EUROLYGA 2023

Krepšinio savaitgalis: derbių sekmadienis Graikijoje, klumpantys favoritai ir nesibaigiantis „Baskonia“ nuopolis

Jonas Mačiulis su Atėnų AEK šventė pergalę Graikijos sostinės derbyje, Rokas Giedraitis su Berlyno ALBA gavo antausį nuo Vokietijos lygos vidutiniokų, netaikliai atakavęs Artūras Gudaitis nepadėjo Milano „Olimpia“ išvengti nesėkmės žaidžiant su Italijos lygos vidutiniokais, Martynas Gecevičius beveik nieko nenuveikė per Salonikų derbį, Arnoldas Kulboka ir Egidijus Mockevičius mėtė pro šalį per Ispanijos lygos rungtynes, o be traumuoto Vaido Kariniausko žaidžianti Aleksandrovaco „Igokea“ iškovojo įspūdingiausią sezono pergalę.

Jonas Mačiulis su AEK ekipa nugalėjo „Panathinaikos“ klubą Atėnų degbyje.<br> Twitter nuotr.
Jonas Mačiulis su AEK ekipa nugalėjo „Panathinaikos“ klubą Atėnų degbyje.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2020, 12:25 AM, atnaujinta Jan 6, 2020, 12:30 AM

Taip praėjęs savaitgalis susiklostė užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Aukštyn

AEK. Graikijos lygos lentelėje vis kylantis Atėnų AEK, kuriame žaidžia Jonas Mačiulis, šventė pergalę sostinės derbyje. Sekmadienį AEK savo aikštėje nugalėjo čempiono vardą ginantį „Panathinaikos“ klubą 100:97. J.Mačiulis žaidė 32 min. ir į savo buvusios komandos krepšį įmetė 7 taškus (0/2 dvitaškiai, 2/5 tritaškiai, 1/2 baudos).

AEK pirmavo beveik visas rungtynes, antrajame ketvirtyje buvo įgijęs 14 taškų pranašumą, o „Panathinaikos“ labai trumpam rezultatą persvėrė tik pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose. Prieš pat sireną „Panathinaikos“ gynėjas Tyrese‘as Rice‘as galėjo dar kartą sugrąžinti lygsvarą, bet likus apie 3 sek. kamuolys po jo metimo iš trijų taškų zonos net nelietė lanko.

AEK iškovojo devintąją iš eilės pergalę ir pavijo Patrų „Prometheas“, su kuriuo po 14 turų dalijasi antrąją vietą. Šių dviejų klubų sąskaitose yra po 10 pergalių. Pirmaujantis „Panathinaikos“ turi 12 pergalių.

Sh.Larkinas. Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas Shane‘as Larkinas dukart tapo Turkijos lygos lyderių dvikovos didvyriu. Šį sezoną itin ryškiai spindintis amerikietis iš pradžių ketvirtojo kėlinio pabaigoje išlygino rezultatą (likus 21 sek. pataikė du baudos metimus), o per pratęsimą prieš pat finalo sireną įmetė pergalingą dvitaškį į Izmyro „Karşıyaka“ krepšį. „Anadolu Efes“ išvykoje išplėšė pergalę 82:80. Iš viso Sh.Larkinas žaidė 42,5 min. ir pelnė 21 tašką. 20 taškų prie pergalės prisidėjo 44 min. žaidęs Vasilije Micičius.

Vienvaldis Turkijos lygos lyderis „Anadolu Efes“ per pirmąjį ratą laimėjo 14 iš 15 rungtynių. Antrąją vietą dalijasi po 12 pergalių iškovoję „Karsıyaka“ ir Stambulo „Fenerbahce“, 11 kartų laimėjo Stambulo „Galatasaray“, 10 – Bursos „Tofas“, 9 – „Bandirma“, 8 – Stambulo „Darussafaka“, 7 – Ankaros „Turk Telekom“. Šios aštuonios komandos iškovojo teisę žaisti Turkijos taurės turnyre.

M.Fallis. Ankaros „Turk Telekom“ žaidžiantis prancūzas Moustapha Fallis smargiai apšilo prieš jo komandos dvikovą su Panevėžio „Lietkabeliu“. 218 cm ūgio M.Fallis šeštadienį per Turkijos lygos rungtynes su Stambulo „Bahcesehir“ klubu pelnė net 32 taškus (15/17 dvitaškiai) ir atkovojo 15 kamuolių, o „Turk Telekom“ išvykoje pasiekė įtikinamą pergalę 87:72.

Ši pergalė ir palankūs kitų rungtynių rezultatai Ankaros komandai užtikrino kelialapį į Turkijos taurės turnyrą, kuriame žais aštuonios geriausios superlygos pirmojo rato komandos.

„Türk Telekom“ ir „Lietkabelio“ rungtynės Čempionų lygos turnyre vyks trečiadienį Ankaroje.

„Igokea“. Įspūdingiausią sezono pergalę Adrijos lygoje pasiekė traumų išretinta Aleksandrovaco „Igokea“, kuriai laikinai padėti negali ir Vaidas Kariniauskas. „Igokea“ sekmadienį išvykoje įveikė vieną favoričių Liublianos „Olimpija“ komandą 85:78. Aleksandrovaco ekipa registravo dešimt krepšininkų, bet žaidė tik septyni, o du amerikiečiai be keitimo aikštėje praleido visas 40 minučių.

Dėl išlikimo kovojanti „Igokea“ laimėjo tik 4 iš 14 rungtynių ir dalijasi devintąją vietą, bet tik vienu tašku lenkia paskutinėje 14-ojoje pozicijoje esančią Belgrado „Mega“.

„Uniks“. Kazanės „Uniks“ klubas, kuris šią savaitę atvyks į Lietuvą ir trečiadienį žais pirmąsias Europos taurės „Top 16“ etapo rungtynes su Vilniaus „Rytu“, šeštadienį pasiekė dar vieną pergalę Vieningoje lygoje. „Uniks“ namie po permainingos kovos įveikė Saratovo „Avtodor“ klubą 86:83 (A.Tyusas 27, J.Smithas 19).

Vieningoje lygoje Kazanės krepšininkai laimėjo 7 iš 12 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą. Geriau žaidžia tik „Chimki“ (11 iš 12), Maskvos CSKA (10 iš 13) ir Krasnodaro „Lokomotiv“ (8 iš 12).

„Monaco“. Monako krepšininkai šventė įtikinamą pergalę Prancūzijos lygos lyderių dvikovoje. Nuo pirmojo kėlinio beveik į vieną krepšį vykusiose rungtynėse „Monaco“ sutriuškino Vilerbano ASVEL ekipą 79:59.

„Monaco“ šalies pirmenybėse iškovojo dešimtąją iš eilės pergalę ir pavijo ASVEL ekipą, kuri iki gruodžio vidurio buvo neįveikiama, bet per pastarąsias trejas rungtynes suklupo dukart. Abu lyderiai turi po 15 pergalių, o nuo jų vos vienu tašku atsilieka Dižono JDA komanda, kurioje žaidžia Saulius Kulvietis.

Žemyn

D.Ivanovičius. Prieš porą savaičių Vitorijos „Baskonia“ treneriu paskirtam Duško Ivanovičiui nepavyko sustabdyti šios komandos nuopolio. Sekmadienį Ispanijos lygos rungtynėse „Baskonia“ namie pralaimėjo „Manresa“ komandai 79:80 („Manresa“ gynėjas Deividas Dulkys nebuvo registruotas) ir prarado galimybę patekti į Ispanijos taurės turnyrą.

Trijų pralaimėjimų seriją tęsianti „Baskonia“ laimėjo 7 iš 16 rungtynių ir dalijasi vos 12-ąją vietą.

Teisę kovoti dėl Karaliaus taurės gaus septynios geriausios pirmojo rato komandos ir turnyro šeimininkė Malagos „Unicaja“. Likus vienam turui iki pirmojo rato pabaigos, vietas geriausiųjų septynete užsitikrino keturios komandos: „Barcelona“ (13 pergalių), Madrido „Real“, „Zaragoza“ (po 12) ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (10).

„Baskonia“ šalies taurę iškovojo šešis kartus (pastarąjį kartą – 2009 m.), o šiame amžiuje į taurės turnyrą nepateko tik antrą kartą (pirmasis buvo 2015 m.).

„Olimpia“. Karštinė toliau krečia Italijos lygos favoritę Milano „Olimpia“ bei jos vidurio puolėją Artūrą Gudaitį. Sekmadienį „Olimpia“ namie pralaimėjo Kantu „Acqua S.Bernardo“ komandai 83:89, o labai netaikliai atakavęs A.Gudaitis per 20 min. pelnė 7 taškus (1/5 dvitaškiai, 5/6 baudos) ir atkovojo 7 kamuolius.

Milano komanda per 16 rungtynių iškovojo 10 pergalių ir užima tik ketvirtąją vietą. Aukščiau rikiuojasi Bolonijos „Virtus“ (laimėjo 14 iš 16 rungtynių), Sasario „Dinamo“ (13 iš 16) ir Brešos „Leonessa“ (11 iš 16).

ALBA. Rokas Giedraitis ir jo komandos draugai iš Berlyno ALBA gavo netikėtą antausį nuo Vokietijos lygos vidutiniokų. ALBA sekmadienį išvykoje pralaimėjo „Gottingen“ komandai 71:72. R.Giedraitis per 24,5 min. pelnė 9 taškus (1/4 dvitaškiai, 1/3 tritaškiai, 4/6 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius.

Berlyno komanda laimėjo 10 iš 13 rungtynių ir bundeslygoje užima trečiąją vietą. Pirmauja per 14 rungtynių nė karto nesuklupęs Miuncheno „Bayern“ ir 11 iš 14 rungtynių laimėjęs Liudvigsburgo „Riesen“.

„Zaragoza“. Šeštadienį nutrūko vienos Ispanijos lygos lyderių „Zaragoza“ komandos pergalių serija. Be traumuoto Renaldo Seibučio žaidžiantys Saragosos krepšininkai, iki tol iškovoję 6 iš eilės pergales, išvykoje net 78:106 nusileido „Andorra“ ekipai. „Zaragoza“ subyrėjo jau pirmajame kėlinyje, kuriame atsiliko dviženkliu skirtumu. Tiesa, trečiajame ketvirtyje svečiai prisivijo ir sumažino atsilikimą iki 1 taško, bet tada „Andorra“ smogė dar stipriau.

Andoros ekipoje rezultatyviausiai žaidė buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Clevinas Hannah. Jis pelnė 20 taškų. Tuo tarpu kitas buvęs „Ryto“ gynėjas D.J.Seeley iš Saragosos komandos šįkart nepelnė nė taško.

„Aris“. Salonikų „Aris“ krepšininkai, tarp kurių yra Martynas Gecevičius, pralaimėjo antrojo pagal dydį Graikijos miesto derbyje ir tapo absoliučiais Graikijos lygos autsaideriais. Sekmadienį „Aris“ varžovų aikštėje pripažino neginčytiną PAOK klubo pranašumą 84:101. M.Gecevičius žaidė 26 min., pelnė 7 taškus (0/1 dvitaškiai, 2/6 tritaškiai, 1/2 baudos) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Iki Salonikų derbio šio miesto komandos dalijosi paskutinę vietą, tačiau dabar vos 3 iš 14 rungtynių laimėjęs „Aris“ tapo absoliučiu autsaideriu. PAOK turi 4 pergales ir užima priešpaskutinę 13-ąją vietą.

Beje, PAOK šią savaitę atvyks į Lietuvą ir jau antradienį žais Čempionų lygos rungtynes su Klaipėdos „Neptūnu“.

Ispanijos lyga

16 turas. „Andorra“ (C.Hannah 20) – „Zaragoza“ (D.J.Seeley 0, R.Seibutis traumuotas) 106:78,

„Bilbao“ (A.Kulboka 6, 1/6 metimai) – Madrido „Estudiantes“ (K.Kadji 14, D.Giedraitis nežaidė) 87:80,

Vitorijos „Baskonia“ – „Manresa“ (D.Dulkys nežaidė) 79:80,

Lagūnos „Tenerife“ – „Fuenlabrada“ (E.Mockevičius 0, 0/4 dvitaškių) 74:63,

Malagos „Unicaja“ – Santjago „Obradoiro“ 85:67, Burgoso „San Pablo“ – „Barcelona“ 80:82, Badalonos „Joventut“ (K.Prepeličius 31) – Mursijos UCAM (J.Eddie 34, A.Bookeris 32) 104:93, Sevilijos „Real Betis“ – Las Palmaso „Gran Canaria“ 82:81. Madrido „Real“ – „Valencia“ žais pirmadienį.

Pirmauja: „Barcelona“ – 13, „Real“ ir „Zaragoza“ – po 12, „Tenerife“ – 10, „Andorra“, „Unicaja“ ir „Bilbao“ – po 9.

Kitos lietuvių komandos: „Manresa“ – 7, „Fuenlabrada“ ir „Estudiantes“ – po 4.

Italijos lyga

17 turas. Milano „Olimpia“ (A.Gudaitis 7, 1/5 dvitaškiai, 7 atk. kam.) – Kantu „Acqua S.Bernardo“ 83:89,

Brešos „Leonessa“ – Venecijos „Reyer“ 70:64, Pistojos „OriOra“ – Sasario „Dinamo“ 70:78, Kremonos „Vanoli“ – Brindizio „Happy Casa“ 93:89, Trento „Dolomiti Energia“ – Bolonijos „Virtus“ (M.Teodosičius 30) 77:83, Trevizo „De Longhi“ (D.Loganas 25) – Varėzės „Openjobmetis“ (S.S.Vene 9) 79:84, Bolonijos „Fortitudo“ – Emilijos Redžo „Grissin Bon“ 86:69.

Pirmauja (po 16 rungt.): Bolonijos „Virtus“ – 14, „Dinamo“ – 13, „Leonessa“ – 11, „Olimpia“ – 10, „Vanoli“, „Fortitudo“ ir „Happy Casa“ – po 9.

Turkijos lyga

15 turas. Stambulo „Galatasaray“ – „Gaziantep“ (S.Jelovacas 22, Š.Vasiliauskas 7) 96:84,

Izmyro „Karsıyaka“ – Stambulo „Anadolu Efes“ (V.Micičius 20) 80:82 (po pratęsimo), Stambulo „Fenerbahce“ (L.Westermannas 12) – „Bursaspor“ 86:83, Stambulo „Darussafaka“ – „Bandirma“ 96:88, Stambulo „Bahcesehir“ – Ankaros „Turk Telekom“ (M.Fallis 32, 15 atk.kam.) 72:87, Ankaros „Ormanspor“ – Stambulo „Besiktaş“ 72:80, Bursos „Tofas“ – Stambulo „Buyukcekmece“ 110:68, „Afyon“ – Stambulo ITU 96:73.

Pirmauja: „Anadolu Efes“ – 14, „Karşıyaka“ ir „Fenerbahçe“ – po 12, „Galatasaray“ – 11, „Tofaş“ – 10, „Bandirma“ – 9.

Lietuvių komandos: „Gaziantep“ – 5.

Vokietijos lyga

15 turas. „Gottingen“ – Berlyno ALBA (R.Giedraitis 9, 2/7 metimai, 5 atk. kam.) 72:71,

Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ (D.Baslykas 0) – Bairoito „medi“ 88:102, Viurcburgo „s.Oliver“ – Braunšvaigo „Lowen“ 97:83, Krailshaimo „Merlins“ – Bambergo „Brose“ 73:69, Oldenburgo EWE – Hamburgo „Towers“ 91:79, Fechtos „Rasta“ – Miuncheno „Bayern“ 68:76.

Pirmauja: „Bayern“ – 14/14, „Riesen“ – 11/14, ALBA – 10/13, EWE ir „Merlins“ – po 9/14, „s.Oliver“ – 9/15, „Brose“ ir „Rasta“ – po 8/14.

Kitos lietuvių komandos: „Mitteldeutscher“ – 2/15.

Prancūzijos lyga

17 turas. „Monaco“ (D.Bostas 10) – Vilerbano ASVEL 79:59.

Pirmauja: „Monaco“ ir ASVEL – po 15, Dižono JDA – 14, „Boulogne-Levallois“ – 12, „Cholet“ ir Burgo „Jeunesse Laique“ – po 11.

Graikijos lyga

14 turas. Salonikų PAOK – Salonikų „Aris“ (K.Brownas 14, M.Gecevičius 7, 5 rez. perdav.) 101:84, Atėnų AEK (J.Mačiulis 7) – Atėnų „Panathinaikos“ (T.Rice‘as 19) 100:97.

Patrų „Prometheas“ (L.Maurokefalidis 11) – „Larisa“ 62:76, Salonikų „Iraklis“ (O.Hanlanas 15, 0/7 tritaškiai, M.Tepičius 6, 0/5 dvitaškių) – Atėnų „Peristeri“ 69:76.

Pirmauja: „Panathinaikos“ – 12, AEK ir „Prometheas“ – po 10, „Peristeri“ – 9, Limno „Efaistos“ – 8.

Kitos lietuvių komandos: „Aris“ – 3.

Rusijos lyga

Kazanės „Uniks“ – Saratovo „Avtodor“ 86:83, Talino „Kalev-Cramo“ – Zeliona Guros „Stelmet“ (D.Gordonas 21) 70:92, „Astana“ – Krasnojarsko „Jenisej“ 95:90.

Pirmauja: „Chimki“ – 11/12, Maskvos CSKA – 10/13, Krasnodaro „Lokomotiv“ – 8/12, „Uniks“ – 7/12, „Jenisej“ – 6/11.

Izraelio lyga

14 turas. Jeruzalės „Hapoel“ (M.Kupšas neregistruotas) – Naharijos „Ironi“ 88:82, Rišono „Maccabi“ – Haifos „Maccabi“ 79:88, „Gilboa Galil“ – Holono „Hapoel“ 81:87, „Nes Ziona“ – Tel Avivo „Maccabi“ 71:80.

Pirmauja: Tel Avivo „Maccabi“ – 13/13, Jeruzalės „Hapoel“ – 12/13, Rišono „Maccabi“ – 9/14, Holono „Hapoel“ – 7/13, „Nes Ziona“ ir Haifos „Maccabi“ – po 7/14.

Adrijos lyga

14 turas. Liublianos „Olimpija“ – Aleksandrovaco „Igokea“ (V.Kariniauskas traumuotas) 78:85.

Koperio „Primorska“ – Podgoricos „Budučnost“ 75:78, Belgrado „Partizan“ – Baro „Mornar“ 88:75, Belgrado FMP – Zagrebo „Cibona“ 88:79, „Zadar“ (D.Mavra 15) – Belgrado „Mega“ 106:100.

Pirmauja: „Budučnost“ ir „Partizan“ – po 11, „Olimpija“ – 10, FMP – 9, „Primorska“ – 8.

Lietuvių komandos: „Igokea“ – 4.

Lenkijos lyga

15 turas. Varšuvos „Legia“ – Ostrovo „Stal“ (P.Dambrauskas 14, 5 atk. kam.) 75:104.

Ščecino „King“ – Stargardo „Spojnia“ 74:68, Zeliona Guros „Stelmet“ – Vroclavo „Šląsk“ 83:78, Bydgoščiaus „Astoria“ – Liublino „Start“ 75:104, Torūnės „Polski Cukier“ – Vloclaveko „Anwil“ 86:102.

Pirmauja: „Stelmet“ – 13, „Polski Cukier“ – 12, „Anwil“ ir „Start“ – po 11.

Lietuvių komandos: „Stal“ – 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.