EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. Apniukęs gruodis, džiuginantis M. Gebenas ir neįsibėgėjantis A. Gudaitis

Paskutinis metų mėnuo yra labai niūrus visiems Eurolygoje žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams. Gruodį nė vienos pergalės neiškovojo nei Kauno „Žalgiris“, nei abi lietuvių turinčios užsienio komandos Milano „Olimpia“ ir Berlyno ALBA. Nedideliais spindulėliais galima vadinti nebent ALBA puolimo lyderio Roko Giedraičio rezultatyvumą ar Eurolygos debiutanto Martino Gebeno agresyvumą.

Artūras Gudaitis.<br>Sipapress/Scanpix nuotr.
Artūras Gudaitis.<br>Sipapress/Scanpix nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Rokas Giedraitis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Gebenas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Gebenas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 8:06 AM

„Žalgiris“

Antradienį Kauno „Žalgirio“ arenoje neatrodė, kad žaidžia geriausia ir blogiausia Eurolygos komandos. Vis dėlto lygi kova baigėsi dėsningai: pirmąją vietą užimantis Stambulo „Anadolu Efes“ nugalėjo paskutinę vietą besidalinantį Kauno „Žalgirį“ 74:68.

Kauniečiai į priekį labai trumpam, kaskart tik vienai atakai, buvo išsiveržę tik pirmajame ir antrajame kėliniuose. Visą kitą laiką pirmavo svečiai iš Turkijos. „Anadolu Efes“ persvara nebuvo didelė, skirtumas nė sykio nepadidėjo iki dviženklio, tačiau Stambulo krepšininkams to visai užteko.

„Žalgiriui“ nepadėjo net tai, kad antradienio vakarą stabdį paspaudė rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas, prieš tris savaites turnyro rekordą pasiekęs Shane‘as Larkinas. Gynėjas, kurio vidurkis iki kelionės į Lietuvą buvo 22 taškai, į Kauno komandos krepšį įmetė vos 6 taškus.

Be traumuotų Mariaus Grigonio ir Roko Jokubaičio žaidusi Kauno komanda įregistravo septynis lietuvius, bet vyriausias ir jauniausias žalgiriečiai – 35-erių Paulius Jankūnas ir 19-metis Erikas Venskus – trenerio ženklo eiti į aikštę nesulaukė.

Labai trumpai žaidė Karolis Lukošiūnas (31 sek.), o kiti keturi Lietuvos krepšininkai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 38 iš 68. Edgaras Ulanovas įmetė 14 taškų, karjeros rekordą pasiekęs Martinas Gebenas – 11, Artūras Milaknis – 8, Lukas Lekavičius – 5.

Stambulo komandoje buvo registruoti trys turkai, bet žaidė tik Sertacas Sanli (2 taškai ir 4 pražangos per 6 min.).

Serija. Vienvaldis Eurolygos lyderis „Anadolu Efes“ antradienį iškovojo aštuntąją iš eilės pergalę. Tuo tarpu „Žalgiris“ patyrė aštuntąjį iš eilės pralaimėjimą.

Per visą Europos turnyrų istoriją „Žalgiris“ tik du kartus buvo patekęs į ilgesnius nesėkmių ruožus. Nuo 2006 m. lapkričio iki 2007 m. sausio žalgiriečiai varžovams nusileido 10 kartų iš eilės. Nuo 2008 m. vasario iki gruodžio Kauno komanda pralaimėjo net 11 rungtynių paeiliui (ši serija prasidėjo vieną sezoną ir baigėsi jau po vasaros atostogų).

Padėtis. „Žalgiris“ per 14 turų iškovojo 3 pergales ir dalijasi paskutinę vietą su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu. Šis duetas vienu tašku atsilieka nuo 16-ojoje vietoje esančios Berlyno ALBA, dviem taškais – nuo Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Stambulo „Fenerbahçe“.

Penktadienį „Žalgiris“ išvykoje žais su Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ komanda. „Chimki“ prieš šį mačą ilsėjosi viena diena trumpiau nei „Žalgiris“ – Rusijos lygos lyderiai praėjusias rungtynes žaidė trečiadienį ir išvykoje po pratęsimo pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui 98:109.

„Chimki“ laimėjo 7 rungtynes ir dalijasi septintąją vietą su Milano „Olimpia“.

Legionieriai

Pergalių skonį pamiršo ne vien „Žalgiris“. Antradienį jau penktąją iš eilės nesėkmę patyrė „Olimpia“, kuriai grįžti į pergalių kelią nepavyksta net į rikiuotę po traumos grįžus Artūrui Gudaičiui. Milano komanda šiame ture išvykoje pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 67:76, o A.Gudaitis pelnė 9 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas.

„Olimpia“ antrajame kėlinyje buvo įgijusi dviženklę persvarą, bet po pertraukos „Real“ viską apvertė aukštyn kojomis. Ketvirtajame kėlinyje dviženkliu skirtumu jau pirmavo „karališkasis“ klubas.

Trečiadienį trečią kartą iš eilės suklupo ALBA, kuriai teko pripažinti varžovų pranašumą svarbiausioje Eurolygos sezono dvikovoje – namie su kitu Vokietijos klubu Miuncheno „Bayern“. ALBA po pratęsimo pralaimėjo 76:77, o berlyniečių puolėjas Rokas Giedraitis pelnė 15 taškų.

ALBA trečiajame kėlinyje atsiliko 38:50, bet trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pradžioje penkių minučių atkarpą laimėjo 16:0, o iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus minutei pirmavo 68:63. Vis dėlto „Bayern“ sugebėjo išlyginti rezultatą ir per pratęsimą žaidė truputį geriau.

Trečiadienį tik per pratęsimą santykius išsiaiškino ir du Lietuvos treneriai. Jų dvikovoje pergalę šventė Kęstutis Kemzūra iš „Olympiakos“, pranokęs Rimą Kurtinaitį iš „Chimki“. Namuose žaidęs „Olympiakos“ nugalėjo 109:98.

Pirėjo krepšininkai iššvaistė trečiajame kėlinyje turėtą 12 taškų persvarą, bet per ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę panaikino 9 taškų atsilikimą (likus 60 sek. rezultatas buvo 87:96, bet tritaškius pataikė Giorgos Printezis, Brandonas Paulas ir Vasilis Spanoulis), o pratęsimą laimėjo 13:2.

Lietuviai

Martinas Gebenas. „Žalgirio“ vidurio puolėjas antras iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete ir pasiekė karjeros rezultatyvumo bei atkovotų kamuolių rekordus. Jis per 13 min. pelnė 11 taškų (5/6 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 5 kamuolius. Komandai puolant varžovai neturėjo M.Gebenui priešnuodžių, bet savoje baudos aikštelėje jam sekėsi kur kas prasčiau. M.Gebeno vidurkiai yra 3,1 taško ir 2,3 atkovoto kamuolio.

Edgaras Ulanovas. Nors E.Ulanovas buvo vienas rezultatyviausių „Žalgirio“ žaidėjų, tris kėlinius jis nebuvo labai aktyvus. Tiesa, jei tik gaudavo kamuolį, puolėjas žinodavo, ką su juo daryti, ir dažniausiai sėkmingai pabaigdavo ataką. E.Ulanovas lyderio vaidmens ėmėsi paskutiniame ketvirtyje, tačiau varžovai sugebėjo atkirsti jį nuo komandos draugų. E.Ulanovas žaidė 30,5 min., pelnė 14 taškų (3/4 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius. Jo vidurkiai – 7,2 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio.

Rokas Giedraitis. ALBA puolėjas per pirmąsias 6 min. pelnė visus 6 komandos taškus ir paskui visą laiką budėjo prie trijų taškų linijos, bet jam trūko taiklumo net atakuojant laisvam. Ypač brangiai kainavo netaiklus metimas paskutinę pratęsimo minutę. R.Giedraitis galėjo padidinti Berlyno komandos persvarą iki 4 taškų, tačiau kamuolys į krepšį neįkrito. Lietuvis žaidė 32 min., pelnė 15 taškų (0/2 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 6/7 baudų), perėmė 4 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas. R.Giedraičio vidurkis yra 13,9 taško. Jis rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše užima 11-ąją vietą.

Artūras Gudaitis. „Olimpia“ vidurio puolėjas per 18 min. pelnė 9 taškus (2/6 dvitaškių, 5/6 baudų), atkovojo 6 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas, bet žaidė neužtikrintai. Jis porą kartų neįmetė iš po krepšio, varžovams suteikė pernelyg daug erdvės savo baudos aikštelėje. Po traumų žaidimo ritmo dar nepajutusio A.Gudaičio vidurkiai yra 8,5 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir išprovokuotos pražangos.

Artūras Milaknis. A.Milakniui pataikius du iš eilės tritaškius, „Žalgiris“ antrojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą. Tačiau po to A.Milaknis iš toli nebepataikė nė karto, o kvailos jo pražangos vėl kišo pagalius į Kauno komandos ratus. A.Milaknis žaidė 23 min. ir pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/7 baudų). Jo vidurkis yra 6,3 taško.

Lukas Lekavičius. L.Lekavičius pakartojo sezono rezultatyvių perdavimų ir išprovokuotų pražangų rekordus, tačiau komandos žaidimo gijas laikė netvirtai, dažnai nerasdavo optimalaus atakos tęsinio ir netaikliai mėtė. Jis per 20,5 min. pelnė 5 taškus (0/3 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas. Jo vidurkiai – 8,8 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 3,1 išprovokuotos pražangos.

Karolis Lukošiūnas. K.Lukošiūnas buvo įleistas į aikštę pirmojo kėlinio pabaigoje ir gavo užduotį „prasižengti, jei reikės“. Prasižengti nereikėjo ir K.Lukošiūnas per 31 sek. neatliko nė vieno į statistikos protokolą įrašomo veiksmo. Gynėjas šį sezoną Eurolygoje žaidė 2 rungtynes ir per 2 min. 40 sek. taškų dar nepelnė.

Eurolyga. 14 turas

Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 68:74 (J.Landale‘as 16, E.Ulanovas 14, M.Gebenas 11, A.Milaknis 8/ V.Micičius ir T.Pleissas po 18),

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Tel Avivo „Maccabi“ 71:82 (W.Thomasas 15/ T.Dorsey 17),

Madrido „Real“ – Milano „Olimpia“ 76:67 (A.Randolphas 16/ V.Micovas 22, ... A.Gudaitis 9),

Atėnų „Panathinaikos“ – Stambulo „Fenerbahçe“ 81:78 (J.Fredette‘as 22/ K.Sloukas 15),

„Barcelona“ – Vilerbano ASVEL 80:67 (A.Abrinesas 16/ D.Lighty 16),

„Valencia“ – Vitorijos „Baskonia“ 105:77 (B.Dubljevičius 25/ Sh.Shieldsas 22),

Maskvos CSKA – Belgrado „Crvena Zvezda“ 100:74 (M.Jamesas 29/ D.Davidovacas 17),

Berlyno ALBA – Miuncheno „Bayern“ 76:77 (po pratęsimo; M.Masonas 17, R.Giedraitis 15/ V.Lučičius 19),

Pirėjo „Olympiakos“ – „Chimki“ 109:98 (po pratęsimo; G.Printezis 26, K.Papanikolaou ir V.Spanoulis po 18/ A.Švedas 36).

Naudingiausias turo žaidėjas: M.Jamesas (CSKA) – 29 tšk. (4/8 dvitaškių, 6/7 tritaškių, 3/3 baudų), 32 balai per 23 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: A.Švedas („Chimki“) – 36, M.Jamesas (CSKA) – 29, G.Printezis („Olympiakos“) – 26, B.Dubljevičius („Valencia“) – 25, V.Micovas („Olimpia“), J.Fredette‘as („Panathinaikos“) ir Sh.Shieldsas („Baskonia) – po 22,

Daugiausiai žiūrovų: „Žalgiris“ – 14110.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.