EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: Nyderlandų pamokos turkams ir Latvijos pralaimėjimas

Penktadienį tęsiasi prasidėjęs pirmasis Europos čempionato atrankos rungtynių turas. Šį kartą santykius aikštėje aiškinosi C, D, G, ir H grupės.

 Nyderlandai nugalėjo Turkijos krepšininkus.<br> Fiba.com nuotr.
 Nyderlandai nugalėjo Turkijos krepšininkus.<br> Fiba.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 9:24 PM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:31 AM

D grupėje kiek netikėtai Turkija namuose 65:72 (17:18, 21:23, 16:13, 11:18) pralaimėjo Nyderlandų krepšininkams.

Nugalėtojams net 27 taškus pelnė ir pergalę nukalė Charlonas Kloofas.

Tuo tarpu latviai itin apmaudžiai namuose 61:62 (21:17, 15:13, 17:16, 8:16) nusileido Bosnijos ir Hercogovinos krepšininkams.

Apžvalga

Gėdingas Lietuvos rinktinės pralaimėjimas buvo didžiausia staigmena Europos krepšinio čempionato atrankos turnyro pirmajame ture.

Tačiau penktadienį netikėtumų netrūko ir kitose arenose: Turkijos krepšininkai, tarp kurių buvo ir Eurolygos klubų žaidėjai, iškėlė baltą vėliavą prieš olandus, latvius nuliūdino Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė, prancūzai nepateikė jokių argumentų žaisdami su Vokietijos komanda, o Čekijos ekipa kankinosi kovodama su danais.

Kone lengviausiai nugalėjo Kroatijos rinktinė, kurioje naudingai žaidė Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius, o prie savo komandų pergalių svariai prisidėjo ir buvę LKL legionieriai Milko Bjelica bei Yannickas Franke.

Varžovai. Lietuvos rinktinė kitas rungtynes žais pirmadienį Vilniuje su Čekijos komanda, kuri praėjusių metų pasaulio čempionate užėmė šeštąją vietą.

Čekams penktadienį Pardubicuose kilo nemažų sunkumų žaidžiant su aiškia grupės autsaidere Danijos rinktine, kurią pavyko įveikti vos 4 taškų skirtumu 75:71.

Iki pertraukos komandos žaidė visai lygiai ir tik trečiajame kėlinyje Čekijos krepšininkai šiaip ne taip sugebėjo įgyti dviženklę persvarą. Vis dėlto svečiai nepasidavė ir įtampa neatslūgo iki paskutinės minutės.

Čekijos rinktinėje naudingiausiai žaidė Jaromiras Bohačikas (17 taškų), Martinas Peterka ir Martinas Križas (po 14).

Sudėtis. Nors čekams, kurie bus vieni iš keturių Europos čempionato šeimininkų, nereikia kovoti dėl kelialapio, šią savaitę į rinktinę atvyko dauguma geriausių šalies krepšininkų. Tarp jų – net septyni praėjusių metų pasaulio čempionate dalyvavę žaidėjai. Tiek daug pasaulio čempionato dalyvių šiame atrankos lange neturi nė viena kita komanda (pavyzdžiui, Lietuvos rinktinėje iš optimalios pernykštės sudėties yra tik keturi krepšininkai M.Kalnietis, J.Mačiulis, M.Kuzminskas ir A.Butkevičius, pasaulio čempionės Ispanijos, Serbijos ir Graikijos – po du, Italijos ir Prancūzijos – po vieną).

Tiesa, pačių geriausių vis tiek nėra. Tomašas Satoransky žaidžia NBA lygoje, Janas Vesely (jis nedalyvavo pasaulio čempionate) – Eurolygoje, Patrikas Auda patyrė traumą, buvęs kapitonas Pavelas Pumprla nusprendė baigti karjerą rinktinėje, o natūralizuotam amerikiečiui Blake‘ui Schilbui ir Ondřejui Balvinui leista pailsėti.

Treneriai. Rygos arenoje penktadienį susitiko du buvę Vilniaus „Ryto“ žaidėjai. Tiesa, abu jau senokai baigė krepšininkų karjerą ir dabar treniruoja savo šalių rinktines: Robertas Štelmaheris – Latvijos, Vedranas Bosničius – Bosnijos ir Hercegovinos. Jų dvikovai geresnį planą sukūrė V.Bosničius, kurio komanda išplėšė sunkią pergalę 62:61.

Latviai iššvaistė trečiajame kėlinyje turėtą 12 taškų persvarą ir likus žaisti 2,5 min. patys atsiliko 7 taškų skirtumu 53:60. Šeimininkai spėjo persverti rezultatą 61:60, bet neapsigynė nuo atsakomosios bosnių atakos, o paskutinėje savo atakoje dukart netaikliai metė į krepšį.

Ypač apmaudžiai nepataikė Martinis Mejeris, kuris atkovojo kamuolį po netaiklaus komandos draugo metimo, bet visiškai laisvas neįmetė iš po krepšio.

Beje, abiem rinktinėms trūko Belgrado „Partizan“ atstovaujančių krepšininkų. Dėl traumų negalėjo atvykti bosnis Nemanja Gordičius ir latvis Žanis Peineris, kurie praleido ir praėjusią savaitę vykusį Serbijos taurės turnyrą.

Nesunkiai. Dar vienas buvęs „Ryto“ žaidėjas penktadienį ėjo į aikštę. 35 metų puolėjas Milko Bjelica su komandos draugais iš Juodkalnijos rinktinės šventė įtikinamą pergalę prieš Didžiosios Britanijos komandą 81:74. M.Bjelica pelnė 11 taškų.

Praėjusiais metais Juodkalnijai atstovavo irgi LKL žaidęs natūralizuotas amerikietis Derekas Needhamas. Tačiau šįkart naujasis treneris Boško Radovičius pasirinko kitą užjūrio gynėją Justiną Cobbsą.

Panevėžietis. Per šį atrankos langą tarp Lietuvos klubų daugiausiai krepšininkų į rinktines išleido „Lietkabelis“. Trys panevėžiečiai penktadienį vilkėjo Lietuvos rinktinės marškinėlius, o Željko Šakičius atstovavo gimtajai Kroatijai.

Kroatijos krepšininkai atranką pradėjo lengva pergale savo aikštėje. Buvusio Kauno „Žalgirio“ žaidėjo Veljko Mršičiaus treniruojami kroatai nugalėjo Švedijos rinktinę 72:56, o Ž.Šakičius per 26,5 min. pelnė 7 taškus (2/5 dvitaškiai, 1/8 tritaškiai) ir atkovojo 11 kamuolių. Kroatijos rinktinėje žaidė ir buvęs „Lietkabelio“ gynėjas Dominikas Mavra. Jis pelnė 3 taškus.

Galutinis rezultatas neatspindėjo Kroatijos komandos pranašumo. Šeimininkai jau antrajame kėlinyje įgijo 20 taškų persvarą, o paskui V.Mršičius leido pažaisti visiems krepšininkams. Net vienuolika žaidėjų aikštėje praleido daugiau nei 13 minučių.

Aura. Didelį krepšinio pakilimą išgyvenančiame Vokietijos mieste Fechtoje, kurio klubas „Rasta“ tapo dviejų pastarųjų sezonų bundeslygos atradimu, penktadienį kovojo pernai pasaulio čempionate žaidusios Vokietijos ir Prancūzijos rinktinės.

Atrodo, gera aura, stumianti į priekį „Rasta“ klubą, padėjo ir Vokietijos rinktinei, kuri nelauktai įtikinamai nugalėjo grėsmingus varžovus 83:69. Vokiečiai jau antrajame kėlinyje pradėjo tolti, o po pertraukos nepaliko prancūzams nė mažiausio šanso.

Liga. Bulgarijos rinktinės variklis pastaraisiais metais yra natūralizuotas amerikietis Dee Bostas. Buvęs „Žalgirio“ gynėjas ir šios savaitės pradžioje atvyko į Bulgariją, tačiau kelias dienas nesitreniravo dėl aukštos temperatūros. Treneris Rosenas Barčovskis net abejojo ar vežtis D.Bostą į Graikiją, ar patausoti jį pirmadienį Botevgrade vyksiančioms antrosioms rungtynėms su latviais.

D.Bostas išvyko į Patrus, per rungtynes su graikais žaidė 28 min., pelnė 14 taškų ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, bet Bulgarijos rinktinė pripažino varžovų pranašumą 63:73.

Graikai dviženklę persvarą susikrovė tik rungtynių pabaigoje. Likus žaisti 2,5 min. šeimininkai pirmavo tik 64:62.

Treneris. Graikijos rinktinės treneriu prieš kelis mėnesius buvo paskirtas amerikietis Rickas Pitino. Vis dėlto šiomis dienomis R.Pitino užimtas Atėnų „Panathinaikos“ klube, kuris penktadienį žaidė Eurolygos rungtynes su „Barcelona“.

Todėl graikams vadovavo Thanasis Skouropoulos, kuris buvo vyriausias rinktinės treneris per praėjusių metų pasaulio čempionatą, o šalies krepšinio vadovams susitarus su R.Pitino, sutiko pereiti į padėjėjo pareigas ir pavaduoti naująjį strategą, kai jis negalės atvykti dėl darbo klube.

Antausis. Turkijos rinktinė net klubų sezono metu sulaukia Eurolygoje žaidžiančių krepšininkų. Taip buvo per praėjusį pasaulio čempionato atrankos turnyrą, taip yra ir šioje Europos čempionato atrankoje.

Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“ komandas tempia užsieniečiai, o turkų krepšininkai retai pakyla nuo suolo. Todėl abu didieji Stambulo klubai be širdgėlos išleidžia savo atsarginius į Turkijos rinktinę.

Tačiau geriausi turkų krepšininkai Dogusas Balbay, Melihas Mahmutoglu ar Tolga Gecimas klubuose atsarginių suolą trina neatsitiktinai. „Dvylikai milžinų“ didelių problemų kelia net Europos krepšinio vidutiniokai. Tokie, kaip Nyderlandų rinktinė, kuri penktadienį Ankaroje po labai lygios kovos tėškė Turkijos komandai skambų antausį 72:65 (iki ketvirtojo kėlinio vidurio skirtumas nė sykio nebuvo didesnis nei 5 taškai, bet pabaigoje šaltakraujiškiau žaidė olandai).

Prie „oranžinių“ pergalės svariai prisidėjo buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ žaidėjas Yannickas Franke. Jis pelnė 16 taškų. Rezultatyviau žaidė tik Charlonas Kloofas (27 taškai) iš Turkijos lygos „Orman“ klubo.

Sistema. Europos čempionato atrankos turnyre dalyvauja 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Iš kiekvienos grupės į baigiamąjį etapą pateks po tris komandas. Atrankos turnyre žaidžia ir būsimos Europos čempionato šeimininkės Gruzijos, Čekijos, Italijos ir Vokietijos rinktinės. Šioms keturioms komandoms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Europos čempionato atranka. 1 turas

C grupė

Belgija – Lietuva 86:65 (23:9, 17:12, 28:10, 18:34). R.Obasohanas 21, J.Tabu 18, P.A.Gillet 11, Q.Serronas 10/ D.Motiejūnas 17, M.Kuzminskas 15, M.Kalnietis 12, E.Bendžius 8, T.Dimša 5, G.Masiulis ir J.Mačiulis po 3, A.Butkevičius 2, Ž.Janavičius, M.Sajus, L.Birutis ir P.Valinskas po 0.

Čekija – Danija 75:71 (19:20, 30:22, 10:7, 16:22). J.Bohačikas 17, M.Peterka ir M.Križas po 14/ G.Lundbergas 20, J.Gillingas 11, K.Larsenas 10.

D grupė

Turkija – Nyderlandai 65:72 (17:18, 21:23, 16:13, 11:18)​. M.Mahmutoglu 20, J.Birsenas 12, 13 atk.kam./ Ch.Kloofas 27, Y.Franke 16.

Kroatija – Švedija 72:56 (18:6, 23:14, 17:25, 14:11)​. M.Drežnjakas 16, D.Planiničius 11, ... Ž.Šakičius 7/ T.Borgas 11.

E grupė

Juodkalnija – Didžioji Britanija 81:74 (24:14, 18:24, 20:10, 19:26)​. J.Cobbsas 19, M.Todorovičius 16, M.Bjelica 11/ M.Hessonas 20, O.Soko 18.

Vokietija – Prancūzija 83:69 (15:16, 26:18, 24:20, 18:15)​. R.Benzingas 22, J.Saibou 19/ D.Michineau 16, G.Yabusele 13.

H grupė

Graikija – Bulgarija 73:63 (19:17, 21:17, 14:12, 19:17)​. L.Bochoridis 19, L.Chrysikopoulos 13/ D.Dimitrovas 15, D.Bostas 14.

Latvija – Bosnija ir Hercegovina 61:62 (21:17, 15:13, 17:16, 8:16)​. M.Laksa ir M.Meieris po 13/ E.Atičius 15, M.Halilovičius 13.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.