EUROLYGA 2023

PČ septintoji diena. Pirmieji ketvirtfinalio dalyviai, tautiečių dvikovos ir atslūgusi įtampa

I ir J grupių komandų per paskutines pasaulio krepšinio čempionato antrojo etapo rungtynes turnyro įtampa neslėgs. Nors kai kuriems lyderiams penktadienis buvo juoda diena, Lenkijos, Argentinos, Serbijos ir Ispanijos rinktinės jau užsitikrino kelialapius į ketvirtfinalį.

Lenkijos, Serbijos, Argentinos ir Ispanijos rinktinės pateko į ketvirtfinalį.<br>Scanpix nuotr.
Lenkijos, Serbijos, Argentinos ir Ispanijos rinktinės pateko į ketvirtfinalį.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-06 19:38, atnaujinta 2019-09-06 19:57

Tolyn. Pirmajame etape visas rungtynes laimėjusios Lenkijos, Argentinos, Serbijos bei Ispanijos rinktinės pratęsė pergalių serijas ir antrojo etapo pradžioje. Ketvirtosios šių keturių komandų pergalės lėmė, kad jos jau penktadienį užsitikrino kelialapius į ketvirtfinalį.

Atkrintamųjų varžybų duris atvėrusiose rungtynėse Lenkija nugalėjo Rusiją 79:74, Argentina – Venesuelą 87:67, Serbija – Puerto Riką 90:47, Ispanija – Italiją 67:60.

Rusija, Venesuela, Puerto Rikas ir Italija ne tik prarado galimybes patekti į ketvirtfinalį, bet ir pasitraukė iš kovos dėl tiesioginių kelialapių į olimpines žaidynes. Šios komandos kitais metais dalyvaus olimpiniame atrankos turnyre.

Ketvirtfinalis. Ketvirtąjį kartą kaip savarankiška valstybė pasaulio čempionate dalyvaujanti Serbija ketvirtfinalyje žais trečiąjį kartą iš eilės. 2006 metais debiutuodami pasaulio čempionate serbai suklupo aštuntfinalyje, bet kituose dviejuose turnyruose peršoko ir ketvirtfinalio barjerą, o 2014 metais tapo planetos čempionais.

Ispanija į ketvirtfinalį pateko jau šeštajame iš eilės pasaulio čempionate.

Argentina nuo 1998 iki 2010 metų keturiuose čempionatuose iš eilės pateko tarp aštuonių stipriausių komandų, bet 2014 metais užėmė tik 11-ąją vietą (praėjusio turnyro aštuntfinalyje argentiniečiai nusileido brazilams).

Lenkija tik antrą kartą dalyvauja pasaulio čempionate. 1967 metais lenkai užėmė penktąją vietą.

Klystkeliai. Lenkijos krepšininkai penktadienį į svarbią pergalę prieš Rusijos komandą ėjo vingiuotu keliu. Rungtynių pradžioje lenkai pasuko klystkeliais ir neapsigynė nuo greitai bėgiojančių bei staigiai kamuolį perduodančių rusų, kurie laisvi mėtė iš toli ir vidutinio nuotolio.

Per pertrauką lenkus treniruojantis amerikietis Mike‘as Tayloras sugebėjo paaiškinti savo auklėtiniams, kokias klaidas jie daro gindamiesi. Nors puolant trūko natūralizuoto amerikiečio A.J.Slaughterio indėlio (jis pataikė tik 3 iš 15 metimų ir pelnė 8 taškus), ketvirtojo kėlinio pradžioje Lenkijos rinktinė pirmą kartą persvėrė rezultatą, o mačo pabaigoje tvirtai kontroliavo padėtį ir neleido suabejoti, kad yra stipresnė.

Beje, A.J.Slaugterio ranka dreba beveik visą turnyrą. Jis blykstelėjo tik per rungtynes su kinais, į kurių krepšį įmetė 22 taškus, tačiau per keturis mačus pataikė vos 34,9 proc. metimų (9/20 dvitaškių, 6/23 tritaškių).

Migdomieji. Ispanijos rinktinė geriausiu savo laikotarpiu žavėjo sirgalius greitu žaidimu ir pasižymėjo labai ilgu atsarginių suolu. Tačiau dabar ispanai turi gerokai mažiau ryškių asmenybių, o jų žaidimas tapo daug lėtesnis.

Penktadienį Ispanijos krepšininkai apskritai pramiegojo rungtynių pradžią (beje, jau ne pirmą kartą šiame čempionate) ir 7-ąją min. atsiliko 5:15. Komandą išjudino tik pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas Sergio Llullis, tačiau ispanai ir toliau žaidė labai lėtai. Migdantis tempas jiems buvo palankus – Ispanijos rinktinė laimėjo permainingą dvikovą, kurios baigtį nulėmė ketvirtojo kėlinio viduryje surengtas spurtas 10:0 (po jo ispanai persvėrė rezultatą 62:56).

Abiejose komandose labai prastai žaidė ryškiausios žvaigždės. Šių metų NBA čempionas ispanas Marcas Gasolis pataikė tik 1 iš 6 metimų ir pelnė 2 taškus, buvęs NBA čempionas italas Marco Belinelli pataikė 3 iš 16 metimų (3/10 dvitaškių, 0/6 tritaškių) ir surinko 7 taškus.

Triuškintojai. Nors antrajame etape lyg ir neturėtų būti labai silpnų komandų, triuškinimai nesiliauja net ir krepšininkams pradėjus kovoti dėl 1-16 vietų.

Serbijos rinktinė pranoko Puerto Riko komandą 43 taškų skirtumu 90:47. Didesniu nei 40 taškų skirtumu čempionate baigėsi jau septynerios rungtynės, o net tris tokias dideles pergales pasiekė varžovus nuo savo kelio pučiantys serbai.

Treneriai. Penktadienį dvejose rungtynėse įvyko tautiečių trenerių dvikovos. Argentinos ir Venesuelos rinktines treniruoja argentiniečiai Sergio Hernandezas ir Fernando Duro, Italijos ir Ispanijos – italai Romeo Sacchetti ir Sergio Scariolo.

Tiesa, S.Scariolo taip ilgai dirba Ispanijoje (klubuose ir rinktinėje; jis yra vedęs ispanę, o jų sūnus žaidžia Ispanijos vaikinų rinktinėje), kad kai kas gal net pamiršo šio specialisto kilmę.

S.Scariolo penktadienį pavyko nuliūdinti savo tautiečius. Tuo tarpu argentinietiškoje dvikovoje įtikinamą pergalę šventė S.Hernandezas ir jo vadovaujami „Albiceleste“.

Amerikiečiai. Per Europos pirmenybes daugelio rinktinių lyderiai būna natūralizuoti amerikiečiai. Pasaulio čempionate žaidžia dvylika Europos komandų, bet pastiprinimą iš užjūrio turi tik penkios.

Lenkijai padeda A.J.Slaughteris (pasaulio čempionate pelno vidutiniškai 11 tšk.), Čekijai – Blake‘as Schilbas (11 tšk.), Juodkalnijai – Derekas Needhamas (9 tšk.), Turkijai – Scottie Wilbekinas (8,5 tšk.), Italijai – Jeffas Brooksas (5,5 tšk.).

Tiesa, J.Brookso istorija kitokia nei keturių kitų Europos šalims atstovaujančių amerikiečių, kuriuos nacionalinės federacijos tikslingai pakvietė, siekdamos sustiprinti rinktines. J.Brooksas prieš aštuonerius metus Italijoje pradėjo profesionalo karjerą, ilgai žaidė šioje šalyje ir sukūrė šeimą su itale. Italijos pasą jis gavo nesinaudodamas jokiomis išimtinėmis sąlygomis.

Vienas JAV išugdytas krepšininkas žaidžia ir Graikijos rinktinėje. Jai jau seniai atstovauja graikų kilmės amerikietis Nikas Kalathis, kuris pagal FIBA taisykles nelaikomas natūralizuotu krepšininku. N.Kalathis dar prieš keliolika metų žaidė ir Graikijos vaikinų rinktinėje.

Lietuva, Serbija, Prancūzija, Ispanija, Vokietija ir Rusija natūralizuotų amerikiečių neturi.

Natūralizuoti amerikiečiai PČ komandose (komanda: žaidėjas, taškai):

Lenkija: A.J.Slaughteris – 11,0 taškai;

Čekija: Blake‘as Schilbas – 11,0;

Juodkalnija: Derekas Needhamas – 9,0;

Turkija: Scottie Wilbekinas – 8,5;

Italija: Jeffas Brooksas – 5,5;

Pietų Korėja: Ricardo Ratliffe‘as – 22,7;

Jordanija: Daras Tuckeris – 19,3;

Filipinai: Andray Blatche‘as – 16,8;

DKK: Deonas Thompsonas – 14,8;

Tunisas: Michaelas Rollas – 12,5;

Japonija: Nickas Fazekasas – 10,3;

Angola: Reggie Moore‘as – 6,0.

Penktadienio žaidėjas:

Mateuszas Ponitka (Lenkija).

Penktadienio penketas:

Sergio Llullas (Ispanija). 31 metų gynėjas atgaivino Ispanijos rinktinę pirmojo kėlinio viduryje. Jis ir pats per 3 min. pelnė 7 taškus, ir surikiavo komandos draugus, ir sutrikdė varžovų žvaigždę Marco Belinellį, iš kurio paskutinėmis kėlinio sekundėmis išplėšė kamuolį. Iš viso S.Llullas žaidė 24 min. ir pelnė 11 taškų (3/6 dvitaškiai, 1/6 tritaškiai, 2/2 baudos).

Mateuszas Ponitka (Lenkija). 26 metų puolėjas parodė neįprastą savo žaidimo pusę. Jam nesisekė atakuoti iš vidutinio nuotolio, tačiau M.Ponitka įmetė tritaškį (iš toli jis meta ne per kiekvienas rungtynes) ir, ko gero, net save nustebino pataikydamas visas baudas. Rusų gynybą draskęs Lenkijos komandos lyderis žaidė 29 min., pelnė 14 taškų (1/6 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 9/9 baudos), atkovojo 9 kamuolius ir demoralizavo varžovus įspūdingu prasiveržimu, po kurio atliko perdavimą kone svarbiausią mačo tritaškį pataikiusiam Aaronui Celiui.

Samadas Nikchahas (Iranas). 36 metų puolėjas jau baigė profesionalo karjerą, o pasaulio čempionato pradžioje niekaip negalėjo pajusti žaidimo ritmo. Vis dėlto penktadienį dėl olimpinio kelialapio kovojančios Irano rinktinės veteranui krepšys atsirišo ir jis užmėtė tritaškiais Angolos komandą. S.Nikchahas per 33 min. pelnė 21 tašką (1/6 dvitaškiai, 5/7 tritaškiai, 4/5 baudos).

Gabrielis Deckas (Argentina). Varžovai beveik negrasino argentiniečiams, bet jei tik pradėdavo žaisti aktyviau, juos atvėsindavo G.Deckas. 24 metų Madrido „Real“ klubo puolėjas per 30 min. pelnė 25 taškus (7/8 dvitaškiai, 2/4 tritaškiai, 5/6 baudos) ir atkovojo 4 kamuolius. Jis buvo rezultatyviausias penktadienio krepšininkas.

Bobanas Marjanovičius (Serbija). Aukščiausias turnyro krepšininkas pakilo virš puertorikiečių ir, per pirmąjį kėlinį pelnęs 10 taškų, užtikrino, kad varžovai „ereliams“ nepakirptų sparnų. 31 metų 222 cm ūgio milžinas rinko po tašką per minutę: žaidė 16 min. ir pelnė 16 taškų (7/8 dvitaškiai, 2/2 baudos).

I grupė

Lenkija – Rusija 79:74. A.Waczynskis 18, M.Ponitka 14, D.Kuligas 10/ M.Kulaginas 21, A.Voroncevičius 11, 10 atk.kam., S.Antonovas 11.

Argentina – Venesuela 87:67. G.Deckas 25, L.Scola 15, F.Campazzo 12, P.Garino 10/ M.Carrera 19, L.Bethelmy 11, H.Guillentas ir G.Vargasas po 10.

Lentelė: Argentina – 4, Lenkija – 4, Rusija – 2, Venesuela – 2.

J grupė

Serbija – Puerto Rikas 90:47. N.Bjelica 18, B.Marjanovičius 16, N.Jokičius 14, 10 atk. kam., S.Birčevičius 12, M.Guduričius 10/ D.Huertasas 11, D.Collier 8.

Ispanija – Italija 67:60. J.Hernangomezas 16, R.Rubio 15, S.Llullis 11/ D.Gallinari 15, L.Datome 12.

Lentelė: Serbija – 4, Ispanija – 4, Italija – 2, Puerto Rikas – 2.

Dėl 17-32 vietų

M grupė

Nigerija – Dramblio Kaulo Krantas 83:66. V.Nnamdi 15/ D.Thompsonas 19.

Kinija – Korėja 77:73. Guo Ailunis ir Džao Rui po 16, Džou Ci 13, 14 atk. kam./ R.Ratliffe‘as 21, 12 atk. kam.

Lentelė: Nigerija – 2, Kinija – 2, Dramblio Kaulo Krantas – 0, Korėja – 0.

N grupė

Iranas – Angola 71:62. S.Nikchahas 21/ C.Moraisas 17.

Tunisas – Filipinai 86:67. O.Abada 16/ A.Blatche‘as 24, 11 atk. kam.

Lentelė: Tunisas – 2, Iranas – 1, Angola – 1, Filipinai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.