EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: A. Milaknio tradicijos neliesti lanko, netvirtos P. Jankūno rankos ir R. Gedraičio jaudulys

Šią savaitę Eurolygos vienuoliktajame ture žaidė tik penki Lietuvos krepšininkai. Visas lietuvių penketas susirinko Berlyne, kur per turnyro autsaiderių rungtynes daug prasčiau nei įprastai žaidęs Rokas Giedraitis bent truputį prisidėjo prie Berlyno ALBA pergalės prieš klaikiai iš trijų taškų zonos atakavusį Kauno „Žalgirį“.

Artūras Milaknis<br> lrytas.lt montažas
Artūras Milaknis<br> lrytas.lt montažas
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Milaknis<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Milaknis<br>žalgiris.lt nuotr.
Artūras Milaknis<br>žalgiris.lt nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>M.Patašiaus nuotr.
Artūras Milaknis<br>M.Patašiaus nuotr.
 Eurolygos lietuvių rodikliai.<br> R.Varanausko lent.
 Eurolygos lietuvių rodikliai.<br> R.Varanausko lent.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 9:19 AM

„Žalgiris“

Nors Berlyno ALBA ketvirtadienį vakare išsirikiavo be trijų traumuotų žaidėjų, pergalės skonį pamiršusiems Kauno „Žalgirio“ krepšininkams Vokietijos vicečempionai buvo neįveikiami varžovai. Labai netaikliai iš toli atakavę Lietuvos čempionai Vokietijos sostinėje pripažino Berlyno ekipos pranašumą 62:69.

„Žalgiris“ pirmavo tik trumpą vienos atakos atkarpėlę pirmojo kėlinio pradžioje ir ilgesnę kelių minučių atkarpą trečiajame kėlinyje. Daug didesnę rungtynių dalį priekyje buvo ALBA, kuriai pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose buvo pavykę nutolti dviženkliu skirtumu.

Kauno komanda pataikė vos 2 iš 23 tritaškių (iki pertraukos – 1 iš 16). Įmesti iš trijų taškų zonos sugebėjo tik du priekinės linijos žaidėjai Zachas LeDay ir Nigelas Hayesas.

Kauniečiai į Berlyną iškeliavo be buvusio ALBA gynėjo Mariaus Grigonio. Jis liko namie gydytis pėdos traumą ir, pagal gydytojų prognozes, negalės žaisti apie du mėnesius. M.Grigonis nuo atvykimo į „Žalgirį“ iki šios savaitės nebuvo praleidęs nė vienerių Eurolygos rungtynių, o šį sezoną visus dešimt praėjusių mačų pradėjo starto penkete.

Į „Žalgirio“ paraišką pirmą kartą per Eurolygos rungtynes buvo įtrauktas naujokas K.C.Riversas (4 taškai), o dvyliktuke buvo septyni lietuviai ir penki užjūrio krepšininkai.

Trys iš septynių lietuvių – Martinas Gebenas, Karolis Lukošiūnas ir Rokas Jokubaitis – visas rungtynes praleido ant atsarginių suolo. Keturi žaidę Lietuvos krepšininkai pelnė 26 iš 62 komandos taškų. Lukas Lekavičius įmetė 12 taškų, Edgaras Ulanovas – 7, Paulius Jankūnas – 5, Artūras Milaknis – 2.

Berlyno ekipoje buvo registruoti keturi Vokietijos krepšinio auklėtiniai, bet taškus pelnė tik Nielsas Giffey (13) ir 19-metis Jonasas Mattiseckas (3).

ALBA komandos aprangą vilkintis lietuvis Rokas Giedraitis įmetė 6 taškus.

Serija. Šį rudenį „Žalgiris“ per šešis pirmuosius turus iškovojo tris pergales, bet pastarąjį kartą laimėjo lapkričio 1 dieną ir dabar tęsia penkių pralaimėjimų seriją.

Tai – ilgiausia Kauno komandos nesėkmių serija nuo 2016 metų. 2015-2016 metų sezono pabaigoje kauniečiai pralaimėjo penkerias iš eilės „Top 16“ etapo rungtynes (Madrido „Real“, Pirėjo „Olympiakos“, „Chimki“, Maskvos CSKA ir „Barcelona“ klubams), o 2016-2017 metų sezono pirmajame ture nusileido Atėnų „Panathinaikos“ komandai. Nemaloni serija buvo nutraukta per antrojo turo rungtynes su Vitorijos „Baskonia“.

Skaičiai. „Žalgiris“ užima paskutinę vietą pagal tritaškių metimų taiklumą. Šį sezoną tikslą pasiekė tik 31,4 proc. Kauno krepšininkų tolimų šūvių.

Padėtis ypač pablogėjo lapkričio mėnesį: A.Milaknis per pastarąsias ketverias rungtynes pataikė tik 3 iš 18 tritaškių, E.Ulanovas per pastarąsias penkerias rungtynes nepataikė nė vieno iš 7 tritaškių, L.Lekavičius per pastarąsias dvejas rungtynes nepataikė nė vieno iš 5 tritaškių, o P.Jankūnas iš trijų taškų zonos šį sezoną apskritai dar nepataikė nė karto (metė 7 kartus).

„Žalgiris“ taip pat yra paskutinis pagal įmestų tritaškių skaičių (įmeta vidutiniškai 6,8 tritaškio per rungtynes). Tiesa, kauniečiai iš toli atakuoja gana retai – atlieka vidutiniškai 21,7 tritaškio metimo. Rečiau tritaškius mėto tik Miuncheno „Bayern“ krepšininkai (vid. 17,9 metimo), bet jų taiklumas yra vienas geriausių (39,1 proc.).

Ketvirtadienį „Žalgiris“ pelnė vos 62 taškus. Nors šis rezultatas labai prastas, kauniečiai šį sezoną dvejose rungtynėse atakavo dar prasčiau (pelnė 59 ir 58 taškus).

Vis dėlto pagal pelnytus taškus (vid. 73,6) Kauno komanda nėra paskutinė. Puldamos dar labiau stringa Vilerbano ASVEL (70,6 tšk.) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (72,1 tšk.).

Padėtis. „Žalgiris“ per 11 rungtynių iškovojo tris pergales ir užima priešpaskutinę 17-ąją vietą. Kauniečiai lenkia tik vieną komandą – du kartus laimėjusią Sankt Peterburgo „Zenit“.

Po keturias pergales turi ALBA, „Valencia“, „Crvena Zvezda“, Stambulo „Fenerbahçe“ ir „Bayern“.

Kitas rungtynes Kauno krepšininkai žais ketvirtadienį (gruodžio 5 d.) išvykoje su Eurolygos čempiono vardą ginančiu Maskvos CSKA klubu. „Armiečiai“ penktadienį išvykoje sutriuškino „Barcelona“ komandą 96:67.

Maskvos komanda septynias pergales ir dalijasi ketvirtąją vietą su Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Milano „Olimpia“. Eurolygoje po 11 turų pirmauja Stambulo „Anadolu Efes“ (9 pergalės), „Barcelona“ ir Madrido „Real“ (po 8).

Legionieriai

Be riešo traumą besigydančio Artūro Gudaičio žaidusi Milano „Olimpia“ penktadienį išvykoje pralaimėjo Kęstučio Kemzūros treniruojamai Pirėjo „Olympiakos“ komandai 70:91. Trečiojo kėlinio pradžioje „Olimpia“ atsiliko tik 39:40, bet tada „Olympiakos“ pradėjo spačiai tolti ir kėlinio viduryje komandas jau skyrė 14 taškų (58:44).

Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ ekipa išvykoje labai panašiai nusileido Stambulo „Fenerbahçe“ klubui 76:89. Nors po dviejų kėlinių „Chimki“ pirmavo 49:44, „Fenerbahçe“ per kelias minutes viską apvertė aukštyn kojomis ir nesibaigus trečiajam kėliniui buvo priekyje dviženkliu skirtumu 63:53.

Dvi lietuvių treniruojamos komandos rikiuojasi greta lentelės viduryje. „Chimki“ iškovojo šešias pergales ir užima aštuntąją vietą, „Olympiakos“ laimėjo penkis kartus ir dalijasi devintąją vietą.

Lietuviai

Lukas Lekavičius. L.Lekavičius buvo vienintelis Lietuvos krepšininkas, šiame ture pelnęs dviženklį skaičių taškų. Vis dėlto jis netapo tikru puolimo varikliu, o jo pavieniai metimai nepakeitė mačo eigos ir nesulipdė komandos. Be to, gynėjui kilo didelių problemų ginantis – jis labai dažnai pražiopsodavo staigių varžovų įžaidėjų manevrus. L.Lekavičius žaidė 28 min. ir pelnė 12 taškų (5/7 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 2/2 baudų). Jo sezono vidurkis yra 8,6 taško.

Edgaras Ulanovas. E.Ulanovas liko vienintelis „Žalgirio“ krepšininkas, visas šio sezono rungtynes pradėjęs starto penkete. Vis dėlto ketvirtadienį pirmoje mačo pusėje jis labai daug blaškėsi nerasdamas vietos. Tik trečiajame kėlinyje jis pradėjo vis dažniau išspausti savo agresyvumo veiksmus, bet varžovai pamažu prisitaikė ir lemiamoje mačo dalyje kauniečių puolėjas vėl pranyko.

E.Ulanovas žaidė 21 min., pelnė 7 taškus (1/4 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 5/6 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas. Jo vidurkis – 6,6 taško. Per pastarąsias penkerias rungtynes E.Ulanovas nepataikė nė vieno iš 7 tritaškių.

Rokas Giedraitis. Atrodo, didelis noras pasirodyti naujam Lietuvos rinktinės treneriui Dariui Maskoliūnui padarė meškos paslaugą ir R.Giedraitis dažnai nubėgdavo ne ten, kur reikėjo, ir „Žalgirio“ krepšiui grasino labai retai. ALBA puolėjas pirmą tašką pelę tik 29-ąją min., o vienintelį kartą žaidžiant pataikė, kai iki sirenos liko 2 min. 11 sek.

Kita vertus, būtent po R.Giedraičio tritaškio Š.Jasikevičiaus paprašyta minutės pertraukėlė jau buvo beprasmė. R.Giedraitis žaidė 24 min., pelnė 6 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. Jis pagerino asmeninį sezono atkovotų kamuolių rekordą ir pakartojo išprovokuotų pražangų rekordą.

Visas 11 rungtynių ALBA starto penkete pradėjęs R.Giedraitis pelno vidutiniškai 13 taškų, atkovoja 4,3 kamuolio ir išprovokuoja 2,9 pražangos.

Paulius Jankūnas. Starto penkete rungtynes pradėjusio „Žalgirio“ kapitono rankos nebuvo tvirtos. Jis jau pirmosiomis minutėmis nepataikė iš toli, nesugraibė kamuolio po varžovų krepšiu, neįmetė baudos. Paskui P.Jankūnas žaidė patikimiau, bet ne taip, kad sudarytų problemų varžovams.

Puolėjas per 14 min. pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/4 baudų) ir atkovojo tik 2 kamuolius. Jo vidurkiai – 3,8 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio. P.Jankūnas šį sezoną nepataikė nė vieno iš 7 tritaškių.

Artūras Milaknis. Pagrindinis „Žalgirio“ metikas nesulaužė blogos tradicijos ir mesdamas iš toli sykį vėl nepataikė net ir į lanką. Net geriausiu atveju atakuodamas iš tritaškio zonos A.Milaknis pataikydavo tik į lanką, o vienintelius taškus pelnė 36-ąją min.

Jis žaidė 23 min., pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/5 tritaškių) ir atkovojo 4 kamuolius. A.Milaknio vidurkis – 5,7 taško, o per pastarąsias ketverias rungtynes jis pataikė tik 3 ir 18 tritaškių.

Eurolyga. 11 turas

Berlyno ALBA – Kauno „Žalgiris“ 69:62 (N.Giffey 13/ Z.LeDay 15, L.Lekavičius 12),

Stambulo „Fenerbahçe“ – „Chimki“ 89:76 (L.Datome 20, K.Sloukas ir M.Mahmutoglu po 19/ J.Timma 26, A.Gillas 18),

Belgrado „Crvena Zvezda“ – „Valencia“ 76:73 (L.Brownas 19/ B.Dubljevičius 22),

Atėnų „Panathinaikos“ – Vitorijos „Baskonia“ 100:68 (J.Fredette‘as 21/ Y.Fallis ir N.Stauskas po 12),

Tel Avivo „Maccabi“ – Vilerbano ASVEL 93:62 (S.Wilbekinas ir J.Cohenas po 16/ Th.Maledonas ir R.Lomažas po 10),

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Madrido „Real“ 71:86 (G.Ayonas 18/ F.Campazzo 19),

Stambulo „Anadolu Efes“ – Miuncheno „Bayern“ 104:75 (Sh.Larkinas 49, S.Sanli 17/ V.Lučičius 20),

Pirėjo „Olympiakos“ – Milano „Olimpia“ 91:70 (K.Papanikolaou 17/ S.Rodriguezas 14),

„Barcelona“ – Maskvos CSKA 67:96 (B.Daviesas ir N.Mirotičius po 19/ M.Jamesas 14).

Naudingiausias turo žaidėjas: Sh.Larkinas („Anadolu Efes“) – 49 tšk. (5/7 dvitaškių, 10/12 tritaškių, 9/10 baudų), 5 rez.perd., 6 išpr.praž., 53 balai per 31 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: Sh.Larkinas („Anadolu Efes“) – 49, J.Timma („Chimki“) – 26, B.Dubljevičius („Valencia“) – 22, J.Fredette‘as („Panathinaikos“) – 21, L.Datome („Fenerbahçe“) ir V.Lučičius („Bayern“) – po 20.

Sh.Larkinas pagerino Eurolygos rezultatyvumo rekordą, kurį dalijosi keturi krepšininkai A.Fordas (Atėnų „Peristeri“, 2001 m.), C.Myersas (Bolonijos „Fortitudo“, 2001 m.), K.Kambala („Anadolu Efes“, 2002 m.) ir B.Brownas (Sienos „Mens Sana“), įmetę po 41 tašką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.