EUROLYGA 2023

„Ryto“ griūtis Turkijoje: rekordiniai varžovų skaičiai, klaidų gausa ir permainų nuojauta

Vilniaus „Ryto“ komanda sezoną pradėjo išties galingai: Europos taurės starte ant menčių paguldė vienus iš turnyro favoritus Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkus, o LKL pirmenybėse buvo iškovoję penkias pergales paeiliui.

Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br> Lrytas.lt montažas
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br> Lrytas.lt montažas
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis ir jo auklėtiniai pateko į nesėkmių ruožą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-10-24 12:14

Tačiau vėliau pasipylė pralaimėjimų ruožas ir trečiadienį Dainiaus Adomaičio auklėtiniai svečiuose 81:91 nusileido Bursos „Tofas“ krepšininkams.

Tai buvo trečioji iš eilės sostinės komandos nesėkmė paeiliui Europos taurėje, kuri „Rytą“ nubloškė į B grupės dugną. Pridedant pralaimėjimą Kauno „Žalgiriui“ LKL, tai „Rytas“ paskutinį kartą laimėjo spalio 12 dieną, kuomet sutriuškino Alytaus „Dzūkiją“.

Europos taurėje B grupėje konkurencija yra didžiulė ir jei D.Adomaitis greitu metu neras pergalių recepto, tai tarptautinis turnyras „Rytui“ baigsis labai anksti.

„Ryto“ subyrėjimas

Sostinės komanda rungtynes pradėjo išties solidžiai, o sirgalius turėjo džiuginti pagaliau prabilusio gynėjo Tu Holloway žaidimas. Amerikietis drąsiai ėmėsi iniciatyvos pirmajame kėlinyje ir pataikė porą tolimų metimų bei sėkmingais prasiveržimais draskė „Tofas“ gynybą.

Būtent Tu Holloway dėka „Rytas“ pirmajame kėlinyje turėjo persvarą, kuri ketvirčio pabaigoje akimirksniu buvo panaikinta ir į priekį išsiveržė „Tofas“. Nuo tada žaidimas iš esmės vyko taškas į tašką iki pat ketvirtojo kėlinio pradžios.

Lemiamas ketvirtis prasidėjo taikliu Eimanto Bendžiaus metimu ir tuomet rezultatas švieslentėje degė 65:67 „Ryto“ nenaudai.

Tačiau vėliau sekė Bursos komandos krepšininkų spurtas 17:4, kuris iš esmės ir nulėmė rungtynių baigtį. Nors „Rytas“ dar bandė pasiduoti, bet sumažinti deficito bent iki vienženklio skaičiaus vilniečiams taip ir nepavyko.

Banguotas žaidimas vėl tapo „Ryto“ vizitine kortele. Jei komanda žaidžia kėlinyje geras 8 minutes, kaip tą darė po pertraukos, tai vėliau vos per pusantros minutės praranda keturis kamuolius ir iš pirmaujančios komandos virsta besivejančia.

Atmetus tą Eimanto Bendžiaus tritaškį, tai „Rytas“ trečiojo kėlinio paskutines dvi minutes ir ketvirtojo kėlinio pirmas penkias sužaidė katastrofiškai. 7 minučių atkarpa buvo pralaimėta 7:23, o per tą laiką „Rytas“ padarė net 8 klaidas.

Klaidos, klaidos, klaidos...

Būtent klaidos ir pražudė „Ryto“ komandą. „Tofas“ trečiadienio rungtynėse perėmė net 14 kamuolių ir tai buvo jų rekordas.

D.Adomaičio auklėtiniai klydo iš viso 19 kartų, o „Tofaš“ dažniausiai perėmę kamuolį skubėdavo į greitas atakas, kurios baigdavosi lengvais taškais.

„Tofas“ iš viso atliko net 31 rezultatyvų perdavimą ir po „Ryto“ klaidų pelnė net 31 tašką. Tai kiek daugiau nei trečdalis iš viso pelnytų Turkijos klubo taškų.

Po rungtynių apie tai kalbėjo ir D.Adomaitis.

„Sveikinimai „Tofas“. Mūsų didžiausia klaida buvo individuali gynyba. Joje buvo per daug dvikovų vienas prieš vieną ir pirmoje mačo pusėje jie pataikė tritaškius. Antroje dalyje varžovai rinkosi lengvus taškus greitų atakų metu. Mes nesuradome tinkamo ritmo ir tai nulėmė mūsų pralaimėjimą“, – teigė D.Adomaitis.

Per pastarąsias trejas pralaimėtas Europos taurės rungtynės „Ryto“ krepšininkai išviso suklydo 54 kartus (vidutiniškai po 18 per rungtynes). Norint laimėti ir išbristi iš B grupės lentelės dugno „Rytui“ teks kamuolį branginti kur kas labiau.

„Rytui“ reikalingos permainos?

Trečiadienį pralaimėtose rungtynėse didžioji dalis puolimo gulėjo ant Tu Holloway ir Paco Cruzo pečių. Gynėjai kartu sudėjus pelnė 37 taškus ir tempė savo komandą į priekį. Jiems puikiai talkino naudingiausias „Ryto“ žaidėjas Arnas Butkevičius, tritaškiais prisidėjo E.Bendžius ir Deividas Sirvydis.

Vis tik po krepšiu rimtesnę kovą varžovams davė vienintelis Cameronas Bairstow, tačiau jis yra ketvirtosios pozicijos žaidėjas, o penktoje jei žaidžia, tai labiau iš reikalo. Tad problemos su vidurio puolėjo pozicija sostinės komandoje vis labiau ryškėja.

Per pastarąsias savaites daug kritikos gavęs Martynas Echodas šį kartą sulaukė D.Adomaičio pasitikėjimo ir rungtynes pradėjo startiniame penkete.

Entuziazmo ir noro jo veide buvo daug, tačiau nei jam, nei Marekui Blaževičiui, nei vos penkias minutes žaidusiam Evaldui Kairiui nepavyko patiems ryškiau prisidėti puolime, o gynyboje sustabdyti varžovų absoliučiai nepavyko.

Devinas Williamsas ir atsarginis vidurio puolėjas Muhsinas Yasaras po „Ryto“ krepšiu darė ką norėjo. D.Williams rungtynes baigė su dvigubu dviženkliu – pelnė 16 taškų ir atkovojo 10 kamuolių. Turkas M.Yasaras apskritai sužaidė savo rezultatyviausias Europos taurės rungtynes ir pelnė 14 taškų atakuodamas iš dviejų taškų zonos 100 procentų taiklumu.

Abu aukštaūgiai išviso pataikė 12 dvitaškių metimų iš 16...

Savatigalio LKL rungtynėse „Žalgirio“ vidurio puolėjas Jockas Landale'as „Rytui“ irgi sugebėjo vos per kelias minutes sumesti 10 taškų bei taip padėjo spurtuoti kauniečiams. Po to spurto „Rytas“ neatsigavo ir pralaimėjo rungtynes.

Praėjusiame sezone sostinės komandai įsibėgėjus sezonui pavyko prisivilioti baltarusį Arciomą Parachouskį, kuris ryškiai pridėjo jėgos po krepšiu ir leido „Rytui“ turėti daugiau pasirinkimo. Tačiau dabar „Ryto“ gretose esantys aukštaūgiai rimtesniems varžovams pasipriešinti nesugeba.

Tad kyla natūralus klausimas: ar nevertėtų „Ryto“ vadovybei jau pradėti galvoti apie permainas vidurio puolėjo pozicijoje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.