EUROLYGA 2023

Planas, kuris virto gėda ir siaubingu skaičiumi -37: ko nereikėtų kartoti su čekais

„Stipriai ginsimės, greitai bėgsime ir taikliai mesime“, – taip paklaustas apie savo komandos žaidimo braižą prieš oficialų debiutą prie Lietuvos krepšinio rinktinės vairo kalbėjo Darius Maskoliūnas.

Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br> Lrytas.lt montažas
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br> Lrytas.lt montažas
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Lietuviai buvo sutriuškinti Belgijoje.<br>Fiba.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 4:41 PM

Tačiau penktadienį sirgaliai nieko panašaus neišvydo. Vietoje minėtų frazių, jie pamatė silpną Lietuvos gynybą, lėtus žaidėjus aikštėje ir netaiklius metimus Belgijoje. Vietos rinktinė, kurios tikrai negalėtume priskirti prie pasaulio elito, tiesiog pervažiavo lietuvius ir laimėjo 86:65.

Rezultatas buvo dar tragiškesnis, mat po trijų kėlinių D.Maskoliūno auklėtiniai turėjo 37 taškų atsilikimą – 31:68. Kaip sakė pats treneris, belgai gulinčio jau nespardė ir leido lietuviams ketvirtajame kėlinyje bent atsiklaupti.

Dabar pirmadienį Lietuva stoja į dar vieną Europos čempionato atrankos C grupės mūšį, kuriame laukia pasaulio čempionate Kinijoje žibėjusi Čekijos rinktinė.

Klaidos, kurių geriau nekartoti

Pirmiausiai, tai reikėtų nedaryti nieko panašaus rungtynėse su čekais, ką Lietuvos rinktinė darė pirmuosius tris kėlinius. Puolimas buvo labai blankus, kažkiek gelbėjo Donatas Motiejūnas su savo taškais, tačiau šiam trūko kvapo pilnai dirbti abejuose aikštės pusėse.

Lietuviai per pirmus tris kėlinius įmetė vos 31 tašką. Per kėlinį vidutiniškai po 10,33. Su tokiu rezultatu laimėti rungtynių praktiškai neįmanoma, nebent varžovai būtų surakinti geležinėje gynyboje.

Tačiau ir gynyboje D.Maskoliūno auklėtiniai buvo pasyvūs stebėtojai. Tą pripažino ir patys krepšininkai. Iš šalies tą dvikovą stebėjęs Rokas Jokubaitis buvo atviras, kad erdvių belgai gavo per daug.

„Tikrai atrodėme prastesni abejose aikštės pusėse. Belgai davė didesnį kontaktą, išstumdavo iš pozicijų, neleisdavo žaidėjams laisvai jaustis aikštėje, o mes tuo pačiu neatsakėme. Varžovai Belgijoje jautėsi laisvai“, – kalbėjo po Eurolygos rungtynių prie rinktinės prisijungęs jaunasis krepšininkas.

Buvo akivaizdu, kad nauja sistema rinktinėje, kurią diegia D.Maskoliūnas, dar nespėjo prigyti. Jei belgų žaidime buvo daugiau improvizacijos, tai iš čekų galima laukti kur kas komadiškesnio žaidimo ir puikiai nušlifuotų derinių. Būtent šios rinktinės, kuri viešės Vilniuje, pagrindą sudaro ilgus metus kartu ir šiuo metu viename klube žaidžiantys žaidėjai.

Tą pabrėžė ir pats D.Maskoliūnas.

„Pagrindinis jų stiprumas, kad jų branduolys, t.y. penki ar šeši žaidėjai žaidžia jau ilgą laiką ir viename klube. Kitas dalykas, tai tas pats treneris. Žiūrėjome jų rungtynes prieš pasaulio čempionatą ir dabartines su Danija, tai deriniai tie patys, ta pati sistema. Viskas jiems yra daugiau mažiau žinoma. Žaidėjai vienas kitą labai gerai supranta ir demonstruoja akiai patrauklų krepšinį“, – sakė Lietuvos rinktinės strategas.

Tad lietuviams reikės būti ypač atsargiems ir nuo pat pirmosios rungtynių sekundės būti agresyvesniems ir labiau norėti laimėti, nei varžovai. Po skaudaus smūgio Belgijoje, galima net neabejoti, kad žaidėjams motyvacijos, noro ir energijos tikrai netrūks, tik ją reikia nukreipti tinkama linkme.

Košmaro Belgijoje statistika

Penktadienio rungtynėse šeimininkų komanda iš 40-ies minučių pirmavo 39 minutės ir 35 sekundes. Lietuvos reikalai klostėsi vis prasčiau jau nuo 25 rungtynių sekundės!

Jei dėl dvitaškių pataikymo procentų priekaištų negalėtume reikšti, tai tolimi ir baudų metimai neramina. Lietuviai pataikė tik 6 tritaškius iš 20 (30 procentų taiklumas). Deja, nuo baudų linijos skriejo pro šalį net 9 metimai ir buvo užfiksuotas 62,5 procento taiklumas.

Lietuviai belgams pralaimėjo kovą dėl kamuolių 33:26, bet to varžovai iš D.Maskoliūno auklėtinių atėmė net 15 kamuolių. Nepasakysi, kad belgai buvo tarsi antžmogiai ir skaitydavo lietuvių mintis bei žinodavo, kur bus perduodamas kamuolys dar prieš mūsiškiams apie tai pagalvojus.

Tiesiog penktadienį lietuviai kamuolį perdavinėjo labai neatsakingai ir tą reikės daryti kur kas geriau, norint dar kartą nenuvilti sirgalių.

Belgai po lietuvių klaidų pelnė 20 taškų, lietuviai atsakė 11. Greitajame puolime ar antrosiomis progomis pelnyti taškai buvo apylygiai abejose komandose, tačiau į akis krenta atsarginių žaidėjų indėlis. Belgams nuo suolo pakilę krepšininkai pelnė 35 taškus, o Lietuvos komandoje – vos 8.

Tiesa, ne visi aikštėje pasirodę žaidėjai apskritai atliko metimus, tačiau svarbesnio atsarginių indėlio tikrai pravers ir rungtynėse su Čekija.

Kol kas tas pirmasis D.Maskoliūno blynas sudegė visiškai. Dabar Lietuva pirmadienį turi progą įrodyti, kad tai buvo tik atsitiktinumas. Nesėkmės atveju, kad ir kaip tai beprotiškai skambėtų, gali tekti lenktyniauti dėl kelialapio į Europos čempionatą su Danijos rinktine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.