EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkams – rimtas išbandymas Seule: Čekija jau laimėjo 7 iš 8 mačų

Lietuvos krepšinio rinktinė antradienį žais paskutiniąsias turnyro Seule rungtynes. Nugalėjusi Pietų Korėjos ir Angolos ekipas, Dainiaus Adomaičio kariauna lemiamame mače susikaus su Čekijos krepšininkais. Po rungtynių mūsų šalies ekipos strategas praneš galutinę sudėtį ir skris į Kiniją, o jau sekmadienį startuos pasaulio čempionate. Lietuvos varžovė Čekija yra kur kas rimtesnis varžovas nei buvę oponentai Azijos žemyne.

Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
Tomašas Satoransky<br>Scanpix.com nuotr.
 Janas Vesely<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Janas Vesely<br>G.Bitvinsko nuotr.
Čekijos rinktinė <br>Facebook nuotr.
Čekijos rinktinė <br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 27, 2019, 7:28 AM

FIBA reitingas. 24 vieta.

Pasaulio pirmenybės. Nedalyvavo nė karto.

Olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

Europos pirmenybės. Dalyvavo 5 kartus. Debiutavo 1999 m. (11 vieta). Geriausias rezultatas – 7 vieta (2015 m.). Praėjusiame čempionate 2017 m. užėmė 20 vietą.

Praeitis. Anksčiau Čekijos krepšininkai žaidė Čekoslovakijos rinktinėje. Ji 4 kartus dalyvavo pasaulio čempionate (medalių nelaimėjo), 7 kartus – olimpinėse žaidynėse (medalių nelaimėjo) ir 24 kartus – Europos čempionate (laimėjo 1 aukso, 6 sidabro ir 5 bronzos medalius).

PČ atranka. Europos zonos K grupėje užėmė 3 vietą (8 ir 4; pirmąją vietą užėmė Prancūzija, antrąją – Rusija).

Šįmetis PČ. Čekija pirmajame etape žais E grupėje su JAV, Turkija ir Japonija.

Žvaigždės. Šio dešimtmečio Čekijos krepšinio šviesuliai yra „Washington Wizards“ starto penketo gynėjas Tomašas Satoransky (28, 201) ir po nesėkmingo bandymo įsitvirtinti NBA lygoje Eurolygoje ryškiai spindintis Stambulo „Fenerbahçe“ vidurio puolėjas Janas Vesely (29, 213). Tiesa, dėl J.Vesely atvykimo į rinktinę Čekijos krepšinio vadovams dažnai kildavo problemų, o šią vasarą tos problemos buvo neišsprendžiamos dėl visą praėjusį sezoną aukštaūgį kamavusių traumų.

Treneris. 56-erių izraelietis Ronenas Ginzburgas jau gali save vadinti tikru čeku. Jis nuo 2006 m. dirbo stipriausio šios šalies klubo Nimburko ČEZ trenerio padėjėju, 2011 m. tapo ČEZ vyriausiuoju treneriu, o 2013 m. buvo paskirtas Čekijos rinktinės treneriu. Užpernai R.Ginzburgas pasitraukė iš Nimburko klubo, tad pastaruosius porą metų visas jėgas skiria rinktinei.

Kuo stiprūs. Nors Čekija gali pasigirti vos dviem aukšto europinio lygio žaidėjais, ši komanda pastaraisiais metais kelia nemažą grėsmę stipriausioms Europos šalių rinktinėms. Treneris R.Ginzburgas rado būdą, kaip iš vidutinių gabumų krepšininkų išspausti viską, ką jie moka, o gal net ir daugiau, negu jie moka. Verta prisiminti, kad Čekijos rinktinė, kuriai T.Satoransky ir J.Vesely padėjo tik dvejose atrankos rungtynėse, kelialapį į pasaulio čempionatą užsitikrino viena pirmųjų Europoje – anksčiau nei galingos Prancūzijos, Ispanijos ir Lietuvos komandos.

Ko trūksta. Kad ir kaip Čekijos komanda džiugintų savo sirgalius, jos galimybių ribos yra gana žemai. Pagrindiniam T.Satoransky talkininkui, į rinktinę vis dar noriai atvykstančiam natūralizuotam amerikiečiui Blake‘ui Schilbui – jau 35-eri, o kiti lyderiai Ondrejus Balvinas, Patrikas Auda, Vojtechas Hrubanas, Jaromiras Bohačikas net aukščiausiame karjeros taške nesudomino stipresnių klubų nei Ispanijos ar Italijos lygų vidutiniokai arba Čekijos krepšinio flagmanas ČEZ.

Ko tikėtis. Apie tai, kad galėtų pasipriešinti pirmajai varžovei JAV rinktinei, Čekijos krepšininkams neverta nė svajoti. Kita vertus, su kitomis dviem pirmojo etapo varžovėmis Japonijos ir Turkijos komandomis galima kovoti, ir galima jas įveikti. Visgi jei čekai liks pasaulio čempionate po pirmojo etapo, galės tvirtinti, jog pasiekė labai daug.

Pasirengimas. Čekijos rinktinė treniruotis pradėjo liepos 23 d. (viena diena vėliau nei lietuviai) ir šią vasarą laimėjo 7 iš 8 draugiškų rungtynių. Čekai laimėjo turnyrą Prahoje (nugalėjo Tunisą 80:66, Lenkiją 81:76 ir Jordaniją 98:67), užėmė antrąją vietą turnyre Hamburge (nugalėjo Lenkiją 96:86 ir Vengriją 103:83, bet pralaimėjo Vokietijai 68:87) ir laimėjo dvejas rungtynes Seule (su Angola 84:65 ir Korėja 97:89).

Šalis. Pavadinimas – Čekijos Respublika (Česka republika). Gyventojų – 10,6 mln. Plotas – 78,9 tūkst.kv.km. Sostinė – Praha (1,3 mln. gyventojų). Oficiali kalba – čekų. Valstybės vadovas – prezidentas Milošas Zemanas (nuo 2013 m.). BVP (vienam gyventojui) – 39,1 tūkst. dolerių. Savarankiška valstybė – 1993 m. suskilus Čekoslovakijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.