EUROLYGA 2023

Kuriame taške sustingo Europos krepšinis?

Koronaviruso sukelta epidemija sustingdė beveik visą Europos sportą. Praėjusį savaitgalį krepšinio rungtynės buvo žaidžiamos vos penkiose Senojo žemyno šalyse (Turkijoje, Rusijoje, Serbijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Baltarusijoje). O šiuo metu varžybų nesustabdė tik Turkija. Iki kovo vidurio daugelyje stipriausių Europos nacionalinių ir regioninių lygų krepšininkai spėjo sužaisti apie du trečdalius ar tris ketvirtadalius reguliariojo sezono ir dabar yra priversti sėdėti sudėję rankas, laukdami žinių, kaip medikams ir epidemiologams sekasi kovoti su pavojingu užkratu.

Kuriame taške sustingo Europos krepšinis?<br>Ž.Gedvilos/BNS/AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Kuriame taške sustingo Europos krepšinis?<br>Ž.Gedvilos/BNS/AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 10:50 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 10:58 PM

Eurolyga

Eurolygos turnyras buvo nutrauktas komandoms sužaidus 28 iš 34 reguliariojo sezono turų. Kauno „Žalgiris“ iškovojo 12 pergalių ir užėmė devintąją vietą.

Už atkrintamųjų varžybų dalyvius žyminčios linijos buvo ir abu užsienio klubai, kuriuose žaidžia lietuviai. Kaip ir Lietuvos čempionai, 12 pergalių iškovojusi Milano „Olimpia“ su Artūru Gudaičiu užėmė 12-ąją vietą, 9 rungtynes laimėjusi Berlyno ALBA su Roku Giedraičiu – 16-ąją vietą.

Turnyre pirmauja kelialapius į atkrintamąsias varžybas užsitikrinę Stambulo „Anadolu Efes“ (24 pergalės), Madrido „Real“, „Barcelona“ (po 22), Maskvos CSKA ir Tel Avivo „Maccabi“ (po 19).

Europos taurė

Europos taurės turnyre baigėsi „Top 16“ etapas, o šią savaitę turėjo prasidėti ketvirtfinalio serijos. Lietuvių antrame pagal rangą Eurolygos rengiamame turnyre nebeliko. Vilniaus „Rytas“ patyrė nesėkmę „Top 16“ etape, o mūsų šalies krepšininkų turinčios užsienio komandos iškrito dar pirmajame etape.

Čempionų lyga

Čempionų lygoje šią savaitę turėjo būti žaidžiamos aštuntfinalio trečiosios rungtynės. Joms rengėsi du lietuviai: Saulius Kulvietis iš Dižono JDA ir Mindaugas Kupšas iš „Ostende“.

Jonas Mačiulis su Atėnų AEK praėjusią savaitę iškovojo kelialapį į ketvirtfinalį, o šiais metais toliausiai Čempionų lygoje nužygiavusi Lietuvos komanda Panevėžio „Lietkabelis“ praėjusią savaitę pralaimėjo aštuntfinalio seriją „Zaragoza“ ekipai.

FIBA Europos taurė

Antrajame FIBA turnyre praėjusią savaitę baigėsi ketvirtfinalio etapas. Jame nesėkmę patyrė Klužo „Universitatea“, kurioje žaidžia Donatas Tarolis. Kitos lietuvių komandos iškrito dar anksčiau.

Ispanija

Ispanijos lygoje sužaisti 23 iš 34 reguliariojo sezono turų. Lentelės viršuje rikiuojasi du garsiausi šalies klubai „Barcelona“ (19) ir Madrido „Real“ (18), o trečiąją vietą užima „Zaragoza“ (16), kuriai dėl traumos nuo sezono pradžios negali padėti Renaldas Seibutis.

Jei dabar reikėtų pradėti atkrintamąsias varžybas, į jas patektų penktąją vietą užimanti „Bilbao“ (14), kuriai atstovauja Arnoldas Kulboka. Būtent šis 22 metų puolėjas yra rezultatyviausias (8,5 tšk.) tarp ACB lygoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų.

Jei čempionatas nebus pratęstas, tai galbūt taptų išsigelbėjimu dviem Madrido komandoms, kuriose žaidžia Lietuvos krepšininkai. „Fuenlabrada“ su Egidijumi Mockevičiumi (7,1 tšk.) ir Madrido „Estudiantes“ su 19-mečiu Dovydu Giedraičiu (2,8 tšk.) iškovojo tik po 5 pergales ir dalijasi paskutinę vietą. ACB lygoje žaidžia 18 komandų, o dvi silpniausios ekipos turėtų iškristi į antrąją lygą.

„Manresa“ su Deividu Dulkiu (6,2 tšk.) iškovojo 9 pergales ir dalijasi 12-ąją vietą. Tiek pat pergalių turi Kompostelos Santjago „Obradoiro“, į kurią vasario mėnesį atvykęs Laurynas Beliauskas žaidė tik trejas rungtynes ir per jas pelnydavo 0,7 taško.

ACB lyga pirmadienį surengė vaizdo konferenciją, per kurią nusprendė sustabdyti turnyrą iki balandžio 24 d. Tada vėl bus įvertinta padėtis ir sprendžiama, kaip elgtis toliau.

Turkija

Turkijos lyga vienintelė Europoje varžybų nenutraukė. Praėjusį savaitgalį buvo žaidžiamos 23-iojo turo (iš 30) rungtynės ir bent kol kas neskelbiama, kad kitą savaitgalį krepšininkams eiti į aikštes nereikės.

Turnyre pirmauja Stambulo „Anadolu Efes“ (laimėjo 20 iš 22 rungtynių), Izmyro „Karşıyaka“ (20/23), Stambulo „Fenerbahçe“ (18/23) ir Stambulo „Galatasaray“ (16/23).

Vienintelis superlygoje žaidžiantis lietuvis Šarūnas Vasiliauskas atstovauja 9 pergales iškovojusiam ir 11-ąją vietą užimančiam „Gaziantep“ klubui. Š.Vasiliauskas pelno 9,3 taško.

Italija

Pirmoji Europoje sustojo Italijos lyga. Jos varžybos nebuvo atnaujintos po vasario 16 d. pasibaigusio šalies taurės finalo aštuoneto, išskyrus dvejas rungtynes, kurios kovo 7 d. buvo sužaistos Romoje ir Trieste. „Serie A“ vadovas Umberto Gandini sekmadienį duodamas interviu RAI televizijai sakė, jog tikisi, kad čempionatas bus pabaigtas suvaldžius epidemiją.

Kol kas klubai sužaidė 22 turų rungtynes (iš numatytų 34 turų). Lygoje pirmauja Bolonijos „Virtus“ (laimėjo 18 iš 20 rungtynių), Sasario „Dinamo“ (16/21), Brešos „Leonessa“ ir Milano „Olimpia“ (po 14/21).

Dviejose iš keturių pirmaujančių komandų žaidžia Lietuvos krepšininkai. Dėl legionierių limito tik dvejose rungtynėse registruotas „Dinamo“ puolėjas Paulius Sorokas pelnydavo 12,5 taško, o traumas ilgai gydęsis „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis žaidė 8 rungtynes ir pelnydavo 7,6 taško.

Lygos autsaiderei Pėzaro „Victoria Libertas“ (vos 1 pergalė per 20 rungtynių) sezono pradžioje atstovavęs Tautvydas Lydeka įmesdavo vidutiniškai 5 taškus.

Vokietija

Bundeslygos varžybos buvo sustabdytos po 22-ojo turo (iš 34). Turnyre pirmauja 19 pergalių per 21 rungtynes iškovojęs Miuncheno „Bayern“, kuris artimiausią persekiotoją Liudvigsburgo „Riesen“ klubą lenkia dviem taškais.

Berlyno ALBA, kurioje žaidžia Rokas Giedraitis, iškovojo 14 pergalių ir užima ketvirtąją vietą, bet žaidė dvejomis rungtyniėmis mažiau. R.Giedraitis pelno 11,9 taško.

Pirmosios bundeslygos klubuose registruoti dar du lietuviai, bet jie daugiausiai žaidžia dublerių komandose žemesnėse lygose. Rytis Pipiras iš Viurcburgo „s.Oliver“ (11 pergalių, 8-oji vieta) ir Danielis Baslykas iš Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ (3 pergalės, priešpaskutinė 16-oji vieta) stipriausioje pakopoje sužaidė tik po kelis mačus.

Prancūzija

„Pro A“ lygos klubai sužaidė 25 iš 34 turų, o varžybos nutrūko, kai intriga lentelės viršuje įkaito maksimaliai. Kaip tik 25-ajame ture Dižono JDA ekipa nutraukė 13 pergalių seriją ir turnyre susidarė trivaldystė: po 21 pergalę iškovojo JDA, „Monaco“ ir Liono-Vilerbano ASVEL.

Dižono ekipai atsidurti tarp lyderių padėjo ir sezono viduryje ją sustiprinęs Saulius Kulvietis, kuris pelnydavo 6,3 taško.

Sausio mėnesį į Prancūziją atvyko dar vienas lietuvis Edgaras Želionis, apsivilkęs Portelio „Cote d‘Opale“ aprangą. Jis žaidė tik 6 rungtynes per kurias pelnydavo 10,7 taško. „Cote d‘Opale“ laimėjo vis 4 rungtynes ir užima paskutinę 18-ąją vietą. Nuo priešpaskutinės vietos Portelio ekipa atsilieka trimis taškais.

Sezono pradžioje Prancūzijos lygoje žaidė kiti du lietuviai, bet Orleano „Loiret“ (10 pergalių; 13-oji vieta) jau anksčiau nutraukė sutartį su Pauliumi Valinsku, Limožo CSP (12 pergalių; 8-oji vieta) – su Ovidijumi Varanausku.

Graikija

20 iš 26 turų sužaidė Graikijos lygos komandos. Rikiuotės priekyje – 18 kartų laimėjęs Atėnų „Panathinaikos“, o mažiausiai nuo lyderio atsilieka 16 pergalių iškovojęs Atėnų AEK. Atėnų „Peristeri“ pasiekė 13 pergalių, vieneriomis rungtynėmis mažiau žaidęs Patrų „Prometheras“ – 12.

AEK komandoje žaidžiantis Jonas Mačiulis šį sezoną pelnydavo 6,9 taško.

Priešingame lentelės poliuje yra Salonikų „Aris“, kuriam atstovauja Martynas Gecevičius (8,4 tšk.). „Aris“ laimėjo 6 rungtynes, užima 13-eją vietą ir lenkia tik Salonikų PAOK klubą (5 pergalės).

„Kol kas sustabdėme čempionatą ir stebime padėtį. Dabar ne laikas kalbėti apie tai, ką darysime vėliau. Dabar svarbiausia – žmonių gyvybės“, – duodamas interviu radijo stočiai „Alfa“ sakė Graikijos krepšinio klubų asociacijos (ESAKE) prezidentas Vangelis Galatsopoulos. Jis pažymėjo, kad teisę visai nutraukti čempionatą turi tik sporto ministerija.

Rusija

Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ komanda priverstinę pertrauką pasitiko būdama Rusijos lygos lyderė. Chimkų krepšininkai laimėjo 18 iš 19 rungtynių. Antrąją vietą užima čempiono vardą ginantis Maskvos CSKA (15/19), po jų rikiuojasi Krasnodaro „Lokomotiv“ (14/20), kuriame žaidžia Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas, Kazanės „Uniks“ (12/18), Kazio Maksvyčio treniruojama Permės „Parma“ (8/18), kurioje žaidžia Adas Juškevičius ir Eigirdas Žukauskas, ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (taip pat 8/18).

Permės komanda kilti pradėjo tik po Naujųjų metų ir per pastarąsias 6 rungtynes iškovojo 5 pergales. Prie jų svariai prisidėdavo abu lietuviai: Vieningoje lygoje A.Juškevičius pelnydavo 14,5 taško, E.Žukauskas – 10,3 taško.

Rezultatyviai žaidė ir „Lokomotiv“ lietuvių duetas. Sezonui jau įsibėgėjus iš Pirėjo „Olympiakos“ klubo atvykęs M.Kuzminskas įmesdavo 14,7 taško, M.Kalnietis – 7,4 taško.

Izraelis

Izraelio lygos varžybos buvo sustabdytos iki reguliariojo sezono pirmojo etapo pabaigos likus vienam turui – po 21 iš 22 turų. Turnyre pirmauja Tel Avivo „Maccabi“ (19 pergalių), Jeruzalės „Hapoel“ (17), Rišono „Maccabi“ (13) ir Holono „Hapoel“ (12).

Nors Jeruzalės klubui iki vasario priklausė Mindaugas Kupšas, jis dėl legionierių limito Izraelio lygoje nežaidė nė vienerių rungtynių ir atstovavo „Hapoel“ tik Čempionų lygoje.

Adrijos lyga

Adrijos lygoje iki reguliariojo sezono pabaigos irgi liko vos vienas turas, o trys lyderiai Belgrado „Partizan“ (17 pergalių), Podgoricos „Budućnost“ (15) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (14) jau užsitikrino teisę žaisti pusfinalyje. Dėl ketvirtosios vietos kovoja Liublianos „Olimpija“ ir Baro „Mornar“ (po 13).

Adrijos lygos klubams šį sezoną atstovavo du lietuviai, bet sutartys su jais jau nutrauktos. Donatas Sabeckis iš Zagrebo „Cibona“ (7 pergalės; 9-oji vieta) išvyko net nesužaidęs nė vienerių rungtynių regioniniame turnyre, o Aleksandrovaco „Igokea“ (7 pergalės; 8-oji vieta) rungtyniavęs Vaidas Kariniauskas pelnydavo 5,2 taško.

Lenkija

Lenkijos lygos komandos sužaidė 22 iš 30 turų, o lentelės viršuje įsitvirtino Zeliona Guros „Stelmet“ (19), pastarosiomis savaitėmis nutolusi nuo Vloclaveko „Anwil“, Liublino „Start“ (po 17) ir Torūnės „Polski Cukier“ (15 pergalių, bet žaidė tik 20 rungtynių).

Šeštąją vietą užima Sopoto „Trefl“ (12), į kurią neseniai perėjo Martynas Paliukėnas. Šis gynėjas naujoje komandoje spėjo sužaisti tik dvejas rungtynes, per kurias įmesdavo 8,5 taško. Iki tol M.Paliukėnas atstovavo priešpaskutinę 15-ąją vietą užimančiai Starogardo „Polpharma“ ekipai ir pelnydavo 9,9 taško.

Dar dvi lietuvių komandos kovoja dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Ostrovo „Stal“ su Pauliumi Dambrausku (12,8 tšk.) ir Stargardo „Spojnia“ su Jokūbu Gintvainiu (8,2 tšk.) iškovojo po 10 pergalių ir dalijosi dešimtąją vietą.

Belgija

Belgijos lyga, viena iš nedaugelio, paskelbė visai nutraukianti turnyrą. Čempionu paskelbtas per 17 turų 13 pergalių iškovojęs ir pirmąją vietą užėmęs „Ostende“ klubas. Antrąją vietą užėmė Monso „Belfius“ (12), trečiąją – Antverpeno „Giants“ (11), ketvirtąją – Haselto „Limburg United“ (10).

„Dėl vyriausybės sprendimų susidarė force majeure padėtis. Stengsimės, kad klubai geriau pasiruoštų kitam sezonui, ir tikimės pasveikinti savo sirgalius ir partnerius rugsėjo mėnesį“, – sakė Belgijos lygos prezidentas Arthuras Goethalsas.

Lyg iš dangaus čempiono vardas nukrito Mindaugui Kupšui. Jis tik kovo pradžioje pasirašė sutartį su „Ostende“ ir Belgijos lygoje sužaidė 1 rungtynes, per kurias taškų nepelnė ir gavo 5 pražangas. „Limburg United“ atstovauja Rokas Gadiliauskas. Jis žaidė tik 3 rungtynes, per kurias įmesdavo vidutiniškai 1 tašką.

Rumunija

Rumunijos krepšinio federacija viena pirmųjų Europoje sustabdė nacionalinės lygos varžybas (neskaitant epidemijos židiniu tapusios Italijos). Rumunai čempionatą nutraukė kovo 9 d. (dauguma valstybių reagavo tik po to, kai varžybas įšaldė FIBA ir Eurolyga).

Tuo metu, kai turnyras buvo nutrauktas, jame užvirė arši kovas dėl pirmosios vietos – du lyderiai Klužo „Universitatea“ ir „Oradea“ per 18 turų iškovojo po 15 pergalių. Abiem lyderiams atstovauja lietuviai: „Universitatea“ – Donatas Tarolis (14,5 tšk.), „Oradea“ – Artūras Valeika (7,6 tšk.).

Dar du lietuviai šį sezoną žaidė komandose, antrojoje grupėje kovojančiose dėl 7-12 vietų. Piteščio „Argeș“ aprangą vilkėjo Justas Tamulis, Bukarešto „Voluntari“ – Simas Buterlevičius (7,6 tšk.). Šiedu krepšininkai sezono viduryje išvyko į kitas šalis.

Vengrija

Vengrijos lygos varžybos nutrūko po 21 turo pirmaujant Sombathejaus „Falco“ komandai, kuri iškovojo 18 pergalių ir vienu tašku lenkė Kermendo „Egis“.

Į Vengrijos lygą sezonui jau įsibėgėjus atvyko Tauras Jogėla. Jis žaidė „Sopron“ komandoje ir pelnydavo 4,8 taško. „Sopron“ iškovojo 9 pergales ir užėmė 11-ąją vietą.

Latvija-Estija

Bendros Latvijos ir Estijos lygos komandoms reguliariajame sezone liko sužaisti po 1-4 rungtynes. Sustabdžius turnyrą pirmavo Rygos VEF (23/25), „Ogre“ (22/25) ir Talino „Kalev-Cramo“ (20/23). Uogrės komanda jau nebegalėjo aplenkti VEF klubo, bet jis dar nebuvo užsitikrinęs pirmosios vietos reguliariajame sezone, nes jem pavojų kėlė „Kalev-Cramo“.

Latvijos-Estijos lygoje šį sezoną žaidė aštuoni lietuviai, tačiau su keturiais iš jų sutartys jau buvo nutrauktos anksčiau. Pastarosiomis savaitėmis kaimyninių valstybių turnyre liko keturi mūsų šalies krepšininkai: penktąją vietą užimančioje „Rapla“ – Paulius Žalys (7,8 tšk.), šeštąją vietą užimančioje „Jūrmala“ – Denisas Krestininas (10,6 tšk.), aštuntąją vietą užimančioje „Tartu Ülikool“ – Adomas Drungilas (16,4 tšk.), dešimtąją vietą užimančioje Talino „Kalev-TLU“ – Tadas Pažėra, kuris tik kovo mėnesį atvyko į Estijos sostinę, kad pakeistų Martyną Mažeiką, spėjo sužaisti vos vienerias rungtynes ir per jas pelnė 21 tašką.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.