EUROLYGA 2023

FIBA velniop siunčiantis Eurolygos vadovas nesutinka su Š. Jasikevičiumi: „Šaras – neteisus“

Maskvoje ir vėl apsilankęs Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu šįkart kaip niekad buvo konkretus – Europos klubinio krepšinio vadovas aštriai atsakinėjo į Rusijos žurnalistų klausimus, kurie buvo ne tik skirti sužinoti apie galimas nuolaidas rusų krepšiniui.

Jordi Bertomeu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jordi Bertomeu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jordi Bertomeu ir Andreasas Zagklis<br>Scanpix/FIBA.com nuotr.
Jordi Bertomeu ir Andreasas Zagklis<br>Scanpix/FIBA.com nuotr.
Jordi Bertomeu<br>M.Patašiaus nuotr.
Jordi Bertomeu<br>M.Patašiaus nuotr.
Jordi Bertomeu<br>M.Pata
Jordi Bertomeu<br>M.Pata
Jordi Bertomeu<br>M.Pata
Jordi Bertomeu<br>M.Pata
Jordi Bertomeu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jordi Bertomeu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 19, 2019, 11:02 AM

Dažniausiai aptakiai ne tik Lietuvoje kalbėjęs Eurolygai vadovaujantis ispanas aiškiai davė suprasti, kad jokio suartėjimo su Tarptautine krepšinio federacija (FIBA) nebus, Rusija kitąmet praras vieną vietą turnyre ir Šarūnas Jasikevičius nėra teisus dėl jo išsakytos nuomonės.

Sutrumpintas interviu su J.Bertomeu, kurį parengė portalas mactv.ru.

– Rusija vis dar tikisi, kad kažkada Eurolygos finalo ketvertas pagaliau atvyks ir į Maskvą. Jau matėte VTB areną, kuri siūloma finalams?

– Aš buvau joje tada, kai ji statėsi. Nuo to laiko nebuvau ten sugrįžęs. Jei bus galimybė pasižiūrėti į ją, tuomet mes ją įtrauksime į pretendentų sąrašą.

Reikia suprasti, kaip funkcionuoja ta arena, kokios sąlygos. Daug niuansų. O kas ten dabar žaidžia?

– Ledo ritulio ir futbolo klubai „Dinamo“. Šiemet buvo ir VTB krepšinio lygos „Visų žvaigždžių“ mačas.

– Bet nuolat jokia kita krepšinio komanda ten nežaidžia?

– Ne.

– Turėsiu tai galvoje.

– O ką jūs galvojate apie tai, kad vertėtų rengti Eurolygos finalo ketverto kovas ne arenose, o stadione. Juk galima pagalvoti apie stadioną, kuris talpina ir 70 tūkst. sirgalių. Taip buvo pas mus, kai vyko ledo ritulio rungtynės „Zenit“ stadione?

– Mes bandėme surengti tokį dalyką Amsterdame. Iš tikrųjų, skaičiavome, bandėme analizuoti tokią galimybę: mus domino tokie stadionai, kurie turi stogą.

Visa tai įdomu, tačiau Eurolygos finalo ketvertas turi garantuoti tam tikrą planuojamą sirgalių pasitenkinimą reginiu. Viena, kai kur nors Dalase žaidžiamos NFL rungtynės ir yra didelės žmonių minios, o kitą - krepšinis.

Aš šimtu procentų neįsitikinęs, kad būtent to reikia krepšinio auditorijai. Į finalo ketvertus sirgalius važiuoja tam, kad savotiškai prisiliestų prie žaidimo, pajustų save to dalimi, pamatytų viską smulkiausiose detalėse. Pamatyti tai stadiono ekrane gal ir neblogai.

Bet tada kam važiuoti ir pirkti bilietą, tada geriau likti namie prie televizoriaus ir viską stebėti grukšnojant viskį.

Mes labai jautriai žiūrime į mūsų sirgalius ir norime atitikti jų lūkesčius ir vykdyti jų norus. Todėl ši tema pas mus tik diskusijose – turime susirasti tokią areną, kuri atitiktų mūsų sirgalių lūkesčius, kad jie ten jaustųsi gerai ir neprarastų jausmo, kad yra įvykio dalimi. Iš esmės, mes padarysime kažką panašaus.

– Eurolygoje debiutavo „Zenit“ ekipa. Ji ilgam turnyre?

– Metams. Šiam klubui tai bus labai gera patirtis aukščiausiame krepšinio lygyje. O mes pasižiūrėsime, kokios yra ekipos ambicijos.

Mes tikrai nesitikime ir nesitikėjome, kad „Zenit“ tuoj pat įsiverš į finalo ketverto dalyvių sąrašą, bet šis kvietimas – lyg pagalba klubui, kad jis plėstųsi, už kurio nugaros yra labai didelė ir galinga sporto infrastruktūra.

Sankt Peterburgas – labai įdomi rinka, įdomus miestas su puikia sporto tradicija. Todėl Eurolyga ir nutarė savotiškai pastūmėti ekipą į priekį – toks mūsų žingsnis yra logiškas. O ateitis jau priklauso „Zenit“, kuris arba pasinaudos šansu, arba ne.

– Ar „Zenit“ komandos rezultatai turės įtakos Rusijos komandų skaičiui Eurolygoje?

– Ne. Mes turėjome šansą ir juo pasinaudojome. Noriu pasakyti, kad Sankt Peterburgą mes stebėjome iš visų pusių ir ilgai. Po metų viskas bus kitaip. Bus tiesiog laisva vieta. Pasižiūrėsime, kur nuves mus tas bendradarbiavimas su „Zenit“. Kol kas tai viskas, ką galiu pasakyti, o ateitis parodys.

– Aštuoniolika komandų ir dvidešimtasis Eurolygos sezonas. Tai išskirtinis šio sezono akcentas ar bus kitų?

– Taip, jūs teisus. Aštuoniolika komandų yra svarbiausia, ką reprezentuojame šį sezoną. Nes jis parodo, kad planas, kuris buvo rengiamas dar prieš ketverius metus, veikia.

Kai į turnyrą žengė 16 klubų, mes jau žinojome, kad reikės didinti ekipų skaičių. Ir mes žiūrėjome į Vokietiją, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją, kad kažką iš ten prijungtume prie turnyro. Ir rezultatai rodo, kad mūsų sprendimai teisingi.

– Manote, kad 18 komandų – idealus skaičius Eurolygai?

– Šiai dienai – taip. Nes tai kombinacija tų šalių, kurias dengia Euroyga. Ir dar tai kombinacija kokybiško krepšinio bei pagalbos vidaus čempionatams, kur sudaroma būtina konkurencija.

Komandų didinimas prives tik prie tvarkaraščio išsipūtimo. O mes galvojame apie kokybę, o ne kiekybę.

– Pastaruoju metu nemažai kalbama apie FIBA ir Eurolygos suartėjimą. Jūs Atėnuose buvote susitikęs su FIBA generaliniu sekretoriumi Andreasu Zagkliu. Turėjote pokalbį su juo?

– Ne. Mes tik vienas kitam paspaudėme rankas. Ir viskas. Viskas.

– Ar yra kokios nors susitaikymo tarp dviejų organizacijų datos?

– Ne. Jokių datų ir jokio laiko.

– Išskirtinis Eurolygos segmentas – treneriai. Laso, Obradovičius, Messina, Blattas – tai elitas. Tačiau yra aiškių žinių, kad Davidas Blattas buvo tiesiog išvarytas iš komandos. Tai šokiravo Europą, o Šarūnas Jasikevičius yra pasakęs, kad „dabar madinga atleidinėti trenerius“. Kaip galvojate, ar tokie atleidimai turės negatyvų požiūrį į Eurolygą?

– Aš nesutinku su Šaru, kad tai mada. Jis neteisus. Per visą mano istoriją krepšinyje visose komandose dėl jų bėdų kaltas buvo tik treneris. Noriu pabrėžti – apgailestauju, bet taip yra. Tai ne mada, taip buvo visada.

Aš dar 1994-siais dėliojau sistemą, kaip kompensuoti strategui dėl jo atleidimo iš klubo. Mūsų pareiga – rūpintis treneriais, kurie, mano galva, yra geriausi pasaulyje.

Bet supraskite – Eurolyga negali rūpintis treneriu, kurį atleidžia klubas. Taip parašyta ir mūsų sutartyje su klubu – mes negalime kištis į komandų reikalus, tai jų vidiniai klausimai. Tai gyvenimas.

– Labai negražiai atrodo – klubas atleidžia trenerį, kai šis kovoja su liga.

– Šito nekomentuosiu. Aš visiškai neturiu supratimo, kodėl buvo atleistas D.Blattas. Viską, ką žinau – jis atleistas bendru sutarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.