EUROLYGA 2023

„Olympiakos“ klubą bėdos vaikosi ne vien krepšinio aikštėje

Vienas garsiausių Graikijos krepšinio klubų Pirėjo „Olympiakos“ išgyveną kone sudėtingiausią savo istorijos laikotarpį. Ir tai, kad Pirėjo komanda pasimetė Eurolygos lentelės apatinėje dalyje, nėra didžiausia bėda – „raudonuosius“ slegia daugybė rūpesčių ir krepšinio aikštėje, ir už jos ribų.

 Pirėjo klubas išgyvena sudėtingą laikotarpį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pirėjo klubas išgyvena sudėtingą laikotarpį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kęstučio Kemzūros komandoje neliko M.Kuzminsko.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Kęstučio Kemzūros komandoje neliko M.Kuzminsko.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Komandą sezono pradžioje paliko D.Blattas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Komandą sezono pradžioje paliko D.Blattas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Komandą sezono pradžioje paliko D.Blattas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Komandą sezono pradžioje paliko D.Blattas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-11-15 11:52

Išmetė į antrąją lygą

Eurolygos vadovybei prieš kelerius metus pakeitus turnyro sistemą, nemažai stipriausių žemyno klubų skundžiasi, kad jiems reikia žaisti labai daug rungtynių. Savaitgaliais krepšininkai eina į aikštę per nacionalines varžybas, savaitės viduryje neretai žaidžia net dvejas Eurolygos rungtynes.

Keblumų dėl didelio krūvio nekyla tik Pirėjo „Olympiakos“. Daugkartiniai Graikijos čempionai šį sezoną nežaidžia šalies pirmenybėse ir gali visas jėgas skirti kovoms Eurolygos arenose.

Tiesa, Pirėjo klubas iš Graikijos pirmosios lygos pasitraukė ne savo valia. Šių metų vasarį per Graikijos taurės pusfinalio dvikovą su pagrindiniu varžovu Atėnų „Panathinaikos“ klubu „Olympiakos“ vadovai dėl neva šališko teisėjavimo po antrojo kėlinio nurodė žaidėjams nebegrįžti į aikštę. Paskui „Olympiakos“ atsisakė žaisti su „Panathinaikos“ komanda ir Graikijos lygoje, tad šalies krepšinio vadovybė už pasikartojančius pažeidimus išmetė Pirėjo klubą į antrąją lygą.

Šį sezoną antrojoje lygoje „Olympiakos“ komanda žaidžia. Tačiau kovoti su silpnesniais varžovais „raudonųjų“ vadovybė pasiuntė ne pagrindinę sudėtį, bet vasarą suburtą atsarginę ekipą. Tuo tarpu pagrindinį „Olympiakos“ dvyliktuką sirgaliai mato tik per Eurolygos rungtynes.

D.Blatto klystkeliai

Pastarųjų mėnesių įvykiai turėjo didelės įtakos formuojant komandą prieš naują sezoną. Komplektavimą šiek tiek apsunkino sumažėjęs „Olympiakos“ patikimumas, bet daug svarbiau buvo tai, jog nacionalinėse varžybose nedalyvaujančiam klubui nereikėjo taikytis prie Graikijos lygos nuostatų ir laikytis legionierių limito.

Ši aplinkybė labai tiko Pirėjo komandoje likusiam treneriui Davidui Blattui, kuriam visą karjerą daug geriau sekdavosi dirbti su krepšininkais iš JAV. Savo viziją D.Blattas įdiegė ir „Olympiakos“ klube. Nors anksčiau „Olympiakos“ labiausiai rėmėsi graikais ir legionieriais iš Europos šalių, pastarąjį tarpsezonį klubą papildė ypač didelis amerikiečių būrys.

Tiesa, ši strategija dar vasarą kėlė didelių abejonių, nes nė vienas iš šešių į Pirėją pakviestų amerikiečių nebuvo susikūręs autoriteto Europoje. Net kone garsiausias amerikietis naujokas Kevinas Punteris, praėjusį sezoną išrinktas Čempionų lygos finalo ketverto naudingiausiu krepšininku, iki šio rudens nebuvo žaidęs Eurolygoje. Labai nedaug Eurolygoje žaidė trys kiti „Olympiakos“ pakviesti amerikiečiai B.Paulas, Augustine‘as Rubitas bei buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Willas Cherry, o Wade‘as Baldwinas ir Ethanas Happas apskritai nebuvo žaidę Europoje.

Būgštavimai, kad šiems krepšininkams bus sunku pritapti svarbiausiame Senojo žemyno turnyre, pasitvirtino. Pirmosiomis naujo sezono savaitėmis nenuvylė nebent K.Punteris ir B.Paulas, tačiau ir jų pastangos duoda labai mažai vaisių – „raudonieji“ per septynis Eurolygos turus iškovojo vos dvi pergales ir net keturis kartus pralaimėjo didesniu nei 15 taškų skirtumu.

Du tarpsezonio pirkiniai jau oficialiai pripažinti nepasiteisinusiais. Amerikietis E.Happas, Eurolygoje sužaidęs vos 45 sekundes, lapkričio pradžioje buvo paskolintas Kremonos „Vanoli“ klubui, o Mindaugas Kuzminskas prieš kelias dienas išleistas į Krasnodaro „Lokomotiv“ komandą. Tikėtina, kad Pirėjuje nesužsibus dar du žaidėjai W.Baldwinas ir W.Cherry.

Krepšininkai iš „Olympiakos“ ne tik išvyksta, bet ir į šią komandą atvyksta. Spalio pabaigoje „raudonųjų“ gretas papildė dar du JAV krepšininkai Willie Reedas ir Tayloras Rochestie. Tačiau jų indėlio sirgaliai kol kas nepastebi.

Taisyti klaidas D.Blattui nebereikia. „Olympiakos“ vadovai dar spalio pradžioje – po pirmojo beviltiško pralaimėjimo išvykoje Vilerbano ASVEL klubui – „abipusiu sutarimu“ nutraukė sutartį su šiuo specialistu. Komandos vairą iš amerikiečio perėmė ilgametis jo padėjėjas Kęstutis Kemzūra.

Keista B komanda

Vasaros pradžioje galutinai paaiškėjus, kad „Olympiakos“ nebus leista žaisti Graikijos pirmojoje lygoje, klubo vadovai beveik iškart paskelbė, jog antrojoje lygoje rungtyniaus ne pagrindinės sudėties komanda.

„Olympiakos“ subūrė atsarginę ekipą, bet ir jos sudėtyje netrūksta keistenybių. Apie pusė B komandos žaidėjų yra 17-19 metų vaikinai iš „Olympiakos“ krepšinio mokyklos. Kiti krepšininkai – vyresni, dauguma jų yra žaidę pirmojoje lygoje, bet net geriausiu karjeros laikotarpiu nebuvo tapę bent pirmosios lygos vidutiniokų lyderiais.

Keisčiausiai sąraše atrodo 39 metų Thomo Nikou pavardė. Nors šis gynėjas beveik visą karjerą klajojo po Graikijos antrosios lygos klubus, „Olympiakos“ vadovai nusprendė, kad jis gali praversti „raudonųjų“ dubleriams.

Tiesa, nors Th.Nikou vaidmuo aikštėje yra nežymus, dviem dešimtmečiais jaunesni komandos draugai gali iš jo pasimokyti valios, užsispyrimo ir atsidavimo krepšiniui. Prieš trylika metų Th.Nikou, kuris tuo metu dirbo policininku, bandydamas sulaikyti parduotuvės plėšikus buvo pašautas į galvą. Tačiau per plauką mirties išvengęs vyras ne tik greitai vėl atsistojo ant kojų, bet ir vos po poros mėnesių grįžo į komandos treniruotes.

Dabar Th.Nikou ir kiti „raudonųjų“ marškinėlius vilkintys krepšininkai bando sugrąžinti „Olympiakos“ į pirmąją lygą. Kol kas antrosios lygos turnyre Pirėjo komanda laimėjo ketverias iš penkerių rungtynių, bet užima paskutinę vietą dėl šešių taškų baudos, skirtos už praėjusio sezono nuodėmes.

Aistruoliams stinga aistros

„Olympiakos“ vadovų sukelta sumaištis paveikė ir „raudonųjų“ sirgalius. Nors iš Graikijos lygos pasitraukusi Pirėjo komanda šį sezoną žaidžia mažiau rungtynių nei praėjusiais metais ir sirgaliai turėtų jausti krepšinio badą, Taikos ir draugystės arena net geriausiu atveju būna tik puspilnė. Atrodo, aistruolių aistra išblėso ir juos menkai domina net Eurolygos dvikovos.

Tiesa, Pirėjo sirgaliai net geriausiais klubo laikais pasižymėjo tuo, kad labiau nei kitų komandų gerbėjai skirstė varžovus į „įdomius“ ir „neįdomius“. Tačiau šį rudenį žiūrovų mažai ir tuomet, kai į Pirėją atvyksta komandos, kurios turėtų būti „įdomios“.

Kol kas daugiausiai žmonių atėjo, kai Pirėjuje viešėjo Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai. Oficialiame protokole buvo įrašyta, kad šias rungtynes stebėjo 7863 žiūrovai. Praėjusią savaitę „Olympiakos“ ir Eurolygos vicečempiono Stambulo „Anadolu Efes“ mačas sudomino tik 5657 sirgalius. Tai – oficialiame protokole įrašytas skaičius, bet dideli geltonuojantys plotai (arenos kėdės yra geltonos) žiūrėjusiems rungtynių transliaciją galėjo sukelti abejonių, ar tas skaičius nepadidintas.

Net ir atėjusieji į areną elgiasi neįprastai ramiai. Buvęs „Olympiakos“ treneris, šį sezoną „Maccabi“ vadovaujantis Giannis Sfairopoulos po Pirėjuje vykusių rungtynių stebėjosi, kad sirgaliai ir saviškius palaikė skystai, ir jo dabartiniai komandai neparodė tokio priešiškumo, kokio sulaukia bet kuri svečiuose žaidžianti ekipa.

Bylinėjasi su tėvu

Graikijos sporto apžvalgininkų manymu, „Olympiakos“ krizę gilina klubo savininkų brolių Giorgo ir Panagiočio Angelopoulų uždarumas. Klubo vadovai sirgaliams nepaaiškina savo sprendimų, neatskleidžia „Olympiakos“ vizijos ir visai nekomentavo trenerio D.Blatto atleidimo aplinkybių.

„Broliai Angelopoulai rizikuoja per kelias savaites sugriauti viską, ką kūrė keliolika metų“, – prieš kelias dienas rašė gazzetta.gr apžvalgininkas Konstantinos Melagies.

Brolių Angelopoulų nenoras bendrauti su žiniasklaida aiškinamas jų šeimyninėmis problemomis. Giorgos ir Panagiotis siekia didesnės įtakos praėjusio amžiaus viduryje jų prosenelio sukurtoje laivybos bei plieno pramonės imperijoje ir jau porą metų bylinėjasi su savo sergančiu tėvu Konstantinu Angelopoulu, kurį bando pripažinti neveiksniu. Kol kas teismai priima 74 metų K.Angelopoului palankesnius sprendimus, o sūnūs išsisukinėja nuo klausimų apie šią bylą, todėl apskritai vengia žiniasklaidos.

Statys naują areną?

Akivaizdu, kad „Olympiakos“ išgyvena sunkiausią laikotarpį savo šiuolaikinėje istorijoje. Vis dėlto klubo savininkai neabejoja, kad sunkmetis baigsis ir „Olympiakos“ pavadinimas bus minimas tik kalbant apie jo laimėjimus.

Ryžtingai nusiteikę broliai Angelopoulai šių metų vasarą netgi pristatė naujos arenos projektą. Arena turėtų būti pastatyta netoliese esančiame Heleniko mieste, kuris, kaip ir Pirėjas, priklauso Didiesiems Atėnams.

Ruošiantis 2004 metų olimpinėms žaidynėms Helenike buvo pastatytas didelis sporto kompleksas, kurį sudarė daugiau nei dešimt tūkstančių vietų turėjusi krepšinio arena, baidarių ir kanojų slalomo centras, žolės riedulio ir beisbolo stadionai. Po olimpinių žaidynių kai kurios arenos keletą metų dar buvo naudojamos, bet dabar visas kompleksas stovi apleistas. Graikijos vyriausybė jau ne vienerius metus kūrė planus, kaip atgaivinti dykviete virtusį sporto kompleksą, tačiau kol kas nė vienas galimas investuotojas nepasiūlė tinkamo projekto.

Dabar į šią vietą nusitaikė broliai Angelopoulai, kurie, pasak jų, jau yra preliminariai susitarę su užsienio partneriais, taip pat susidomėjusiais naujos arenos statybomis.

Pagal „Olympiakos“ savininkų planą, naujoje arenoje būtų 15 tūkstančių vietų, viso projekto įgyvendinimas kainuotų 70 mln. eurų, o darbai būtų atlikti per dvejus su puse metų nuo tada, kai būtų sutvarkyti visi dokumentai ir gauti statybų leidimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.