EUROLYGA 2023

Nusivylęs savo komanda Š. Jasikevičius: „Tai absoliuti impotencija. Sunku matyti tokius veidus“

„Blogiausia, kad 80 procentų komandos nekažką davė. Niekada nekaltinsiu žaidėjo, kuris per 2 sekundes neįmetė metimo. Niekada. Jei nori laimėti, tam buvo 45 minutės. Bet jei tave apdaužo ir apstumdo jau antrą kartą per sezoną, tai treneris negali prisiimti atsakomybės“, – nusivylęs ketvirtadienio dvikova Sankt Peterburge sakė „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvisnko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvisnko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvisnko nuotr.
„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvisnko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

specialiai lrytas.lt iš Sankt Peterburgo (Rusija)

Mar 5, 2020, 9:49 PM, atnaujinta Mar 5, 2020, 10:43 PM

„Peterburge, pas mus labai neparankus varžovas, bet mes turime būti už juos stipresni“, – visa gerkle bandydamas užvesti „Zenit“ sirgalius „Sibur“ arenoje šaukė komentatorius net ir tuomet, kai pirmame kėlinyje Kauno „Žalgiris“ pirmavo 17:5. Ir lyg suprasdami tai Sankt Peterburgo krepšininkai įsikabino į gerklę „Žalgiriui“ ir po pratęsimo vėl paguldė ant menčių Lietuvos klubą 76:75 (27:12, 14:25, 12:10, 13:19, 10:9).

Kauniečiai šią savaitė taip ir neišgliaudė dviejų rusiškų riešutėlių, antradienį įveikę Maskvos srities „Chimki“, tačiau ketvirtadienį kritę Sankt Peterburge nuo Eurolygos autsaiderio.

Pirmojo rato dvikovoje kauniečiai namie buvo įveikti taip pat po pratęsimo 70:82.

Rusijos ekipa įrašė „Žalgirį“ į savo aukų sąrašą – savo aikštėje Sankt Peterburgo krepšininkai per šį sezoną „Sibur“ arenoje buvo laimėję vos keturias dvikovas: Rusijos lygoje – prieš Krasnojarsko „Jenisej“, Eurolygoje – prieš ASVEL, „Baskonia“ ir „Olympiakos“. O dabar ir prieš „Žalgirį“.

Lietuvos čempionas manė ilgai nesitampyti su Eurolygos autsaideriais ir jau pirmame kėlinyje susikrovė dviženklę persvarą 17:5, ją antrame ketvirtyje padidino iki 38:21.

Bet kapituliuoti šeimininkai taip greitai nebuvo nusiteikę, dar antrojo ketvirčio pabaigoje prisiviję žalgiriečius iki 41:37, o trečiame buvo per tašką nuo žalgiriečių 40:41.

Vis dėlto kauniečiams pavyko atitrūkti vėl 53:44, o prieš lemiamą ketvirtį turėti 6 taškų pranašumą 53:47.

Tačiau tuomet įvyko visiškai nesuprantamas dalykas: kauniečiais sustojo, o prie tritaškio linijos gintis pradėjęs „Zenit“ pasinaudojo „Žalgirio“ klaidomis ir nepataikymu ir spurtavo 13:0, nubėgę 60:53.

Šaras metė visas savo pagrindines pajėgas ir po J.Landale'o tritaškio bei Edgaro Ulanovo taškų skirtumas aptirpo iki 58:60.

Likus 12 sek. šeimininkai, esant rezultatui 66:66, turėjo kamuolį, ji prarado, bet KC Riverso tritaškis su sirena nebuvo tikslus ir ekipos vėl žaidė pratęsimą. Per jį iškart į priekį išsiveržė „Žalgiris“ 71:66 , tačiau šeimininkai atsitiesė, ir baudų metimais, likus 2,6 sek., išsiveržė į priekį 76:75. Ir vėl lemiamą metimą metė KC Riversas ir jo nepataikė.

„Kažko nepadariau, nes pusė komandos taip ir neatėjo į rungtynes. Tai yra Eurolyga: emocinis pakilimas per rungtynes su „Chimki“ ir visiškai nesuprantamas krepšinis, kai tave apstumdo, prieš tave dominuoja Sankt Peterburge.

Pagrindinį savo įžaidėją teko net išimti iš mačo, nes jis nesuprato, ką jis daro aikštėje. „Zenit“ ekipai galima pralaimėti, tai normali komanda – autsaideriai ar ne, čia kitas klausimas, bet kai atsisuki į asistentus ir klausi, su kuo reikėtų žaisti, nes niekas nieko negali, taip jau buvo senokai“, – pliekė komandą Š.Jasikevičius.

Jis nepabijojo ir griežčiau pasakyti: „Sunku matyti tokius veidus, tokią impotenciją. Net nebuvo ant ko užsikabinti.Ir dar blogiausia – tas pranašumas, kurį turėjome. Neturiu ką pasakyti, nes nusivylęs komandos požiūriu. Galima pralaimėti, bet ne taip, kai nieko nedarai – gali sakyti, kad kažką darome, gal pabauduojame, tegul tie varžovai, kurie meta po 60 procentų iš toli, tegul eina mesti iš po krepšio. Kas iš to, kad sakai, jog Mateuzas Ponitka mus padarė Kaune, tai gal reikia pasistengti prieš jį sužaisti. Čia išlindo visas mūsų vaikiškumas ir reikia pasakyti, kad nusivylimas yra didelis “.

– Ar galima sakyti, kad pastaruoju metu puikiai puolęs „Žalgiris“ pametė galvas ir pamiršo gynybą?

– Šiandien puolėme labai blogai. Mes nesupratome, kad jie lupsis, kad tai veteranų komanda, kuri lupasi. Tuo fiziškumu jie mus kažkiek nustebino Kaune. Dabar mus nustebino antrą kartą. Tikrai neturiu problemų prisiimti atsakomybės.

Ir daugelyje kartų prisiėmiau. Bet kai kuriais momentais negalima. Galbūt jiems to užtenka? Sugrįžome į turnyrą... Aš nežinau.

Iš kitos pusės, nėra lengva taip žaisti gerai. Bet negali taip visi išeiti. Reiškia, kažkur kažkas nesudirbo. Jeigu visi blogai žaidžia, yra du faktoriai: arba kažkas nesudirbo rūbinėje ir joje buvo per didelis atsipalaidavimas, arba treneris nesugebėjo įdiegti. Aš kaip treneris stengiausi. Nepadariau... Nepadariau savo darbo.

– Jau per 15 minučių mače su „Zenit“ surinkote net 40 taškų. Bet ar matėsi ženklų, kad kažkas negerai?

– Taip, darėme aibę klaidų. Buvo pasakyta rizikuoti ties įžaidėjais, siųsti juos į kažkurias rankas. Bet kaip įžaidėjai ėjo, taip metė perdavimus iš po krepšio, tai tiek ir metė.

Ir nesupranta, kad kai eis įžaidėjas, jis visada mes tą perdavimą Iversonui arba Ayonui. Jeigu sakai 20 kartų angliškai, lietuviškai – „jis perduos kamuolį, jis perduos kamuolį“, tu turi suprasti, kad jis perduos tą kamuolį.

Iš savo pusės tikrai norėjosi nuimti Abromaitį ir Hollinsą, kurie tikrai gerai žaidžia prie Pascualio. Tą nuėmėme. Bet jaučiu didelį nusivylimą.

Mačiau tokį komandos elgesį bei nusistatymą, koks buvo prieš 3-4 mėnesius. Vienas iš sunkiausių pralaimėjimų – tikrai. Nes nepasiekiau žaidėjų kažkur.

– Ketvirto kėlinio pabaigoje ir pratęsimo gale „Žalgirio“ ataka galėjo nulemti rungtynes. Kas nepavyko ir nesuveikė?

– Nepavyko pasiekti žaidėjų agresyvumo. Ketvirto kėlinio gale planas buvo atakuoti Willą Thomasą, o mes einame ant tritaškio...

Iš esmės mūsų įžaidėjai prieš 48 valandas nežaidė labai daug – žaidė Ulanovas, Hayesas ir Leday'us. Įžaidėjai šįkart vėl nerado savęs.

Luką Lekavičių išmušė varžovų fiziškumas. Kaune ir čia jis buvo išmuštas. Labai nusivylęs. Jau yra antroji sezono pusė ir viskas yra aukso vertės – tu negali ateiti į rungtynes taip nusiteikęs. Tu negali...

– Toks vaizdas, kad šįkart ekipa neturėjo aistros. Kaip antradienį sakė R.Kurtinaitis, nors jo komanda ir artėjo, jis netikėjo pergale. Šįkart turėjote tokią nuojautą?

– Aš tikėjau, kad vis tiek kažkada pradėsime žaisti, rodyti agresyvumą. Bet kaip sustojome, taip sustojome. Su „Chimkais“ dėl savo gero puolimo mes išlipome, o šiandien baudos lėmė rungtynių baigtį. Baudavome ne prieš tuos, kuriuos turėjome tai daryti. Dar kartą sakau, nusivylęs esu.

– Tiek ketvirtame kėlinyje, tiek per pratęsimą planas lemiamo metimo buvo kitoks? KC Riversas neturėjo mesti iš toli?

– Taip, turėjome atakuoti iš arti. Pascualis mačo gale įleido Thomasą ir buvo pasakyta atakuoti jį. Juolab, jie turėjo keturias komandines pražangas. Pratęsimo pabaigoje per tas 2,8 sekundės labai sunku kažkuo nustebinti. Taip, buvo derinys – dar norėčiau jį peržiūrėti.

Man pasirodė, kad pradėjome truputį per anksti bėgti. Bet niekada nekaltinsiu žaidėjo, kad jis turi įmesti per dvi sekundes.

Čia yra žiauriai sunku. Jei nori laimėti, yra 45 minutės, per kurais turi laimėti. Bet jeigu tave apstumdo, apdaužo ir jau antrą kartą šį sezoną, negali treneris prisiimti atsakomybės.

– Apie tuos, kurie davė – ką šiandien parodė Jockas Landale'as? Tai geriausias jo sezono mačas – 27 taškai.

– Tai buvo vienintelis žmogus, kuris parodė kažkokią kantrybę. Jis praleido pradžioje 2-3 laisvus metimus puolime, kuriuos tikrai galėjo lupti. Bet jei žmogus kantrus, dirba, toliau stengiasi, čia jau neturi nieko bendro su krepšiniu.

Tai jau gyvenimo taisyklės – turi kantriai siekti savo tikslo. Gerai žaidė – fantastiškai žaidė žmogus. Ir išnaudojo pranašumus, ir buvo kantrus, ir pataikė, ir užbaigė.

Ir dar pabaigos negavo, nes kiekvieną kartą kai buvo 50 prie 50 švilpukas, jis ėjo į „Zenit“ pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.