EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: kosminė R. Giedraičio atkarpa, M. Gebeno galimybės ir nemėtantis P. Jankūnas

Pratęsimas išvykoje kovojant su favoritais ir pralaimėjimas. Taip dvyliktasis turas susiklostė visiems šešiems šią savaitę Eurolygoje žaidusiems Lietuvos krepšininkams.

 Eurolygoje lietuviai pasirodė skirtingai.<br> Lrytas.lt montažas
 Eurolygoje lietuviai pasirodė skirtingai.<br> Lrytas.lt montažas
Paulius Jankūnas sunkiai įgauna sportinę formą.<br>G.Bitivinsko nuotr.
Paulius Jankūnas sunkiai įgauna sportinę formą.<br>G.Bitivinsko nuotr.
Rokas Giedraitis žaidžia itin rezultatyviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Rokas Giedraitis žaidžia itin rezultatyviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
 Martynas Gebenas Eurolygoje negauna daug progų pasireikšti.<br>G.Bitivinsko nuotr.
 Martynas Gebenas Eurolygoje negauna daug progų pasireikšti.<br>G.Bitivinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2019, 9:26 AM

Toks pat likimas ištiko ir ketvirtadienį rungtyniavusį Kauno „Žalgirį“, ir penktadienį į aikštę ėjusį Berlyno ALBA žaidėją Roką Giedraitį. Pergalės skonio šiame ture nepatyrė ir be traumuoto Artūro Gudaičio rungtyniaujanti Milano „Olimpia“, ir abi lietuvių treniruojamos užsienio komandos.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai neišsigando Eurolygos čempiono vardą ginančio Maskvos CSKA klubo, tačiau Rusijos sostinėje vykusios rungtynės baigėsi šeimininkų pergale. „Armiečiai“ po pratęsimo 85:82 nugalėjo „Žalgirį“, kuris per visą Europos turnyrų istoriją dar nėra įveikęs CSKA klubo jo aikštėje.

„Žalgiris“, jau pirmajame kėlinyje įmetęs 15 taškų be atsako, anksti įgijo dviženklę persvarą 17:6. Tačiau antrajame kėlinyje CSKA irgi surengė stiprų spurtą 17:4, po kurio persvėrė rezultatą 32:31. Po pertraukos tokių didelių svyravimų nebebuvo, tačiau beveik visą laiką pirmavo Maskvos komanda.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje „Žalgiriui“ pavyko išlyginti rezultatą, bet pratęsimo pabaigoje tritaškį pataikęs CSKA gynėjas Mike‘as Jamesas svečiams laiko nebepaliko.

Įdomu, kad iki 28-osios min. „Žalgiris“ nepataikė nė vieno iš 11 tritaškių, bet per likusį laiką įmetė net 6 iš 7 tolimų metimų. Kovą dėl atšokusio kamuolio kauniečiai laimėjo 48:30 (po svetimu krepšiu – 15:5).

Į Rusijos sostinę išvyko penki užjūrio krepšininkai ir septyni lietuviai. Tačiau du lietuviai Rokas Jokubaitis ir Karolis Lukošiūnas vėl visas rungtynes stebėjo sėdėdami geriausiose vietose šalia aikštės.

Lietuvos krepšininkai įmetė 33 taškus: Lukas Lekavičius – 15, Martinas Gebenas ir Artūras Milaknis – po 8, Edgaras Ulanovas – 2. Paulius Jankūnas nė sykio nemetė į krepšį.

CSKA komandoje į aikštę trumpam žengė trys rusai, kurie pelnė 5 taškus (Nikita Kurbanovas – 3, Andrejus Voroncevičius – 2). Rezultatyviau žaidė Rusijos rinktinei atstovaujantis natūralizuotas ukrainietis Joelis Bolomboy, surinkęs 12 taškų.

Šeštąjį iš eilės pralaimėjimą patyrusio „Žalgirio“ sąskaitoje liko trys pergalės. Lietuvos čempionai dalijasi paskutinę vietą su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu, kuris šią savaitę nutraukė šešių pralaimėjimų seriją ir iškovojo trečiąją pergalę.

Kitą savaitę į Kauną atvyks „Valencia“, kuri taip pat yra apatinėje lentelės dalyje. „Apelsininiai“ kol kas laimėjo ketverias rungtynes ir dalijasi 14-ąją vietą su abiem Vokietijos klubais Berlyno ALBA ir Miuncheno „Bayern“.

Šiame ture „Valencia“ viešėjo Ispanijos sostinėje ir pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 99:111 (J.Loydas 21, M.Tobey 20, B.Dubljevičius 17).

Legionieriai

Rokas Giedraitis ir Berlyno ALBA penktadienį beveik pakartojo „Žalgirio“ scenarijų – išvykoje kibo į gerklę kitam favoritui, bet jo neįveikė. ALBA krepšininkai pavijo 14 taškų skirtumu pirmąjį kėlinį laimėjusį Stambulo „Fenerbahçe“ klubą, paskui ilgai pirmavo, tačiau pralaimėjo po pratęsimo 102:107.

R.Giedraitis pelnė 19 taškų ir buvo rezultatyviausias ALBA žaidėjas.

Pergalių skonį primiršo be traumuoto Artūro Gudaičio žaidžianti Milano „Olimpia“. Italijos komanda ketvirtadienį namie nusileido Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai 67:77 ir patyrė trečiąjį iš eilės pralaimėjimą. Iki šios nesėkmių serijos „Olimpia“ buvo laimėjusi 7 iš 9 rungtynių.

A.Gudaitis praleido penktas iš eilės rungtynes. Sezono pradžioje kitą traumą gydęsis lietuvis šį sezoną žaidė tik 4 mačus, per kuriuos įmesdavo 7,5 taško.

Šiame ture nieko nepešė ir Lietuvos treneriai. Rimas Kurtinaitis su „Chimki“ namie nusileido „Barcelona“ komandai 94:102, Kęstutis Kemzūra su Pirėjo „Olympiakos“ išvykoje – Atėnų „Panathinaikos“ ekipai 93:99 (po pratęsimo). „Chimki“ patyrė ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą.

Per dvylika turų septynias pergales iškovojusi Milano komanda nukrito į septintąją vietą. Šešis kartus laimėjusi Chimkų ekipa yra aštunta, o penkias pergales turintis Pirėjo klubas dalijasi devintąją vietą.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. ALBA puolėjui reikėjo nemažai laiko, kad pasirinktų tinkamą poziciją ir prisitaikytų – jis pirmus taškus pelnė tik antrojo kėlinio viduryje. Tačiau paskui lietuvis „Fenerbahçe“ krepšininkams tapo tikru košmaru. R.Giedraitis nuo 18-osios iki 24-osios min. pataikė penkis iš eilės metimus ir pelnė 14 taškų, o dviženklį atsilikimą panaikinusi ALBA pati įgijo 8 taškų persvarą.

Tiesa, po šios atkarpos R.Giedraitis vėl nutilo ir kitus taškus pelnė tik per pratęsimą. Iš viso jis žaidė 28,5 min., pelnė 19 taškų (1/4 dvitaškių, 5/7 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius. „Albatrosų“ puolimo lyderio vidurkiai pakilo iki 13,5 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio.

Martinas Gebenas. M.Gebenas į aikštę buvo įleistas jau pirmojo kėlinio viduryje ir iškart po abiem krepšiais parodė, kad nėra prastesnis nei CSKA aukštaūgiai. Jo dominavimas užtikrino „Žalgirio“ spurtą 15:0, per kurį pats M.Gebenas pelnė 6 taškus. Tačiau per kitus kėlinius vidurio puolėjas žaidė tiek, kad net nespėjo suprakaituoti.

Iš viso M.Gebenas aikštėje praleido 11,5 min., pelnė 8 taškus (1/2 dvitaškių, 6/6 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas. Visi skaičiai yra jo karjeros rekordai (iki šio turo M.Gebenas per šešerias rungtynes buvo įmetęs 9 taškus ir išprovokavęs 2 pražangas).

Lukas Lekavičius. Kai L.Lekavičius pradėdavo žaisti „du prieš du“, komandos puolimas iškart pagyvėdavo. Tačiau dažniausiai įžaidėjas neturėjo su kuo žaisti „du prieš du“. Užtat trečiojo kėlinio viduryje jis pradėjo daug ir dažniausiai sėkmingai žaisti vienas prieš vieną.

L.Lekavičius per 21,5 min. pelnė 15 taškų (6/9 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 3/4 baudų) ir pasiekė asmeninį sezono rekordą. Jis net 13 taškų įmetė po pertraukos, be to, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 4 pražangas. L.Lekavičiaus vidurkiai yra 9,2 taško, 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir 2,5 išprovokuotos pražangos.

Paulius Jankūnas. Labiausiai patyręs „Žalgirio“ žaidėjas rungtynių pradžioje tiek puldamas, tiek gindamasis darė nemažai smulkių klaidelių. Po pertraukos jo veiksmai buvo daug tikslesni, tačiau 11 min. žaidęs P.Jankūnas nė karto nemetė į varžovų krepšį. Veteranas jau trečią kartą šį sezoną nepelnė taškų, bet rungtynes neatlikęs nė vieno metimo baigė pirmą kartą nuo 2018 m. pavasarį vykusios ketvirtfinalio dvikovos su „Olympiakos“ klubu. P.Jankūno vidurkis šį sezoną yra 3,5 taško.

Artūras Milaknis. 28-ąją minutę A.Milaknis pataikė pirmąjį komandos tritaškį (po 11 nesėkmingų bandymų), o netrukus pridėjo dar vieną taiklų tolimą šūvį. Tačiau gynėjas ryškiai matomas buvo tik šioje trumpoje atkarpoje. Jis žaidė 25 min. ir pelnė 8 taškus (0/1 dvitaškio, 2/2 tritaškių, 2/4 baudų). A.Milaknio vidurkis – 5,9 taško.

Edgaras Ulanovas. E.Ulanovas buvo vienintelis lietuvis „Žalgirio“ starto penkete. Tačiau ketvirtadienį puolėjo veiksmai nebuvo gerai apgalvoti: jis skubėjo mesti, verždamasis atsitrenkdavo į varžovus ir per 17 min. pelnė tik 2 taškus (1/4 dvitaškių, 0/1 tritaškio). E.Ulanovas šį sezoną trumpiau žaidė tik vieneriose rungtynėse, o per pastaruosius šešis mačus nepataikė nė vieno iš 8 tritaškių. Jo vidurkis – 6,3 taško.

Eurolyga. 12 turas

Maskvos CSKA – Kauno „Žalgiris“ 85:82 (po pratęsimo; M.Jamesas 19, J.Strėlniekas 18/ Th.Walkupas 19, L.Lekavičius 15, J.Landale‘as 12, 11 atk.kam., Z.LeDay 11),

Tel Avivo „Maccabi“ – Miuncheno „Bayern“ 77:55 (S.Wilbekinas 16/ P.Koponenas ir V.Lučičius po 10),

Milano „Olimpia“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 67:77 (S.Rodriguezas 14/ L.Brownas 21),

Madrido „Real“ – „Valencia“ 111:99 (A.Randolphas 18, ... F.Campazzo 8, 17 rez.perd./ J.Loydas 21, M.Tobey 20),

Stambulo „Fenerbahçe“ – Berlyno ALBA 107:102 (po pratęsimo; K.Sloukas 23, 10 rez.perd., N.De Colo 18/ R.Giedraitis 19, L.Sikma 18),

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Vilerbano ASVEL 75:70 (A.Renfroe 16/ Th.Maledonas 9),

„Chimki“ – „Barcelona“ 94:102 (A.Švedas 23/ N.Mirotičius 28),

Atėnų „Panathinaikos“ – Pirėjo „Olympiakos“ 99:93 (po pratęsimo; T.Rice‘as 41/ V.Spanoulis 18),

Vitorijos „Baskonia“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 77:102 (T.Šengelija 20, N.Stauskas ir Sh.Shieldsas po 16/ Sh.Larkinas 24, S.Sanli 18).

Naudingiausias turo žaidėjas: K.Sloukas („Fenerbahçe“) – 23 tšk. (5/6 dvitaškių, 13/13 baudų), 10 rez.perd., 8 išpr.praž., 39 balai per 41 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: T.Rice‘as („Panathinaikos“) – 41, N.Mirotičius („Barcelona“) – 28, Sh.Larkinas („Anadolu Efes“) – 24, K.Sloukas („Fenerbahçe“) ir A.Švedas („Chimki“) – po 23, L.Brownas („Crvena Zvezda“) ir J.Loydas („Valencia“) – po 21.

Amerikietis T.Rice‘as tapo devintuoju krepšininku, per Eurolygos rungtynes įmetusiu 40 ar daugiau taškų. Turnyro rekordą šiais metais pasiekė 49 taškus pelnęs amerikietis Sh.Larkinas („Anadolu Efes“). Po 41 tašką įmetė amerikietis A.Fordas (Atėnų „Peristeri“, 2001 m.), italas C.Myersas (Bolonijos „Fortitudo“, 2001 m.), latvis K.Kambala („Anadolu Efes“, 2002 m.) ir amerikietis B.Brownas (Sienos „Mens Sana“, 2013 m.), po 40 taškų – juodkalnietis V.Ščepanovičius (Belgrado „Partizan“, 2002 m.), lietuvis A.Macijauskas („Baskonia“, 2003 m.) ir amerikietis M.Salyersas (Roano „Chorale“, 2007 m.).

Daugiausiai žiūrovų: „Panathinaikos“ – 17396 (tai – šio sezono rekordas; iki tol rekordas priklausė „Crvena Zvezda“, į kurios rungtynes su „Fenerbahçe“ atėjo 16879 žiūrovai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.