EUROLYGA 2023

„EuroBasket 2021“ atrankoje – smūgis latviams, turkų bėdos ir Izraelio lyderiu tapęs 19-metis

Dėl kelialapių į Europos vyrų krepšinio čempionatą kovojančios komandos pirmadienį uždarė pirmąjį atrankos langą ir išsiskirstė iki rudens. Dramatiškiausiai vyko dvikova Bulgarijoje, kur šeimininkų pergalę prieš latvius didžia dalimi nulėmė buvęs žalgirietis Dee Bostas.

 Dee Bostas lėmė bulgarų pergalę.<br> FIBA nuotr.
 Dee Bostas lėmė bulgarų pergalę.<br> FIBA nuotr.
R.Štelmaherio rinktinė patyrė dvi nesėkmes.<br> FIBA nuotr.
R.Štelmaherio rinktinė patyrė dvi nesėkmes.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 7:06 AM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:26 AM

Penki Eurolygos krepšininkai nepadėjo Turkijos komandai išvengti antro antausio, Željko Šakičius šventė antrą pergalę su Kroatijos rinktine, vokiečiai nelauktai krito Didžiojoje Britanijoje, o Izraelio rinktinėje spindėjo jauniausias žaidėjas.

Varžovai. Vienvalde C grupės lydere tapo Belgijos rinktinė, kuriai šiame atrankos turnyre viskas einasi kaip per sviestą. Pirmadienį belgai žaidė išvykoje, bet be jokio vargo įveikė pergalių dar neturinčius Danijos krepšininkus 88:72.

Belgijos komanda jau pirmajame kėlinyje pradėjo tolti, o kai trečiajame ketvirtyje jos persvara pasiekė 27 taškus, apsiramino ir leido varžovams truputį priartėti.

„Žaidėjams vis kartojau, kad po pergalės prieš tokią komandą, kaip Lietuva, sudėtinga nepradėti skrajoti padebesiais. Privalėjome tvirtai stovėti ant žemės ir nepamiršti gynybos“, – tinkamo nusiteikimo svarbą pabrėžė belgų treneris Dario Gjergja.

Kitame atrankos lange Lietuvos rinktinė kaip tik ir susitiks su Danijos bei Belgijos komandomis. Tiesa, tai įvyks negreit – 2020 metų lapkričio 26 ir 29 dienomis. Per kitą atrankos langą lietuviai abukart žais namie.

Lyderiai. Per du atrankos turus po dvi pergales iškovojo septynios komandos: Izraelis, Italija, Belgija, Kroatija, Gruzija, Vengrija ir Graikija.

Atrankos autsaiderėmis tapo po dvi nesėkmes patyrusios Rumunija, Šiaurės Makedonija, Danija, Turkija, Šveicarija, Austrija ir Latvija.

Kaimynai. Trys Baltijos šalių komandos per šešerias šiame atrankos lange žaistas rungtynes iškovojo vos dvi pergales. Po kartą laimėjo lietuviai ir estai, o buvusio Vilniaus „Ryto“ žaidėjo Roberto Štelmaherio treniruojamos Latvijos rinktinės sąskaita lieka tuščia.

Latviai pirmadienį išvykoje ketvirtojo kėlinio paskutinėmis sekundėmis nepasinaudojo puikia galimybe laimėti ir po dviejų pratęsimų pripažino Bulgarijos rinktinės pranašumą 104:110.

Bulgarijos rinktinėje spindėjo natūralizuotas amerikietis Dee Bostas. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas per 39,5 min. pelnė 26 taškus (3/5 dvitaškių, 4/13 tritaškių, 8/9 baudų) ir kelis kartus taip įdėjo kamuolį komandos draugams į rankas, kad neįmesti buvo neįmanoma. Jis atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Latvijos rinktinėje vis dar žaidžiantis 37 metų buvęs „Ryto“ gynėjas Janis Blūmas taškų nepelnė.

„Gyvenimas nesibaigė, grįšime stipresni, – pažadėjo treneris R.Štelmaheris. – Daug galvojome apie puolimą, bet neskyrėme pakankamai dėmesio gynybai. Žinome, kad galime įveikti bet kurią komandą, tačiau per dvejas pirmąsias rungtynes nežaidėme taip, kaip mokame“.

Siužetas. Botevgrade vykusiose rungtynėse Latvijos rinktinė pirmavo ilgiau, o trečiajame kėlinyje buvo įgijusi didžiausią 10 taškų persvarą.

Ketvirtojo kėlinio paskutinę minutę atrodė, kad bulgarų padėtis beviltiška – likus žaisti 20 sek. šeimininkai atsiliko 78:84 (likus 16 sek.). Net bulgarui Stanimirui Marinovui pataikius du baudos metimus, skirtumas nesumažėjo tiek, kad jį būtų galima panaikinti per vieną ataką.

Tačiau bulgarai nenuleido rankų ir privertė varžovus išsimetant kamuolį pažeisti penkių sekundžių taisyklę. Po bulgaro Čavdaro Kostovo dvitaškio skirtumas sumažėjo iki dviejų taškų 82:84 (likus 13 sek.), o dar vieną dovaną varžovams įteikė latvis Martinis Meieris, pataikęs tik vieną iš dviejų baudos metimų.

Tuo pasinaudojo S.Marinovas, kuris pataikė tritaškį ir išlygino rezultatą 85:85.

Pirmojo pratęsimo pabaigoje Fortūna nusišypsojo Latvijos krepšininkams. Likus kelioms sekundėms iki sirenos (rezultatas tuo metu buvo 96:96) Dee Bostas nepataikė iš toli, o kamuolį atkovojęs Č.Kostovas gavo teisę mesti dvi baudas. Tačiau bulgaro ranka abukart sudrebėjo ir komandoms teko žaisti antrą pratęsimą.

Jame visą laiką pirmavo bulgarai, o lemiamą tašką padėjo kone efektingiausią šio atrankos lango metimą pataikęs D.Bostas. Buvęs žalgirietis likus 13 sek. (bulgarai pirmavo 105:103), pamatęs, kad varžovas tuoj prasižengs, imitavo metimą, o kamuolys nuo lentos įkrito į krepšį. D.Bostas dar pridėjo taiklų baudos metimą ir dvikovos baigtis buvo nulemta.

Panevėžietis. Pirmadienį antrąja pergale atrankos turnyre džiaugėsi Panevėžio „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius. Jis padėjo Kroatijos rinktinei išvykoje įveikti Nyderlandų komandą 69:59.

Ž.Šakičius pelnė 8 taškus. Tarp olandų rezultatyviausiai žaidė buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke, įmetęs 11 taškų.

Kroatijos rinktinė laimėjo labai sunkiai. Komandos beveik visą laiką žengė koja kojon, o švieslentėje didesnis skaičius ilgiau degė prie Nyderlandų pavadinimo. Vis dėlto pabaigoje kroatai sugebėjo pasinaudoti savo patirtimi ir paskutinę trijų minučių atkarpą laimėjo 9:0.

Autsaideriai. Varžovai prie sienos remia pernai pasaulio čempionate dalyvavusią Turkijos rinktinę. Turkai per šį atrankos langą žaidė su grupės autsaideriais olandais ir švedais, bet neiškovojo nė vienos pergalės.

Pirmadienį „12 milžinų“ tuščiomis grįžo iš Stokholmo, kur pralaimėjo Švedijos krepšininkams 80:87. Švedų pergalė nekėlė didelių abejonių –šeimininkai antroje mačo pusėje beveik visą laiką pirmavo dviženkliu skirtumu.

Turkams nepadėjo net tai, kad jų komandoje buvo net penki žaidėjai iš Eurolygos klubų Stambulo „Anadolu Efes“ (Dogušas Balbay, Sertacas Šanli, Bugrahanas Tunceras ir Tolga Gecimas) bei „Fenerbahçe“ (Melihas Mahmutoglu).

Lygybė. Pirmadienį netikėtai krito dar viena pasaulio čempionate dalyvavusi komanda. Vokietijos rinktinė išvykoje pralaimėjo Didžiosios Britanijos krepšininkams 73:81. Nors vokiečiai ilgai pirmavo, ketvirtojo kėlinio viduryje jie visiškai sustojo ir paskutinę 4,5 minučių atkarpą pralaimėjo 5:17.

Tuo tarpu prancūzai, kurie nelauktai prastai žaidė per pirmąsias rungtynes su vokiečiais, išsiliejo ant juodkalniečių, kuriuos sutriuškino 85:66.

G grupė yra vienintelė, kurioje visos keturios komandos (Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Juodkalnija) per du turus iškovojo po vieną pergalę.

Jaunuolis. Izraelio rinktinę pirmadienį sustiprino vienas Eurolygos krepšininkas. Tel Avivo „Maccabi“, kaip ir „Žalgiris“, į nacionalinę komandą išleido savo jauniausią žaidėją – 19-metį Danį Avdiją.

Jis pelnė 21 tašką ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, o izraeliečiai namie nesunkiai nugalėjo Rumunijos krepšininkus 87:63. Tai – didžiausias skirtumas pirmadienį žaistose rungtynėse.

Kaip ir izraeliečiai, pirmadienį antrąją pergalę iškovojo Graikijos krepšininkai. Tiesa, jiems reikėjo smarkiau paprakaituoti – Graikijos rinktinė išvykoje Bosnijos ir Hercegovinos komandą įveikė tik 70:65.

Europos čempionato atranka. 2 turas

A grupė

Izraelis – Rumunija 87:63. D.Avdija 21, J.Cohenas 17, G.Mekelis 11/ M.Dragoste 11.

Lentelė: Izraelis – 2, Lenkija ir Ispanija – po 1, Rumunija – 0.

C grupė

Lietuva – Čekija 97:89. E.Bendžius 26, L.Birutis 17, A.Butkevičius 11, D.Motiejūnas 10, M.Kuzminskas 9, T.Dimša 8, R.Jokubaitis 7, P.Valinskas 5, J.Mačiulis 4, M.Kalnietis 0, G.Masiulis ir M.Sajus nežaidė/ V.Hrubanas 26, P.Auda 16, J.Bohačikas 11.

Danija – Belgija 72:88. K.Larsenas 20, G.Lundbergas 15/ J.Tabu 22, R.Obasohanas 16.

Lentelė: Belgija – 2, Čekija ir Lietuva – po 1, Danija – 0.

D grupė

Nyderlandai – Kroatija 59:69. Y.Franke 11/ R.L.ukičius 14, D.Planiničius 12, ... Ž.Šakičius 8.

Švedija – Turkija 87:80. L.Hakansonas 23, J.Lofbergas 14, W.Magarity 13/ S.Šanli 23, M.Mahmutoglu 17, B.Durmazas 11.

Lentelė: Kroatija – 2, Nyderlandai ir Švedija – po 1, Turkija – 0.

G grupė

Prancūzija – Juodkalnija 85:66. G.Yabusele 15, M.Fallis 12, Y.Ouattara 11/ N.Ivanovičius 24, M.Todorovičius 12.

Didžioji Britanija – Vokietija 81:73. L.Nelsonas 26, O.Soko 18/ A.Obstas 24.

Lentelė: Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Juodkalnija – po 0.

H grupė

Bulgarija – Latvija 110:104 (po 2 pratęsimų). D.Bostas 26, Č.Kostovas 20, S.Marinovas 16, A.Janevas 14/ M.Meieris 27, M.Mejeris 20, S.Škėlė 15, A.Žagaras 13.

Bosnija ir Hercegovina – Graikija 65:70. M.Miloševičius 17, E.Atičius 13/ D.Agravanis 17, G.Larentzakis 15, V.Margaritis 14.

Lentelė: Graikija – 2, Bulgarija ir Bosnija/Hercegovina – po 1, Latvija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.