EUROLYGA 2023

Krepšinio taurių savaitė: J. Mačiulis ir S. Kulvietis įteikė sau pavėluotas gimtadienio dovanas

Prieš kelias dienas gimtadienius pažymėję krepšininkai Jonas Mačiulis ir Saulius Kulvietis nudžiugino save pavėluotomis dovanomis. Atėnų AEK puolėjas J.Mačiulis ir Dižono JDA puolėjas S.Kulvietis sekmadienį tapo Graikijos ir Prancūzijos taurių laimėtojais. Tą patį vakarą Vokietijos taurės finale spindėjo Rokas Giedraitis, svariai prisidėjęs prie Berlyno ALBA pergalės.

Jonas Mačiulis iškovojo Graikijos taurę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Mačiulis iškovojo Graikijos taurę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 6:20 AM

Kitose šalyse nacionalines taures sekmadienį iškovojo Madrido „Real“, Stambulo „Fenerbahçe“, Venecijos „Reyer“, Belgrado „Partizan“, Vloclaveko „Anwil“, Koperio „Primorska“ ir Sarajevo „Spars“.

Ispanijos taurė

Finalas: Madrido „Real“ – Malagos „Unicaja“ 95:68 (J.Carrollas 20, F.Campazzo 13, W.Tavaresas ir T.Thompkinsas po 12/ D.Brizuela 22, ... D.Thompsonas 6, A.Toupane‘as 2).

„Real“ krepšininkai Ispanijos taurės turnyre nesulaukė varžovų pasipriešinimo. „Baltieji“ įtikinamai laimėjo visas trejas rungtynes ir 28-ąjį kartą iškovojo Karaliaus taurę. Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas „Real“ gynėjas Facundo Campazzo.

Šį dešimtmetį „Real“ triumfavo jau šeštąjį kartą, bet taurę susigrąžino po nedidelės pertraukos. Du sezonus prizą saugojo 2018 ir 2019 metais jį laimėjusi „Barcelona“.

Italijos taurė

Finalas: Venecijos „Reyer“ – Brindizio „Happy Casa“ 73:63 (M.Wattas 17, A.Daye ir S.Tonutas po 13/ A.Banksas 27).

Italijos taurė pirmą kartą iškeliavo į Veneciją, kurios klubas išgyvena kone geriausią laikotarpį istorijoje. 2017 metais „Reyer“ po 74 metų pertraukos tapo Italijos čempionu, pernai dar sykį iškovojo „scudetto“, o šį sekmadienį savo kolekciją papildė prizu, kurio dar niekada neturėjo.

Finalo rungtynėse „Reyer“ jau per pirmąsias minutes įgijo dviženklę persvarą 15:2 ir beveik visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu. Tiesa, „Happy Casa“ kartais priartėdavo, tačiau Venecijos krepšininkai kaskart sugebėdavo atvėsinti varžovų įkarštį.

Naudingiausiu turnyro žaidėju išrinktas „Reyer“ puolėjas Austinas Daye.

Vokietijos taurė

Finalas: Berlyno ALBA – Oldenburgo EWE 89:67 (M.Hermannssonas 20, R.Giedraitis 13, P.Siva ir M.Erikssonas po 12/ B.Hobbsas 17, R.Mahalbašičius 13).

Berlyno komanda nutraukė pralaimėtų finalų seriją ir iškovojo Vokietijos taurę. Berlyne vykusiose finalo rungtynėse komandos du kėlinius kovojo lygiai, bet po pertraukos ALBA pradėjo nesustabdomai tolti, o vienas iš gero žaidimo garantų buvo Rokas Giedraitis, kuris per 25 min. pelnė 13 taškų (6/9 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/2 baudų). Lietuvis net 8 taškus įmetė trečiajame kėlinyje, per kurį ALBA nulėmė mačo baigtį.

Antrą sezoną ALBA atstovaujantis 27-erių R.Giedraitis (beje, jo gimtadienis lygiai po pusės metų – rugpjūčio 16-ąją) su šia komanda iškovojo pirmą titulą. Praėjusį sezoną berlyniečiai pateko net į trijų turnyrų finalus, bet pralaimėjo visas tris lemiamas dvikovas (Vokietijos taurės, Europos taurės ir Vokietijos lygos).

ALBA šalies taurę iškovojo jubiliejinį dešimtąjį kartą ir pavijo taip pat dešimt kartų taurę laimėjusį turnyro rekordininką Lėverkuzeno „Bayer“ klubą. Berlyno krepšininkai pirmą kartą triumfavo 1997 metais, paskui buvo stipriausi 1999, 2002, 2003, 2006, 2009, 2013, 2014 ir 2016 metais.

R.Giedraitis prieš atvykdamas į Berlyną buvo iškovojęs vieną titulą. Jis 2016 metais su Vilniaus „Rytu“ laimėjo Lietuvos taurę.

Graikijos taurė

Finalas: Atėnų AEK – Patrų „Prometheas“ 61:57 (K.Ray 16, N.Zisis 11, J.Mačiulis 9/ L.Kaselakis 15, L.Maurokefalidis 11).

Graikijos taurę susigrąžino AEK komanda, lygioje kovoje įrodžiusi pranašumą prieš „Prometheas“ krepšininkus.

Finalo rungtynes geriau pradėjo „Prometheas“, bet AEK antrojo kėlinio viduryje išsiveržė į priekį, ir nors didelės persvaros neįgijo, varžovams tik sykį leido išlyginti rezultatą (51:51 – 37-ąją min.). Švieslentėje įsižiebę vienodi skaičiai Jono Mačiulio ir jo komandos draugų neišgąsdino – lemiamoje mačo dalyje vėl geriau žaidė AEK.

J.Mačiulis žaidė 27,5 min., pelnė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių) ir atkovojo 6 kamuolius.

Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas prieš kelias savaites į AEK grįžęs Graikijos krepšinio veteranas Nikos Zisis. Šis gynėjas, kuriam dabar 36-eri, 2000 metais profesionalo karjerą pradėjo AEK klube, paskui žaidė keliuose galingiausiuose Europos klubuose, o šio sezono pirmoje pusėje atstovavo Badalonos „Joventut“. Sausio viduryje N.Zisis nutraukė sutartį su Badalonos klubu ir po beveik 15 metų pertraukos grįžo ten, kur pradėjo kelią į didįjį krepšinį.

AEK šalies taurę iškovojo penktąjį kartą. Praėjusias pergales šis Atėnų klubas šventė 1981, 2000, 2001 ir 2018 metais.

Savaitės pradžioje 35-ąjį gimtadienį pažymėjęs J.Mačiulis atstovaudamas AEK klubui, kuriame žaidžia antrą sezoną, iškovojo antrąjį titulą. Pernai lietuvis padėjo AEK triumfuoti Tarpžemyninės taurės turnyre.

Graikijos taurė į J.Mačiulio rankas pateko ne pirmą sykį. Jis jau buvo dukart laimėjęs šį prizą, kai vilkėjo Atėnų „Panathinaikos“ aprangą (2013 ir 2014 m.). Be to, J.Mačiulis po du kartus buvo Lietuvos taurės laimėtojas (2007 ir 2008 m. su Kauno „Žalgiriu“) ir Ispanijos taurės laimėtojas (2015 ir 2016 m. su Madrido „Real“).

Turkijos taurė

Finalas: Stambulo „Fenerbahçe“ – Stambulo „Darüşşafaka“ 74:71 (K.Sloukas, N.De Colo ir L.Datome po 15/ J.Hamiltonas 20, B.Colsonas ir D.Ozdemiroglu po 13).

„Fenerbahçe“ krepšininkai laimėjo nervų karą ir išsaugojo Turkijos taurę. Abiejų komandų žaidėjai buvo nubausti net septyniomis nesportinėmis ir techninėmis pražangomis, o įtampa Ankaros arenoje aukščiausią tašką pasiekė paskutinę minutę, kai „Fenerbahçe“ aukštaūgis Janas Vesely alkūne smogė į nugarą pro jį prasiveržusiam varžovui, o komandos draugą užstojęs „Darüşşafaka“ aukštaūgis Jonathanas Hamiltonas smogė J.Vesely. Vis dėlto teisėjai nesiryžo griežtai bausti savitvardą praradusių krepšininkų ir skyrė jiems tik nesportines pražangas.

„Fenerbahçe“ tuo metu pirmavo 68:66 ir per paskutines sekundes sugebėjo apginti trapią persvarą. Iki tol nė vienai komandai irgi nebuvo pavykę įgyti didelio pranašumo – varžovus visą laikė skyrė ne daugiau nei 8 taškai.

Naudingiausiu finalo žaidėju buvo išrinktas „Fenerbahçe“ puolėjas Luigi Datome.

„Fenerbahçe“ šalies taurę iškovojo septintąjį kartą. „Geltoni-mėlyni“ šiuo prizu jau džiaugėsi 1967, 2010, 2011, 2013, 2016 ir 2019 metais.

Prancūzijos lygos taurė

Finalas: Dižono JDA – Vilerbano ASVEL 77:69 (R.Sulaimonas 20, D.Holstonas 16, ... S.Kulvietis 4/ J.Tayloras 17).

Nuostabią sportinę formą įgijusi Dižono ekipa buvo neįveikiama ir Prancūzijos lygos taurės turnyre. Finalo rungtynėse JDA jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą ir, nors ketvirtojo kėlinio viduryje buvo praradusi iniciatyvą, lemiamu metu vėl padidino apsukas ir iškovojo pergalę.

Sezono viduryje į Dižoną persikraustęs Saulius Kulvietis žaidė 11,5 min. ir pelnė 4 taškus (1/2 tritaškių, 1/2 baudų). Penktadienį 29-ąjį gimtadienį pažymėjęs puolėjas iškovojo pirmą titulą karjeroje.

Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas JDA gynėjas Rasheedas Sulaimonas.

Dižono komanda pastarąjį pralaimėjimą nacionalinėse varžybose patyrė lapkričio 26 dieną, o nuo tada Prancūzijos lygoje ir lygos taurės turnyre laimėjo visas 14 rungtynių.

Lygos taurę JDA krepšininkai iškovojo antrą kartą. Pirmą sykį šis prizas į Dižoną buvo nuvežtas 2004 metais.

https://twitter.com/LNBofficiel/status/1229082446378889218?s=20

Lenkijos taurė

Finalas: Vloclaveko „Anwil“ – Torūnės „Polski Cukier“ 103:96 (Sh.Jonesas 27, R.Ledo 20, Ch.Simonas 19/ K.Hornsby 21, D.Kuligas 16, ... K.Weaveris 6).

„Anwil“ šalies taurę iškovojo ketvirtąjį kartą (tris praėjusius – 1995, 1996 ir 2007 m.). Naudingiausiu finalo krepšininku išrinktas „Anwil“ puolėjas Shawnas Jonesas.

Serbijos taurė

Finalas: Belgrado „Partizan“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 85:84 (po pratęsimo; M.Paige‘as 21, O.Jaramazas 19/ L.Brownas 17, D.Davidovacas 16, ... V.Štimacas 11, B.Baronas 8).

„Partizan“ po dramatiškos kovos palaužė amžinus varžovus ir trečius metus iš eilės iškovojo Serbijos taurę.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje „Partizan“ stovėjo ant pralaimėjimo slenksčio – likus žaisti vos 10 sek. „Crvena Zvezda“ pirmavo 5 taškais (78:73). Tačiau tada „Partizan“ gynėjas Marcusas Paige‘as pataikė tritaškį, o po kelių akimirkų „Crvena Zvezda“ gynėjas Kevinas Punteris prasižengė puldamas. „Partizan“ surengė dar vieną rezultatyvią ataką, kurią dviem taikliais baudos metimais pabaigė M.Paige‘as, ir komandoms teko žaisti pratęsimą.

Per papildomas minutes trumpą, bet įspūdingą šou surengė 24 metų gynėjas Ognjenas Jaramazas, kurio metimai nulėmė „Partizan“ pergalę.

Naudingiausiu finalo krepšininku išrinktas M.Paige‘as.

Paskutinėmis sekundėmis „Crvena Zvezda“ krepšininkams nepadėjo net tai, kad varžovai nepataikė net keturių iš eilės baudos metimų.

„Partizan“ šalies taurę (Jugoslavijos, Serbijos ir Juodkalnijos arba Serbijos) iškovojo 16-ąjį kartą.

Slovėnijos taurė

Finalas: Koperio „Primorska“ – Liublianos „Olimpija“ 93:84 (N.Baričius 22, A.Hodžičius 15, Ž.Dimecas 14/ J.Blažičius 33, F.Krušlinas 15).

Koperio komanda trečius metus iš eilės iškovojo Slovėnijos taurę, o prie pergalės prisidėjo ir buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Žiga Dimecas.

Nors „Olimpija“ prieš šį sezoną rado naują rėmėją ir žymiai padidino biudžetą, Liublianos komanda be titulų lieka jau trečią sezoną.

Bosnijos ir Hercegovinos taurė

Finalas: Aleksandrovaco „Igokea“ – Sarajevo „Spars“ 85:93 (E.Keenanas 26/ K.Kamenjašas 19, B.Džekičius ir D.Moore‘as po 18).

Netikėtai baigėsi Bosnijos ir Hercegovinos taurės finalas. Prizą pirmą kartą iškovojo „Spars“ klubas, lemiamoje dvikovoje įveikęs Adrijos lygoje žaidžiančią „Igokea“ komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.