EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. M.Grigonio ryžtas ir atpildas juodadarbiams

Karjeros rezultatyvumo rekordą pakartojęs Marius Grigonis penktadienį Eurolygos šeštajame ture pakreipė įvykių eigą Kauno „Žalgiriui“ palankia kryptimi ir smogė lemiamus smūgius Stambulo „Fenerbahce“ klubui. Nors ir nebuvo labai rezultatyvūs, tą patį vakarą daug gero nuveikė „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas ir Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis.

 Eurolygos lietuviams sekėsi skirtingai.<br> lrytas.lt montažas
 Eurolygos lietuviams sekėsi skirtingai.<br> lrytas.lt montažas
Paulius Jankūnas<br>G.
Paulius Jankūnas<br>G.
Artūras Milaknis atakuoja.<br>M.Pata
Artūras Milaknis atakuoja.<br>M.Pata
Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Milaknis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-11-02 07:21, atnaujinta 2019-11-02 07:26

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ penktadienį dar labiau pagilino nuolatinio Eurolygos finalo ketverto dalyvio Stambulo „Fenerbahçe“ klubo krizę. Nors išvykoje žaidę žalgiriečiai buvo priversti ilgai vytis varžovus, paskutiniame ketvirtyje puikiai žaidusio Mariaus Grigonio ir jo komandos draugų ryžtas nenuėjo perniek – Kauno krepšininkai išplėšė pergalę 79:76.

„Žalgiris“ trumpai pirmavo pirmajame ir antrajame kėliniuose, bet paskui beveik visą laiką didesnis skaičius degė prie „Fenerbahçe“ pavadinimo. Antrojo ir trečiojo kėlinių pabaigoje šeimininkų persvara buvo pasiekusi 9 taškus, o prasidėjus paskutinei ketvirtojo kėlinio minutei Stambulo komanda vis dar pirmavo 7 taškų skirtumu 76:69.

Vis dėlto silpnąsias varžovų vietas užčiuopę Lietuvos čempionai likus 7 sek. iki sirenos persvėrė rezultatą, o paskui apsigynė nuo paskutinės Turkijos vicečempionų atakos.

Kauno komandos paraiškoje buvo septyni Lietuvos krepšininkai. Lietuviai pelnė 35 taškus: karjeros rekordą pakartojęs M.Grigonis – 19, Paulius Jankūnas – 9, Edgaras Ulanovas – 4, Artūras Milaknis – 3. Trumpai žaidęs Martinas Gebenas (5,5 min.) taškų nepelnė. Treneris Šarūnas Jasikevičius į aikštę neleido Karolio Lukošiūno ir Luko Lekavičiaus, kuris trejas praėjusias rungtynes pradėjo starto penkete.

Penktadienį starto penkete vėl buvo trys lietuviai: M.Grigonis ir E.Ulanovas – kaip ir visose praėjusiose šio sezono rungtynėse, P.Jankūnas – pirmą kartą nuo sausio 31 d.

„Fenerbahce“ komandoje, kurios sąskaitoje lieka vos viena pergalė, buvo registruotas vienas turkas Melihas Mahmutoglu. Tačiau jis nežaidė.

Kitą savaitę į Lietuvą atvyks viena Eurolygos lyderių „Barcelona“. Rungtynės „Žalgirio“ arenoje vyks penktadienį (lapkričio 8 d.).

Katalonijos klubas sezoną pradėjo penkiomis iš eilės pergalėmis, bet penktadienį patyrė pirmą pralaimėjimą. Buvusius vienvaldžius lyderius sustabdė Milano „Olimpia“, savo aikštėje įveikusi „mėlynus-granatinius“ 83:70. Barselonos komandoje rezultatyviausiai žaidė buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas. Jis pelnė 15 taškų.

Po šešių turų pirmąją vietą dalijasi trys komandos, iškovojusios po penkias pergales. Tai – „Barcelona“, „Olimpia“ ir Maskvos CSKA.

„Žalgiris“ laimėjo tris kartus ir dalijasi septintąją vietą su Vitorijos „Baskonia“, Atėnų „Panathinaikos“, Madrido „Real“, Miuncheno „Bayern“ ir Vilerbano ASVEL.

Legionieriai. „Olimpia“ vidurio puolėjo Artūro Gudaičio indėlis puolant penktadienį buvo gana nežymus. Jis per 32 min. pelnė 6 taškus (3/7 dvitaškių) ir atkovojo 6 kamuolius.

A.Gudaitis bei jo komandos draugai, kaip ir „Žalgiris“, labai ilgai vijosi nuo pirmųjų minučių pirmavusius varžovus. „Olimpia“ rezultatą pirmą kartą labai trumpam persvėrė tik trečiojo kėlinio viduryje. Milano komanda antrą kartą į priekį išsiveržė tik įsibėgėjus ketvirtajam kėliniui, bet paskutinėje mačo dalyje Barselonos ekipą pranoko keliomis galvomis.

Kitos dvi komandos, kuriose žaidžia Lietuvos krepšininkai, penktadienį patyrė pralaimėjimus.

Berlyno ALBA išvykoje truputį pasidraskė žaisdama su Madrido „Real“ klubu, bet pralaimėjo 71:85. Berlyniečiai antrajame kėlinyje atsiliko net 16 taškų skirtumu, bet trečiajame kėlinyje buvo persvėrę rezultatą. Vis dėlto madridiečiai labai greitai susikaupė ir vėl pastatė svečius į vietą.

Vokietijos vicečempionams labai trūko Roko Giedraičio indėlio. Nors lietuvis per 28,5 min. pelnė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 1/5 tritaškių), jis 6 taškus surinko paskutinėmis minutėmis, kai „Real“ jau užsitikrino pergalę ir rungtynės virto pasimėtymu.

Pirėjo „Olympiakos“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas taškus irgi rinko tada, kai jo komanda beviltiškai atsiliko. „Olympiakos“ namie nusileido Tel Avivo „Maccabi“ klubui 65:90, o M.Kuzminskas per 14 min. pelnė 6 taškus (1/2 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 1/2 baudų).

„Olympiakos“ per šešis turus laimėjo du kartus, ALBA – vieną.

Turo lietuviai

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis jau antrąją minutę patyrė nedidelę traumą ir kelias minutes priverstinai sėdėjo ant suolo. Kai 25 metų gynėjas grįžo į aikštę, jam ne viskas pavykdavo, bet jis visą laiką stengėsi žaisti agresyviai tiek su kamuoliu, tiek be kamuolio: veržėsi, mėtė iš toli, darė klaidas, vertė varžovus prasižengti.

Su kaupu pasiteisino M.Grigonio sprendimas ketvirtajame kėlinyje daugiau žaisti individualiai. 36-ąją min. jis privertė ketvirtąjį kartą prasižengti iki tol beveik nesustabdomą Nando De Colo, o likus 7 sek. iki sirenos po labai ilgos pertraukos persvėrė rezultatą.

Iš viso M.Grigonis žaidė 30 min., pelnė 19 taškų (3/4 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 7/8 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 7 pražangas. Vien per ketvirtąjį kėlinį jis pelnė 9 taškus.

Antrą sezoną Eurolygoje žaidžiantis žalgirietis pakartojo karjeros rezultatyvumo (taip pat 19 taškų pelnė praėjusių metų gruodį per rungtynes su „Olympiakos“) ir išprovokuotų pražangų rekordus. Visose šešeriose šio sezono rungtynėse M.Grigonio rezultatyvumas buvo dviženklis, o jo vidurkis – 12,7 taško.

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Kauniečių kapitonas pirmą kartą nuo sausio mėnesio pateko į starto penketą, bet jau 5-ąją min. gavo antrąją pražangą. Vis dėlto P.Jankūnas savo darbą atliko.

Jis ir neįprastai taikliai atakavo, ir laimėdavo dvikovas dėl pozicijos savo baudos aikštelėje, ir paerzino varžovus ties taisyklių riba esančiais veiksmais. Puolėjas per 14 min. pelnė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/3 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius. P.Jankūno sezono vidurkiai – 4,3 taško ir 2,7 atkovoto kamuolio.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Milano ekipos vidurio puolėjas žaidė 23 min. ir pelnė 6 taškus (3/7 dvitaškių) bei atkovojo 6 kamuolius. Jis retai gaudavo kamuolį, bet lemiamame ketvirtajame kėlinyje varžovų krepšį atrišo „Olimpia“ toliašaudė artilerija ir puolimo akcentai buvo perkelti į kitą aikštės vietą (milaniečiai per kėlinį, kurį laimėjo 31:12, pataikė 6 iš 12 tritaškių). Tačiau A.Gudaitis iš peties pasidarbavo savo baudos aikštelėje, kurią B.Daviesui ir kitiems Barselonos aukštaūgiams pavertė uždrausta zona.

Turo nusivylimas

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis vos įėjęs į aikštę (jis pakeitė susižeidusį M.Grigonį) pataikė tritaškį. Tačiau šis tritaškis buvo vienintelis geras jo epizodas. Vėliau „Žalgirio“ snaiperis beveik neatsidurdavo padėtyse, iš kurių galėtų mesti į krepšį.

A.Milaknis žaidė 15,5 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių) ir gavo 3 pražangas. Jo sezono vidurkis yra 5,8 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.