EUROLYGA 2023

Praėjusiame sezone skaudžiai nusvilę Eurolygos klubai vasarą užsiaugino raumenis

Ketvirtadienį startuoja 2019-2020 metų Eurolygos sezonas. Jame žiūrovai išvys rekordinį komandų skaičių stipriausio krepšinio lygoje. Net 18 komandų stengsis įrodyti, kad jos yra geriausios.

 Eurolygos klubai vasarą augino savo raumenis.<br> Lrytas.lt montažas
 Eurolygos klubai vasarą augino savo raumenis.<br> Lrytas.lt montažas
 M.Kuzminskas vasarą persikėlė į Graikijos klubą.<br> Twitter.com nuotr.
 M.Kuzminskas vasarą persikėlė į Graikijos klubą.<br> Twitter.com nuotr.
 Artūras Gudaitis dar tik atsigauna po sunkios traumos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Gudaitis dar tik atsigauna po sunkios traumos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 S.Wilbekinas liko žaisti Tel Avivo klube.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 S.Wilbekinas liko žaisti Tel Avivo klube.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Gregas Monroe vasarą žais Vokietijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gregas Monroe vasarą žais Vokietijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 4:25 PM, atnaujinta Oct 3, 2019, 4:26 PM

Šiame sezone Eurolygoje rungsis penkios komandos, kurios praėjusiame turėjo nuryti karčią piliulę ir liko už atkrintamųjų etapo borto. Tai – Pirėjo „Olympiakos“, Tel Avivo „Maccabi“, Miuncheno „Bayern“, Milano „Olimpia“ ir Maskvos srities „Chimki“ komandos.

Lrytas.lt apžvelgia ir pristato šių klubų vasaros darbus. Apie šio sezono Eurolygos naujokus skaitykite eurolyga-12048379/"="">eurolyga-12048379/"" target="_blank">čia.

Pirėjo „Olympiakos“

Treneris. Davidas Blattas (JAV, nuo 2018 metų birželio)

Praėjęs sezonas. Graikijos klubas Eurolygoje užėmė 9-ąją vietą. Reguliariajame sezone jie iškovojo 15 pergalių ir patyrė 15 pralaimėjimų. Reikalai Graikijoje klostėsi skandalingai. Taurės pusfinalyje kovėsi su Atėnų „Panathinaikos“, o D.Blatto auklėtiniai pasitraukė iš rungtynių joms įpusėjus.

Graikijos čempionate jie taip pat atsisakė žaisti atkrintamosiose ir iškrito į antrąjį divizioną. Jame „Olympiakos“ planuojama šiame sezone remtis jaunimo komanda.

Optimalus penketas. Vassillis Spanuolis (Graikija, 37, 193), Kevinas Punteris (JAV, 26, 193, Bolonijos „Virtus“), Mindaugas Kuzminskas (Lietuva, 29, 205, Milano „Olimpia“), Giorgos Printezis (Graikija, 34, 205), Nikita Milutinovas (Serbija, 24, 212).

Pirėjo „Olympiakos“ šiame sezone taps eksperimentiniu triušiu. Klubo pagrindinė sudėtis žais tik Eurolygoje, tad sunku prognozuoti, kaip tai atsilieps komandos rezultatams. „Olympiakos“ išsaugojo trenerį D.Blattą, kurio asistentu dirba ir lietuvis Kęstutis Kemzūra, tačiau amerikietis serga sunkia liga.

Apie tai garsus krepšinio treneris, turintis Izraelio ir JAV pilietybes, parašė laiške ir jį išplatino. 60-mečio vyro žodžiais, ji kamuoja išsėtinė sklerozė. Sudėtinga prognozuoti ar liga neprogresuos ir ar ji neturės įtakos komandos rezultatams.

Graikijos klubas šiame sezone turėtų sulaukti ir kiek didesnio dėmesio iš lietuvių, nes vasarą į komandos gretas persikėlė Mindaugas Kuzminskas. Taip pat komandą papildė Brandonas Paulas, Augustine'as Rubitas, Kevintas Punteris.

Vis tik „Olympiakos“ tarpsezoniu neteko kelių svarbių žaidėjų. Komandą paliko į „Žalgirį“ persikėlęs Zachas LeDay, taip pat išėjo Nigelis Williams-Gossas, latviai Janis Timma ir Janis Strelniekas, prancūzas Axelis Toupane'as.

Pirėjo komandai pavyko išsaugoti savo pagrindinius veteranus Vassillį Spanuolį, Georgiosą Printezį. Taip pat komandoje liko ir Kostas Papanikolaou bei Nikita Milutinovas.

Tad „Olympiakos“ laukia visiškai neprognozuojamas sezonas, tačiau žvelgiant į sudėtį klubas veikiausiai artėjančiame sezone vėl liks už aktrintamųjų etapo borto.

Tel Avivo „Maccabi“

Treneris. Giannis Sfairopoulos (Graikija, nuo 2018 m. lapkričio)

Praėjęs sezonas. Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (27 ir 6), finale nugalėjo Rišono „Makabi“ 89:75. Izraelio taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Rišono „Makabi“ 77:88. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 10 vietą (14 ir 16).

Optimalus penketas. Scottie Wilbekinas (JAV, 25, 188), Tyleris Dorsey (JAV, 23, 196, „Memphis Grizzlies“), Elijah Brayntas (JAV, 24, 196, Eilato „Hapoel“), Omri Casspi (31, 205, „Memphis Grizzlies“), Tarikas Blackas (JAV, 28, 206).

Izraelio čempionams vasarą buvo kaip niekada darbinga. „Maccabi“ nekeitė trenerio iš Graikijos, o klubas į savo gretas prisiviliojo ir kelis NBA žaidėjus. „Memphis Grizzlies“ komandą paliko net du žaidėjai, kurie papildė „Maccabi“ klubą – Tyleris Dorsey ir Omri Casspi.

Be to komandą dar papildė ir Quincy Acy, žaidęs „Brooklyn Nets“ komandoje. Iš vietinių konkurentų nugvelbė Elijah Brayntą, o iš Kauno „Žalgirio“ pasikvietė Nate'ą Woltersą.

Komandai pavyko išsaugoti Scottie Wilbekiną, Tariką Blacką, Othello Hunterį. Turbūt tai viena iš giliausių „Maccabi“ sudėčių per pastaruosius sezonus.

Tokie pokyčiai per vasarą leidžia „Maccabi“ tikėtis pirmą kartą per pastaruosius penkerius metus žengti į Eurolygos ketvirtfinalį.

Miuncheno „Bayern“

Treneris. Dejanas Radonjičius (Juodkalnija, nuo 2018 metų balandžio)

Praėjęs sezonas. Eurolygoje „Bayern“ buvo labai arti patekimo į ketvirtfinalį, tačiau galiausiai liko 11-oje vietoje. Jie reguliariajame sezone iškovojo 14 pergalių ir patyrė 16 pralaimėjimų. „Bayern“ tapo čempionais Vokietijoje, o per visą sezoną kartu su atkrintamosiomis pralaimėjo vos 3 kartus.

Tiesa, Vokietijos taurės ketvirtfinalyje 70:78 teko pralaimėti Berlyno ALBA komandai ir tai buvo skaudžiausia nesėkmė praėjusiame sezone vietiniame čempionate.

Optimalus penketas. DeMarcus Nelsonas (JAV/Serbija, 33, 193 , Vilerbano ASVEL), Petteris Koponenas (Suomija, 31, 194), Vladimiras Lučičius (Serbija, 30, 203), Danilo Barthelis (Vokietija, 27, 208), Gregas Monroe (JAV, 29, 211, „Philadelphia 76ers“).

Miuncheno „Bayern“ vasarą neteko trijų labai svarbių žaidėjų – Derricko Williamso (išvyko į Stambulo „Fenerbahce“), Devino Bookerio ir Stefan Jovičiaus (abu išvyko į Maskvos srities „Chimki“). Atrodė, kad tokias netektis bus sunku kompensuoti, tačiau tada „Bayern“ sudrebino Eurolygos vasaros žaidėjų rinką.

Vokietijos klubas prisiviliojo iš NBA vidurio puolėją G.Monroe. Buvo laikai, kuomet šis žaidėjas NBA rinkdavo 16 taškų ir 10 atkovotų kamuolių statistiką. Aukštaūgių gretas „Bayern“ dar sustiprino su Prancūzijos rinktine bronzos medalį pasaulio čempionate iškovojusiu Mathiasu Lessortu.

„Bayern“ šiam sezonui surinko patyrusių žaidėjų rinktinį, tad galima spėti, kad Vokietijos klubas ir vėl aršiai kausis dėl galimybės pirmą kartą patekti tarp aštuonių stipriausių Eurolygos komandų.

Milano „Olimpia“

Treneris. Ettore Messina (Italija, nuo 2019 metų birželio)

Praėjęs sezonas. Milano „Olimpia“ Eurolygoje sezoną pradėjo užtikrintai, tačiau vėliau pateko į nesėkmių liūną ir užėmė 12-ąją vietą. Milano klubas iškovojo 14 pergalių ir patyrė 16 pralaimėjimų.

Italijos čempionate „Olimpia“ krito pusfinalyje, o šalies taurėje iš kovos pasitraukė ketvirtfinalyje. Vienintelį trofėjų klubas iškovojo sezono pradžioje, kuomet laimėjo Italijos supertaurę.

Optimalus penketas. Shelvinas Mackas (JAV, 29, 191, „Charlotte Hornets“), Sergio Rodríguezas (Ispanija, 33, 193, Maskvos CSKA), Vladimiras Micovas (Serbija, 34, 201), Jeffas Brooksas (JAV/Italija, 30, 203), Luisas Scola (Argentina, 36, 205, Šanchajaus „Sharks“).

Milano „Olimpia“ komandai pastaruoju metu buvo priklijuota nevykėlių etiketė. Klubas Italijoje praėjusiame sezone patyrė visišką fiasko, o Eurolygoje nepateko į stipriausiųjų aštuonetą. Italija nusprendė keistis ir iš NBA pasikvietė E.Messiną.

Naujasis strategas savo planuose nematė M.Kuzminsko, tad šis paliko klubą. Dabar Milane artėjančiame sezone žais tik po sunkios traumos atsigaunantis Artūras Gudaitis.

„Olimpia“ kaip reikiant padirbėjo vasarą ir į savo gretas iš NBA pasikvietė Shleviną Macką, kuris pakeitė rezultatyviausią Eurolygos žaidėją Mike'ą Jamesą. Pastarasis išvyko į Maskvos CSKA. Būtent iš Rusijos klubo pavyko pasikviesti ispaną Sergio Rodriguezą.

Į komandą taip pat atvyko Kauno „Žalgiryje“ žaidęs Aaronas White'as, o Milanas visus nustebino, kuomet prieš Eurolygos sezono startą pasikvietė pasaulio čempionate žibėjusį Argentinos veteraną Luisą Scolą.

Surinkus tokią sudėtį „Olimpia“ komandai nepatekimas į Eurolygos ketvirtfinalį būtų katastrofiškas.

Maskvos srities „Chimki“

Treneris. Rimas Kurtinaitis (Lietuva, nuo 2019 m. sausio).

Praėjęs sezonas. „Chimki“ VTB reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (20 pergalių ir 6 pralaimėjimai), finale pralaimėjo Maskvos CSKA 0:3. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 13 vietą, kur iškovojo 9 pergales ir 21 patyrė pralaimėjimą.

Optimalus penketas. Stefanas Jovičius (Serbija, 29, 198, Miuncheno „Bayern“), Aleksejus Švedas (31, 198), Janis Timma (Latvija, 27, 201, Pirėjo „Olympiakos“), Jonas Jerebko (Švedija, 32, 208, „Golden State Warriors“), Timofejus Mozgovas (33, 216, „Orlando Magic“).

Pavasarį Chimkų komanda, neturėdama aikštės pranašumo, laimėjo Rusijos lygos pusfinalio seriją su Kazanės „Uniks“ klubu ir apgynė teisę žaisti Eurolygoje, kurioje kovos trečią sezoną iš eilės. Vis dėlto praėjusį sezoną „Chimki“ rezultatai Eurolygoje buvo prasti, todėl didelės permainos buvo neišvengiamos.

Tiesa, net ir tarpsezoniu daugiau nei pusę žaidėjų pakeitusioje Rusijos vicečempionų komandoje liko labiausiai jos braižą bei rezultatus lemiantis žmogus – rezultatyviausias užpraėjusio sezono Eurolygos krepšininkas Aleksejus Švedas.

Jam šį rudenį reikės pratintis prie naujų partnerių, tarp kurių yra net trys iš NBA grįžę europiečiai (Timofejus Mozgovas, Jonasas Jerebko ir Dairis Bertanas), Serbijos rinktinės atakų organizatorius Stefanas Jovičius, Pirėjo „Olympiakos“ klube nelauktai prastai žaidęs Janis Timma, buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Chrisas Krameris, pastaraisiais sezonais smarkiai priblėsęs dar vienas buvęs NBA žaidėjas Sergejus Karasiovas ir dar keli naujokai.

NBA veteranų prieglauda tapusiame „Chimki“ daug žaidėjų, labai gerai galvojančių apie save, ir daug žaidėjų, kuriuos pastaraisiais metais stabdė traumos. Šie krepšininkai norės įrodyti, kad juos nurašyti dar anksti, tačiau jiems reikės taikytis prie neabejotino lyderio A.Švedo. Chimkų komandoje yra per daug žaidėjų, pernelyg mėgstančių tempti antklodę ant savęs, o tai geruoju nesibaigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.