EUROLYGA 2023

Krepšinio girioje bręsta neeilinis Ąžuolas – 17-metis talentas, sekantis J. Valančiūno pėdsakais

Ar taps Ąžuolas Tubelis dar vienu ryškiu Lietuvos krepšininku? Vilnietis buvo Eurolygos jaunimo atrankos turnyrą Kaune laimėjusios „Ryto“ 18-mečių ekipos lyderis ir beldžiasi į suaugusiųjų krepšinį.

 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune. Ą.Tubelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune. Ą.Tubelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ą.Tubelis.<br>L.Žemgulio nuotr.
Ą.Tubelis.<br>L.Žemgulio nuotr.
Ą.Tubelis tapo naudingiausiu Eurolygos atrankos turnyro žaidėju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ą.Tubelis tapo naudingiausiu Eurolygos atrankos turnyro žaidėju.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Tubelis.<br>FIBA.com nuotr.
A.Tubelis.<br>FIBA.com nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune. Ąžuolas Tubelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune. Ąžuolas Tubelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Treneris Edvinas Justa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Treneris Edvinas Justa.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
 "Ryto" jaunimas laimėjo Eurolygos turnyrą Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 12:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2020, 4:45 PM

„Universalus žaidėjas, turi tvirtą charakterį, eina teisingu keliu. Tikiu, kad gali tapti aukšto meistriškumo krepšininku“, – taip Ąžuolą apibūdino „Ryto“ dublerių ekipos treneris Edvinas Justa.

17-metis 206 cm ūgio Ą.Tubelis pamažu įsitvirtina Lietuvos krepšinio padangėje.

Atkovotas kamuolys ginantis, 3–4 sekundžių puolimas ir lengvi taškai per greitą ataką.

Galingas dėjimas su varžovo pražanga, metimas puskabliu, sėkmingas prasiveržimas. Tai yra Ą.Tubelio žaidimo epizodai, kurie atskleidžia puolėjo sugebėjimus.

Nepanašus į lietuvius

Sunkiojo krašto pozicijoje rungtyniaujantis „Ryto“ talentas savo universaliu žaidimu išsiskiria iš kitų aukštaūgių ir mažai kuo primena dabartinius ar buvusius Lietuvos krepšininkus.

„Mes juokaujame, kad jis panašus į 2019 m. NBA naujokų biržos pirmąjį šaukimą Zioną Williamsoną. Abu yra kairiarankiai, abu – fiziškai stiprūs, šoklūs. Žinoma, Z.Williamsonas didesnis, bet jų žaidimo stilius labai panašus“, – sakė 31-erių E.Justa.

Kaune vykusiame Eurolygos jaunimo atrankos turnyre Ą.Tubelis neturėjo lygiaverčių varžovų.

Mače su Stambulo „Fenerbahce“ krepšininkas per 26 min. pelnė 31 tašką (13/14 dvitaškių), atkovojo 8 ir perėmė 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 6 varžovų pražangas ir surinko net 46 efektyvumo balus.

Tai antras geriausias Lietuvos krepšininko pasirodymas jaunimo Eurolygos istorijoje.

Ą.Tubelis į priekį užleidžia tik buvusį „Lietuvos ryto“ talentą Joną Valančiūną.

Dabartinis „Memphis Grizzlies“ aukštaūgis 2010-aisiais, būdamas 17 metų, į „Split“ (Kroatija) krepšį įmetė 33 taškus (10/10 dvitaškių, 13/16 baudų), atkovojo 9 kamuolius, blokavo 4 metimus, išprovokavo 12 pražangų ir surinko 50 naudingumo balų.

E.Justos treniruojami „Ryto“ žaidėjai atrankos turnyre iškovojo pirmąją vietą, kai finale sutriuškino Kauno „Žalgirį“ (84:63), o naudingiausio turnyro žaidėjo titulą atsiėmė būtent Ą.Tubelis.

„Manau, kad reikia pagerinti nemažai asmeninių savybių, reikia atlikti daugiau perdavimų. Finaliniame turnyre sieksime pergalės – norime pakartoti rezultatą, kurį klubas pasiekė prieš dvejus metus“, – atsiimdamas geriausio turnyro žaidėjo prizą kalbėjo Ą.Tubelis.

Per ketverias rungtynes krepšininkas vidutiniškai pelnė po 20,5 taško, atkovojo po 12,5 kamuolio ir rinko 34,5 naudingumo balo.

Lenkia bendraamžius

„Ąžuolas yra fiziškai galingas žaidėjas, pasižymintis universalumu. Šios savybės jam padeda dominuoti tarp bendraamžių.

Meistriškumo skirtumas yra akivaizdus, todėl Ą.Tubelis kviečiamas treniruotis su pagrindine „Ryto“ komanda. Jis nešvaisto laiko veltui“, – tobulėjantį puolėją apibūdino E.Justa.

Rungtynių metu Lietuvos jaunimo rinktinių nario emocijas galima išvysti tik po įspūdingų dėjimų ar svarbių atakų, tačiau net ir tais efektingais momentais 17-mečio veidas dažnai išlieka ramus.

„Jis yra uždarokas, didelių emocijų per treniruotes nerodo, – teigė E.Justa. – Tačiau dėl darbo etikos ir atsidavimo treniruotėse bėdų nėra. Galbūt norėtųsi, kad jis dar daugiau imtųsi iniciatyvos, bet viskas ateis su laiku.

Reikia įvertinti ir jo amžių. Mes viską suprantame – dabar jis pamažu įtraukiamas į pagrindinę „Ryto“ komandą. Manau, kad tokia patirtis yra neįkainojama.“

Debiutavo LKL ir Europos taurėje

Ą.Tubelis šį sezoną spindi Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Antroje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje žaidėjas per rungtynes įmeta po 17,2 taško (6-oji vieta lygoje), atkovoja po 6,5 kamuolio ir renka 16,6 naudingumo balo.

Puikus žaidimas Vilniaus „Perlo“ komandoje jaunajam žaidėjui atvėrė galimybę išbandyti save ir pagrindinėje „Ryto“ sudėtyje.

Dainiaus Adomaičio ekipoje Ą.Tubelis jau spėjo debiutuoti Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), ir Europos taurėje.

LKL žaidėjas sužaidė penkerias rungtynes, o vasario 1-osios mače su „Šiauliais“ A.Tubelis pelnė 11 taškų (4/6 dvit., 1/2 trit.) ir surinko 10 naudingumo balų.

Negana to, praėjusių metų gruodžio 18-ąją Ą.Tubelis debiutavo ir Europos taurės turnyre. Mače su Venecijos „Umana Reyer“ klubu puolėjas aikštėje praleido beveik 13 minučių, atkovojo 3 kamuolius ir surinko 2 naudingumo balus.

„Įgyti dar daugiau patirties, pagerinti gynybą ir metimą iš tolimesnės distancijos, – savybes, kurias dar turi tobulinti Ą.Tubelis, vardijo E.Justa. – Vyrų krepšinyje yra skirtingas fizinis kontaktas, tad darbas gynyboje automatiškai tampa sunkesnis. Be to, patirtis, gudrumas – reikia laiko adaptuotis prie šių skirtumų.

Kiekviena minutė, gauta vyrų krepšinyje, yra aukso vertės. Kuo daugiau laiko, tuo greičiau apsiprantama, atsiranda drąsa ir tampa lengviau integruotis.“

Aplenkė ir brolį dvynį

Tarp bendraamžių puolėjas dominuoja žaisdamas sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijoje.

Vis dėlto Ą.Tubelio sudėjimas, judrumas ir universalumas vyrų krepšinyje jam galėtų leisti manevruoti tarp kelių pozicijų.

Anot trenerio, būtų smagu, jei Lietuva turėtų neįprastą lengvąjį krašto puolėją.

„Priklauso nuo trenerių ir komandų, kuriose jis žais, – Ą.Tubelio perspektyvas vertino E.Justa. – Jis gali žaisti ir veidu, ir nugara į krepšį. Aišku, reikėtų dirbti ir gerinti metimą einant į vyrų krepšinį. 

Jis universalus, todėl būtų labai smagu, jei tokių atletinių savybių turintis krepšininkas galėtų žaisti lengvojo krašto puolėjo pozicijoje. Bet šiuo metu jis yra ketvirtosios pozicijos žaidėjas.“

2002 metais gimusio talento karjera sparčiai juda į priekį – jis aplenkė ir brolį dvynį Tautvilą, su kuriuo pradėjo mokytis krepšinio paslapčių.

Ą.Tubelis vis daugiau dėmesio sulaukia ne tik iš pagrindinės komandos trenerio Dainiaus Adomaičio, bet ir iš Europos bei JAV krepšinio skautų.

Anot ekspertų, žaidėjas ateityje tikrai gali išgirsti savo pavardę naujokų biržoje ir praverti NBA duris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.