EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ kelyje – Eurolygos lyderiai su buvusiu žalgiriečiu priešakyje

Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje jau nelaimėjo 7 turus iš eilės, o antradienį Šarūno Jasikevičiaus auklėtinių laukia dar vienas sunkus išbandymas – į Kauną atvyksta Eurolygos lyderiai Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkai.

Vasilje Micičius yra vienas iš komandos lyderių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasilje Micičius yra vienas iš komandos lyderių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasilje Micičius yra vienas iš komandos lyderių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vasilje Micičius yra vienas iš komandos lyderių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Praėjusį sezoną abi komandos apsikeitė pergalėmis išvykose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Praėjusį sezoną abi komandos apsikeitė pergalėmis išvykose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 8:28 AM

Dvikovą antradienį prasidės 20 valandą, o lrytas.lt apžvelgia būsimus varžovus.

Klubas. Įkurtas 1976 m. Spalva – mėlyna. Savininkė – „Efes Pilsen“ alaus darykla (klubas iki 2011 m. buvo vadinamas „Efes Pilsen“, bet pakeitė pavadinimą dėl Turkijoje sugriežtintų alkoholio reklamos įstatymų). Arena – prieš 2010 m. pasaulio čempionatą atidarytoje „Sinan Erdem Dome“ yra 16 tūkst. vietų.

Laimėjimai. Turkijos čempionas – 14 kartų (pirmą kartą – 1979 m.; pastarąjį – 2019 m.). Turkijos taurės laimėtojas – 11 kartų (pirmą kartą – 1994 m., pastarąjį – 2018 m.). R.Koračo taurės laimėtojas – 1996 m. Geriausias rezultatas Eurolygoje – finalas (2019 m.).

Praėjusį sezoną. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (25 ir 3), finale nugalėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 4:3. Turkijos taurės finale pralaimėjo „Fenerbahçe“ 70:80. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (20 ir 10), finale pralaimėjo Maskvos CSKA 83:91.

Optimalus penketas. Shane‘as Larkinas (JAV, 27, 182), Vasilije Micičius (Serbija, 25, 196), Krunoslavas Simonas (Kroatija, 34, 197), Adrienas Moermanas (Prancūzija, 31, 203), Bryantas Dunstonas (JAV, 33, 203). Treneris Erginas Atamanas (nuo 2017 m. vasaros).

Komanda. „Anadolu Efes“ prieš kelis mėnesius šventė dvigubą pergalę: pirmą kartą pateko į Eurolygos finalą ir po dešimties metų pertraukos susigrąžino Turkijos čempiono vardą.

Klubo vadovai iš laimės buvo devintame danguje, todėl pasistengė žūtbūt išsaugoti pernykštę sudėtį. Tą padaryti buvo kartu ir lengva, ir labai sunku, nes vienas svarbiausių sėkmės kūrėjų Sh.Larkinas jau buvo pakėlęs sparnus į NBA. Vis dėlto „Anadolu Efes“ vadovybė sugebėjo įtikinti amerikietį, kad Europoje dar liko neatliktų darbų.

Stambulo komanda tarpsezoniu nedidelių pokyčių neišvengė (vietoj buvusio žalgiriečio Brocko Motumo atvyko Chrisas Singletonas ir Alecas Petersas, pasikeitė keli turkų krepšininkai), bet permainos buvo tokios nežymios, kad mažiau akyli sirgaliai jų galėjo net nepastebėti.

Tiesa, vieno dalyko nepastebėti buvo neįmanoma. Dėl sunkios traumos, patirtos Prancūzijos rinktinės stovykloje, iki šiol žaisti negali vienas svarbiausių priekinės linijos krepšininkų A.Moermanas. Lapkričio pradžioje „Anadolu Efes“ prarado dar vieną priekinės linijos žaidėją B.Dunstoną, tačiau net ir šio amerikiečio trauma neišmušė komandos iš vėžių. Treneris E.Atamanas į priekines puolimo gretas pasiuntė iki tol atsarginių suolo gale ramiai sėdėjusį 28-erių turką Sertaçą Şanli, kuris tapo kone didžiausiu šio Eurolygos sezono atradimu (per pirmuosius septynis turus žaidė tik 1 min., per kitus šešis turus jo vidurkis yra 14 taškų).

Serija. Skaičiuojant abu turnyrus „Anadolu Efes“ laimėjo 14 iš eilės rungtynių. Šis klubas pastarąjį kartą pralaimėjo spalio 31 d., kai išvykoje žaidė su Atėnų „Panathinaikos“.

Iš viso šį sezoną „Anadolu Efes“ žaidė 25 oficialias rungtynes ir per jas iškovojo 22 pergales. Eurolygoje Stambulo komandą įveikė tik „Barcelona“ (ji laimėjo Stambule) ir „Panathinaikos“, Turkijos lygoje – „Bandirma“.

Turkijos lyga. Laimėjo 11 iš 12 rungtynių ir užima pirmąją vietą (mažiausiai atsilieka 10 pergalių iškovojusi Izmyro „Karşıyaka“ bei po 9 pergales iškovoję Bursos „Tofaş“ ir „Fenerbahçe“). Praėjusį šeštadienį namie nugalėjo „Fenerbahçe“ 79:66 (K.Simonas 16, V.Micičius 15, Sh.Larkinas ir Ch.Singletonas po 14).

Lyderiai: V.Micičius (13,3 tšk., 6,8 rez.perd.), K.Simonas (11,3 tšk.), Ch.Singletonas (11,1 tšk., 5,6 atk.kam.), T.Pleissas (10,6 tšk., 7,3 atk.kam.) ir S.Şanli (8,3 tšk.). Dėl legionierių limito Turkijos lygoje gali žaisti tik penki iš dešimties „Anadolu Efes“ paraiškoje esančių užsieniečių.

Eurolyga. Laimėjo 11 iš 13 rungtynių ir užima pirmąją vietą (mažiausiai atsilieka 10 pergalių iškovoję „Real“ ir „Barcelona“). Praėjusiame ture svečiuose nugalėjo „Fenerbahçe“ 81:73 (K.Simonas 22, Sh.Larkinas 20, S.Şanli 15) ir iškovojo septintąją iš eilės pergalę.

Lyderiai: Sh.Larkinas (22 tšk., 3,8 rez.perd.), V.Micičius (14,5 tšk., 6,5 rez.perd.), S.Şanli (12 tšk.), B.Dunstonas (11,4 tšk., 6,6 atk.kam.) ir K.Simonas (7,7 tšk.). Sh.Larkinas turnyre užima pirmąją vietą pagal rezultatyvumą, V.Micičius yra antras pagal rezultatyvius perdavimus, B.Dunstonas – antras pagal blokuotus metimus ir ketvirtas pagal atkovotus kamuolius.

Rekordas. Sh.Larkinas lapkričio 29 d. per rungtynes su „Bayern“ klubu („Anadolu Efes“ laimėjo 104:75) pelnė 49 taškus ir pasiekė šiuolaikinės Eurolygos rezultatyvumo rekordą. Iki tol rekordas priklausė po 41 tašką įmetusiems amerikiečiui Alphonso Fordui (Atėnų „Peristeri“, 2001 m.), italui Carltonui Myersui (Bolonijos „Fortitudo“, 2001 m.), latviui Kasparui Kambalai („Anadolu Efes“, 2002 m.) ir amerikiečiui Bobby Brownui (Sienos „Mens Sana“, 2013 m.). Šį sezoną 41 tašką įmetė buvęs „Ryto“ gynėjas amerikietis Tyrese‘as Rice‘as („Panathinaikos“).

„Žalgiris“ prieš „Anadolu Efes“. Šios komandos žaidė 18 oficialių rungtynių, per kurias „Žalgiris“ iškovojo 12 pergalių. Šiuolaikinėje Eurolygoje „Žalgiris“ laimėjo 9 iš 14 rungtynių. Praėjusį sezoną kauniečiai laimėjo svečiuose 93:79, bet pralaimėjo namie 58:79. „Anadolu Efes“ savo aikštėje „Žalgirį“ pastarąjį kartą nugalėjo 2013 m. lapkritį, o nuo tada Kauno komanda varžovų arenoje nugalėjo keturis kartus iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.