EUROLYGA 2023

Lietuviai NBA „Visų žvaigždžių“ dienoje: nuo rusu išvadinto Kurčio iki Ž. Ilgausko šlovės

Šį savaitgalį Čikagoje duodamas startas NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgaliui, kuriame savo šou kurs ryškiausios NBA žvaigždės ir pramogų pasaulio atstovai. Šiais metais tarp žvaigždžių pagaliau išvysime ir lietuvį Domantą Sabonį, kuris po 15 metų pertraukos įžengs į aikštę kaip „Visų žvaigždžių“ mačo dalyvis, o ne „Naujokų rungtynių“ atstovas.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Š.Jasikevičius <br>Nuotr. iš LR archyvo
Š.Jasikevičius <br>Nuotr. iš LR archyvo
 Šarūnas Marčiulionis<br> P.Lileikio nuotr.
 Šarūnas Marčiulionis<br> P.Lileikio nuotr.
 Rimas Kurtinaitis<br> youtube.com
 Rimas Kurtinaitis<br> youtube.com
 Arvydas Sabonis<br> youtube.com
 Arvydas Sabonis<br> youtube.com
 Domantas Sabonis<br> AP/Scanpix.com nuotr.
 Domantas Sabonis<br> AP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 14, 2020, 10:23 PM, atnaujinta Feb 15, 2020, 9:15 AM

Tik vienam lietuviui – vidurio puolėjui Žydrūnui Ilgauskui pasisekė dukart varžytis svarbiausiame šventės renginyje. Be jo „Žvaigždžių dienos“ įvairiuose konkursuose save išbandė tikrai daugiau lietuvių – pradedant NBA nežaidusiu Rimu Kurtinaičiu, baigiant D.Saboniu.

Čikagoje pirmieji į aikštę žengs 34-ąjį kartą rengiamo tritaškininkų konkurso dalyviai. Iš viso varžysis 8 krepšininkai: latvis Davisas Bertanis („Washington Wizards“), Devinas Bookeris („Phoenix Suns“), Devonte'as Grahamas („Charlotte Hornets“), Joe Harrisas („Brooklyn Nets“), Buddy Hieldas („Sacramento Kings“), Zachas LaVine'as, („Chicago Bulls“), Duncanas Robinsonas („Miami Heat“) ir Trae Youngas („Atlanta Hawks“).

Šiame konkurse per daugiau kaip tris dešimtmečius varžėsi ir lietuvis Rimas Kurtinaitis. Įdomiausiai, kad jis niekada nežaidė NBA, buvo pirmą ir paskutinė kartą pakviestas kaip užsienio lygos taikliarankis. Lrytas.lt primena apie R.Kurtinaičio bei dar šešių lietuvių pasirodymą NBA „Žvaigždžių dienose“

1989 m. R.Kurtinaitis. Tritaškių konkursas

Lietuvos krepšininkams langą į NBA Žvaigždžių savaitgalį 1989 metais prakirto Rimas Kurtinaitis. Jis niekada nežaidė NBA lygoje, tačiau devintajame dešimtmetyje garsas apie lietuvio taiklią ranką sklido taip plačiai, kad Šiaurės Amerikos profesionalų lygos vadovai nusprendė pakviesti olimpinį čempioną ir Kauno „Žalgirio“ žaidėją į Hjustone vykusio žvaigždžių savaitgalio tritaškių metimų konkursą.

Lietuvis mažai įsivaizdavo, su kuo jam teks grumtis – į kompaniją pakviesti snaiperiai Michaelas Adamsas, Danny Ainge‘as, Dale‘as Ellisas, Derekas Harperis, Geraldas Hendersonas, Craigas Hodgesas, Joe Sundvoldas ir Reggie Milleris.

R.Kurtinaitis Amerikos nenustebino. Dvidešimties tūkstančių sirgalių minia, toliau nubrėžta tritaškio linija ir atsakomybė už visą likusį pasaulį paliko savo pėdsakus – lietuvis surinko tik 9 taškus ir užėmė paskutinę devintąją vietą.

„Man sakė: na, parodyk, ką sugebi, ruse“, – prisiminė R.Kurtinaitis.

Tačiau gėdytis nebuvo dėl ko – jaudulys pakirsdavo net geriausius. 1990 metais NBA legendų legenda Michaelas Jordanas tritaškių konkurse pasirodė dar prasčiau ir surinko vos 5 taškus.

„Tais laikais NBA mums buvo kaip dar Sovietų nepaliestas kosmosas. Apie kvietimą sužinojau likus dviems savaitėms iki konkurso pradžios ir pradėjau ruoštis tarsi pamišęs“, – pasakojo dabartinis Maskvos srities „Chimki“ treneris. Jis pats tikino, kad per treniruotes lengvai sumesdavo po 20 kamuolių, o kartą pataikė 25 iš 30 galimų.

„Kai žengiau į aikštę, kurioje į mane spoksojo 20 tūkstančių porų akių, man buvo šokas. Niekada nemačiau nieko panašaus.

Mėčiau, nors jaučiau, kaip dreba kojos. Tai buvo baisus rezultatas. Mane veikė spaudimas, turėjau varžytis su geriausiais lygos žaidėjais, o iki tol NBA mačiau tik televizoriuje. Buvau kaip viščiukas, įstumtas į mėsmalę“, – priežasčių nevykusiame pasirodyme ieškojo R.Kurtinaitis.

Po lietuvio pasirodymo amerikiečiai į savo šventę daugiau nebekvietė krepšininkų iš kitų lygų. Tačiau už šį pasirodymą R.Kurtinaitis namo parsivežė 1 tūkst. JAV dolerių premiją, kuri tuomet Lietuvoje buvo rimtas kapitalas.

1996 m. A.Sabonis. Naujokų rungtynės

Iki 1993 metų per NBA Žvaigždžių savaitgalį būdavo rengiamos legendų rungtynės. Bet 1994 metais krepšinio šventės programa buvo pakeista ir į aikštę išbėgo ne NBA legendos, o geriausi lygos naujokai. 1996 metais per San Antonijuje vykusį Žvaigždžių savaitgalį žaisti naujokų rungtynėse buvo pakviestas „Portland Trail Blazers“ klubo debiutantas A.Sabonis.

31 metų vidurio puolėjas tapo vyriausiu naujokų rungtynių dalyviu.A.Sabonis atstovavo Vakarų komandai, bet žaidė tik 4 min. ir pelnė 8 taškus. Vakarai pralaimėjo Rytams 92:94.

1998 m. Ž.Ilgauskas. Naujokų rungtynės

A.Sabonio pėdomis žengė kitas aukštaūgis iš Kauno Žydrūnas Ilgauskas. Jis buvo pakviestas į naujokų rungtynes, kurios vyko per 1998 metų NBA Žvaigždžių savaitgalį Niujorke.

22 metų „Cleveland Cavaliers“ vidurio puolėjas tapo ryškiausiu šios savaitgalio dalies veikėju. Ž.Ilgauskas per 24 min. pelnė 18 taškų, padėjo Rytams nugalėti Vakarus 85:80 ir buvo išrinktas naudingiausiu naujokų rungtynių žaidėju. Lietuvis tapo pirmuoju šį prizą gavusiu užsieniečiu.

2002 m. Š.Marčiulionis. Trijulių turnyras

2002 metais NBA Žvaigždžių savaitgalį papildė naujas konkursas – trijulių turnyras („Hoop It Up“). Jame komandas sudarė vienas krepšininkas, viena krepšininkė, vienas buvęs garsus NBA žaidėjas ir viena ne krepšinio įžymybė.

Rengėjai į pirmąjį trijulių turnyrą Filadelfijoje pakvietė ir Šarūną Marčiulionį, kuris žaidė Tarptautinėje Sakramento komandoje kartu su „Sacramento Kings“ žaidėju turku Hedo Turkoglu, „Sacramento Monarchs“ žaidėja portugale Ticha Penicheiro ir kanadiečiu aktoriumi Tomu Cavanaghu.

Ši ketveriukė tapo „Hoop It Up“ nugalėtoja. Tarptautinė komanda pusfinalyje nugalėjo Los Andželo krepšininkus 25:13, o finale – Filadelfijos ekipą 12:9 (po pratęsimo). Š.Marčiulionis pusfinalyje pelnė net 15 taškų.

2003 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Ž.Ilgauskas yra ilgiausiai NBA žaidęs ir daugiausiai Šiaurės Amerikos lygoje pasiekęs lietuvis. Jis taip pat iki šių metų buvo vienintelis Lietuvos krepšininkas, pakviestas į pagrindinį Žvaigždžių savaitgalio renginį Rytų ir Vakarų komandų Žvaigždžių rungtynes.

„Cavaliers“ centras debutavo „Žvaigždžių dienos“ renginiuose 2003 metais Atlantoje ir pateko į starto penketą.

Lietuvis Rytų konferencijos vidurio puolėjų reitinge užėmė trečiąją vietą. Jis smarkiai buvo atsilikęs nuo ranked Beno Wallace'o, bet gavo asmeninį kvietimą.

Rytų konferencijos rinktinė su Michaelu Jordanu sudėtyje pralaimėjo 145:155, o Ž.Ilgauskas žaidė tik 4 min.

Kartu su Lietuvos atstovu Rytų konfetencijos ekipoje žaidė tokios žvaigždės kaip M.Jordanas, Allenas Iversonas, Tracy McGrady, B.Wallace'as, Jermaine'as O'Nealas, Jasonas Kiddas, Vince'as Carteris, Paulas Pierce'as, Bradas Milleris, Jamalas Mashburnas ir Antoine'as Walkeris.

Kitoje barikadų pusėje buvo ne mažesnis žvaigždynas: Kobė Bryantas, Kevinas Garnettas, Timas Duncanas, Yao Mingas, Steve'as Francisas, Shaquille'as O'Nealas, Shawnas Marionas, Dirkas Nowitzkis, Steve'as Nashas, Gary Paytonas, Stephonas Marbury ir Predragas Stojakovičius.

2005 m. Ž.Ilgauskas. Žvaigždžių rungtynės

Per 2005 metų Žvaigždžių rungtynių starto penketų rinkimus Ž.Ilgauskas tarp Rytų vidurio puolėjų vėl užėmė trečiąją vietą, bet antrą kartą buvo pakviestas į komandą kaip atsarginis ir savo pozicijoje keitė NBA superžvaigždę Shaquille‘ą O‘Nealą.

Denveryje „Cavaliers“ vidurio puolėjas gavo daug daugiau progų pasižymėti negu prieš dvejus metus Atlantoje. Lietuvis žaidė 17 min., pelnė 12 taškų (5/8 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius, o Rytai pasiekė pergalę 125:115.

2006 m. Š.Jasikevičius. Naujokų rungtynės

Likus porai savaičių iki 30-ojo gimtadienio geriausių NBA naujokų rungtynėse žaidė „Indiana Pacers“ gynėjas Šarūnas Jasikevičius. Per 2006 metais Hjustone surengtą krepšinio šventę jis atstovavo Pirmamečių komandai, kuri 96:106 nusileido Antramečių ekipai. Š.Jasikevičius žaidė 13 min. ir pelnė 3 taškus.

2014 m. J.Valančiūnas. Naujokų rungtynės

„NBA Kylančių žvaigždžių iššūkis“. Taip 2014 metais buvo vadinamos naujokų rungtynės, per kurias komandoms vadovavo TNT televizijos apžvalgininkai Grantas Hillas ir Chrisas Webberis – buvusios NBA lygos žvaigždės.

Tarp 18 geriausių pirmą arba antrą sezoną žaidžiančių naujokų pateko Jonas Valančiūnas, Naujajame Orleane atstovavęs G.Hillo komandai. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas žaidė 19 min. ir pelnė 4 taškus, o jo komanda nugalėjo 142:136.

2017-2018 m. D.Sabonis. Naujokų rungtynės

„Visų žvaigždžių“ savaitgalis lietuviui Domantui Saboniui nebus naujiena. „Indiana Pacers“ puolėjas 2017 m. ir 2018 m. žaidė NBA „Kylančių žvaigždžių“ mačuose bei yra vienintelis lietuvis, dukart pasirodęs šiose rungtynėse.

2017-aisiais pasaulio rinktinėje Sabonis žaidė su Kristapu Porzingiu, Dario Šaričiumi, Buddy Hieldu, Nikola Jokičiumi, Dante Exumu, Jamalu Murray, Willy Hernangomezu, Trey Lylesu bei Alexu Abrinesu.

11 minučių kovojęs D. Sabonis pelnė 10 taškų (5/7 dvit., 0/1 trit.), atkovojo 1 kamuolį bei sykį suklydo, o pasaulio rinktinė amerikiečius pranoko 150:141.

2018-aisiais D.Sabonis surengė dar geresnį pasirodymą. Antrą kartą nuo atsarginių žaidėjų suolelio kilęs Domantas jau žaidė 19 minučių, per kurias įmetė 13 taškų (5/5 dvit., 1/1 trit.), sugriebė 11 kamuolių bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus, o europiečiai tiesiog nušlavė nuo kelio amerikiečius 155:124.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.