EUROLYGA 2023

Eurolygos 24-asis turas: pritilę „Žalgirio“ lietuviai ir Ispanijos krepšinio milžinų pamokos

Kauno „Žalgirio“ lietuviai Eurolygos 24-ajame ture nebuvo labai rezultatyvūs, nors žaidė naudingai. Rezultatyviausiai tarp Lietuvos krepšininkų šiame ture rungtyniavo Rokas Giedraitis, dalyvavęs pašėlusio siužeto mače. Tuo metu Artūras Gudaitis pratęsė prastų rungtynių seriją.

Rokas Giedraitis 24-ajame ture buvo rezultatyviausias iš lietuvių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis 24-ajame ture buvo rezultatyviausias iš lietuvių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis 24-ajame ture buvo rezultatyviausias iš lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rokas Giedraitis 24-ajame ture buvo rezultatyviausias iš lietuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 8:56 AM

„Žalgiris“

Eurolygos lyderis Stambulo „Anadolu Efes“ klubas buvo neįkandamas net ir aštriai dantis pasigalandusiam Kauno „Žalgiriui“. Ketvirtadienį 24-ojo turo rungtynėse varžovų arenoje, kurioje susirinko beveik 15 tūkstančių žiūrovų, „Žalgiris“ nusileido Turkijos klubui 91:96.

Kauniečiai rungtynes pradėjo spurtu 8:0 ir pirmus taškus praleido tik 4-ąją min. Vis dėlto paskui žaidimas vyko labai lygiai: skirtumas nė sykio nepadidėjo iki dviženklio („Žalgiris“ daugiausiai pirmavo 9 taškais trečiojo kėlinio pabaigoje, „Anadolu Efes“ – 7 taškais ketvirtojo kėlinio viduryje), o pirmaujanti komanda keitėsi 9 kartus.

Vis dėlto lemiamu metu svarbiausią žodį tarė šeimininkų lyderis, rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas Shane‘as Larkinas, kuris pelnė 25 taškus (visus – po pertraukos). Svečiams nepadėjo nei tai, kad taip pat labai rezultatyviai žaidė amerikiečiai Zachas LeDay (22 taškai) ir K.C.Riversas (21 taškas), nei 19 taiklių tolimų metimų (tai – „Žalgirio“ klubo rekordas Eurolygoje ir šio sezono Eurolygos rekordas).

„Anadolu Efes“ pirmą kartą nugalėjo Kauno krepšininkus S.Erdemo arenoje. Kai Stambulo komanda praėjusį kartą savo aikštėje įveikė „Žalgirį“, dar žaidė A.Ipekci sporto rūmuose. Tai įvyko 2013 metų lapkritį, o paskui „Žalgiris“ iš Stambulo išsivežė keturias iš eilės pergales.

Nors į Stambulą jau keliavo praėjusias rungtynes dėl ligos praleidęs Jockas Landale‘as, australas ketvirtadienį visą mačą liko ant suolo. Kaip ir Karolis Lukošiūnas.

Prieš Eurolygos lyderius kovojo dešimt krepšininkų: keturi amerikiečiai ir šeši lietuviai. Lietuvos krepšininkų indėlis šįkart buvo nedidelis – tik 28 iš 91 taško (mažiau nei trečdalis). Edgaras Ulanovas pelnė 12 taškų, Lukas Lekavičius – 9, Martinas Gebenas – 4, Artūras Milaknis – 3. Vyriausias ir jauniausias žalgiriečiai Paulius Jankūnas ir Rokas Jokubaitis taškų nepelnė.

Stambulo komandoje buvo registruoti trys turkai. Doguşas Balbay ir Sertaças Şanli taškų nepelnė, o Bugrahanas Tunceras nebuvo įleistas į aikštę.

„Žalgiris“ per 24 rungtynes iškovojo 9 pergales ir dalijasi 13-ąją vietą su Vitorijos „Baskonia“ ir Vilerbano ASVEL.

Nuo aštuntosios vietos kauniečius skiria du taškai. Aštuntąją vietą dalijasi po 11 pergalių iškovoję Stambulo „Fenerbahçe“ ir Milano „Olimpia“. Tarp šių klubų ir „Žalgirio“ dar įsitaisė po 10 rungtynių laimėję Pirėjo „Olympiakos“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir „Chimki“.

Kitos Eurolygos rungtynės bus žaidžiamos po dviejų savaičių – po vienintelės reguliariajame sezone pertraukos, skirtos nacionalinių taurių turnyrams.

„Žalgiris“ keliaus į Baskų šalį ir vasario 20 dieną (ketvirtadienį) susitiks su turnyro lentelės kaimyne „Baskonia“. Šiame ture Vitorijos krepšininkai namie nugalėjo ASVEL ekipą 79:65 (T.Šengelija 15, Z.Dragičius ir Sh.Shieldsas po 12, S.Christonas 11).

Legionieriai

Abu užsienio klubai, kuriems atstovauja Lietuvos krepšininkai, šiame ture patyrė Ispanijos krepšinio milžinų jėgą.

Ketvirtadienį į Berlyno areną atėję sirgaliai tapo kone labiausiai pašėlusių šio sezono rungtynių liudininkais. Berlyniečiams trūko tik laimingos pabaigos – jų miesto komanda ALBA pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 97:103. Rokas Giedraitis pelnė 17 taškų ir buvo rezultatyviausias ALBA žaidėjas.

Berlyno komanda jau 9-ąją min. atsiliko 23 taškų skirtumu 16:39. Tačiau antrojo kėlinio pirmoje pusėje šeimininkams įmetus 13 taškų paeiliui, skirtumas sumažėjo iki 3 taškų 40:43, o po antrojo kėlinio ALBA jau pirmavo 60:50.

Šeimininkai per 11 su trupučiu minutės į galingojo „Real“ krepšį įmetė 44 taškus, o patys praleido tik 11!

Vis dėlto po pertraukos „Real“ krepšininkai į aikštę grįžo nusiteikę kur kas rimčiau. Svečiai trečiajame kėlinyje persvėrė rezultatą, o paskui vėl įgijo dviženklį pranašumą.

ALBA turi 8 pergales ir užima 16-ąją vietą. Berlyniečiai lenkia tik Miuncheno „Bayern“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ klubus, kurie laimėjo po 7 kartus.

Penktadienį Berlyno scenarijus buvo pakartotas Barselonoje. Tiesa su gerokai mažesniais svyravimais. Milano „Olimpia“ pirmajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu, antrajame ketvirtyje pavijo ir aplenkė varžovus, bet po pertraukos „Barcelona“ viską sustatė į savo vietas ir nugalėjo 84:80.

„Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis pelnė 3 taškus.

Lietuviai

Rokas Giedraitis. Kai 6-ąją min. R.Giedraitis įėjo į aikštę, jo komanda jau atsiliko 13 taškų skirtumu. Nors lietuvis dar pirmojo kėlinio pabaigoje porą kartų įmetė į krepšį, komandos nuopolio nesustabdė. Tačiau antrajame kėlinyje puolėjo aktyvumas tiek už tritaškio linijos, tiek arčiau krepšio labai padėjo vejantis varžovus ir išsklaidant jų gynybą. Iš viso R.Giedraitis žaidė beveik 23 min., pelnė 17 taškų (2/4 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas. Jis buvo rezultatyviausias ALBA žaidėjas. Jo vidurkiai – 13,6 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 2,9 išprovokuotos pražangos.

Edgaras Ulanovas. Nekeičiamas „Žalgirio“ starto penketo puolėjas pirmoje rungtynių atakoje pataikė tritaškį ir parodė komandai teisingą kryptį. Puldamas jis žaidė labai tiksliai: laiku mesdavo, laiku pratęsdavo ataką. Ypač aktyviai E.Ulanovas rungtyniavo trečiajame kėlinyje, per kurį pelnė 9 taškus. Vis dėlto ketvirtajame kėlinyje komandai labai brangiai kainavo pora jo klaidų ginantis. E.Ulanovas per 22,5 min. pelnė 12 taškų (2/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius. Jo vidurkiai – 7,8 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio. E.Ulanovas yra vienas iš vos aštuonių Eurolygos krepšininkų, visas 24 rungtynes pradėjusių starto penkete.

Martinas Gebenas. Vėl nežaidžiant J.Landale‘ui, M.Gebenas devintą kartą rungtynes pradėjo starto penkete ir jau antroje atakoje prasižengė puldamas. Kovojant su varžovų aukštaūgiais, ypač po svetimu krepšiu, vidurio puolėjui neretai pritrūkdavo ne jėgos, bet sumanumo ir patirties. Kita vertus, jis pateikė ir tokių argumentų, kurie varžovams buvo per keblūs. M.Gebenas žaidė 13,5 min., pelnė 4 taškus (2/3 dvitaškių) ir atkovojo 3 kamuolius. Jo vidurkiai – 3,9 taško ir 2 atkovoti kamuoliai.

Lukas Lekavičius. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas L.Lekavičius įjungti aukščiausios pavaros nesugebėjo. Varžovai gerai išnagrinėjo gynėjo įpročius ir žalgirietis dažnai nubėgdavo ten, kur Stambulo krepšininkai jau būdavo pasirengę jį pasitikti. Tiesa, L.Lekavičius sugebėjo prisitaikyti ir rasdavo gerą atakos tęsinį. Kita vertus, išvengti klaidų nepavyko, o kartą mesdamas iš toli jis net nepataikė į lanką. L.Lekavičius žaidė 22,5 min., pelnė 9 taškus (1/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 4 pražangas, bet ir pats prasižengė 4 kartus. Gynėjas pasiekė asmeninį sezono rezultatyvių perdavimų rekordą. Jo karjeros rekordas – 8 perdavimai, o šio sezono vidurkiai – 10,9 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 2,7 išprovokuotos pražangos.

Artūras Milaknis. A.Milaknis šeštas iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete, bet varžovai buvo pernelyg gerai pasiruošę jo manevrams, todėl gynėjas beveik negaudavo kamuolio. Jis žaidė 17 min. ir pelnė 3 taškus (1/2 tritaškių). Jo vidurkis – 7,6 taško.

Paulius Jankūnas. Vyriausias komandos krepšininkas į aikštę įėjo antrojo kėlinio pradžioje, žaidė gana patikimai, bet įsiminė nebent tuo, kad apgavęs teisėjus išprovokavo varžovo pražangą ir labai netaikliai metė iš toli (tiesa, priverstinį metimą atliko besibaigiant atakai skirtam laikui). P.Jankūnas žaidė 10,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 tritaškio). „Žalgirio“ kapitonas be taškų baigė jau septintas rungtynes, o jo vidurkis – 2,9 taško.

Rokas Jokubaitis. Antrajame kėlinyje jauniausiam žalgiriečiui įėjus į aikštę jo veiksmuose abiejose aikštės pusėse buvo nerimą keliančių požymių, tačiau R.Jokubaitis sugebėjo nusiraminti ir vaizdo negadino. Jis žaidė 7 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškio). R.Jokubaitis žaidė aštuonerias rungtynes, bet taškus pelnė tik dvejose, o jo vidurkis – 2,3 taško.

Artūras Gudaitis. Pirmojo kėlinio viduryje į aikštę įleistas A.Gudaitis nespėjo paskui greitesnius „Barcelona“ aukštaūgius ir labai greitai gavo dvi pražangas. Nors antrajame kėlinyje lietuvio žaidime buvo prošvaisčių, jam įsibėgėti nepavyko. A.Gudaitis žaidė tik 10,5 min., pelnė 3 taškus (1/2 dvitaškių, 1/2 baudų) ir atkovojo 3 kamuolius. Vidurio puolėjas jau penktose iš eilės rungtynėse pelnė mažiau nei 10 taškų ir šeštose iš eilės rungtynėse neatliko nė vieno rezultatyvaus perdavimo. Jo vidurkiai – 7,4 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.