EUROLYGA

„Žalgiriui“ per mačą su ASVEL reikės saugotis ir 18-mečio

Šią savaitę Lietuvos sirgaliai gali skirti pažinčiai su Prancūzijos krepšiniu. Trečiadienį Lietuvos vicečempionas Vilniaus „Rytas“ išvykoje susitiko su Prancūzijos vicečempionu „Monaco“, o ketvirtadienį Lietuvos čempionas Kauno „Žalgiris“ irgi varžovų aikštėje egzaminuos Prancūzijos čempioną Vilerbano ASVEL.

 Vilerbano ekipoje neįmanoma neatkreipti dėmesio į du jaunus Prancūzijos krepšinio talentus. Eurolygoje jau dabar nemažai žaidžia 18-metis Theo Maledonas ir 17-metis Matthew Strazelis.<br> twitter nuotr.
 Vilerbano ekipoje neįmanoma neatkreipti dėmesio į du jaunus Prancūzijos krepšinio talentus. Eurolygoje jau dabar nemažai žaidžia 18-metis Theo Maledonas ir 17-metis Matthew Strazelis.<br> twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2020, 1:34 PM

Vilerbano klubas praėjusių metų rudenį į Eurolygą grįžo po ilgos devynių sezonų pertraukos. Nors ASVEL buvo vadinamas vienu iš aiškių turnyro autsaiderių, Vilerbano krepšininkai pirmosiomis sezono savaitėmis spėjo gerokai patriukšmauti ir privertė apie juos daug kalbėti dėl gero žaidimo savo aikštėje.

ASVEL jau per du pirmuosius turus namie parklupdė abu Graikijos krepšinio milžinus Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“, o paskui iš Vilerbano tuščiomis išlydėjo Eurolygos senbuves Vitorijos „Baskonia“ ir Maskvos CSKA komandas.

„Net drąsiausiose svajonėse negalėjome įsivaizduoti, kad įveiksime abu legendinius Graikijos klubus“, – tuomet negalėjo patikėti ASVEL treneris Zvezdanas Mitrovičius. Tačiau jo komanda padarė tai, kas atrodė neįmanoma, o Vilerbano „Astroballe“ arena buvo neužkariaujama tvirtovė, kol joje apsilankė praėjusio sezono Eurolygos finalininkas Stambulo „Anadolu Efes“.

Tuo metu ASVEL dar buvo įsikibęs į pirmąjį aštuonetą, tačiau tai negalėjo tęstis labai ilgai. Vilerbano komandos sudėtis tiesiog per silpna, kad ji galėtų visą sezoną neatsilikti nuo stipriausių žemyno klubų.

Be to, reikėjo nepamiršti ir Prancūzijos lygos. Savo šalies čempionate ASVEL startavo net 14 pergalių serija, bet žiemą truputį pristabdė ir po dviejų pralaimėjimų kelias savaites dalijosi pirmąją vietą su „Monaco“. Vis dėlto praėjusį savaitgalį, nesėkmę patyrus Monako ekipai, Vilerbano komanda vėl tapo vienvalde „Pro A“ lydere.

Eurolygoje Prancūzijos ir Lietuvos čempionus skiria vienas taškas. Penkių pralaimėjimų seriją tęsiantis ASVEL per 21 rungtynes iškovojo 8 pergales, „Žalgiris“ – 7.

Kad panaikintų šį skirtumą, Kauno krepšininkams reikės padaryti tai, ko dar nėra niekada padarę – laimėti Vilerbane. „Žalgiris“ prieš tris mėnesius jau penktą kartą įveikė ASVEL komandą savo aikštėje, tačiau Vilerbane pralaimėjo visas ketverias rungtynes.

Vilerbano ekipoje neįmanoma neatkreipti dėmesio į du jaunus Prancūzijos krepšinio talentus. Eurolygoje jau dabar nemažai žaidžia 18-metis Theo Maledonas ir 17-metis Matthew Strazelis.

Kad sirgaliai turės daug progų įvertinti Th.Maledono žaidimą, buvo neabejojama dar prieš sezoną. Šis 192 cm ūgio gynėjas „Pro A“ lygoje debiutavo dar 2017 metų rugsėjį ir jau spėjo apsiprasti vyrų krepšinyje. Tiesa, praėjusių metų rudenį jis porą mėnesių gydėsi traumą, bet grįžęs į aikštę žaidžia išties daug (vid. 18 min.) ir naudingai. Per Eurolygos rungtynes Th.Maledonas pelno vidutiniškai 7,5 taško ir atlieka 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Tuo tarpu 182 cm ūgio M.Strazelio akimirka atėjo visai neseniai. Šis krepšininkas sezoną pradėjo ASVEL dublerių komandoje, bet dar rudenį buvo perkeltas į pagrindinę ekipą ir taip pat sulaukė galimybės debiutuoti Eurolygoje.

Abu jaunuoliai ypač blykstelėjo praėjusią savaitę. Per rungtynes su „Panathinaikos“ klubu ir Th.Maledonas (19 taškų), ir M.Strazelis (14 taškų) pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordus.

Vilerbano ASVEL

Prancūzijos lyga. Laimėjo 18 iš 20 rungtynių ir užima pirmąją vietą (artimiausi persekiotojai „Monaco“ ir Dižono JDA turi po 17 pergalių). Sezono pradžioje pasiekė 14 iš eilės pergalių, o pralaimėjimus patyrė žaisdamas svečiuose su Le Mano „Sarthe“ (gruodžio pabaigoje) ir „Monaco“ (sausio pradžioje). Praėjusį sekmadienį svečiuose nugalėjo „Cholet“ 91:80 (L.Jeanas-Charles‘is 20, D.Lighty 19, A.Noua ir Th.Maledonas po 12) ir pasiekė trečiąją iš eilės pergalę.

Lyderiai: L.Jeanas-Charles‘is (12 tšk.), E.Jacksonas (11,8 tšk.), A.Noua (10 tšk.), D.Lighty (8,4 tšk.), T.Jekiri (7,1 tšk., 6,1 atk.kam.) ir A.Diot (6,7 tšk., 4,9 rez.perd.).

Eurolyga. Laimėjo 8 iš 21 rungtynių ir dalijasi 12-ąją vietą su „Olympiakos“ bei „Baskonia“ (šios komandos lenkia tik „Žalgirį“, ALBA, „Bayern“ ir „Zenit“, iškovojusius po 7 pergales). ASVEL net 7 pergales iškovojo namie, o svečiuose įveikė tik „Crvena Zvezda“ komandą. Po 8 rungtynių ASVEL turėjo 5 pergales, bet paskui per 13 turų laimėjo tik 3 kartus. Praėjusią savaitę svečiuose pralaimėjo „Panathinaikos“ 88:100 (Th.Maledonas 19, L.Jeanas-Charles‘is 16, A.Diot ir M.Strazelis po 14) ir patyrė penktąją iš eilės nesėkmę.

Lyderiai: A.Payne‘as (10,6 tšk.), D.Lighty (9,4 tšk.), L.Jeanas-Charles‘is (9,2 tšk.), T.Jekiri (8,6 tšk., 7,9 atk.kam.) ir Th.Maledonas (7,5 tšk., 3,2 rez.perd.).

Pirmosios rungtynės. Spalio pabaigoje „Žalgiris“ savo aikštėje nugalėjo 70:56 (Z.LeDay 13, Th.Walkupas 12, M.Grigonis 11, A.Milaknis 10/ T.Jekiri 10, A.Noua 8). Iš viso šios komandos žaidė 9 oficialias rungtynes, per kurias visuomet laimėdavo šeimininkai. „Žalgiris“ iškovojo 5 pergales Kaune, ASVEL – 4 pergales Vilerbane.

Optimalus penketas. Antoine‘as Diot (30, 193, prieš šį sezoną perėjo iš „Valencia“), Edwinas Jacksonas (30, 190, Podgoricos „Budućnost“), Davidas Lighty (JAV, 31, 198), Livio Jeanas-Charles‘is (26, 206), Adreianas Payne‘as (JAV, 28, 208). Treneris Zvezdanas Mitrovičius (Juodkalnija, nuo 2018 m. vasaros).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.