EUROLYGA 2023

Nuopuolio istorijos: kaip Europoje krepšinio klubai pranyksta lyg Bermudų trikampyje

Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubas beveik visą šių metų vasarą vaikščiojo ties praraja ir niekas nebūtų nustebęs, jei Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) būtų likusios 9 komandos. Taip atsitinka ne vienoje Europos šalyje, kur pradingsta ir daugiau pasiekę klubai.

 Avelino klubas šį sezoną rungtyniauja trečiojoje lygoje.<br> scandonebasket.it nuotr.
 Avelino klubas šį sezoną rungtyniauja trečiojoje lygoje.<br> scandonebasket.it nuotr.
Avelino „Scandone“ klubas žaidė FIBA Čempionų lygoje ir 2016–2017 m. sezoną kovėsi su Utenos „Juventus“ ekipa.<br>FIBA nuotr.
Avelino „Scandone“ klubas žaidė FIBA Čempionų lygoje ir 2016–2017 m. sezoną kovėsi su Utenos „Juventus“ ekipa.<br>FIBA nuotr.
 Avelino klubas šį sezoną rungtyniauja trečiojoje lygoje.<br> scandonebasket.it nuotr.
 Avelino klubas šį sezoną rungtyniauja trečiojoje lygoje.<br> scandonebasket.it nuotr.
Kėdainių komanda tik per didelius vargus išsaugojo vietą LKL čempionate.<br>LKL/BNS nuotr.
Kėdainių komanda tik per didelius vargus išsaugojo vietą LKL čempionate.<br>LKL/BNS nuotr.
Kėdainių komanda tik per didelius vargus išsaugojo vietą LKL čempionate.<br>LKL/BNS nuotr.
Kėdainių komanda tik per didelius vargus išsaugojo vietą LKL čempionate.<br>LKL/BNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Oct 26, 2019, 3:23 PM

LKL jau buvo panaikinusi „Nevėžio“ licenciją, bet atsiradus naujiems investuotojams Kėdainių komandai buvo leista žaisti stipriausioje šalies lygoje.

Kol kas tai atrodo pasiteisinęs sprendimas, nes nebuvo sujauktas čempionato tvarkaraštis, o ir aikštėje iš naujo suburtas „Nevėžis“ atrodo ambicingai.

Mažiau pasisekė kai kuriems kitų šalių klubams, kurie arba išnyko dėl finansinių aplinkybių, arba negavo licencijų, nors buvo įsitikinę, kad su kaupu įvykdė visus reikalavimus.

Kūrė sporto imperiją

Italijos krepšinio sirgaliai prieš šį sezoną „Serie A“ klubų sąraše pasigedo turnyro senbuvio Avelino „Scandone“ (arba „Sidigas“) pavadinimo.

Šis klubas stipriausioje šalies lygoje niekada nebuvo pagrindinis favoritas, tačiau XXI amžiuje tapo neatsiejama „Serie A“ dalimi ir kelis sezonus mynė ant kulnų lyderiams, o 2008–2009 metų sezoną netgi žaidė Eurolygoje.

Kampanijos krašte esančio nedidelio Avelino miesto (55 tūkst. gyventojų) klubas finansinėmis galimybėmis neprilygo buvusiai Italijos krepšinio lyderei Sienos „Mens Sana“ („Montepaschi“) ar pastaraisiais metais milijonus leidžiančiai Milano „Olimpia“.

Kita vertus, „Scandone“ kelis sezonus pateko tarp penkių turtingiausių šalies klubų ir sudarydavo panašų biudžetą kaip Sasario „Dinamo“ ir Venecijos „Reyer“ klubai, kurie šį dešimtmetį tapo Italijos čempionais.

2000 metais „Serie A“ debiutavusiai Avelino komandai nė karto nepavyko patekti į šalies pirmenybių finalą, tačiau pastaraisiais metais ji nuolat dalyvaudavo atkrintamosiose varžybose, o 2008-aisiais iškovojo Italijos taurę.

Tris pastaruosius sezonus ji varžėsi FIBA Čempionų lygoje, o 2017–2018 m. sezoną iškritusi po antrojo etapo perėjo į FIBA Europos taurę ir ten pasiekė finalą.

„Scandone“ ambicijos ypač išaugo šio dešimtmečio pradžioje, kai krepšinio klubo savininku tapo verslininkas Gianandrea de Cesare, kuriam priklauso pagrindinė Irpinijos krašto (Avelinas yra didžiausias šio krašto miestas) dujų tiekėja „Sidigas“ bendrovė.

2011 metais „Sidigas“ pirmą kartą tapo Avelino klubo tituline rėmėja, o 2012-aisiais įsigijo pagrindinį „Scandone“ klubų akcijų paketą. Nuo tada Avelino klubas tiek Italijos lygoje, tiek Europos turnyruose žaidė „Sidigas“ pavadinimu.

G.de Cesare apetitas krepšiniu neapsiribojo. 2018 metais verslininkas įsigijo tuo metu trečiojoje lygoje žaidusį Avelino futbolo klubą ir planavo prie kuriamos sporto imperijos pridėti trečiojoje lygoje rungtyniaujantį Atripaldo (šalia Avelino esančio nedidelio miesto) tinklinio klubą.

Įkliuvo dėl mokesčių

G.de Cesare planai žlugo šių metų vasarą. Liepos mėnesį Avelino miestą ir visą Kampanijos kraštą lyg perkūnas iš giedro dangaus sudrebino žinia, kad Avelino skyriaus mokesčių inspektoriai bendrovės „Sidigas“ savininkui pareiškė pretenzijas dėl 97 mln. eurų skolos, o Avelino prokuratūra metė įtarimus dėl dokumentų klastojimo ir mokesčių slėpimo.

Krepšinio klubas į G.de Cesare neteisėtas veikas tiesiogiai nebuvo įpainiotas. Tai oficialiai patvirtino Italijos profesionalų krepšinio varžybas rengianti Nacionalinė krepšinio lyga (LNP).

Nors jokių formalių teisinių kliūčių toliau žaisti „Serie A“ varžybose Avelino klubui nebuvo, dėl savininko bėdų „Scandone“ irgi negalėjo vykdyti finansinės veiklos ir laiku nesumokėjo užstato, kurį visi klubai privalo dar liepos mėnesį pateikti paduodami prašymą gauti „Serie A“ licenciją.

Avelino klubas nespėjo įsiregistruoti ir „Serie A2“ varžybose (Italijos antrosios pakopos).

Nedaug trūko, kad Avelinas apskritai būtų likęs už nacionalinių krepšinio varžybų borto, tačiau „Scandone“ šiaip ne taip spėjo įšokti į „Serie B“ (trečiosios pakopos) traukinį. Krepšinio klubo sąskaita buvo tuščia, tačiau jį išgelbėjo naujasis Avelino miesto meras Gianluca Festa.

„Scandone“ padavus paraišką žaisti „Serie B“ turnyre birželio pabaigoje mero pareigas eiti pradėjęs G.Festa iš asmeninių lėšų sumokėjo 20 tūkst. eurų užstatą varžybas rengiančiai LNP.

G.Festa pats buvo profesionalus krepšininkas ir vilkėjo „Scandone“ aprangą, kai komanda prieš 19 metų iškovojo kelialapį į „Serie A“.

Nors šį sezoną į Aveliną atvyksta nebe Milano „Olimpia“ ar Bolonijos „Virtus“, o Salerno, Skaurio ir Apulijos Ruvo komandos, „Scandone“ išsaugojo bent viltį, kad vėl pradės kilti ir galbūt po kelerių metų grįš į stipriausią lygą. Bet tai turbūt įvyks negreitai – šiuo metu Avelino komanda, kurios dauguma žaidėjų yra 18–20 metų vietos krepšinio auklėtiniai, velkasi vienos „Serie B“ grupių uodegoje.

Naujokams – raudona šviesa

Praėjusį sezoną „Serie A“ žaidė 16 komandų. Italijos krepšinio vadovai buvo numatę šiais metais padidinti komandų skaičių iki 18-os, tačiau iš lygos pasitraukus „Scandone“ klubui pamainos nebuvo ieškoma.

Dėl to šį sezoną „Serie A“ kovoja nelyginis komandų skaičius – 17.

Nelyginis komandų skaičius šį sezoną žaidžia ir Vokietijos pirmojoje bundeslygoje. Joje komandų skaičius sumažėjo kitokiomis aplinkybėmis.

Praėjusį sezoną pirmojoje bundeslygoje žaidė 18 komandų, o į žemesnę lygą iškrito du autsaideriai – Brėmerhafeno „Eisbaren“ ir Jėnos „Science City“. Juos pakeisti turėjo antrosios lygos čempionas Hamburgo „Towers“ ir vicečempionas Niurnbergo „Falcons“.

„Towers“ nesunkiai įvykdė visus licencijavimo reikalavimus ir šį rudenį debiutavo stipriausioje šalies lygoje, o Niurnbergo klubui Vokietijos krepšinio bundeslyga (BBL) uždegė raudoną šviesą.

„Falcons“ vadovai manė įvykdę visas sąlygas, o pasipiktinęs klubo direktorius Ralphas Junge pareiškė, jog BBL tiesiog nenori, kad Niurnbergo komanda žaistų pirmojoje bundeslygoje.

Pasak R.Junge, vieša paslaptis, kad BBL vadovai nori sumažinti komandų skaičių, todėl ieško priekabių ten, kur jų visai nėra. Vis dėlto „Falcons“ teko susitaikyti su nepalankiu sprendimu ir Niurnbergo komanda, kurią treniruoja lietuvis Vytautas Buzas, šį sezoną toliau žaidžia antrojoje bundeslygoje.

Niurnbergo klubui negavus licencijos į ją pretendavo praėjusį sezoną pirmojoje bundeslygoje žaidęs ir priešpaskutinę vietą užėmęs „Eisbaren“. Tačiau Brėmerhafeno klubas nesugebėjo įvykdyti šiais metais padidintų BBL reikalavimų. Tuo metu kitas iš pirmosios bundeslygos iškritęs klubas „Science City“ net atsiradus laisvai vietai neturėjo teisės prašyti licencijos, nes praėjusį sezoną užėmė paskutinę vietą.

Pasitraukė savo noru

Iš Turkijos superlygos šiais metais savo valia pasitraukė Stambulo „Buyuksehir“ (turkų k. „Didelis miestas“) klubas.

Jo neprispaudė nepakeliami finansiniai sunkumai, tačiau klubo vadovai nusprendė, kad išlaikyti profesionalią krepšinio komandą yra per brangu ir pinigus geriau panaudoti kitoms sporto šakoms.

1990 metais įkurtas „Buyuksehir“ garsėja stipriais dvikovų sporto šakų padaliniais. Šiame klube išugdyti sportininkai yra laimėję nemažai olimpinių, Europos ir pasaulio pirmenybių medalių olimpinių imtynių, tekvondo, dziudo, karatė varžybose.

Turkijoje prasidėjus krepšinio vajui „Buyuksehir“ vadovai neatsispyrė pagundai suburti šio žaidimo komandą.

Prieš penkerius metus „Buyuksehir“ krepšininkai tapo antrosios lygos vicečempionais ir nuo tada penkis sezonus žaidė Turkijos superlygoje.

Vis dėlto centrinei klubo vadovybei nepavyko rasti krepšinio komandai stiprių rėmėjų, todėl „Buyuksehir“, kuriam yra atstovavę Steponas Babrauskas ir Deividas Dulkys, visus penkis sezonus užėmė vietas antroje lentelės pusėje.

Galiausiai „Buyuksehir“ vadovybė nusprendė, kad nuolat kovoti dėl išlikimo nėra prasmės, ir rugsėjį, likus vos porai savaičių iki naujo čempionato pradžios, atsisakė žaisti Turkijos superlygoje. Nuo šiol „Buyuksehir“ krepšininkai nebedalyvauja suaugusiųjų varžybose, bet klubo krepšinio mokykla veikia taip, kaip veikė.

Nors naujas čempionatas jau buvo ant nosies, Turkijos superlygos vadovybė nusprendė „Buyuksehir“ pakeisti kitu klubu ir pakvietė praėjusį sezoną antrojoje lygoje trečiąją vietą užėmusį Stambulo ITU.

Praėjusį sezoną superlygoje žaidė 15-a, o ne 16 komandų, kaip buvo numatyta. 2018 metų vasarą ir rudenį dėl finansinių priežasčių rungtyniauti superlygoje atsisakė net du klubai – „Eskisehir“ ir „Trabzonspor“. Trabzono klubas sprendimą trauktis paskelbė spalio pradžioje, kai jo pakeisti buvo beveik neįmanoma.

Užveržė skolų kilpa

Lenkijos pirmenybėse šį rudenį nestartavo skolose įklimpęs Košalino AZS klubas. Jis pirmojoje lygoje žaidė 16 sezonų ir dažniausiai užimdavo vietas lentelės viduryje, bet 2010-aisiais iškovojo šalies taurę, o 2013-aisiais laimėjo Lenkijos lygos bronzos medalius.

AZS finansinės bėdos kaupėsi pamažu. Dar prieš kelerius metus buvo kalbama, kad klubo vadovai nesutaria su vietos verslininkais, todėl jiems sunkiai sekėsi susitarti dėl paramos, o praėjusio sezono pabaigoje buvo paskelbta, kad krepšininkai, treneriai ir darbuotojai kelis mėnesius negavo atlyginimų.

Vasarą paaiškėjo, kad klubo skolos pasiekė 1,5 mln. zlotų (350 tūkst. eurų). AZS biudžetas praėjusį sezoną buvo 2 mln. zlotų (470 tūkst. eurų), o tris ketvirčius į krepšinio klubo kasą patekusių pinigų skyrė Košalino miestas.

Klubo vadovai vylėsi, kad pagalbos ranką išties 107 tūkst. gyventojų turinčio Košalino valdžia, tačiau miesto meras pareiškė, jog nebeketina skirti daugiau lėšų klubui, kuris nesugeba susitarti su privačiais rėmėjais.

Kadangi AZS nepateikė jokių garantijų, kad padengs skolas, Lenkijos krepšinio lygos (PLK) vadovybė neišdavė klubui licencijos ir jis pasitraukė iš visų varžybų.

Nors AZS klubas pradėjo bankroto procedūrą, Košalino miestas puoselėja planus atgaivinti krepšinį, tačiau miesto veidu turėtų tapti kita komanda – „Žak“, kuri šį rudenį debiutavo šalies trečiojoje pakopoje.

Lenkijos pirmojoje lygoje komandų skaičius, pasitraukus AZS, nepasikeitė. Košalino klubo vietą užėmė pavasarį antrosios lygos vicečempionu tapęs Vroclavo „Šląsk“.

Pasitraukė prieš pat startą

Prieš pat sezoną painų galvosūkį reikėjo spręsti Šiaurės Makedonijos krepšinio federacijai (KFSM). Rugsėjo pabaigoje makedonų krepšinio vadovus į sunkią padėtį įstūmė Ochrido AV savininkas Milčo Doneskis, paskelbęs, kad jam priklausantis klubas nedalyvaus šalies čempionate. Iki numatytos turnyro pradžios buvo likusios tik penkios dienos.

40 tūkstančių gyventojų turinčio Ochrido miesto klubas šalies pirmojoje lygoje debiutavo prieš penkerius metus ir praėjusį sezoną buvo vienas iš dviejų klubų, kurių savininkai buvo privatūs asmenys (kiti klubai priklauso miestams ar bendrovėms). Ochrido ekipoje žaidė ir klubo savininko sūnus Antonio Doneskis.

Prieš šį sezoną AV subūrė solidžią sudėtį, kuri buvo vadinama stipriausia Ochrido krepšinio istorijoje, o makedonų apžvalgininkai prognozavo, kad M.Doneskio komanda kovos dėl kelialapio į Adrijos antrąją lygą. Tad net nepaisant Šiaurės Makedonijoje sklandančių kalbų apie M.Doneskio verslo bėdas ir verslininko nusiskundimų, kad jis nesulaukia Ochrido miesto vadovų pagalbos, sprendimas uždaryti klubą tokiu metu buvo labai netikėtas.

Sulaukusi nemalonios žinios KFSM viena savaite nukėlė čempionato pradžią ir svarstė, ar pakeisti AV kitu klubu. Nors užimti pasitraukusiojo vietą pretendavo du klubai, federacijos vadovai atmetė jų prašymus ir Šiaurės Makedonijos lygoje šį sezoną žaidžia dešimt komandų.

Lygos sprendimas pribloškė

Keistomis aplinkybėmis licencijos neteko Austrijos pirmosios lygos senbuvis, buvęs šalies čempionas Fiurstenfeldo „Panthers“ klubas.

Šiais metais Austrijos krepšinio lyga (ABL) buvo pertvarkyta į Austrijos superlygą (BSL). Naujo darinio vadovai žadėjo, kad pasikeitusiame turnyre žais tos pačios dešimt komandų, kurios pirmojoje bundeslygoje žaidė praėjusį sezoną. Vieta superlygoje buvo pažadėta ir pavasarį paskutinę vietą užėmusiam „Panthers“.

Vis dėlto superlygos vadovybė pakeitė savo nuostatas ir paskelbė Fiurstenfeldo krepšinio bendruomenę pribloškusį sprendimą, kad pirmojoje lygoje žais ne „Panthers“, bet praėjusį sezoną antrosios lygos čempionu tapęs Sankt Piolteno SKN.

Priešinga istorija nutiko Nyderlanduose, kur Neimegeno „Dragons“ klubo vadovai patys atsiėmė paraišką žaisti pirmojoje lygoje.

Nors Olandų krepšinio lyga (DBL), norėjusi, kad pirmenybėse dalyvautų dešimt komandų, ragino Neimegeno klubą siekti licencijos, „Dragons“ vadovai nusprendė, jog dar nėra pasirengę įvykdyti visas sąlygas, ir planus debiutuoti stipriausioje šalies krepšinio pakopoje atidėjo iki kitų metų.

Dėl to Nyderlandų lygoje liko tos pačios devynios komandos, kurios žaidė praėjusį sezoną. Praėjusį sezoną DBL turnyre startavo dešimt klubų, tačiau Dordrechto „Dutch Windmills“ dėl finansinių sunkumų iš varžybų pasitraukė čempionato viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business