EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: tvirtėjantis A. Gudaitis ir nepanaudotos galimybės

Visi Lietuvos krepšininkai Eurolygos 15-ajame ture žaidė žemiau galimybių. Vis dėlto Artūro Gudaičio pastangos nenuėjo veltui – po traumos pamažu įsibėgėjantis vidurio puolėjas padėjo Milano „Olimpia“ komandai nutraukti pralaimėjimų seriją.

Eurolygos 15 ture lietuviams sekėsi skirtingai.<br> G.Bitvinsko/Twitter/Scanpix nuotr.
Eurolygos 15 ture lietuviams sekėsi skirtingai.<br> G.Bitvinsko/Twitter/Scanpix nuotr.
 Lietuvių pasirodymas Eurolygos 15 ture.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvių pasirodymas Eurolygos 15 ture.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-21 10:27, atnaujinta 2019-12-21 10:34

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ toliau skaičiuoja pralaimėjimus. Devintąjį iš eilės Lietuvos čempionams penktadienį įrašė Rimo Kurtinaičio treniruojami „Chimki“ krepšininkai, savo aikštėje nugalėję Kauno komandą 83:74.

„Žalgiris“ beveik visas rungtynes buvo besivejančio vaidmenyje. Kauniečiai tik kartą persvėrė (2-ąją min.) ir dukart lygino rezultatą (pirmojo kėlinio viduryje ir trečiojo kėlinio pabaigoje). Tačiau kaip tik tada, kai svečiai pavijo (49:49), šeimininkai trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo kėlinio pradžioje surengė didžiausią spurtą 11:0 ir įgijo lemiamą persvarą.

Be traumuotų Mariaus Grigonio ir Roko Jokubaičio į Rusiją išvykęs „Žalgiris“ registravo septynis lietuvius ir penkis užsieniečius.

Lietuvos krepšininkai pelnė tik ketvirtadalį komandos taškų – 18 iš 74. Daugiau taškų negu visi lietuviai įmetė karjeros rekordą pasiekęs australas Jockas Landale‘as (24).

Pasižymėti pavyko tik trims lietuviams. Lukas Lekavičius įmetė 7 taškus, Edgaras Ulanovas – 6, Artūras Milaknis – 5. Paulius Jankūnas ir Martinas Gebenas taškų nepelnė, o Karolis Lukošiūnas ir Erikas Venskus nežaidė.

Chimkų komandoje buvo registruoti penki Rusijos krepšininkai, žaidė – trys, bet taškus pelnė tik Aleksejus Švedas (25).

Tik tris kartus laimėjęs ir devynių pralaimėjimų seriją tęsiantis „Žalgiris“ (beje, kauniečiai visus devynis kartus pralaimėjo vienženkliu skirtumu) tapo absoliučiu Eurolygos autsaideriu.

Iki šio turo „Žalgiris“ paskutinę vietą dalijosi su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu, bet „Zenit“ ketvirtadienį svečiuose įveikė Stambulo „Fenerbahce“ komandą 84:81 ir paliko kauniečius apatinėje 18-ojoje lentelės eilutėje.

Vienu tašku „Žalgirį“ lenkia „Zenit“ ir Berlyno ALBA, dviem – „Fenerbahce“. Tuo metu nuo septintojoje ir aštuntojoje vietose esančių „Chimki“ ir „Olimpia“ komandų kauniečiai jau atsilieka penkiais taškais.

Kitas rungtynes „Žalgiris“ vėl žais išvykoje. Lietuvos čempionai keliaus į Vokietiją ir penktadienį (gruodžio 27 d.) susitiks su šios šalies čempionu Miuncheno „Bayern“ klubu.

„Bayern“ penktadienį namie žaidė su „Barcelona“. Bavarai labai greitai atsiliko dviženkliu skirtumu ir pralaimėjo 67:77.

Miuncheno komanda turi šešias pergales ir dalijasi dešimtąją vietą su Pirėjo „Olympiakos“, „Valencia“, Belgrado „Crvena zvezda“ bei Vitorijos „Baskonia“.

Po 15 turų Eurolygoje pirmauja po 12 pergalių iškovoję Stambulo „Anadolu Efes“, Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Vienu tašku atsilieka Tel Avivo „Maccabi“, dviem – Maskvos CSKA, trimis – Atėnų „Panathinaikos“.

Legionieriai

Artūras Gudaitis ir jo komandos draugai iš „Olimpia“ ketvirtadienį padarė tai, ko nepavyksta padaryti „Žalgiriui“ – nutraukė pralaimėjimų seriją.

Tiesa, „Olimpia“ pralaimėjimų serija buvo trumpesnė, bet taip pat jau netrumpa. Milano komanda iki šio turo suklupo penkis kartus iš eilės.

Pergalės skonį garsiausias Italijos klubas prisiminė namie įveikęs „Valencia“ ekipą 78:71. Labai lygioje pirmojoje rungtynių pusėje nė viena komanda nepriartėjo prie pergalės, bet trečiajame kėlinyje šeimininkai įgijo dviženklę persvarą ir neleido varžovams jos panaikinti.

A.Gudaitis pelnė 9 taškus ir atkovojo 5 kamuolius.

Tuo tarpu ALBA penktadienį patyrė ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą. Vokietijos vicečempionai išvykoje nusileido Vilerbano ASVEL ekipai 81:93. ALBA puolėjas Rokas Giedraitis įmetė 12 taškų.

Trečiojo kėlinio viduryje ALBA dar pirmavo 49:46, bet tada visai sustojo. O trečiojo ir ketvirtojo kėlinių sandūroje ASVEL pelnė net 15 taškų be atsako ir nutolo nepanaikinamu skirtumu 71:52.

Iškovoti antros iš eilės pergalės nepavyko Kęstučio Kemzūros treniruojamam „Olympiakos“ klubui, kuris išvykoje pralaimėjo „Crvena zvezda“ komandai 81:88.

„Olympiakos“ antrojo kėlinio viduryje įgijo 15 taškų persvarą, bet iškart po to „Crvena zvezda“ pradėjo artėti, trečiajame kėlinyje pavijo varžovus ir savo gerbėjams padovanojo pergalę.

Lietuviai

Artūras Gudaitis. A.Gudaitis žaidė labai aktyviai, negailėjo jėgų statydamas komandos draugams užtvaras ir kovodamas su varžovais dėl pozicijos, bet išeikvodavo tiek jėgų, kad jų ne visada užtekdavo paskutinei atakos daliai.

„Olimpia“ vidurio puolėjas pataikė tik pusę metimų, o ketvirtajame kėlinyje, kai treneris Ettore Messina aiškiai pavėlavo pakeisti lietuvį, kojos jį sunkiai nunešdavo į kitą aikštės pusę. A.Gudaitis per 14,5 min. pelnė 9 taškus (3/6 dvitaškiai, 3/4 baudos), atkovojo 5 kamuolius ir gavo 4 pražangas. Jo vidurkiai yra 8,6 taško ir 4,6 atkovoto kamuolio.

Rokas Giedraitis. ALBA puolėjas didžiąją rungtynių dalį žaidė gana vangiai: retai atsidurdavo aktyviose pozicijose, kartais sustodavo pusiaukelėje, neprieidavo prie varžovo gindamasis.

Vis dėlto net ir neparodęs visų geriausių savo savybių R.Giedraitis per 26 min. pelnė 12 taškų (2/3 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai, 5/6 baudos), atliko 5 rezultatyvius perdavimus (tai – jo karjeros rekordas) ir išprovokavo 5 pražangas.

Tiesa, pusę savo taškų (6) jis įmetė ketvirtojo kėlinio antrojoje pusėje, kai varžovai jau buvo per toli.

R.Giedraičio vidurkiai – 13,7 taško, 4,2 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Edgaras Ulanovas. Iki pertraukos E.Ulanovas neblogai žaidė vienas prieš vieną – net jei nemesdavo pats, padėdavo susikurti pranašumą komandos draugams. Tačiau minutėms tiksint, kamuolys puolėjo rankose atsidurdavo vis rečiau.

E.Ulanovas žaidė 22 min. ir pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai, 2/2 baudos). Visas 15 rungtynių starto penkete pradėjusio E.Ulanovo vidurkis – 7,4 taško.

Lukas Lekavičius. L.Lekavičiaus aktyvumo protrūkis trečiojo kėlinio viduryje padėjo „Žalgiriui“ pavyti varžovus, bet šis protrūkis buvo labai trumpas.

Didesnę rungtynių dalį gynėjas nerado vietos aikštėje puldamas ir pralaimėjo daug mikrodvikovų aukštesniems varžovams gindamasis. L.Lekavičius per 13 min. pelnė 7 taškus (2/2 dvitaškiai, 1/1 tritaškiai). Jo vidurkis – 8,6 taško.

Artūras Milaknis. Pirmojoje rungtynių pusėje A.Milaknis gerai nubėgdavo ten, kur galėdavo gauti kamuolį laisvas arba beveik laisvas.

Tačiau tai buvo tik iki pertraukos, o trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose jis tik kartą metė į krepšį. A.Milaknis žaidė 30 min. (ilgiausiai komandoje) ir pelnė 5 taškus (1/1 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai). Jo vidurkis – 6,2 taško.

Martinas Gebenas. „Žalgirio“ vidurio puolėjas trečias iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete. Nors jis jau pirmoje atakoje neįmetė iš po krepšio, vaizdo negadino.

Vis dėlto po pertraukos M.Gebenas nebuvo įleistas į aikštę. Jis žaidė 5 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškiai). M.Gebeno vidurkis – 2,8 taško.

Paulius Jankūnas. Buvęs „Chimki“ žaidėjas gerai stumdėsi baudos aikštelėse, tačiau kai reikėdavo kūrybingumo ar taiklumo, patyręs puolėjas komandai beveik niekuo nepadėdavo.

P.Jankūnas žaidė 12 min., nepelnė nė taško (0/1 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai) ir atkovojo 5 kamuolius.

„Žalgirio“ kapitonas šį sezoną jau ketvirtas rungtynes baigė nepelnęs nė taško ir nepataikė nė vieno iš 9 tritaškių. Jo vidurkiai – 3,1 taško ir 2,6 atkovoto kamuolio.

Eurolyga. 15 turas.

Milano „Olimpia“ – „Valencia“ 78:71 (A.Della Valle 15, ... A.Gudaitis 9/ B.Dubljevičius 20),

Stambulo „Fenerbahce“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 81:84 (J.Lauvergne‘is 18/ M.Ponitka 16),

Tel Avivo „Maccabi“ – Atėnų „Panathinaikos“ 88:79 (S.Wilbekinas 23/ D.Thomasas 24),

Vitorijos „Baskonia“ – Madrido „Real“ 55:77 (Sh.Shieldsas 14/ J.Mickey 15),

Stambulo „Anadolu Efes“ – Maskvos CSKA 80:81 (K.Simonas 21, Sh.Larkinas 18/ M.Jamesas 28, K.Hinesas 16),

Belgrado „Crvena zvezda“ – Pirėjo „Olympiakos“ 88:81 (L.Brownas 34, B.Baronas 17/ B.Paulas 21),

Miuncheno „Bayern“ – „Barcelona“ 67:77 (P.Zipseris 19/ C.Higginsas 16),

Vilerbano ASVEL – Berlyno ALBA 93:81 (D.Lighty 14/ M.Hermannssonas 17, ... R.Giedraitis 12),

Maskvos sr. „Chimki“ – Kauno „Žalgiris“ 83:74 (A.Švedas ir S.Jovičius po 25/ J.Landale‘as 24, Th.Walkupas 10, K.C.Riversas 9).

Naudingiausias turo žaidėjas: M.Jamesas (CSKA) – 28 tšk. (5/5 dvitaškiai, 5/7 tritaškiai, 3/4 baudos), 6 atk. kam., 5 išprov. pražang., 4 rez. perdav., 36 naudingumo balai per 32 min. M.Jamesas naudingiausiu turo žaidėju pripažintas ketvirtąjį kartą šį sezoną ir šeštąjį sykį karjeroje.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: L.Brownas („Crvena zvezda“) – 34, M.Jamesas (CSKA) – 28, A.Švedas („Chimki“) ir S.Jovičius („Chimki“) – po 25, J.Landale‘as („Žalgiris“) ir D.Thomasas („Maccabi“) – po 24, S.Wilbekinas („Maccabi“) – 23, K.Simonas („Anadolu Efes“) – 21, B.Dubljevičius („Valencia“) – 20.

Daugiausiai žiūrovų: „Anadolu Efes“ – 15173.

Lentelė: „Real“, „Barcelona“ ir „Anadolu Efes“ – po 12, „Maccabi“ – 11, CSKA – 10, „Panathinaikos“ – 9, „Chimki“ ir „Olimpia“ – po 8; ASVEL – 7, „Olympiakos“, „Valencia“, „Crvena Zvezda“, „Baskonia“ ir „Bayern“ – po 6, „Fenerbahce“ – 5, ALBA ir „Zenit“ – po 4, „Žalgiris“ – 3.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.