EUROLYGA 2023

Eurolygoje – trumpas atokvėpis prieš paskutinį sezono trečdalį

Intensyviame Eurolygos reguliariojo sezono tvarkaraštyje yra tik viena trumpa pertrauka. Ji tradiciškai skelbiama vasario viduryje, kai stipriausi žemyno krepšinio klubai nukreipia dėmesį nuo tarptautinių varžybų ir kelias dienas skiria kovoms dėl nacionalinių taurių.

Eurolygos turnyre prieš lemiamas kovas paskelbta pertrauka.<br> Twitter nuotr.
Eurolygos turnyre prieš lemiamas kovas paskelbta pertrauka.<br> Twitter nuotr.
 Maccabi krepšininkus persekioja traumos.<br> Twitter nuotr.
 Maccabi krepšininkus persekioja traumos.<br> Twitter nuotr.
„Olimpia“ vėl gali likti be atkrintamųjų.<br> Twitter nuotr.
„Olimpia“ vėl gali likti be atkrintamųjų.<br> Twitter nuotr.
„Zenit“ galimybės buvo pervertintos.<br> Twitter nuotr.
„Zenit“ galimybės buvo pervertintos.<br> Twitter nuotr.
 „Anadolu Efes“ yra vienvaldžiai Eurilygos lyderiai. <br> Twitter nuotr.
 „Anadolu Efes“ yra vienvaldžiai Eurilygos lyderiai. <br> Twitter nuotr.
 Aleksejus Švedas yra svarbus žaidėjas „Chimki“ sistemoje.<br> Twitter nuotr.
 Aleksejus Švedas yra svarbus žaidėjas „Chimki“ sistemoje.<br> Twitter nuotr.
Rokas Giedraitis yra rezultatyviausias lietuvis šio sezono Eurolygoje.<br> Twitter nuotr.
Rokas Giedraitis yra rezultatyviausias lietuvis šio sezono Eurolygoje.<br> Twitter nuotr.
 Shane'as Larkinas yra „Anadolu Efes“ vedlys.<br> Twitter nuotr.
 Shane'as Larkinas yra „Anadolu Efes“ vedlys.<br> Twitter nuotr.
 Aleksejui Švedui Eurolygoje tenka didžiulis krūvis.<br> Twitter nuotr.
 Aleksejui Švedui Eurolygoje tenka didžiulis krūvis.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-02-09 12:27

Krepšininkams išsidalijus pirmuosius sezono prizus ir pratęsus Eurolygos sezoną, arenose bus dar karščiau, nes svarbiausio žemyno turnyro reguliariajame sezone liko tik dešimt turų, per kuriuos paaiškės attkrintamųjų varžybų dalyviai.

Nesustabdomas „Anadolu Efes“

Eurolygos lentelės viršuje nuo rudens puikuojasi Stambulo „Anadolu Efes“ pavadinimas. Šis klubas vienvaldžiu lyderiu pirmąjį kartą tapo lapkričio pabaigoje, o po 24-ojo turo artimiausius persekiotojus lenkia trimis taškais: „Anadolu Efes“ iškovojo 21 pergalę, antrąją vietą besidalijantys Ispanijos milžinai Madrido „Real“ ir „Barcelona“ – po 18.

„Šiuo metu mes žaidžiame geriausią krepšinį Europoje. Žaidžiame labai gerai, mūsų sportinė forma puiki“, – po pastarosios pergalės savo komandą gyrė treneris Erginas Atamanas. Ir nors šis vyras garsėja tuo, kad neretai ką nors pasako nepagalvojęs, šįkart norinčių jam prieštarauti tikriausiai būtų labai nedaug.

„Tikimės reguliariajame sezone užimti pirmąją vietą ir prieš kiekvienas rungtynes galvojame tik apie pergalę, – pridūrė šiuo metu devynių pergalių seriją tęsiančio „Anadolu Efes“ strategas. – Vis dėlto mums trūksta traumą besigydančio Bryanto Dunstono. Per kai kurias rungtynes jo trūkumą labai jaučiame.“

Nors Stambulo komandai trūksta vieno svarbaus žaidėjo, gerbėjai gali pasidžiaugti, kad traumos „Anadolu Efes“ aplenkia. Dauguma pagrindinių krepšininkų arba žaidė visas rungtynes, arba praleido tik vieną ar du mačus.

Maža to, „Anadolu Efes“ antrą sezoną žaidžia beveik ta pačia sudėtimi, todėl krepšininkai puikiai supranta vienas kitą, komandos veiksmai yra darnūs ir sustabdyti jos puolimą beveik neįmanoma.

Sąlygas diktuoja amerikiečiai

Jei varžovams pavyksta pristabdyti „Anadolu Efes“ komandą, iškilusias problemėles individualiais veiksmais gali išspręsti jos lyderis Shane‘as Larkinas. 27 metų 182 cm ūgio amerikietis pelno vidutiniškai 22 taškus ir yra rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas.

Šį sezoną Sh.Larkinas jau penkis kartus buvo pripažintas naudingiausiu turo žaidėju, buvo išrinktas geriausiu lapkričio ir sausio mėnesių krepšininku, o per rungtynes su Miuncheno „Bayern“ klubu pelnė 49 taškus ir pasiekė šiuolaikinės Eurolygos rezultatyvumo rekordą.

Krepšininkai iš JAV užtikrina ir daugelio kitų Eurolygos klubų pergales. Šį sezoną net 15 kartų naudingiausiu turo žaidėju tapo amerikiečiai, o tarp labiausiai pasižymėjusių greta Sh.Larkino galima pamatyti Maskvos CSKA lyderio Mike‘o Jameso pavardę. Jis savaitės laureatu tapo keturis kartus.

Rezultatyviausių turnyro žaidėjų rikiuotėje M.Jamesas yra trečias. „Armiečių“ gynėjas pelno vidutiniškai 21 tašką.

Chimkų klubo paradoksas

Tarp dviejų amerikiečių, kovojančių dėl rezultatyviausiam turnyro krepšininkui įteikiamo A.Fordo prizo, įsiterpė Maskvos srities „Chimki“ lyderis rusas Aleksejus Švedas, pelnantis 21,3 taško. Tiesa, A.Švedo taškai didelio džiaugsmo jo komandai neteikia. Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ yra tarp labiausiai smunkančių. Ji per pastarąsias devynerias rungtynes iškovojo vos dvi pergales ir nukrito į dešimtąją vietą (per 24 turus surinko 10 taškų).

„Esu patenkintas tuo, kaip mes kovojame ir stengiamės. Sezono pradžioje labiau pasikliovėme puolimu, žaidėme linksmiau ir gražiau, bet kai kas dėl to mus kritikavo. Po to prasidėjo nuopolis, kurio priežastys buvo traumos ir nuovargis, o puolimas išsikvėpė.

Dabar komandai svarbiausia yra gynyba. Mes pakeitėme žaidimo braižą ir net pralaimėtose rungtynėse parodėme, kad galime gerai gintis, – vilties pakilti nepraranda R.Kurtinaitis. – Per rungtynes visą laiką stengiuosi leisti A.Švedui ilgiau pailsėti, bet nepavyksta. Kiekvienose rungtynėse kovojame dėl pergalės ir netaupome jėgų, todėl A.Švedas reikalingas aikštėje.“

Įdomu, kad į ilgą nesėkmių ruožą Eurolygoje patekusi Chimkų komanda neturi jokių problemų Rusijos lygoje. Joje R.Kurtinaičio auklėtiniai laimėjo net 15 iš 16 rungtynių ir tvirtai užima pirmąją vietą. Eurolygos ir Rusijos čempionas CSKA klubas atsilieka net trimis taškais.

„Geltonieji“ įveikia negandas

Eurolygos turnyre per 24 turus daugiau negu pusę rungtynių laimėjo tik šešios komandos. 21 kartą laimėjęs lyderis „Anadolu Efes“ jau ir aritmetiškai užsitikrino kelialapį į atkrintamąsias varžybas, o prieš paskutinį reguliariojo sezono trečdalį tvirtus sėkmės pamatus pasidėjo „Real“, „Barcelona“ (po 18 pergalių), CSKA, Tel Avivo „Maccabi“ (po 16) ir Atėnų „Panathinaikos“ (14).

Penkios iš šių komandų ketvirtfinalyje žaidė ir praėjusį sezoną. Tuo tarpu „Maccabi“ aistruoliai jau pasiilgo gerų tarptautinių rezultatų – garsiausias Izraelio klubas į Eurolygos stipriausiųjų aštuonetą praėjusį kartą pateko prieš penkerius metus.

Likimas ir šį sezoną kaišioja pagalius į „Maccabi“ ratus. Tel Avivo komanda smarkiai kenčia dėl traumų, bet treneris Giannis Sfairopoulos sugeba nukreipti „geltonųjų“ vežima teisingu keliu.

„Kad ir kiek žaidėjų prarastumėme, tikiu savo krepšininkais. Jie rodo charakterį, dėl kiekvienos pergalės kovoja nagais ir dantimis. O savo arenoje, kurioje sirgaliai tampa mūsų šeštuoju žaidėju, tiesiog neturime teisės pralaimėti“, – sakė G.Sfairopoulos, kurio komanda savo aikštėje laimėjo 11 iš 12 rungtynių. Tai – geriausias rezultatas Eurolygoje.

Milano viltys tirpsta

Atkrintamųjų varžybų labai pasiilgo ir Milano „Olimpia“. Labiausiai tituluotas Italijos klubas ketvirtfinalyje pastarąjį kartą žaidė dar seniau – 2014 metais.

Praėjusių metų rudenį naujasis „Olimpia“ treneris Ettore Messina sužadino Milano gerbėjų viltį, kad šis sezonas bus ypatingas. Nors pats E.Messina atsargiai kalbėjo, jog svarbiausias „raudonųjų batelių“ tikslas – nužygiuoti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, pirmaisiais sezono mėnesiais atrodė, kad ši komanda pajėgi spręsti didesnes užduotis. „Olimpia“ per 9 turus iškovojo 7 pergales ir dalijosi pirmąją vietą.

Tačiau netrukus viskas pasikeitė. Per pastaruosius 15 turų Milano krepšininkai laimėjo vos 4 kartus. „Olimpia“ vis dar užima aštuntąją vietą, bet jei tendencija nesikeis, atkrintamąsias varžybas greitai bus galima pamiršti. Nesėkmių prislėgti „Olimpia“ vadovai pradėjo blaškytis ir keisti žaidėjus (tarp netekusių darbo pateko ir buvęs žalgirietis Aaronas White‘as), tačiau pagerėjimu net nekvepia.

Pasikeitusioje komandoje vietos neranda ir lietuvis Artūras Gudaitis. Pernai ilgai traumas gydęsis vidurio puolėjas šį sezoną pelno 7,4 taško ir atkovoja 4,3 kamuolio. Šie skaičiai vos ne dukart mažesni nei praėjusį sezoną, kuriame A.Gudaitis pelnydavo 12,5 taško ir atkovodavo 7,1 kamuolio.

„Mūsų priekinė linija turėtų būti agresyvesnė. A.Gudaitis gali žaisti daug geriau, bet jam reikia atsigauti po traumų, todėl turime būti kantrūs“, – lietuvio situaciją pakomentavo treneris E.Messina.

Kad „Olimpia“ nuopolis Eurolygoje nėra atsitiktinis, patvirtina šios komandos rezultatai Italijos lygoje. Joje Milano krepšininkai užima tik trečiąją vietą ir net penkiais taškais atsilieka nuo pirmaujančio Bolonijos „Virtus“.

Debiutantai grimzta į dugną

Prieš šį sezoną Eurolyga suteikė vardinį kvietimą Sankt Peterburgo „Zenit“ klubui. Tačiau „Gazprom“ (ši dujų bendrovė yra Sankt Peterburgo klubo savininkė) milijonų apsvaigintas ir prieš kelis mėnesius „Zenit“ vadovybę liaupsinęs Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu dabar turėtų raudonuoti iš gėdos.

„Zenit“ tvirtai užima paskutinę vietą pagal žiūrovų skaičių ir dalijasi paskutinę vietą Eurolygos turnyro lentelėje. „Zenit“, kaip ir Miuncheno „Bayern“, iškovojo tik 7 pergales.

„Mums niekaip nepavyksta stabiliai žaisti kelerias rungtynes iš eilės. Nenoriu teisintis traumomis, nes nuo jų niekas neapdraustas. Net jei traumų nebūtų, žaisti esant tokiam intensyviam tvarkaraščiui būtų labai sudėtinga“, – skundėsi „Zenit“ treneris Joanas Plaza.

Nors frazę „nenoriu teisintis traumomis“ treneris kartojo ne sykį ir ji jau pradeda skambėti kaip teisinimasis, iš tiesų „Zenit“ dėl traumų kenčia daug mažiau nei kai kurie gerokai aukštesnes vietas užimantys klubai (pavyzdžiui, „Maccabi“ ar Stambulo „Fenerbahce“). O „Zenit“ tvarkaraštis apskritai yra daug lengvesnis negu kitų Eurolygos klubų, nes Rusijos lygoje žaidžiama gerokai mažiau rungtynių nei Ispanijos, Vokietijos, Turkijos ar Lietuvos pirmenybėse.

„Zenit“ nuo lyderių smarkiai atsilieka net ir Rusijos lygoje, kurioje laimėjo tik 6 iš 15 rungtynių ir dalijasi aštuntąją vietą.

Geriausias – ALBA puolėjas

Tarp Lietuvos krepšininkų Eurolygoje naudingiausiai žaidžia Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis. Jis pelno 13,6 taško ir rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užima 13-ąją vietą. R.Giedraitis turnyre yra trečias pagal perimtus kamuolius (vid. 1,4).

Tiesa, ALBA viltys patekti į atkrintamąsias varžybas yra labai nedidelės. Berlyno komanda iškovojo vos 8 pergales ir užima 16-ąją vietą. Žemesnėse lentelės eilutėse įrašyti tik dviejų komandų „Bayern“ ir „Zenit“ pavadinimai.

Į Eurolygos asmeninės statistikos lyderių penketus patenka dar vienas lietuvis. „Žalgirio“ gynėjas Artūras Milaknis pakilo į trečiąją vietą pagal dvitaškių taiklumą (68,8 proc.).

Rezultatyviausias „Žalgiryje“ yra nuo lapkričio dėl traumos nežaidžiantis Marius Grigonis. Jo vidurkis – 11,5 taško. Zachas LeDay pelno vidutiniškai 11 taškų, Lukas Lekavičius – 10,9, Jockas Landale‘as – 10,8, Thomas Walkupas – 9,8, K.C.Riversas – 9,6, Edgaras Ulanovas – 7,8, A.Milaknis – 7,6.

Eurolygos lietuvių statistika po 24 turo (žaidėjas, komanda, rungtynės, minutės, taškai, 2-tšk., 3-tšk., 1-tšk., atk. kam., rez. perdav., per. kam. blk.):

R.Giedraitis (ALBA) – 23; 27,0; 13,6; 54,8; 42,5; 85,9; 4,1; 1,5; 1,4; 0,1;

M.Grigonis („Žalgiris“) – 10; 25,8; 11,5; 51,2; 38,6; 84,6; 2,6; 2,0; 0,5; 0,1;

L.Lekavičius („Žalgiris“) – 23; 19,7; 10,9; 58,9; 42,9; 86,5; 1,3; 2,8; 0,5; 0;

E.Ulanovas („Žalgiris“) – 24; 24,5; 7,8; 45,0; 35,1; 82,1; 2,9; 1,7; 0,5; 0,1;

A.Milaknis („Žalgiris“) – 24; 22,3; 7,6; 68,8; 40,2; 81,5; 1,4; 0,6; 0,8; 0;

A.Gudaitis („Olimpia“) – 16; 17,1; 7,4; 47,8; 1/1; 78,8; 4,3; 0,5; 0,5; 0,8;

M.Gebenas („Žalgiris“) – 16; 9,1; 3,9; 64,1; –; 75,0; 2,0; 0,4; 0,3; 0,3;

P.Jankūnas („Žalgiris“) – 23; 12,9; 2,9; 50,0; 11,1; 75,0; 2,8; 0,7; 0,3; 0;

R.Jokubaitis („Žalgiris“) – 8; 7,0; 2,3; 30,0; 3/5; 3/4; 0,5; 1,4; 0,3; 0;

K.Lukošiūnas („Žalgiris“) – 5; 3,2; 0,6; 0/1; 1/5; –; 1,2; 0,6; 0; 0;

E.Venskus („Žalgiris“) – 2; 1,8; 0; –; – ;–; 0,5; 0; 0; 0;

M.Kuzminskas* („Olympiakos“) – 6; 12,8; 5,8; 52,6; 27,3; 6/10; 2,2; 0,2; 0,3; 0.

* – sezoną pradėjo Pirėjuje, o vėliau persikėlė į Krasnodarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.