EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: užsuktas L. Lekavičius, netaiklus E. Ulanovas ir pirmas P. Jankūno tritaškis

Nei pirmas Pauliaus Jankūno tritaškis, nei beveik tobulas Luko Lekavičiaus puolimas antrajame kėlinyje netapo svarbiu veiksniu per Eurolygos 18-ojo turo rungtynes, kuriose dar vieną nesėkmę patyrė Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Ketvirtadienio vakarą Madride, regis, daugiau lėmė netaiklūs Edgaro Ulanovo ir Artūro Milaknio metimai. Tą patį vakarą taiklumo trūko ir Berlyno ALBA puolėjui Rokui Giedraičiui, o greitai pražangas rinkęs Artūras Gudaitis prie Milano „Olimpia“ pergalės prisidėjo tik simboliškai.

Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo „Real“ ekipai<br>zalgiris.lt nuotr.
R.Giedraitis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Giedraitis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Gudaitis <br>euroleague.net nuotr.
A.Gudaitis <br>euroleague.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-01-10 06:33

„Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai nesutrukdė Eurolygos lyderiui Madrido „Real“ klubui iškovoti tryliktąją iš eilės pergalę. Nors kauniečiai rungtynes pradėjo geriau ir 3-iąją min. pirmavo 8:2, „karališkasis“ klubas greitai viską sustatė į savo vietas. Nuo antrojo kėlinio vidurio „Real“ visą laiką buvo priekyje apie 10 taškų skirtumu ir nugalėjo 88:82.

„Žalgiris“ šį Eurolygos sezoną patyrė tryliktąjį pralaimėjimą, ir jau vienuoliktąjį kartą varžovams nusileido vienženkliu skirtumu. Abu didesnius pralaimėjimus Lietuvos čempionai patyrė sezono pradžioje – spalio mėnesį.

Kauno komanda rungtyniavo be traumuoto Mariaus Grigonio, bet į dvyliktuką grįžo pasveikęs Rokas Jokubaitis. Tiesa, tiek jis, tiek Martinas Gebenas ir Karolis Lukošiūnas į Madridą keliavo tik pasėdėti ant atsarginių suolo. Ketvirtadienį žaidė devyni „Žalgirio“ krepšininkai, tarp jų – keturi lietuviai.

Lietuvos krepšininkai įmetė 34 taškus, bet beveik du trečdalius iš jų surinko Lukas Lekavičius. Jis pelnė 21 tašką. Artūras Milaknis įmetė 7 taškus, Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas – po 3 taškus.

„Žalgiris“, kuris yra viena mažiausiai tritaškių metančių komandų, šįkart žaidė visai kitaip ir metė daugiau tritaškių (pataikė 13 iš 35) negu dvitaškių (17 iš 31).

Madrido ekipoje buvo registruoti trys ispanai, bet po traumos atsigaunantis Felipe Reyesas liko ant atsarginių suolo (beje, jis šį sezoną žaidė tik vienerias rungtynes – pirmąsias su „Žalgiriu“). Veteranas Rudy Fernandezas įmetė 17 taškų, o 17-metis nigeriečių kilmės Usmanas Garuba aikštėje buvo trumpai ir taškų nepelnė.

„Žalgiris“ per 18 turų iškovojo 5 pergales ir dalijasi 16-ąją vietą su Berlyno ALBA.

Kitą savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės. Kauno sirgaliai savo komandos nepamatys – „Žalgiris“ keliaus į Serbijos ir Graikijos sostines. Trečiadienį (sausio 15 d.) kauniečiai susitiks su Belgrado „Crvena Zvezda“, penktadienį (sausio 17 d.) – su Atėnų „Panathinaikos“.

Legionieriai

Pirmajame aštuonete dar labiau įsitvirtino Milano „Olimpia“, savo aikštėje Atėnų „Panathinaikos“ klubą 96:87. Per šias rungtynes lygi kova vyko tik pirmajame kėlinyje. Antrajame ketvirtyje Milano krepšininkai pradėjo tolti, o po pertraukos jų persvara buvo šoktelėjusi iki 17 taškų.

Milano komandos vidurio puolėjas Artūras Gudaitis prie pergalės prisidėjo 8 taškais.

„Olimpia“ per 18 turų iškovojo 10 pergalių ir dalijasi šeštąją vietą su šią savaitę įveiktu „Panathinaikos“ klubu.

„Žalgirio“ kaimynė turnyro lentelėje Berlyno ALBA namie pralaimėjo Tel Avivo „Maccabi“ klubui 89:95. Šios rungtynės buvo labai panašios į Madride vykusį mačą. ALBA trumpai išsiveržė į priekį pirmajame kėlinyje, o nuo antrojo kėlinio vidurio „Maccabi“ visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

ALBA puolėjas Rokas Giedraitis pelnė 11 taškų.

Lietuviai

Lukas Lekavičius. 180 cm ūgio L.Lekavičius pirmuosius taškus pirmojo kėlinio pabaigoje pelnė metimu iš baudos aikštelės per 220 cm ūgio W.Tavareso rankas. Šis triukas „Žalgirio“ gynėjui užaugino sparnus: jis zujo kaip užsuktas, o krepšys jo mestą kamuolį traukė kaip magnetas.

L.Lekavičius vien per antrąjį kėlinį įmetė 16 taškų (pataikė visus 4 dvitaškius, abu tritaškius ir abi baudas). Tiesa, kitoje aikštės pusėje vaizdas buvo daug blogesnis – R.Fernandezas (jis per antrąjį kėlinį įmetė 17 taškų) įsismagino kaip tik tuo metu, kai jį dengė L.Lekavičius.

Trečiojo kėlinio pradžioje L.Lekavičius palindo po varžovo bloku ir viskas pasisuko priešinga kryptimi – po pertraukos jis savo sąskaitą papildė tik 3 taškais ir nepataikė nė vieno iš trijų dvitaškių. Iš viso L.Lekavičius žaidė 25 min. ir pelnė 21 tašką (5/8 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 2/2 baudų).

L.Lekavičiaus vidurkis pakilo iki 10,2 taško. Jis per karjerą 20 ar daugiau taškų pelnė vos trečią kartą, bet du kartus – per dvejas pastarąsias rungtynes. Iki Naujųjų metų L.Lekavičius buvo pataikęs tik 6 iš 23 trijų taškų vertės metimų, bet per dvejas pastarąsias rungtynes įmetė 7 iš 10 tritaškių.

Rokas Giedraitis. ALBA puolėjas antras iš eilės rungtynes pradėjo ne starto penkete. Varžovų atidžiai prižiūrimas R.Giedraitis turėjo labai nedaug progų mesti iš toli, o jo prasiveržimai dažnai buvo nepakankamai apgalvoti, todėl krepšininkui tekdavo mesti iš sudėtingų padėčių.

Kita vertus, agresyvumas kartais duodavo vaisių ir R.Giedraitis vienu metu buvo rezervavęs sau vietą prie baudos metimų linijos. Jis žaidė 20,5 min., pelnė 11 taškų (2/6 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 7/9 baudų) ir išprovokavo 6 pražangas.

R.Giedraitis tik antrą kartą šį sezoną rungtynes baigė nepataikęs nė vieno tritaškio, o trumpiau žaidė tik per pirmąsias rungtynes su „Maccabi“, bet pasiekė karjeros išprovokuotų pražangų rekordą. Jo vidurkiai – 13,7 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 2,9 išprovokuotos pražangos.

Artūras Gudaitis. Tris pirmuosius kėlinius „Olimpia“ vidurio puolėjas žaidė tik labai trumpas atkarpas, nes vos įėjęs į aikštę gaudavo pražangą.

Taip atsitiko ir ketvirtojo kėlinio viduryje, bet Milano komanda tuo metu jau pirmavo dideliu skirtumu, todėl treneris Ettore Messina leido keturias pražangas turėjusiam A.Gudaičiui pabaigti rungtynes.

Būtent per paskutinę 5 min. atkarpą lietuvis pelnė daugiau nei pusę savo taškų (5). Iš viso A.Gudaitis žaidė 12 min., pelnė 8 taškus (3/3 dvitaškių, 2/3 baudų) ir atkovojo 2 kamuolius. Jo vidurkiai – 9,1 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio.

Paulius Jankūnas. Pirmoje rungtynių pusėje P.Jankūnas nė karto nemetė į krepšį ir nieko nepakeitė savo baudos aikštelėje.

Tačiau puolėjas daug ką pakeitė ketvirtajame kėlinyje, kuriame užsiimdavo agresyvias pozicijas ir gindamasis, ir puldamas.

Jis žaidė 11 min. ir pelnė 3 taškus (1/2 tritaškių). „Žalgirio“ kapitonas pataikė pirmą tritaškį šį sezoną. Iki šios savaitės jis iš toli metė 10 kartų, bet nebuvo pataikęs nė sykio. P.Jankūno vidurkis – 2,9 taško.

Artūras Milaknis. A.Milaknis iki pertraukos beveik visą laiką bėgiojo be kamuolio, o retais atvejais, kai kamuolį gaudavo, mesdavo netaikliai.

Po pertraukos kamuolys žalgirietį pasiekdavo dažniau, bet jis vienintelį tritaškį pataikė tik trečiojo kėlinio viduryje, o dar 4 taškus surinko paskutinę minutę, kai varžovai jau laukė finalo sirenos. A.Milaknis žaidė 21,5 min. ir pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 1/5 tritaškių). Jo vidurkis – 7,2 taško.

Edgaras Ulanovas. Puolėjas starto penkete pradėjo jau 30-ąsias iš eilės Eurolygos rungtynes (skaičiuojant ir praėjusio sezono pabaigą). E.Ulanovas mačo pradžioje puikiai žinojo vietas, kuriose bus nedengiamas, bet to buvo maža.

Nors jis būdamas visiškai laisvas pataikė pirmąjį tritaškį, po to jo metimai, net nuo baudos metimo linijos, vienas po kito skriejo šalia tikslo.

Matydamas, kad E.Ulanovo rankos dreba, treneris Š.Jasikevičius antroje mažo pusėje jam leido žaisti labai trumpai ir po pertraukos E.Ulanovas neatliko nė vieno dvitaškio ar tritaškio metimo.

Pirmajame kėlinyje puolėjui nepavyko įvykdyti ir gynybos užduoties uždengti T.Thompkinsą. E.Ulanovas žaidė 18 min. ir pelnė 3 taškus (0/2 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 0/2 baudų). Jo vidurkis – 7,1 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.