EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: vokiečių siaubas A. Milaknis, R. Giedraičio motyvacija ir A. Gudaičio tritaškis

Per Eurolygos 16-ojo turo rungtynes iš arsenalo retai naudojamą ginklą tritaškius metimus išsitraukęs ir Artūrą Milaknį į puolimo avangardą pasiuntęs Kauno „Žalgiris“ pagaliau nutraukė beveik du mėnesius trukusią pralaimėjimų seriją. Kauniečiai pergalę šventė Miunchene, o kitame Vokietijos didmiestyje Berlyne jį aplankyti atvykusį tėvą džiugino Rokas Giedraitis.

Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis ir Artūras Gudaitis Eurolygos 16 ture žaidė rezultatyviai.<br> G.Bitvinsko/Imago/Zuma/Scanpix nuotr.
Artūras Milaknis, Rokas Giedraitis ir Artūras Gudaitis Eurolygos 16 ture žaidė rezultatyviai.<br> G.Bitvinsko/Imago/Zuma/Scanpix nuotr.
 Lietuvių statistika po Eurolygos 16-ojo turo.<br> lrytas.lt nuotr.
 Lietuvių statistika po Eurolygos 16-ojo turo.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-28 08:32

„Žalgiris“

Ilgai lauktas vakaras atėjo. Kauno „Žalgiris“ penktadienį Vokietijos čempionų arenoje įtikinamai nugalėjo Miuncheno „Bayern“ klubą 98:73 ir nutraukė devynių pralaimėjimų seriją.

Lietuvos čempionai Bavarijos sostinėje šeimininkavo beveik visas rungtynes. Kauniečiai jau pirmojo kėlinio viduryje surengė spurtą 10:0 ir įgijo nedidelę persvarą 15:11. 

Pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo pradžioje mūsiškiai įmetė dar 11 taškų be atsako ir nutolo 26:13, o po dar vieno spurto 20:3 trečiajame kėlinyje (rezultatas tapo 65:41) galutinai išmušė varžovus iš vėžių ir nepaliko nė mažiausios abejonės, kad buvo labiau verti laimėti.

Paties „Žalgirio“ iš vėžių neišmušė net dar labiau sutrumpėjęs žaidėjų sąrašas. Prie traumuotų Mariaus Grigonio ir Roko Jokubaičio prisidėjus Jockui Landale‘ui, Kauno komanda net nesugebėjo sudaryti viso dvyliktuko. Į Miuncheną išvyko tik vienuolika krepšininkų: septyni lietuviai ir keturi užsieniečiai.

Lietuvos krepšininkai pelnė kiek daugiau nei trečdalį taškų – 36 iš 98. A.Milaknis įmetė 19 taškų, Lukas Lekavičius – 8, Martinas Gebenas – 4, Edgaras Ulanovas – 3, Paulius Jankūnas – 2, trumpai žaidę Karolis Lukošiūnas ir Erikas Venskus pasižymėti nespėjo.

Miuncheno ekipoje žaidė trys vokiečiai. Jie įmetė 41 tašką (Danilo Barthelis – 20, Paulis Zipseris – 13, Maodo Lo – 8).

Tritaškiai. „Žalgiris“ iki šio turo buvo mažiausiai tritaškių pataikiusi (101 iš 326 bandymų) ir prasčiausiu procentu (31 proc.) iš toli atakavusi komanda.

Tačiau Bavarijos sostinėje kaip tik tritaškiai tapo žudančiu Kauno komandos ginklu. Per pirmąsias 12 min. kauniečiai pataikė net 6 iš 9 tritaškių (rezultatas tuo metu buvo 26:13).

Paskui taiklumas suprastėjo, bet vis tiek liko daug geresnis nei taikliausių Eurolygos komandų vidurkis – „Žalgiris“ penktadienį pataikė 13 iš 28 tritaškių (46,4 proc.).

Po šio turo „Žalgiris“ pagal tritaškių taiklumą aplenkė Vitorijos „Baskonia“ komandą ir pakilo į priešpaskutinę vietą.

Serija. „Žalgiris“ nutraukė devynių pralaimėjimų seriją, kuri prasidėjo po to, kai Kauno komanda lapkričio pirmąją dieną svečiuose nugalėjo Stambulo „Fenerbahce“ klubą.

Paskui lapkričio ir gruodžio mėnesiais Lietuvos čempionai nusileido „Barcelona“ (namie), Pirėjo „Olympiakos“ (svečiuose), Atėnų „Panathinaikos“ (namie), Belgrado „Crvena zvezda“ (namie), Berlyno ALBA (svečiuose), Maskvos CSKA (svečiuose), „Valencia“ (namie), Stambulo „Anadolu Efes“ (namie) ir Maskvos srities „Chimki“ (svečiuose) komandoms.

Tai – trečioji pagal ilgumą Kauno komandos nesėkmių serija Europos turnyruose.

Kauniečių rekordas – 11 pralaimėjimų iš eilės. Taip ilgai „Žalgiris“ nepajėgė iškovoti pergalės 2008 metais. Tiesa, ta serija prasidėjo vieną sezoną (vasario mėnesį) ir baigėsi kitą sezoną (gruodžio mėnesį).

Antrą pagal ilgį „Žalgirio“ nesėkmių seriją sudaro 10 pralaimėjimų iš eilės. Ši serija prasidėjo 2006 metų lapkritį ir baigėsi 2007 metų sausį.

Padėtis. „Žalgiris“ per 16 turų iškovojo 4 pergales ir pavijo tiek pat kartų laimėjusį Sankt Peterburgo „Zenit“.

Šiedu klubai Eurolygoje dalijasi paskutinę vietą, bet tik vienu tašku atsilieka nuo „Fenerbahce“ ir ALBA komandų.

Kitą savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos paskutinės pirmojo rato rungtynės. „Žalgiris“ ketvirtadienį (sausio 2 d.) priims traumų išretintą Tel Avivo „Maccabi“ klubą, kuris šiame ture išvykoje pralaimėjo „Anadolu Efes“ komandai 79:99.

„Maccabi“ ekipa registravo tik dešimt žaidėjų, tarp kurių labiausiai pasižymėjo Jake‘as Cohenas (15 taškų) ir Scottie Wilbekinas (12 taškų).

„Maccabi“ yra iškovoję 11 pergalių ir dalijasi ketvirtąją vietą su Eurolygos čempiono vardą ginančiu CSKA. Šis duetas atsilieka tik nuo lyderių trijulės – Madrido „Real“, „Barcelona“ ir „Anadolu Efes“ (po 13 pergalių).

Legionieriai

Klaipėdietis A.Gudaitis iš Milano „Olimpia“ per Kalėdas apsilankė netoli namų. „Olimpia“ ketvirtadienį žaidė su CSKA klubu, kuris varžovus šįkart priėmė ne Rusijos sostinėje, bet Kaliningrado mieste (nuo jo iki Klaipėdos yra vos 130 km).

Nežinia, ar tai turėjo įtakos A.Gudaičio žaidimui, bet jis pelnė 13 taškų ir buvo rezultatyviausias „Olimpia“ krepšininkas. Tiesa, Milano komanda po permainingos kovos pripažino Eurolygos čempionų pranašumą 75:78.

„Olimpia“ labai gerai žaidė antrajame kėlinyje, o iškart po pertraukos įgijo didžiausią rungtynėse 9 taškų persvarą.

Vis dėlto iškart po to CSKA surengė spurtą 13:0 ir persvėrė rezultatą 45:41, o po dar vieno ilgo spurto 12:0 ketvirtajame kėlinyje (rezultatas tapo 74:65), galutinai perėmė iniciatyvą ir išlydėjo svečius tuščiomis.

Milano komanda per pastarąsias 7 rungtynes iškovojo vos 1 pergalę. Vis dėlto net ir laimėdama labai retai „Olimpia“ lieka viršutinėje lentelės pusėje – dalijasi septintąją vietą su „Chimki“ ir Vilerbano ASVEL. Šių komandų sąskaitose yra po 8 pergales.

Kita pastaruoju metu prastai žaidžianti komanda ALBA ketvirtadienį sugebėjo nutraukti keturių pralaimėjimų seriją. Berlyno krepšininkai savo aikštėje sutriuškino prieš pat šventes trenerį pakeitusią Vitorijos „Baskonia“ ekipą 81:57.

Vokietijos vicečempionai jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, o nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką ramiai pirmavo iš pradžių apie 15 taškų, paskui ir dar didesniu skirtumu.

ALBA puolėjas R.Giedraitis sulaukė asmeninio palaikymo. Berlyno arenos tribūnose sėdėjo į Vokietijos sostinę atvykę lietuvio artimieji, tarp jų – krepšininko tėvas, „Šiaulių“ trenerio padėjėjas Robertas Giedraitis.

Rok.Giedraitis artimųjų nenuvylė ir pelnė 17 taškų. Rezultatyviau žaidė tik jo komandos draugas Martinas Hermannssonas (18 taškų).

Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ krito ten, iš kur pergales išsiveža labai mažai svečių komandų. Rusijos vicečempionai išvykoje nusileido ASVEL klubui 88:92.

„Chimki“ ketvirtojo kėlinio pradžioje atsiliko 19 taškų skirtumu, bet paskutinę minutę sugebėjo priartėti iki 1 taško. Vis dėlto svečių pastangas nubraukė likus 9 sek. nė vieno iš dviejų baudos metimų nepataikęs ir proga išlyginti rezultatą nepasinaudojęs Chrisas Krameris.

Beje, ASVEL savo aikštėje laimėjo 7 iš 9 rungtynių, išvykose – 1 iš 7.

Varžovus su pergale sveikino ir Kęstučio Kemzūros treniruojami „Olympiakos“ krepšininkai, kurie išvykoje pralaimėjo „Barcelona“ komandai 80:90.

„Barcelona“ jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, bet „Olympiakos“ antrajame kėlinyje sugebėjo pavyti. Vis dėlto iškart po pertraukos Barselonos krepšininkai pradėjo nesustabdomai tolti ir paskutinį ketvirtį pavertė formalumu.

Lietuviai

Artūras Milaknis. A.Milaknis sužaidė vienas geriausių karjeros rungtynių. Pirmojo kėlinio viduryje vos įėjęs į aikštę ir pirmąjį kartą gavęs kamuolį, gynėjas iškart pataikė tritaškį, o iki kėlinio pabaigos dar dukart taikliai atakavo iš toli ir per 4 min. surinko 9 taškus.

Kai varžovai pradėjo atidžiau jį gaudyti už trijų taškų linijos, A.Milaknis parodė, kad gali būti pavojingas ir kitose aikštės vietose: kartą gražiai prasiveržė, kartą puikiai atsidengė po krepšiu.

Iš viso A.Milaknis žaidė beveik 26 min. ir pelnė 19 taškų (2/2 dvitaškiai, 5/8 tritaškiai). Iki asmeninio karjeros rekordo jam trūko tik vieno taško (2017 metų gruodį A.Milaknis įmetė 20 taškų per rungtynes su kitu Vokietijos klubu Bambergo „Brose“).

Šį sezoną A.Milaknio vidurkis yra 7 taškai.

Rokas Giedraitis. Aistruoliai pamatė visas geriausias R.Giedraičio savybes. Jis tiksliai žaidė gindamasis ir iškrapštęs iš varžovų kamuolį pradėdavo greitas atakas, puikiai užsiimdavo padėtį ir nedengiamas atakuodavo iš toli, verždavosi į svečių baudos aikštelę ir provokuodavo pražangas arba atlikdavo idealius perdavimus.

ALBA puolėjas ypač aktyviai žaidė antrajame kėlinyje (per jį pelnė 9 taškus), kuriame jo komanda įgijo lemiamą persvarą. Tiesa, R.Giedraitis porą kartų nepataikė būdamas visiškai laisvas už tritaškio linijos ir neįmetė dviejų baudų.

Jis žaidė ilgiausiai komandoje (beveik 31 min.), pelnė 17 taškų (2/3 dvitaškiai, 3/6 tritaškiai, 4/6 baudos), atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 3 pražangas.

Jo vidurkiai – 13,9 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio.

Artūras Gudaitis. Tvirtos A.Gudaičio užtvaros labai pravertė Milano komandai antrajame kėlinyje, kuriame „Olimpia“ pelnė dukart daugiau taškų negu varžovai (kėlinį laimėjo 26:13, o A.Gudaitis pelnė 6 taškus).

Vis dėlto lietuviui nepavyko dominuoti abiejose baudos aikštelėse: gindamasis jis ne sykį „pametė“ savo dengiamąjį, o puldamas viską puikiai atlikdavo pirmoje stadijoje, bet įgijęs pranašumą ir susikūręs gerą progą, pristigdavo jėgų ir nesugebėdavo pabaigti atakos taikliu metimu.

Paskutinę rungtynių sekundę, kai nugalėtojai jau buvo aiškūs, vidurio puolėjas pataikė pirmąjį tritaškį per „Olimpia“ ekipoje praleistus tris sezonus (iki šios savaitės atstovaudamas Milano komandai A.Gudaitis metė tik vieną tritaškį Italijos lygoje, bet tas metimas nebuvo taiklus).

A.Gudaitis ketvirtadienį per 21 min. pelnė 13 taškų (3/6 dvitaškiai, 1/1 tritaškiai, 4/5 baudos), išprovokavo 5 pražangas ir atkovojo 3 kamuolius.

Jo vidurkiai – 9,1 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 4 išprovokuotos pražangos.

Lukas Lekavičius. Pirmojoje rungtynių pusėje L.Lekavičius nebuvo lygiavertė pamaina starto penketo įžaidėjui Thomui Walkupui.

Žemiausias žalgirietis vos žengęs į aikštę prarado kamuolį ir padovanojo varžovams galimybę surengti greitą ataką, neužtikrintai vadovavo komandos puolimui.

Vis dėlto po pertraukos reikalai pasitaisė ir L.Lekavičius žaidimo gijas laikė daug tvirčiau, trečiajame kėlinyje gerokai paerzino varžovus sėkmingais prasiveržimais, kuriuos pabaigė taikliais metimais iš vidutinio arba artimo nuotolio.

L.Lekavičius žaidė 19 min., pelnė 8 taškus (4/5 dvitaškiai) ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Jo vidurkis – 8,6 taško.

Paulius Jankūnas. Rungtynių pradžioje varžovų puolėjas Danilo Barthelis puldamas dažnai pasinaudodavo greičio persvara prieš vyriausią „Žalgirio“ žaidėją, bet kitoje aikštės pusėje P.Jankūnas naudojosi patirties ir sumanumo persvara.

Jis gerai užsiimdavo padėtį ir beveik visada rasdavo geriausią atakos tęsinį: arba priversdavo varžovus prasižengti, arba perduodavo kamuolį perspektyvioje pozicijoje esančiam komandos draugui.

Nelabai geras atakos tęsinys būdavo nebent paties P.Jankūno metimas – jam šį sezoną vis dar nepavyksta pataikyti bent vieno tritaškio (jau iš 10 bandymų).

Penktadienį P.Jankūnas per 17,5 min. pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Jo vidurkis – 3,1 taško.

Edgaras Ulanovas. Pirmojoje rungtynių pusėje E.Ulanovas puikiai judėjo aikštėje: dažnai atsidurdavo nedengiamas ir mėtė visiškai laisvas, rinko atšokusius kamuolius po varžovų krepšiu.

Viena bėda – puolėjas dažniausiai nepataikydavo net būdamas visiškai laisvas. Po pertraukos jis buvo mažiau pastebimas, o ketvirtajame kėlinyje apskritai nė karto nemetė į krepšį.

Iš viso E.Ulanovas žaidė 24 min., pelnė 3 taškus (0/3 dvitaškiai, 1/5 tritaškiai) ir atkovojo 3 kamuolius.

Jo vidurkiai – 7,1 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio.

Martinas Gebenas. M.Gebenas ketvirtas iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete, bet jau antrąją minutę gavo antrąją pražangą.

Vidurio puolėjas buvo truputį susikaustęs ir įtampos pančius, kurie atsirado galbūt ir dėl padidėjusios atsakomybės nežaidžiant Jockui Landale‘ui, nusimetė tik ketvirtajame kėlinyje, kuriame pelnė pirmuosius savo taškus.

M.Gebenas žaidė 14 min. (ilgiausiai karjeroje) ir pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškiai).

Jo vidurkis – 2,9 taško.

Karolis Lukošiūnas ir Erikas Venskus. Treneris Šarūnas Jasikevičius abu jauniausius krepšininkus į aikštę įleido, kai iki sirenos liko 1 min. 25 sek. Nei Eurolygoje taškų dar nepelnęs K.Lukošiūnas, nei pirmąjį kartą šį sezoną žaidęs E.Venskus nė karto nemetė į krepšį.

Eurolyga. 16 turas

Maskvos CSKA – Milano „Olimpia“ 78:75 (D.Hackettas 28, M.Jamesas 17, 11 rez. perdav./ A.Gudaitis ir S.Rodriguezas po 13).

Berlyno ALBA – Vitorijos „Baskonia“ 81:57 (M.Hermannssonas 18, R.Giedraitis 17/ Sh.Shieldsas 11).

Stambulo „Anadolu Efes“ – Tel Avivo „Maccabi“ 99:79 (V.Micičius 23, R.Beaubois 22, K.Simonas 19/ J.Cohenas 15).

Atėnų „Panathinaikos“ – Madrido „Real“ 75:87 (N.Kalathis 19, J.Fredette‘as 18/ A.Randolphas 22, W.Tavaresas 14, 14 atk. kam.).

Vilerbano ASVEL – Maskvos sr. „Chimki“ 92:88 (D.Lighty 20, J.Tayloras 17/ J.Timma 20).

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Belgrado „Crvena zvezda“ 58:65 (A.Hollinsas 14/ B.Baronas 26, L.Brownas 18).

Stambulo „Fenerbahce“ – „Valencia“ 98:100 (po pratęsimo; N.De Colo 31, D.Williamsas ir L.Datome po 20/ B.Dubljevičius 30, 12 atk. kam., J.Loydas ir B.Motumas po 14).

„Barcelona“ – Pirėjo „Olympiakos“ 90:80 (N.Mirotičius 21, 15 atk. kam., K.Kuricas 18/ W.Reedas 15).

Miuncheno „Bayern“ – Kauno „Žalgiris“ 73:98 (D.Barthelis 20, P.Zipseris 13/ A.Milaknis ir Z.LeDay po 19, K.C.Riversas 18, Th.Walkupas 13, 11 rez. perdav., N.Hayesas 12).

Naudingiausias turo žaidėjas: B.Dubljevičius („Valencia) – 30 tšk. (9/11 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 6/7 baudos), 12 atk. kam., 5 išprov pražang., 42 naudingumo balai per 29 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: N.De Colo („Fenerbahce“) – 31, B.Dubljevičius („Valencia“) – 30, D.Hackettas (CSKA) – 28, B.Baronas („Crvena zvezda“) – 26, V.Micičius („Anadolu Efes“) – 23, R.Beaubois („Anadolu Efes“) ir A.Randolphas („Real“) – po 22.

Daugiausiai žiūrovų: „Anadolu Efes“ – 15003.

Lietuviai: A.Milaknis – 19, R.Giedraitis (ALBA) – 17, A.Gudaitis („Olimpia“) – 13, L.Lekavičius – 8, M.Gebenas – 4, E.Ulanovas – 3, P.Jankūnas – 2, E.Venskus ir K.Lukošiūnas – po 0.

Lentelė: „Real“, „Anadolu Efes“ ir „Barcelona“ – po 13, „Maccabi“ ir CSKA – po 11, „Panathinaikos“ – 9, „Chimki“, „Olimpia“ ir ASVEL – po 8, „Valnecia“ ir „Crvena Zvezda“ – po 7, „Olympiakos“, „Baskonia“ ir „Bayern“ – po 6, „Fenerbahçe“ ir ALBA – po 5, „Žalgiris“ ir „Zenit“ – po 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.