EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: dvi E. Ulanovo versijos, spąstai A. Gudaičiui ir pasitikėjimas M. Kuzminsku

Į starto penketą patekęs Mindaugas Kuzminskas trečiadienį padėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui iškovoti pergalę prieš Eurolygos čempionus. Kitose Eurolygos penktojo turo rungtynėse Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pateko į varžovų spąstus, tačiau jo komanda irgi rado kelią į pergalę.

Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas buvo pastebimi praėjusiame Eurolygos ture. <br> G.Bitvinsko/Sputnik/Scanpix nuotr.
Edgaras Ulanovas, Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas buvo pastebimi praėjusiame Eurolygos ture. <br> G.Bitvinsko/Sputnik/Scanpix nuotr.
Lietuvos krepšininkų statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
Lietuvos krepšininkų statistika.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2019, 11:31 AM

Tuo metu rezultatyviausiai tarp lietuvių žaidęs Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis ir sumanumo puolant pristigęs Kauno „Žalgiris“ šiame ture nieko nepešė.

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ antras iš eilės rungtynes žaidė namie su aiškiai žemesnio lygio komanda. Tačiau pasiekti dar vienos pergalės nepavyko. 13 tūkstančių sirgalių palaikomi Lietuvos čempionai 40 minučių lygiai kovojo su Sankt Peterburgo „Zenit“ krepšininkais, bet visiškai subyrėjo per pratęsimą ir pralaimėjo Eurolygos debiutantams 70:82.

Klampiame mače, kuriame abiejų komandų puolimui trūko išradingumo ir įvairovės, per keturis kėlinius skirtumas nė sykio nebuvo dviženklis. Pirmaujanti komanda keitėsi aštuonis kartus, „Žalgiris“ daugiausiai pirmavo 4 taškais (pirmajame kėlinyje), „Zenit“ – 8 taškais (ketvirtajame kėlinyje). Šeimininkai paskutinį kartą rezultatą buvo persvėrę trečiajame kėlinyje ir, nors paskutinėmis pagrindinio laiko akimirkomis tris baudos metimus pataikiusiam Lukui Lekavičiui pavyko sugrąžinti lygsvarą, per pratęsimą daug geriau žaidė svečiai iš Sankt Peterburgo.

Kauno komandoje buvo registruoti septyni Lietuvos krepšininkai. Jie pelnė beveik pusę komandos taškų (33 iš 70): Edgaras Ulanovas – 12, Marius Grigonis – 10, L.Lekavičius – 6, Artūras Milaknis – 5. Paulius Jankūnas taškų nepelnė, o Martinas Gebenas ir Karolis Lukošiūnas nežaidė.

L.Lekavičius pirmuosius taškus pelnė tik trečiojo kėlinio pabaigoje, A.Milaknis – paskutinę ketvirtojo kėlinio minutę.

Nė vieno lietuvio taiklumas nesiekė 50 proc. P.Jankūnas nepataikė nė vieno iš 3 metimų, L.Lekavičius pataikė 1 iš 7, A.Milaknis – 1 iš 3, E.Ulanovas – 3 iš 10, M.Grigonis – 3 iš 7. Labai prastas buvo ir visos komandos taiklumas. Žalgiriečiai pataikė vos 32,8 proc. metimų žaidžiant.

Sankt Peterburgo komandoje žaidė keturi rusai. Jie pelnė 12 taškų.

Beje, „Zenit“ šį sezoną iškovojo antrąją pergalę ir antrą kartą laimėjo po pratęsimo.

Šią savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos dar vieno turo rungtynės. Dvi pergales turintis „Žalgiris“ keliaus į Turkiją ir penktadienį susitiks su Stambulo „Fenerbahçe“ klubu, kuris kol kas iškovojo tik vieną pergalę. Trečiadienį „Fenerbahçe“ pratęsė nesėkmingų išvykų seriją ir Izraelyje beviltiškai pralaimėjo Tel Avivo „Maccabi“ klubui 55:67 (N.De Colo 13, D.Williamsas ir B.Dixonas po 11).

Beje, „Fenerbahce“ kol kas tik vienerias rungtynes žaidė namie. Tose rungtynėse „geltoni-mėlyni“ nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ klubą. Tuo tarpu keturiose išvykose Stambulo krepšininkai nusileido Madrido „Real“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Milano „Olimpia“ ir „Maccabi“ komandoms.

Legionieriai. Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis ir Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis antradienį susitiko Vokietijos sostinėje. Lygiose rungtynėse, kuriose skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, „Olimpia“ šventė pergalę 81:78.

Iki pertraukos geriau žaidė ALBA. Berlyniečiai po pirmosios trečiojo kėlinio atakos buvo įgiję didžiausią rungtynėse 9 taškų persvarą 35:26. Tačiau iškart po to Milano komanda pradėjo vytis, o nuo trečiojo kėlinio pabaigos visą laiką buvo priekyje.

R.Giedraitis buvo vienas naudingiausių ALBA žaidėjų. Jis per 30 min. pelnė 18 taškų (2/6 dvitaškių, 4/7 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Tuo tarpu A.Gudaitis buvo atkirstas nuo komandos draugų. Berlyno ekipos gynyba nutraukė ryšius tarp Milano krepšininkų, todėl kamuolys vidurio puolėjo beveik nepasiekdavo. „Olimpia“ ekipos lietuvis per 20 min. pelnė 5 taškus (2/4 dvitaškių, 1/1 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius. A.Gudaitis pirmą kartą į krepšį pataikė tik 23-iąją min. ir visus taškus surinko po to, kai pats atkovojo kamuolį po varžovų krepšiu.

Mindaugas Kuzminskas antrąjį kartą šį sezoną pateko į Pirėjo „Olympiakos“ starto penketą ir padėjo savo komandai išvykoje nugalėti Eurolygos čempiono vardą ginantį Maskvos CSKA klubą 84:79.

Pirėjo komanda antrojo kėlinio pradžioje buvo atsilikusi 18:29, bet tada laimėjo kelių minučių atkarpą 15:2 ir persvėrė rezultatą, o po pertraukos nė karto neleido Maskvos krepšininkams išsiveržti į priekį.

M.Kuzminskas per 17 min. pelnė 8 taškus (2/5 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 1/1 baudos), bet rezultatyviai žaidė tik du pirmuosius kėlinius, o antrojoje rungtynių pusėje savo sąskaitos nepapildė nė vienu tašku.

Išvengti pernykščių klaidų bandanti „Olimpia“ sėkmingai pradėjo Eurolygos sezoną ir per penkis turus iškovojo keturias pergales. „Olympiakos“ laimėjo du kartus, ALBA – vieną.

Turo lietuviai

Rokas Giedraitis (ALBA). 27 metų puolėjas sėkmingai vykdo „albatrosų“ stratego Aito Garcios Reneseso sukurtą planą. Antradienį R.Giedraitis dažnai atsidurdavo laisvas tiek už tritaškio linijos, tiek po varžovų krepšiu ir sklandžiai atliktus komandos derinius pabaigdavo taikliais metimais. Jis žaidė beveik 30 min., pelnė 18 taškų (2/6 dvitaškiai, 4/7 tritaškiai, 2/2 baudos) ir atkovojo 6 kamuolius. R.Giedraičio vidurkis yra 15 taškų. Jis yra rezultatyviausias Eurolygos lietuvis, o tarp visų krepšininkų užima dvyliktąją vietą.

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Trečiadienį žiūrovai pamatė du Ulanovus. Gerasis E.Ulanovas jau antrąją minutę „skyrė“ antrąją pražangą Mateuszui Ponitkai ir per pirmąjį kėlinį, kuriame žaidė be keitimo, pelnė 7 taškus. Blogasis E.Ulanovas, galbūt ir pristigęs jėgų, bejėgiškai stebėjo, kaip tas pats jo dengiamas M.Ponitka skandina „Žalgirį“ ir per pratęsimą gavo penktąją pražangą. Iš viso E.Ulanovas žaidė beveik 31 min., pelnė 12 taškų (2/6 dvitaškiai, 1/4 tritaškiai, 5/5 baudos), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir pats prasižengė 5 kartus. Jis ir Z.LeDay buvo rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai. E.Ulanovo vidurkis yra 7,6 taško.

 

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis irgi pristatė dvi skirtingas savo versijas. Iki pertraukos jis neretai žiopsojo gindamasis ir pelnė tik 1 tašką (įmetė baudos metimą, skirtą už varžovo techninę pražangą). Vis dėlto po pertraukos gynėjas pasinaudojo tuo, kad varžovai prisnūdo ir pataikė tris tritaškius. M.Grigonis žaidė 23 min., pelnė 10 taškų (0/2 dvitaškiai, 3/5 tritaškiai, 1/1 baudos) ir gavo 5 pražangas. M.Grigonio rezultatyvumas visose penkeriose šio sezono rungtynėse buvo dviženklis, o jo vidurkis yra 11,4 taško.

Turo nusivylimas

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kauno komandos kapitonas tapo slaptuoju „Zenit“ ginklu. Jis metė tada, kai nereikėjo, nemetė tada, kai reikėjo, ir gavo nesportinę pražangą. P.Jankūnas žaidė 10 min. ir nepelnė nė taško (0/1 dvitaškiai, 0/2 tritaškiai), 35 metų puolėjas antrą kartą šį sezoną paliko aikštę nė sykio nepataikęs į krepšį, o jo vidurkis yra tik 3,4 taško.

Eurolyga. 5 turas

„Chimki“ – Atėnų „Panathinaikos“ 103:86 (A.Švedas 26, J.Timma 16/ J.Fredette‘as 16),

Stambulo „Anadolu Efes“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 85:70 (V.Micičius 26/ L.Brownas 18),

Berlyno ALBA – Milano „Olimpia“ 78:81 (P.Siva 20, R.Giedraitis 18, 6 atk.kam./ S.Rodriguezas 17),

Vilerbano ASVEL – Vitorijos „Baskonia“ 66:63 (T.Jekiri 16, 11 atk.kam./ T.Šengelija 17),

Maskvos CSKA – Pirėjo „Olympiakos“ 79:84 (M.Jamesas 22, K.Hinesas 19/ B.Paulas 20, K.Punteris 16),

Tel Avivo „Maccabi“ – Stambulo „Fenerbahce“ 67:55 (O.Kaspi 13, T.Blackas 10, 15 atk.kam./ N.De Colo 13),

Miuncheno „Bayern“ – Madrido „Real“ 95:86 (G.Monroe 18/ A.Randolphas 17),

„Barcelona“ – „Valencia“ 83:77 (C.Higginsas 20/ J.Loydas 17),

Kauno „Žalgiris“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 70:82 (Z.LeDay ir E.Ulanovas po 12, N.Hayesas ir M.Grigonis po 10/ M.Ponitka 19).

Naudingiausias turo žaidėjas: V.Micičius („Anadolu Efes“) – 26 tšk. (5/8 dvitaškiai, 4/6 tritaškiai, 4/4 baudos), 5 rez. perdav., 6 išprov. pražang., +29 balai per 26 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: V.Micičius („Anadolu Efes“) ir A.Švedas („Chimki“) – po 26, M.Jamesas (CSKA) – 22, B.Paulas („Olympiakos“), P.Siva (ALBA) ir C.Higginsas („Barcelona“) – po 20.

Lentelė: „Barcelona“ – 5, CSKA, „Anadolu Efes“, „Chimki“ ir „Olimpia“ – po 4, „Bayern“, „Maccabi“ ir ASVEL – po 3, „Baskonia“, „Žalgiris“, „Olympiakos“, „Panathinaikos“, „Real“ ir „Zenit“ – po 2, „Crvena Zvezda“, ALBA ir „Fenerbahce“ – po 1, „Valencia“ – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.