EUROLYGA 2023

D. Maskoliūno žinutė dėl rinktinės dueto: ką reiškia „šiai dienai“ ir kas laukia D. Motiejūno

„Jei atvirai, šiai dienai, galvoju, kad ne“, – antradienį naujuoju Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu paskirtas Darius Maskoliūnas teigė, kad Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio dueto viename penkete nemato.

 „Jei atvirai, šiai dienai, galvoju, kad ne“, – antradienį naujuoju Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu paskirtas Darius Maskoliūnas teigė, kad Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetu viename penkete netiki.<br> lrytas.lt montažas
 „Jei atvirai, šiai dienai, galvoju, kad ne“, – antradienį naujuoju Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu paskirtas Darius Maskoliūnas teigė, kad Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetu viename penkete netiki.<br> lrytas.lt montažas
Darius Maskoliūnas tapo naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darius Maskoliūnas tapo naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Domantas Sabonis atlieka baudos metimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis atlieka baudos metimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas<br>Ž.Gedvilos/BNS nuotr.
Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas<br>Ž.Gedvilos/BNS nuotr.
Artūras Gudaitis ir Donatas Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Gudaitis ir Donatas Motiejūnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-11-14 10:34, atnaujinta 2019-11-14 11:13

Kalbos ir norai kartais prasilenkia su realybe.

Vasarą ne vienas Lietuvos krepšinio sirgalius su nekantrumu laukė 23-ejų 211 cm ūgio „Indiana Pacers“ puolėjo D.Sabonio ir 27-erių 213 cm ūgio „Memphis Grizzlies“ krepšininko J.Valančiūno tandemo baudos aikštelėje.

Vis dėlto įsibėgėjus pasaulio krepšinio čempionatui tapo aišku, kad šie krepšininkai sunkiai sutelpa viename stačiakampyje.

48-erių Kauno „Žalgirio“ klube dirbantis D.Maskoliūnas atidžiai sekė planetos pirmenybes Kinijoje.

Tiesa, tada Šarūno Jasikevičiaus asistentas net nesusimąstė, kad prabėgus keliems mėnesiams, jam teks, kaip pats sako, sėsti ant dar neuždegto laužo ir perimti Dainiaus Adomaičio kėdę.

Joje – neatsakytas klausimas, ar D.Sabonio ir J.Valančiūno duetas dera?

Kinijoje D.Sabonis rinko po 10,5 taško, 6,3 atkovoto kamuolio ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

J.Valančiūnas taip pat pasižymėjo solidžiais skaičiais: 14 taškų ir 8,8 kamuoliai per rungtynes.

Tačiau, kaip šiems žaidėjams sekėsi, kai jiedu vienu metu buvo aikštėje?

Pirmosiose rungtynėse su Senegalu D.Sabonis ir J.Valančiūnas kartu rungtyniavo 12 min., o tuo metu rinktinė atkarpas laimėjo 35:15.

Rezultatas puikus, tačiau lietuviai triuškino senegaliečius, tad tai tikriausiai neatspindi tikslaus dueto efektyvumo. Dvikovoje prieš Kanadą D.Sabonio ir J.Valančiūno pora aikštėje praleido 9 min., per kurias lietuviai laimėjo atkarpą 21:12.

Vis dėlto tikrasis dueto veidas atsiskleidė tuomet, kai lietuviams kelią pastojo galingi NBA lygoje rungtyniaujantys varžovai. Runtynėse prieš australus krepšininkai kartu žaidė vėl 9 min., tačiau šį kartą trumpa atkarpa buvo neigiama – 18:30.

Galime tik prisiminti, kaip Aaronas Baynesas, Jockas Landale'as ir Andrew Bogutas lengvai draskė mūsiškių gynybą tiek po krepšiu, tiek perimetre. Su prancūzais J.Valančiūnas ir D.Sabonis žaidė ilgiausiai čempionate 14 min., tačiau jų pasirodymas vėl buvo neigiamas – 22:29.

Rungtynių pradžia mūsiškiams nesusiklostė sėkmingai, tačiau būtent jos metu šie krepšininkai kartu bandė pralaužti Rudy Gobert'o ginamą baudos aikštelę.

Prieš čempionatą daugelis ekspertų pranašavo, kad J.Valančiūno ir D.Sabonio duetas kels labai didelių problemų varžovams, tačiau taip nenutiko.

Priešingai, mūsiškių žaidimas tapo statiškas, o krepšininkai iš baudos aikštelės išlįsdavo itin retai.

D.Sabonis čempionate sužaidė keturis mačus (praleido rungtynes su Dominikos Respublika). Per juos puolėjas vos tris kartus metė toliau nei iš baudos aikštelės, ir visus juos prametė.

J.Valančiūnas per pirmuosius keturis mačus taip pat metė vos tris metimus iš tolesnių nuotolių, o tikslą pasiekė du bandymai.

Šiame NBA sezone D.Sabonis „Pacers“ gretose baudos aikštelę dalijasi su 23-ejų 211 cm ūgio Myles'u Turneriu. Tiesa, krepšininkas praleido pastaruosius septynis mačus, o per juos D.Sabonio rodikliai ženkliai pakilo.

Tai dar vienas signalas, kad D.Maskoliūno žodžiai teisingi – D.Sabonis geriau jaučiasi, kai baudos aikštelėje dominuoja vienas.

Ką reiškia D.Maskoliūno „šiai diena“?

Antradienį naujasis rinktinės treneris atsakė ir į tai, kokios ateities rinktinėje gali laukti Donatas Motiejūnas.

„Galima tikėtis jį pamatyti tarp kandidatų“, – gana lakoniškai teigė strategas.

Taigi treneris, šiai dienai, nemato J.Valančiūno ir D.Sabonio viename penketuke, tad, ko gero, tai reiškia, kad šie krepšininkai užimtų pirmojo ir antrojo vidurio puolėjo vietas rinktinėje.

Tiesa, 29-erių 211 cm ūgio Šanchajaus „Sharks“ puolėjas taip pat runtgyniauja „centro“ pozicijoje. Čia pat dar turime ir Milano „Olimpia“ 26-erių 208 cm ūgio aukštaūgį Artūrą Gudaitį.

Net jei D.Motiejūnas bus kandidatų saraše, ar jis pajėgtų nukonkuruoti vieną iš trijų minėtų krepšininkų? Ar D.Maskoliūnas į olimpinę atranką vežtųsi keturis vidurio puolėjus?

Klausimų daugiau nei atsakymų. Tačiau prie to, ko gero, jau pripratome. 

Vasario 21 ir 24 dienomis D.Maskoliūnas debiutuos prie rinktinės vairo, kai lietuviai kausis antrankoje į 2021 metų Europos čempionatą. Varžovai – Belgijos ir Čekijos rinktinės.

Tačiau didžiausias uždavinys – patekimas į 2020 metų Tokijo olimpiadą. Atranka į pagrindinį turnyrą vyks birželio 23-28 dienomis.

Lapkričio 15-ąją turėtų paaiškėti vlastybės, kuriose vyks keturi atrankos turnyrai. 

Lrytas.lt primena, kad paraišką yra pateikusi ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Antradienį Lietuvos Vyriausybės ministras pirmininkas Saulius Skvernelis palaimino šį siekį. „Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu reiškiu tvirtą Vyriausybės paramą LKF ketinimams surengti FIBA olimpinį kvalifikacinį turnyrą 2020 metų birželį Lietuvoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.