EUROLYGA 2023

Tautišką giesmę gyvenimui įsiminęs V. Collet vardijo lietuviškas pavardes ir atskleidė prancūzų receptą

Vincent'as Collet ramiai stovėjo šone ir stebėjo, kaip apgulti žurnalistų interviu dalina jo krepšininkai. Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Axelis Toupane'as greitai atsidūrė tarp lietuvių žurnalistų, prancūzai griebė vieną rinktinės lyderių Rudy Gobert'ą.

Vincent'as Collet <br>Scanpix nuotr.
Vincent'as Collet <br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Nandzingas (Kinija)

Sep 6, 2019, 4:30 PM, atnaujinta Sep 6, 2019, 4:32 PM

56 metų prancūzas kantriai žvelgė į procesą. Šeštadienį jo laukia rungtynės su Lietuva, kuri jo karjeroje turi išskirtinę vietą.

„Pirmiausia – finalas. Antras prisiminimas pergalė Vilniuje, bet aš kalbu ne tik apie rungtynes. Visą gyvenimą atsiminsiu Lietuvos himną“, – kalbėjo V.Collet.

Jo prisiminimai iš 2013 metų Europos čempionato labai skiriasi nuo Lietuvos rinktinės gerbėjų. Tada finale Prancūzija 80:66 įveikė lietuvius. Nicolas Batumas sumetė 17 taškų, Lietuvos rinktinėje Lina Kleiza pelnė 20. Slovėnijoje visi buvo priversti stebėti prancūzų šokį su aukso medaliais.

Iki ašarų buvo skaudus ir 2011 metų Europos čempionatas, kuris buvo rengiamas Lietuvoje. Tada lietuvius ketvirtfinalyje išmetė Makedonija (65:67), o prancūzai pateko į finalą, kur pralaimėję 85:98 ispanams gavo sidabro medalius.

Dar nuo 2009 metų kovo mėnesio Prancūzijos rinktinę treniruojantis strategas šiemet surinko visus norimus NBA krepšininkus, kurie jau įrodė, kad ši rinktinė pasiruošusi varžytis su ta, kuriai aikštėje dirigavo Tony Parkeris, o varžovų gynybą laužė Borisas Diaw.

Nandzinge penktadienį Prancūzijos krepšininkai dar prieš lietuvius surengė treniruotę, per kurią šlifavo specialius derinius, skirtus Dainiui Adomaičiui ir jo vyrukams. L grupėje V.Collet startuoja su trimis pergalėmis – pirmajame etape 78:74 palaužė vokiečius, o tada 103:64 sutriuškino Jordaniją bei 90:56 Dominikos Respubliką.

Bet su savo rinktine Europos čempionato auksą, sidabrą ir bronzą bei pasaulio čempionato bronzą savo kolekcijoje jau turintis V.Collet į įveiktus varžovus žiūrėjo racionaliai.

„Sužaidėme labai gerų rungtynių, tačiau dar nežaidėme su savo lygio varžovais. Suprantame, kad šeštadienio rungtynės bus daug sunkesnės. Tačiau mūsų komanda gerėja sulig kiekvienomis rungtynėmis“, – kalbėjo strategas.

Šeštadienį Lietuvos rinktinei itin svarbu laimėti prieš prancūzus, jeigu komanda dar nori mėginti patekti į ketvirtfinalį, tačiau po ketvirtadienį paskutinėse rungtynėse H grupėje patirto pralaimėjimo australams 82:87, palanki matematika tapo sudėtinga.

Apie Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių kovos svorį Nandzinge prakalbo ir V.Collet.

„Lietuvos rinktinė – labai gera komanda. Suprantama, kad rungtynės bus labai sunkios. Australai įveikė lietuvius, o mums australus nugalėti bus labai sunku. Tad šios rungtynės – aštuntfinalis“, – sakė jis.

– Kokį įspūdį palieka Lietuvos rinktinė?

– Lietuvos rinktinė – labai gera komanda. Suprantama, kad rungtynės bus labai sunkios. Australai įveikė lietuvius, o mums australus nugalėti bus labai sunku. Tad šios rungtynės – aštuntfinalis.

– Ar labiausiai lietuvių komandoje akcentuojate aukštaūgius Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį?

– Jie labai įspūdingi, tačiau lietuviai turi ir kitų gerų žaidėjų. Marius Grigonis šiemet atlieka puikų darbą, Edgaras Ulanovas irgi žaidžia gerai.

Jie turi visapusišką komandą. Rungtynėse tikrai bus daug fizinio kontakto, jos turėtų būti labai įdomios.

– Australijos rinktinė Matthew Dellavedovai davė užduoti išjungti iš žaidimo lietuvių smegenis aikštėje Mantą Kalnietį. Ar tai – ir jūsų tikslas?

– Kaip ir galite tikėtis. Mes tą patį darėme ir su ankstesniais varžovais. Žinome, kad M.Kalnietis yra labai svarbi detalė Lietuvos rinktinės žaidime, tad tikrai jį spausime. Tačiau to gali nepakakti, nes jau dešimtmetį visi spaudžia M.Kalnietį ir labai dažnai jis pasirodo gerai.

– Po pirmųjų sunkesnių rungtynių su Vokietija prancūzų rezultatai tik gerėjo. Ar jūsų žaidimo kreivė tik auga?

– Sužaidėme labai gerų rungtynių, tačiau dar nežaidėme su savo lygio varžovais. Suprantame, kad šeštadienio rungtynės bus daug sunkesnės. Tačiau mūsų komanda gerėja sulig kiekvienomis rungtynėmis.

– Į Prancūzijos rinktinę atvyko visi jūsų NBA krepšininkai. Kokia jūsų paslaptis, kad pavyko juos taip lengvai suburti?

– Jie myli mėlynus marškinėlius. Jiems patinka žaisti už savo šalį. Jie tai darė nuo tada, kai buvo jauni ir ar tik ruošėsi į NBA. Žaidėjai visada galvoja apie rinktinę. Komandoje turime puikų ryšį. Šiemet surinkome įdomią ir gerą komandą. Tikimės, kad kartu būsime sėkmingi.

Ankstesnė rinktinė su Tony Parkeriu ir Borisu Diaw iškovojo medalių, o dabar turime naują komandą. Su jais dar nieko nepasiekėme, tad čia – ir jų motyvacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas