EUROLYGA 2023

Europos taurės pirmojo etapo suvestinė. Italų dominavimas ir atidėtas „Ryto“ jubiliejus

Krepšinio Europos taurės turnyro pirmajame etape geriausiai žaidė Italijos komandos. Visos keturios šios šalies ekipos pateko į „Top 16“ etapą, o Bolonijos „Virtus“ ir Venecijos „Reyer“ iškovojo daugiausiai pergalių. Italijos krepšinio jėgą savo kailiu patyrė ir Lietuvos vicečempionas Vilniaus „Rytas“, trečiadienį paskutiniajame ture išvykoje nusileidęs „Reyer“ krepšininkams.

Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 2:03 PM

Nesėkmė. „Ryto“ planai Europos taurės turnyre iškovoti jubliejinę šimtąją pergalę buvo atidėti iki „Top 16“ etapo. Vilniaus komanda, per visą istoriją šiame turnyre laimėjusi 99 kartus, trečiadienį išvykoje pripažino „Reyer“ ekipos pranašumą 74:76.

Ši nesėkmė neturėjo lemiamos įtakos „Ryto“ likimui – Dainiaus Adomaičio auklėtiniai dar prieš paskutinįjį turą buvo užsitikrinę kelialapį į „Top 16“ etapą.

Trečiadienį „Rytas“ trumpai pirmavo tik pirmojo ir trečiojo kėlinio pradžioje, o didžiąją rungtynių dalį priekyje buvo „Reyer“, kuriam keliskart pavyko įgyti dviženklę persvarą. Tiesa, likus žaisti 63 sek. Deividas Sirvydis tritaškiu išlygino rezultatą 74:74, o paskutinėmis sekundėmis galimybę išplėšti pergalę turėjo Eimantas Bendžius, bet jo tolimas metimas tikslo nepasiekė.

Rezultatyviausiai Vilniaus komandoje žaidė Martynas Echodas (13 taškų), D.Sirvydis (12) ir E.Bendžius (10).

Treneris D.Adomaitis trečiadienį pirmą kartą Europos turnyre į aikštę įleido du jaunus krepšininkus: 21 metų Karolį Giedraitį (pelnė 3 taškus) ir 17-metį Ąžuolą Tubelį (taškų nepelnė).

Europos taurės pirmajame etape „Rytas“ laimėjo 4 iš 10 rungtynių ir B grupėje užėmė ketvirtąją vietą.

Statistika. Pirmajame etape Vilniaus komandoje žaidė 13 krepšininkų, tarp jų – dešimt lietuvių. Rezultatyviausiai rungtyniavo meksikietis Pako Cruzas (vid. 13,1 tšk.), o jam geriausiai talkino E.Bendžius (12,1 tšk.), Martynas Echodas (10,5 tšk.), amerikietis Tu Holloway (7,3 tšk.), Evaldas Kairys (7,2 tšk.), D.Sirvydis (7,1 tšk.) ir Arnas Butkevičius (7,1 tšk.).

Vienintelis „Ryto“ žaidėjas, Europos taurės pirmajame etape patekęs į asmeninės statistikos lyderių dešimtukus, buvo E.Kairys. Jis užėmė penktąją vietą pagal dvitaškių taiklumą (71,8 proc.).

Praeitis. Vilniaus komanda į Europos taurės „Top 16“ etapą pateko trečius metus iš eilės. 2017 ir 2018 metų pradžioje „Rytui“ nepavyko įrodyti, kad yra labiau vertas žaisti ketvirtfinalyje negu varžovai (2017 m. vilniečius aplenkė Jeruzalės „Hapoel“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“, 2018 m. du kelialapius iškovojo toje pačioje grupėje žaidę Miuncheno „Bayern“ ir „Zenit“), bet praėjusį sezoną Vilniaus krepšininkai „Top 16“ etapo grupėje aplenkė „Monaco“ bei Belgrado „Partizan“ komandas ir atsiliko tik nuo Berlyno ALBA klubo.

Pavasarį „Rytas“ pasiekė ketvirtfinalį, kuriame atsitrenkė į „Valencia“ barjerą. Po to Valensijos komanda įveikė visą kelią: Europos taurės finale įveikė ALBA ekipą ir iškovojo kelialapį į Eurolygą.

„Rytas“ buvo Europos taurės laimėtojas 2005 ir 2009 metais.

Iš viso Vilniaus komanda antrajame pagal rangą žemyno turnyre žaidė 173 rungtynes, per kurias iškovojo 99 pergales ir patyrė 73 pralaimėjimus. Vieną kartą vilniečiai sužaidė lygiosiomis.

Finišas. Abu Krasnodaro „Lokomotiv“ komandoje žaidžiantys lietuviai Mindaugas Kuzminskas ir Mantas Kalnietis antradienį pakartojo asmeninius sezono rekordus, tačiau jiems europinė uždanga jau nusileido. Lemiamoje dvikovoje „Lokomotiv“ išvykoje pralaimėjo nuo antrojo kėlinio pradžios visą laiką nedideliu skirtumu pirmavusiam Bursos „Tofaş“ klubui 90:92. M.Kuzminskas pelnė 17 taškų, M.Kalnietis – 12 taškų.

Sezonui įsibėgėjus į Krasnodarą atvykęs M.Kuzminskas žaidė 4 rungtynes, per kurias įmesdavo 12,5 taško. M.Kalnietis žaidė visas 10 rungtynių ir pelnydavo 6,9 taško.

Limožo CSP atstovavusiam Ovidijui Varanauskui europinis sezonas baigėsi dar anksčiau. Limožo klubas, kuris irgi nepateko į kitą etapą, prieš porą savaičių nutraukė sutartį su 2,6 taško pelnydavusiu gynėju.

Krasnodaro komanda iškovojo 4 pergales ir B grupėje užėmė penktąją vietą, 2 kartus laimėjęs Limožo klubas B grupėje liko paskutinis šeštas.

Varžovai. „Top 16“ etapo G grupėje „Rytas“ kovos su Kazanės „Uniks“, Stambulo „Galatasaray“ ir „Monaco“ klubais.

Šie trys klubai pirmajame etape iškovojo po 6 pergales, bet užėmė skirtingas vietas. „Uniks“ tapo C grupės nugalėtoju, „Galatasaray“ buvo antras D grupėje, „Monaco“ finišavo trečias A grupėje.

Savo šalies pirmenybėse geriausiai žaidžia „Monaco“. Prancūzijos lygoje Monako krepšininkai laimėjo 11 iš 13 rungtynių ir atsilieka tik nuo visas 14 pergalių iškovojusio Vilerbano ASVEL. „Uniks“ (6 iš 10) Rusijos lygoje dalijasi ketvirtąją vietą su „Lokomotiv“, „Galatasaray“ (8 iš 12) Turkijos lygoje dalijasi penktąją vietą.

Kitos grupės. Jei „Rytas“ trečiadienį būtų laimėjęs Venecijoje, būtų atsidūręs „ispaniškoje“ H grupėje, kurioje žais net trys Pirėnų pusiasalio komandos: Malagos „Unicaja“, „Andorra“ ir Badalonos „Joventut“. Įveikti šias ispaniškas kliūtis bandys vilniečius paskutiniajame ture aplenkęs ir B grupėje trečiąją vietą užėmęs „Tofaş“.

E grupėje rungtyniaus Bolonijos „Virtus“, Belgrado „Partizan“, Stambulo „Darüşşafaka“ ir Trento „Dolomiti Energia“, F grupėje – „Reyer“, Brešos „Leonessa“, Oldenburgo EWE ir Patrų „Prometheas“.

„Top 16“ etapas prasidės sausio 8 d. ir baigsis kovo 4 d. Į atkrintamąsias varžybas patkes po dvi geriausias grupių komandas.

Ketvirtfinalio rungtynės bus žaidžiamos kovo 17-25 d., pusfinalio – kovo 31-balandžio 8 d., finalo – balandžio 21-27 d. Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose bus kovojama iki dviejų pergalių.

Geografija. Į „Top 16“ etapą pateko devynių nacionalinių lygų komandos: keturios – iš Italijos („Virtus“, „Reyer“, „Leonessa“ ir „Dolomiti Energia“), po tris – iš Turkijos („Tofaş“, „Darüşşafaka“ ir „Galatasaray“) ir Ispanijos („Unicaja“, „Andorra“ ir „Joventut“), po vieną – iš Graikijos („Prometheas“), Prancūzijos („Monaco“), Rusijos („Uniks“), Serbijos („Partizan“), Vokietijos (EWE) ir Lietuvos („Rytas“).

Pirmajame etape geriausiai žaidė dvi Italijos komandos „Virtus“ ir „Reyer“. Jos iškovojo po 8 pergales. Po 7 kartus laimėjo „Andorra“, „Partizan“ ir „Unicaja“.

Įdomu, kad keturi Europos turnyre kovojantys Italijos klubai savo šalies pirmenybėse yra išsibarstę skirtingose lentelės dalyse. „Virtus“ (11 pergalių) yra vienvaldis lyderis, „Leonessa“ (7 pergalės) dalijasi ketvirtąją vietą, o čempiono vardą ginantis „Reyer“ ir „Dolomiti Energia“ (po 5 pergales) šiuo metu lieka už brūkšnio, žyminčio į atkrintamąsias varžybas patenkančius klubus, ir dalijasi vos 12-ąją vietą.

Autsaideriai. Prasčiausiai Europos taurės turnyre šį sezoną žaidė Ulmo „ratiopharm“, iškovojęs vos vieną pergalę. Po du kartus laimėjo Rišono „Maccabi“ ir Limožo CSP, po tris kartus – Gdynės „Arka“ ir Podgoricos „Budućnost“.

Absoliučiai silpniausia turnyro komanda paaiškėjo paskutiniajame ture, kuriame susitiko A grupės autsaideriai. Jų dvikovoje „Maccabi“ namie po pratęsimo nugalėjo „ratiopharm“ klubą 96:92.

Taškai. Rezultatyviausias pirmojo etapo žaidėjas buvo slovėnas Klemenas Prepeličius iš „Joventut“. Jis pelnydavo 17,8 taško. Amerikietis Semajas Christonas (CSP) įmesdavo 17,6 taško, serbas Milošas Teodosičius („Virtus“) – 16,9 taško.

Į rezultatyviausių dešimtuką pateko net septyni amerikiečiai. Tarp jų – buvęs Utenos „Juventus“ žaidėjas Alexas Hamiltonas (vid. 15,8 tšk.), kuris šį sezoną atstovauja Rišono klubui.

Europos taurė. 10 turas

A grupė

Patrų „Prometheas“ – „Andorra“ (C.Hannah 15) 66:80, „Monaco“ – Bolonijos „Virtus“ (M.Teodosičius 25) 72:81, Rišono „Maccabi“ – Ulmo „ratiopharm“ 96:92 (po pratęsimo).

Lentelė: „Virtus“ – 8, „Andorra“ – 7, „Monaco“ ir „Prometheas“ – po 6, „Maccabi“ – 2, „ratiopharm“ – 1.

B grupė

Venecijos „Reyer“ – Vilniaus „Rytas“ (M.Echodas 13, D.Sirvydis 12, E.Bendžius 10) 76:74, Bursos „Tofaş“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ (M.Kuzminskas 17, M.Kalnietis 12, 7 rez.perd.) 92:90, Belgrado „Partizan“ – Limožo CSP 77:58.

Lentelė: „Reyer“ – 8, „Partizan“ – 7, „Tofaş“ – 5, „Rytas“ ir „Lokomotiv“ – po 4, CSP – 2.

C grupė

Brešos „Leonessa“ – „Nanterre“ (S.Butterfieldas 12) 85:78, Kazanės „Uniks“ – Stambulo „Darüşşafaka“ 71:68, Liublianos „Olimpija“ – Badalonos „Joventut“ 103:81.

Lentelė: „Uniks“ ir „Leonessa“ – po 6, „Darüşşafaka“ ir „Joventut“ – po 5, „Nanterre“ ir „Olimpija“ – po 4.

D grupė

Trento „Dolomiti Energia“ – Malagos „Unicaja“ 88:76, Stambulo „Galatasaray“ – Gdynės „Arka“ 92:73, Oldenburgo EWE (G.Blakesas 31) – Podgoricos „Budućnost“ 102:99.

Lentelė: „Unicaja“ – 7, „Galatasaray“ ir EWE – po 6, „Dolomiti Energia“ – 5, „Budućnost“ ir „Arka“ – po 3.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.