EUROLYGA 2023

Šarūnas Jasikevičius turi receptą, kaip priversti CSKA jaustis nepatogiai

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį išvykoje pabandys galiausiai nutraukti jau penkerių nesėkmių Eurolygoje seriją, tačiau tai turės daryti ne prieš vidutinioką, o Eurolygos čempionus Maskvos CSKA krepšininkus.

 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 4, 2019, 1:26 PM, atnaujinta Dec 4, 2019, 1:33 PM

„Žalgiris“ dar turi istorinių skolų CSKA ekipai dar nuo SSRS čempionatų, o ši dvikova kaskart kaitina šalies sirgalių aistras.

Dabartinėje Eurolygoje kauniečiai su Rusijos galingiausiu klubu žaidė 23 kartus ir 20 kartų buvo pajėgesnė CSKA. Visas tris pergales kauniečiai iškovojo nuo 2017-ųjų.

„Žalgiris“ pastarąjį kartą pergale Eurolygoje džiaugėsi tik lapkričio 1-ąją, kai išvykoje 79:76 įveikė Stambulo „Fenerbahce“. Po to sekė skaudžios nesėkmės nuo „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“, Atėnų „Panathinaikos“, Belgrado „Crvena zvezda“ ir Berlyno ALBA atstovų.

Šie skaudūs antausiai iš devintosios turnyro lentelės vietos žalgiriečius šiai dienai nustūmė į varžybų autsaiderių zoną – Kauno klubas su trimis laimėjimais po 11 akistatų užima 17-ąją poziciją.

Tuo tarpu Dimitrio Itoudžio vedamas CSKA žengia tarp lyderių penktoje vietoje – maskviečiai turi 7 laimėjimus ir 4 nesėkmes.

Praėjusiame Eurolygos ture jie išvykoje nušlavė nuo kelio favoritę „Barcelona“ 96:67. Tačiau jau sugrįžę į Rusiją šios šalies armijos klubas VTB lygoje nusileido Kazanės „Uniks“ atstovams 86:94.

„CSKA žaidimo filosofija labai per pastaruosius kelis sezonus nepasikeitė, bet jie šįkart prarado savo svarbiausią žaidėją Willą Clyburną – tai jiems yra skaudžiausias dalykas.

Labai daug kas buvo paremta jo darbu: gynybinės sistemos, kai jis galėjo gintis ir keistis prieš visas penkias pozicijas, greitajame jis buvo labai efektyvus, nors čia komandai ir taip nėra didelio trūkumo.

Bet komandos braižas ir be jo aiškus – nedaug „centravimo“, daug gerų gynėjų ir daug tritaškių. Tai jų svarbiausias elementas.

Reikia apsunkinti jiems tuos tritaškius. Aišku, Mike'as Jamesas aikštėje yra įspūdingas dalykas. Ką galima pasakyti: tai yra elitinė Europos komanda ir turėsime neleisti jai jaustis patogiai, nuimti jų skaičius bei kabintis į rungtynes“, – teigė Š.Jasikevičius.

Nors Šarūno Jasikevičiaus kariauna bandys atsikratyti nesėkmių šleifu, ji neturi jokių didelių pranašumų ar pliusų mače su Rusijos super klubu: maskviečiai į varžovų krepšį meta po 83,91 taško per akistatą, tuo tarpu žalgiriečiai – 73,64 taško, CSKA vidutiniškai atsikovoja po 36 kamuolius per rungtynes, „Žalgiris – 34, būsimi varžovai perima 7 kamuolius, tuo tarpu Lietuvos ekipa 5, dvitaškius rusų ekipa meta 50,65 proc. taiklumu, kauniečiai – 50,25 proc., o tritaškius CSKA – 42 proc. taiklumu, tuo tarpu lietuvių ekipa yra šioje statistikoje paskutinė – vos 31 proc. taiklumu.

– Kas perėmė CSKA ekipoje W.Clyburno funkcijas vadovauti ekipai?, – buvo paklaustas Š.Jasikevičius.

– Nemanau, kad kažkas perėmė tas lyderio roles, tiesiog dabar jie daugiau žaidžia mažai penketais. Jei anksčiau vienu metu buvo Clyburnas ar Kurbanovas, tai dabar Hilliardas dažnai žaidžia „trečiu numeriu“.

Aišku, jie tampa greitesniais, bet gal galime juos nubausti „centruojant“ iš „trečios pozicijos“, susirinkti papildomų kamuolių ar greitoje atakoje nubausti, bet tuo pačiu atsiranda dar vienas metikas kitoje pusėje, nes su Clyburnu ar Kurbanovu buvo galima rizikuoti.

– Tarpsezoniu buvo kalbėta, kaip Mike‘ui Jamesui pavyks įsilieti į pakankamai griežtą Dimitrio Itoudžio sistemą, ar jis buvo labiau suvaldytas, ar turi daugiau laisvės?

- Sunku pasakyti, pirma jo sezono pusė vis tiek yra solidi. Jis įsiliejo į tą komandą labai neblogai, o kaip išpildo tai, ko prašo treneris, negaliu pasakyti, nes nežinau, ko iš jo yra prašoma.

Vis tiek tai yra žaidėjas, kuris gali primesti aibę taškų ir nulemti rungtynes. Reikia stengtis išlikti prieš jį ir apsunkinti metimus, kiek tai yra įmanoma.

– Marius Grigonis dėl kojos traumos iškrito, A.Perezas baigė savo pasirodymą „Žalgiryje“. Ieškosite dar vieno žaidėjo komandai – naujoko?

– Tai klausimas ne man – viskas priklauso nuo resursų ir nelabai rinkoje ir yra laisvų krepšininkų, Tai klausimas klubui.

– Visi dabar komandoje sveiki?

– Taip, visi.

– CSKA nemažai taškų renka tritaškiais ir yra labai pavojingi šiuo aspektu. Tuo tarpu reikia pagalvoti, ar Maskvos krepšininkai yra pavojingi baudos aikštėje?

– Daug centruojančių žaidėjų pas juos nėra. Vis dėlto, pas juos viskas paremta kamuolio judėjimu ir tolimais metimais. Todėl reikia juos „nuimti“ arba priversti juos tai daryti vedantis kamuolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.