanpix" nuotr.
 A.J. Slaughteris<br> "Scanpix" nuotr.
 Mike'as Tayloras<br> "Scanpix" nuotr.
 Mike'as Tayloras<br> "Scanpix" nuotr.
Jonas Valančiūnas ir Maciejus Lampe<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Valančiūnas ir Maciejus Lampe<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 8:55 PM

Palankūs burtai

Šiais metais pasaulio čempionate pirmą kartą dalyvaus net 32 komandos. FIBA sprendimas padidinti komandų skaičių suteikė progą šalims, kurios smarkiai atsilieka nuo planetos krepšinio lyderių, o viena iš šalių, sugebėjusių pasinaudoti plačiau pravertomis durimis, buvo Lenkija. Lenkijos rinktinė iki šiol vos kartą žaidė pasaulio čempionate, ir tai buvo labai seniai – 1967 metais.

Iškovojusi kelialapį į Kiniją, po kelių savaičių Lenkijos rinktinė sulaukė dar vienos geros žinios. Pasaulio čempionato burtai lenkams buvo itin palankūs ir mūsų kaimynai pateko į neabejotinai silpniausią A grupę, kurioje žais su Kinijos, Venesuelos ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinėmis. Jei šioje grupėje užims pirmąją arba antrąją vietą, kitame etape lenkai kovos su dviem stipriausiomis B grupės komandomis. Galimos antrojo etapo varžovės bus stipresnės, tačiau ir jos neatrodo neįveikiamos. Tai – Argentina, Nigerija, Rusija ir Korėja.

Vis dėlto lyg ant mielių augusį lenkų optimizmą šiek tiek sumažino žinia, kad pasaulio čempionate teks žaisti be vieno geriausių krepšininkų Maciejaus Lampės. Jau anksčiau dažnai spyriodavęsis ir kelis Europos čempionatus praleidęs M.Lampe šią vasarą atsisakė atvykti į rinktinę dėl vėl paaštrėjusių nesutarimų su Lenkijos krepšinio federacijos (PZKosz) vadovais.

Žvaigždė įsižeidė

Pastaraisiais metais Kinijos lygoje apsistojęs ir praėjusį sezoną „Jilin Northeast Tigers“ klube žaidęs 34-erių M.Lampe per atrankos turnyrą rinktinės aprangą vilkėjo penkeriose rungtynėse, per kurias pelnydavo 14,4 taško (rezultatyviau žaidė tik A.J.Slaughteris, įmesdavęs 14,7 taško).

Vis dėlto per paskutinį atrankos langą tarp M.Lampės ir Lenkijos krepšinio vadovų dar sykį perbėgo juoda katė. Per priešpaskutines rungtynes su kroatais vidurio puolėjas patyrė nedidelę traumą ir panoro nuvykti į Miuncheną pasitarti su medikais, pas kuriuos ne kartą gydėsi praėjusiais metais. Tačiau federacijos vadovai įkalbėjo krepšininką likti Gdanske, kur buvo numatyta rinktinės reklamos akcija. M.Lampe sutiko, bet vėliau pasiskundė esą jį spausdami federacijos vadovai elgėsi neetiškai ir tvirtino nesijaučiąs pakankamai gerbiamas.

Tuo metu dar atrodė, kad nedidelis konfliktas neprivers M.Lampės atsisakyti istorinės galimybės nuvykti į pasaulio čempionatą, bet žibalo į ugnį šliūkštelėjo pernai PZKosz prezidentu išrinktas Radoslawas Piesiewiczius. Jis duodamas interviu pareiškė, kad be priežasties į rinktinę neatvykstantys krepšininkai turėtų būti baudžiami.

M.Lampe krepšinio federacijos vadovo repliką priėmė asmeniškai ir trinktelėjo rinktinės durimis.

„Praėjusiais metais išmokome, kad svarbiausia – jog krepšininkai norėtų žaisti rinktinėje, būtų atsidavę ir pirmiausia rūpintųsi komandos interesais. O Maciejus labai daug galvoja apie save, – vidurio puolėjo situaciją pakomentavo rinktinės treneris Mike‘as Tayloras. – Mūsų pergalių paslaptis atrankos turnyre buvo žaisti rinktinėje norėjusių krepšininkų vienybė. To nepamiršime ir kurdami komandą, kuri žais pasaulio pirmenybėse“.

Prapuolęs amerikietis

Užpraėjusių metų rudenį Lenkijos krepšinio bendruomenėje sąmyšį buvo sukėlęs ir kitas rinktinės lyderis – natūralizuotas amerikietis A.J. Slaughteris. Šis gynėjas atstovavo Lenkijai dviejuose Europos čempionatuose, bet prasidėjus pasaulio čempionato atrankos turnyrui staiga prapuolė iš PZKosz akiračio.

Tiesa, 2017 metų lapkritį prieš pirmąjį atrankos langą A.J. Slaughteris paprašė nekviesti jo į rinktinę, nes sezono pradžioje dar jautė per Europos pirmenybes patirtos traumos pasėkmes. Tačiau 2018 metų vasarą jis buvo tvirtai pažadėjęs, kad prisidės prie Lenkijos komandos, bet pažadą sulaužė ir staiga dingo kaip į vandenį.

Amerikiečio elgesys Lenkijos žiniasklaidoje paskatino diskusijas, ar rinktinei apskritai reikia natūralizuotų žaidėjų, o kai kurie apžvalgininkai griežtai tvirtino, jog Lenkija gali ir netgi privalo išsiversti vien savo pajėgomis.

Vis dėlto bent kol kas lenkai natūralizuoto krepšininko neatsisakė. Praėjusių metų rudenį A.J. Slaughteris grįžo į rinktinę, sužaidė visas šešerias atrankos antrojo etapo rungtynes ir padėjo Lenkijos komandai iškovoti kelialapį į pasaulio čempionatą.

„Manau, kad šis laimėjimas yra svarbiausias mano krepšininko karjeroje. Džiaugiuosi, kad esu istoriją kuriančios Lenkijos rinktinės dalis, ir tikiuosi kartu su komandos draugais siekti kito tikslo – kelialapio į olimpines žaidynes, – pavasarį kalbėjo A.J. Slaughteris. – Žinau, kad buvo nedaug tikėjusių, jog galime patekti į pasaulio čempionatą. Parodėme, jog mūsų komanda daug gali. Kodėl gi dabar nepabandžius siekti dar didesnio tikslo“.

Aukštaūgių bėdos

Lenkijos rinktinei šią vasarą trūksta ne vien M.Lampės. Į stovyklą negalėjo atvykti ir kitas aukštaūgis Przemyslawas Karnowskis. Šis vidurio puolėjas prieš keletą metų buvo laikomas didžiausia Lenkijos krepšinio viltimi, bet pastaraisiais sezonais beveik nežaidžia, nes yra priverstas gydytis viena kitą vejančias traumas.

Šiuo metu 25 metų 216 cm ūgio krepšininkas, praėjusį sezoną pradėjęs Torūnės „Polski Cukier“ klube, sveiksta po pavasarį atliktos Achilo sausgyslės operacijos.

Vis dėlto treneris M.Tayloras sulaukė ir vienos geros žinios. Į rinktinę grįžo traumų irgi kamuojamas 32 metų puolėjas Damianas Kuligas, kuris atrankos turnyre žaidė tik dvejas rungtynes ir buvo užsiminęs, kad dėl nesiliaujančių sveikatos problemų nebeketina atstovauti savo šaliai.

„Maniau, kad rinktinė man yra užverstas puslapis. Nors treneris M.Tayloras mane vis įtraukdavo į kandidatų sąrašą, jis turbūt irgi jau buvo susitaikęs, kad į komandą neatvyksiu, – tvirtino D.Kuligas. – Tačiau treneriai manęs dar kartą paprašė atvykti į stovyklą, nes atsisakius žaisti M.Lampei ir nespėjus pasveikti Tomaszui Gielo po krepšiais atsivėrė didelė skylė“.

Žaidė su lietuviais

Atrankos turnyre Lenkijos rinktinė žaidė vienoje grupėje su lietuviais. Mūsų šalies krepšininkai atrankos pirmajame etape abu kartus nugalėjo kaimynus, tačiau kituose mačuose lenkai dukart įveikė Kosovo komandą, pasidalijo po pergalę su vengrais ir nesunkiai pateko į antrąjį etapą.

Antrąjį atrankos etapą lenkai pradėjo pralaimėjimu italams, bet paskui laimėjo penkerias iš eilės rungtynes: po du kartus įveikė Kroatijos bei Nyderlandų rinktines ir atsirevanšavo Italijos komandai. Tiek patys Lenkijos krepšininkai, tiek lenkų apžvalgininkai ir sirgaliai svarbiausia vadino Kroatijoje iškovotą pergalę. Ir dėl to, kad buvo nukauti labai grėsmingi varžovai, ir dėl to, kad būtent ši pergalė užtikrino kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Verta pažymėti, kad per atrankos turnyrą Lenkijos rinktinė buvo viena nedaugelio komandų, kurios nenukentėjo dėl nesuderinų tvarkaraščių su NBA ir Eurolygos turnyrais. Tiesa, vienas lenkas Marcinas Gortatas rungtyniauja NBA lygoje, tačiau jis dar prieš keletą metų pranešė, kad nebeketina žaisti rinktinėje, todėl jo pagalbos jau senokai nebesitikima.

Tuo tarpu Eurolygoje praėjusį sezoną rungtyniavo, ir tai vos kelias minutes, tik Las Palmaso „Gran Canaria“ priklausantis 18-metis Aleksanderis Balcerowskis, kuris dar tik kovoja dėl vietos vyrų rinktinės dvyliktuke.

Tai, kad Lenkijos rinktinė atrankos turnyre galėjo žaisti stipriausia sudėtimi, yra šios komandos privalumas. Kita vertus, tai rodo, jog Lenkijai trūksta aukšto lygio krepšininkų. Net 12 iš 17 žaidėjų, atvykusių į treniruočių stovyklą, praėjusį sezoną rungtyniavo nelabai stiprioje Lenkijos lygoje. Aukštesnio lygio klubams atstovavo tik A.J.Slaughteris, su Vilerbano ASVEL tapęs Prancūzijos čempionu, Malagos „Unicaja“ gynėjas Adamas Waczynskis, Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėjas Mateuszas Ponitka ir jau minėtas A.Balcerowskis, kuris daugiausia atstovavo Ispanijos ketvirtojoje lygoje žaidusiai „Gran Canaria“ dublerių komandai, bet keliskart buvo registruotas ir pagrindinėje ekipoje.

Užsienyje taip pat žaidė Floridos valstybiniame universitete mokęsis Dominikas Olejniczakas.

Trumpa stovykla

Lenkijos rinktinė gana vėlai – tik liepos 29 d. – susibūrė į pirmąją treniruočių stovyklą. Tarp Europos komandų vėliau rengtis pasaulio pirmenybėms pradėjo tik vokiečiai.

Trenerio M.Tayloro negąsdina tai, kad jo komanda treniruosis trumpiau nei daugelis varžovų. „Turime prisiminti, kaip žaidėme, atgaivinti mūsų žaidimo sistemą. Dirbsime taip pat, kaip dirbome per atrankos langus. Vienintelis skirtumas bus tas, kad dabar daugiau dėmesio skirsime fiziniam pasirengimui. Puikiai žinome, ką privalome padaryti ir nenumatome jokių revoliucijų“, – prieš treniruočių stovyklą kalbėjo Lenkijos rinktinės treneris.

Kol kas tarp M.Tayloro vadovaujamų vyrų nėra jo tautiečio A.J. Slaughterio. Amerikietis žadėjo atvykti šią savaitę, bet prieš kelias dienas pranešė, kad užtruks JAV dėl asmeninių priežasčių ir prie Lenkijos rinktinės prisidės tik rugpjūčio 12 d.

A.J. Slaughteris praleis ir pirmąsias draugiškas rungtynes, kurias lenkai žais šią savaitę Prahoje vyksiančiame keturių komandų turnyre. Jame Lenkijos rinktinė susitiks su Jordanijos, Tuniso ir Čekijos krepšininkais. Paskui lenkai dalyvaus kitame turnyre Hamburge, kuriame žais su Čekijos, Vengrijos ir Vokietijos komandomis, o prieš kelionę į Tolimuosius Rytus rugpjūčio 21 d. Liubline rungtyniaus su Nyderlandų rinktine.

Nuvykusi į Kiniją prieš pasaulio čempionatą Lenkijos rinktinė dar žais trejas rungtynes su Nigerijos, Irano ir Juodkalnijos komandoms.

Lenkijos rinktinės kandidatų sąrašas:

A.J.Slaughteris (Liono-Vilerbano ASVEL), Lukaszas Koszarekas (Zeliona Guros „Stelmet“), Lukaszas Kolenda (Sopoto „Trefl“), Kamilis Lączynskis (Vloclaveko „Anwil“), Jakubas Schenkas (Ščecino „King“), Karolis Gruszeckis (Torūnės „Polski Cukier“), Mateuszas Ponitka (Krasnodaro „Lokomotiv“), Michalas Sokolowskis (Zeliona Guros „Stelmet“), Adamas Waczynskis (Malagos „Unicaja“), Mathieu Wojciechowskis („Dąbrowa“), Aleksanderis Balcerowskis (Las Palmaso „Gran Canaria“), Aaronas Celis (Torūnės „Polski Cukier“), Dariuszas Wyka (Gdynės „Arka“), Adamas Hrycaniukas (Gdynės „Arka“), Damianas Kuligas (Torūnės „Polski Cukier“), Dominikas Olejniczakas (Floridos valstybinis universitetas), Krzysztofas Sulima (Torūnės „Polski Cukier“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?