EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: „Žalgiris“ vėl nebuvo geriausia mėnesio komanda

Sausio mėnesį vienintelis nesėkmių nepatyręs Lietuvos krepšinio klubas buvo Utenos „Juventus“, kuris pratęsė žiemos pasaką ir LKL lentelėje jau priartėjo prie antrosios vietos. Tuo tarpu čempiono vardą ginantis Kauno „Žalgiris“ nutraukė ilgą pergalių seriją LKL pirmenybėse, bet gerokai pataisė padėtį Eurolygoje. Kitos mūsų šalies komandos Europos turnyruose pastaruoju metu žaidė prasčiau, o Klaipėdos „Neptūnas“ jau prarado galimybę patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas. Aiškaus autsaiderio Lietuvos krepšinyje sausio mėnesį nebuvo – bent po sykį laimėjo visi dešimt LKL klubų.

„Žalgiris“ įveikė „Rytą“<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žalgiris“ įveikė „Rytą“<br>M.Patašiaus nuotr.
 Valdemaras Chomičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Valdemaras Chomičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Panevėžio „Lietkabelis“<br>FIBA.com nuotr.
Panevėžio „Lietkabelis“<br>FIBA.com nuotr.
„Šiaulių“ ekipa<br>LKL/BNS nuotr.
„Šiaulių“ ekipa<br>LKL/BNS nuotr.
„Žalgiris“ prieš „Juventus“ ekipą<br>BNS/LKL nuotr.
„Žalgiris“ prieš „Juventus“ ekipą<br>BNS/LKL nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“ sausį neblizgėjo<br>G.Šiupario nuotr.
Klaipėdos „Neptūnas“ sausį neblizgėjo<br>G.Šiupario nuotr.
Vilniaus “Rytas” - Utenos “Juventus”<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus “Rytas” - Utenos “Juventus”<br>T.Bauro nuotr.
Utenos „Juventus“ krepšininkai<br>utenosjuventus.lt nuotr.
Utenos „Juventus“ krepšininkai<br>utenosjuventus.lt nuotr.
Vilniaus “Rytas” - Utenos “Juventus”<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus “Rytas” - Utenos “Juventus”<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 4:48 PM

„Žalgiris“

Sausį: 7-4.

Nuo sezono pradžios. LKL: 18-2, Taurė: 1-0, Eurolyga: 8-14.

Lietuvos krepšinio lyderiai sausio pradžioje per rungtynes Panevėžyje patyrė pirmąjį pralaimėjimą šiame LKL čempionate ir nutraukė dar praėjusį sezoną pradėtą 28 pergalių seriją, kuri yra aštunta pagal ilgį per visą lygos istoriją. Maža to, „Žalgiris“ nusileido dar ir autsaideriams „Šiauliams“.

Tačiau dėl vieno kito pralaimėjimo nacionalinėse pirmenybėse kauniečiai nesuka galvos. Jie artimiausius persekiotojus lenkia net penkiais taškais, todėl gali ramiai sutelkti visą dėmesį Eurolygos varžyboms.

O Eurolygoje „Žalgiris“ atsispyrė nuo dugno – po Kalėdų laimėjo 5 iš 7 rungtynių ir atgaivino viltis patekti į atkrintamąsias varžybas. Sausio mėnesį Šarūno Jasikevičiaus treniruojama komanda pralaimėjo tik dvejas tarptautines rungtynes, kurias žaidė Madride ir Atėnuose.

Padėti „Žalgiriui“ vis dar negali traumuotas Marius Grigonis, kuris sezono pradžioje buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas Eurolygoje. Tačiau puolimo lyderiu tapo Lukas Lekavičius, kuris per šešerias sausį žaistas Eurolygos rungtynes pelnydavo vidutiniškai 17 taškų.

„Juventus“

Sausį: 5-0.

Nuo sezono pradžios. LKL: 12-8, Taurė: 3-0.

Utenos krepšinio žiemos pasaka tęsiasi. „Juventus“ per du pastaruosius mėnesius laimėjo 9 iš 10 rungtynių, o sausį pergales šventė visuose penkiuose mačuose. Labiausiai kylanti LKL komanda jau įsitaisė ketvirtojoje lentelės vietoje, o nuo antrąją vietą besidalijančių „Lietkabelio“ ir „Ryto“ atsilieka vos vienu tašku.

Bet kuris uteniškis neabejodamas pasakytų, kad jo miesto komanda nėra silpnesnė negu Panevėžio ar Vilniaus ekipos. Ir pateiktų neatremiamą argumentą: „Juventus“ sausį nugalėjo ir „Lietkabelį“, ir „Rytą“. Maža to, vilniečiai buvo įveikti du kartus: iš pradžių Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse, o paskui ir LKL čempionate.

Įsibėgėjusios Utenos komandos iš ritmo neišmušė net ir traumos. Iš pradžių užribyje kelias savaites praleido Shannonas Scottas, jam dar nespėjus grįžti susižeidė Marius Runkauskas.

Vis dėlto treneriui Žydrūnui Urbonui pavyksta paskirstyti užduotis taip, kad varžovai „Juventus“ žaidime nerastų pažeidžiamų vietų. O varžovams problemų tikriausiai kelia ir tai, jog uteniškiai neturi labai aiškaus lyderio, tačiau net dešimties žaidėjų vidurkis yra didesnis nei 5 taškai.

„Lietkabelis“

Sausį: 6-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 13-7, Taurė: 1-0, Čempionų lyga: 7-8 (su atrankos rungtynėmis).

Nors ir ne viskas einasi kaip per sviestą, Panevėžio krepšinio sirgaliai turi nemažai priežasčių džiaugtis. „Lietkabelis“ pirmąjį sausio savaitgalį tapo pirmąja komanda, šiame LKL čempionate įveikusia „Žalgirį“, ir lygos lentelėje pavijo „Rytą“, su kuriuo dabar dalijasi antrąją vietą.

O panevežiečius į areną turėtų vilioti dar ir tai, kad „Lietkabelis“ šiame LKL čempionate namie laimėjo visas 10 rungtynių.

Tiesa, namų sienos nepadėjo per Čempionų lygos rungtynes su „Ostende“ ekipa. Panevėžiečiai patyrė labai skausmingą pralaimėjimą, kuris gali būti lemtingas.

Nors „Lietkabelis“ vis dar išsaugojo galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas, grupės etapo paskutiniajame ture jam reikės ne tik nugalėti, bet ir sulaukti palankių rezultatų dviejose kitose arenose.

Prie teigiamų „Lietkabelio“ rezultatų labiausiai prisideda Željko Šakičius, kurio rezultatyvumas visose Čempionų lygos rungtynėse buvo dviženklis.

Europos turnyre kroatas pagal pelnytus taškus (17,4) užima dešimtąją vietą. Dviejų „Lietkabelio“ krepšininkų pavardės labai aukštai įrašytos ir LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje: Tomas Dimša yra trečias (14,5 tšk.), Ž.Šakičius – ketvirtas (14,1 tšk.). Be to, Ž.Šakičius užima trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius (6,8), o Martynas Sajus yra pirmas pagal blokuotus metimus (1,5).

Sausį „Lietkabelio“ sudėtyje įvyko dar viena permaina. Klubas nutraukė sutartį su lūkesčių nepateisinusiu Femi Olujobi (5,8 tšk.) ir pakvietė atsigauti po sunkių traumų bandantį Gilvydą Birutą.

„Rytas“

Sausį: 4-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 13-7, Taurė: 0-1, Europos taurė: 6-8.

„Rytas“ dar rudenį buvo minimas kaip komanda, nuolat krečiama sunkiai paaiškinamos karštinės. Nors mėnesiai bėga, o „Ryto“ sudėtis yra stabiliausia LKL čempionate (tik Vilniaus komanda nuo sezono pradžios neįregistravo ir neišregistravo nė vieno krepšininko), Dainiui Adomaičiui nepavyksta nieko padaryti, kad jo auklėtiniai po svaiginančių pakilimų išvengtų staigių nuopolių.

Sausio viduryje Vilniaus komanda iškovojo dvi įspūdingas pergales svečiuose prieš Stambulo „Galatasaray“ ir namie prieš „Neptūną“. Tačiau kone giliausią ir visai ne malonų įspūdį paliko ne šios pergalės, o paskutinėse mėnesio rungtynėse patirtas žeminantis pralaimėjimas „Monaco“ ekipai.

„Rytas“ sausio mėnesį apskritai pralaimėjo daugiau rungtynių, negu laimėjo. Nagrinėjant kiekvieną pralaimėjimą atskirai (namie Kazanės „Uniks“ klubui, išvykoje „Žalgiriui“ ir netgi išvykoje „Juventus“, kuriam nusileista dukart) gal ir nebūtų nieko ypatingo, juo labiau kad kurį laiką teko žaisti be traumuoto Martyno Echodo. Bet sudėjus šiuos pralaimėjimus į vieną virtinę, „Ryto“ sirgaliams atsiveriantis vaizdas nėra malonus.

Kita vertus, Vilniaus komanda dar nieko neprarado nei kovojant dėl antrosios vietos LKL čempionate (jame kaip tik ir dalijasi antrąją vietą su „Lietkabeliu“), nei kovojant dėl kelialapio į Europos taurės atkrintamosiose varžybose („Top 16“ etapo grupėje visos keturios komandos žengia koja kojon ir turi tiek pat pergalių).

„Prienai“

Sausį: 2-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 9-11, Taurė: 2-2.

LKL lentelės viduryje įsitvirtinusi Prienų komanda sausio mėnesį patvirtino vidutiniokės statusą. Prieniškiai nugalėjo žemesnes vietas užimančias „Dzūkiją“ ir „Pieno Žvaigždes“, bet pralaimėjo aukščiau įsitaisiusiems „Neptūnui“ ir „Lietkabeliui“.

Manto Šerniaus treniruojama komanda jau trimis taškais lenkia autsaiderių ketvertą ir taip pat trimis taškais atsilieka nuo ketvirtojoje vietoje esančio „Juventus“. Ranka pasiekiamas tik „Neptūnas“, kuris iškovojo viena pergale daugiau, bet žaidė mažiau rungtynių.

Sausio mėnesį „Prienai“ išregistravo Skylarą Spencerį (7,7 tšk.) ir Kerrą Kriisą (4,1 tšk.). Nors šių žaidėjų atsisakyta jau po to, kai komandą papildė Donatas Sabeckis ir Laurynas Birutis, sutrumpėjęs suolas gali turėti neigiamos įtakos, ypač jei kuris nors krepšininkas patirs traumą. Prieniškiai jau ir per pastarąsias rungtynes su „Lietkabeliu“ žaidė vos septyniese.

Kita vertus, jauniems žaidėjams didesnė atsakomybė turbūt nepakenks. O kol kas didžiausia atsakomybė tenka Arnui Veličkai, kuris LKL užima pirmąją vietą pagal išprovokuotas pražangas (5,9) ir antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (4,7), bei L.Biručiui (14,6 tšk.), į rezultatyviausių žaidėjų trejetą nepatenkančiam tik dėl to, kad žaidė per mažai rungtynių.

„Šiauliai“

Sausį: 2-4.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-14, Taurė: 4-1.

Gruodį ir sausio pradžioje „Šiauliai“ patyrė septynis iš eilės pralaimėjimus ir truputį atsiliko nuo konkurentų, su kuriais kovoja dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Vis dėlto atsilikimas buvo visai nežymus, ir „Šiauliams“ užteko dviejų pergalių, kad pavytų aštuntąją vietą užimančią komandą.

Kiekviena iš šių pergalių buvo vertinga savaip. Įveikęs Pasvalio krepšininkus, Antano Sireikos penketas atėmė tašką iš tiesioginių konkurentų, o parklupdęs čempioną „Žalgirį“ – į aukštumas pakėlė pasitikėjimą savimi (beje, šiauliečiai praėjusią pergalę prieš Kauno komandą šventė ne taip ir seniai – 2018 metų balandį).

Jei kas ir kelia nerimą, nebent tai, kad pastaruoju metu pristabdė „Šiaulių“ ir LKL naujokas Rokas Gustys (11,5 tšk., 6,3 atk.kam.). Tiesa, jis lieka rezultatyviausias komandos žaidėjas, bet sausį pelnydavo tik 7,2 taško.

„Dzūkija“

Sausį: 1-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-13, Taurė: 4-1.

Pirmą metų mėnesį „Dzūkija“ žaidė mažiausiai rungtynių – vos trejas. Nors metai alytiškiams prasidėjo gerai ir jie išvykoje nugalėjo „Šiaulius“, po kitų dvejų rungtynių nuotaika buvo kur kas prastesnė.

Treneris Valdemaras Chomičius neabejotinai tikėjosi, kad savo aikštėje pavyks įveikti Kėdainių ir Prienų komandas, tačiau prastas žaidimas ketvirtajame kėlinyje sutrukdė papildyti pergalių kraitį ir įsitvirtinti LKL lentelės pirmajame aštuonete.

„Dzūkijos“ vadovai sausį pratęsė naujų žaidėjų paieškas. Vietoj gruodžio pabaigoje išvykusių Adriano Bowie (10,9 tšk.) ir Radoslavo Pekovičiaus (5,9 tšk.) buvo pakviesti patyręs Tautvydas Lydeka ir serbas Petaras Rakičevičius.

Jie kažkiek sustiprino priekinę liniją, bet Alytaus komandos varikliu lieka gynėjas Chauncey Collinsas, pirmaujantis LKL turnyre pagal pelnomus taškus (16,1) ir užimantis trečiąją vietą pagal išprovokuotas pražangas (4,7).

„Neptūnas“

Sausį: 2-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 10-9, Taurė: 1-0, Čempionų lyga: 5-8.

Praėjusių metų lapkritį „Neptūnas“ buvo geriausia Lietuvos komanda, tačiau jau antrą mėnesį neišbrenda iš gilios krizės. Gruodį ir sausį Tomo Rinkevičiaus vyrai laimėjo tik 4 iš 15 rungtynių (skaičiuojant visus turnyrus), LKL lentelėje nukrito į jiems neįprastą penktąją vietą (įdomu, kad pirmose vasario rungtynėse susitiks su vos vienu tašku atsiliekančiais „Prienais“) ir prarado galimybę patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas (pirmą kartą per keturis šiame turnyre praleistus sezonus).

Tiesa, sausį buvo dvi prošvaistės: pergalės prieš „Prienus“ ir Bonos „Telekom“. Tačiau turbūt labiau įsiminė pralaimėjimas namie Graikijos lygos autsaideriui Salonikų PAOK ir žiaurūs pralaimėjimai dviem LKL lentelės kaimynams (dabar turbūt jau reikėtų sakyti, kad buvusiems kaimynams) „Lietkabeliui“ bei „Rytui“.

T.Rinkevičius gal ir galėtų pasiteisinti tuo, kad traumą patyrė Tomas Delininkaitis, iš rikiuotės vėl iškrito ką tik į ją grįžę Gytis Masiulis ir Darrinas Dorsey, bet nesėkmių yra tiesiog per daug, todėl tokių pasiteisinimų nepakaktų.

„Nevėžis“

Sausį: 1-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-14, Taurė: 2-2.

Kėdainių komanda sausio viduryje pagaliau sugebėjo laimėti svečiuose. Tam reikėjo net dešimties bandymų, bet „Nevėžio“ išvyka į Alytų baigėsi sėkmingai – kėdainiečiai paskutiniajame kėlinyje panaikino dviženklį atsilikimą ir šventė pergalę.

„Nevėžis“ apskritai tapo ketvirtojo kėlinio komanda ir sausį dar dvejose rungtynėse prisivijo dideliu skirtumu pirmavusius varžovus.

Vis dėlto žaidžiant su „Žalgiriu“ ir „Juventus“ pavyko tik sumažinti skirtumą, bet ne iškovoti pergales. Jaunoms komandoms būdingas bangavimas trukdo kėdainiečiams ir jie LKL lentelėje dalijasi paskutinę vietą.

Mariaus Kiltinavičiaus komanda bandys kilti, bet tą jau darys be lyderio Lauryno Beliausko. Rezultatyviausių LKL žaidėjų lentelėje antrąją vietą užimantis gynėjas (15,3 tšk.) išvyko į Kompostelos Santjago „Obradoiro“ klubą ir žais Ispanijos lygoje.

Beje, L.Beliauskas – ne vienintelis „Nevėžio“ žaidėjas (dabar jau buvęs), užimantis aukštą vietą LKL asmeninės statistikos lyderių sąrašuose. Pagal atkovotus kamuolius lygoje toliau pirmauja net du „Nevėžio“ krepšininkai Viny Okouo (7,8) ir Julius Kazakauskas (6,9).

„Pieno Žvaigždės“

Sausį: 1-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-14, Taurė: 2-1.

Pasvalio krepšininkai paskutinėse sausio rungtynėse nugalėjo „Šiaulius“ ir nutraukė šešių pralaimėjimų seriją LKL čempionate bei septynių pralaimėjimų seriją, skaičiuojant visus turnyrus. Tačiau „Pieno Žvaigždžių“ rezultatai anaiptol nėra tokie, kokių prieš sezoną tikėjosi treneris Gediminas Petrauskas ir visi šios komandos sirgaliai.

Pasvaliečiai šalies pirmenybėse vis dar dalijasi paskutinę vietą ir niekaip negali išspręsti ketvirtojo kėlinio problemos.

Sausio mėnesį „Pieno Žvaigždės“ dar dvejose rungtynėse (namie su „Juventus“ ir svečiuose su „Prienais“) varžovų pranašumą pripažino po to, kai paskutinėje mačo dalyje iššvaistė solidžią persvarą.

Net trys „Pieno Žvaigždžių“ žaidėjai Miha Lapornikas (13,5 tšk.), Paulius Petrilevičius (13,3 tšk.) ir Johnas Gillonas (12,7 tšk.) patenka į LKL rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką, bet ši komanda yra pernelyg nuspėjama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.