EUROLYGA 2023

Artūras Karnišovas: šešios įžvalgos, pasėjusios viltį „Bulls“ sirgaliams

NBA žvaigždžių spindesys išblėso, tačiau stipriausios pasaulio lygos užkulisiuose pastaruoju metu garsiausiai girdima lietuviška pavardė. Artūras Karnišovas pirmadienį oficialiai pristatytas „Chicago Bulls“ klubui ir jo sirgaliams. 48-erių buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas įgyvendino savo svajonę.

Artūras Karnišovas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V. Ščiavinskas
Artūras Karnišovas.<br>V. Ščiavinskas
Artūras Karnišovas.<br>T. Tumalovičius
Artūras Karnišovas.<br>T. Tumalovičius
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinskas
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinskas
Artūras Karnišovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artūras Karnišovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 14, 2020, 5:25 PM, atnaujinta Apr 14, 2020, 6:12 PM

„Man tai – svajonė, esu pasiruošęs iššūkiams, kurie manęs laukia. Užaugau stebėdamas „Bulls“ rungtynes. Mane – vaiką iš Lietuvos – „Bulls“ supažindino su amerikietišku krepšiniu, su NBA.

Visada žavėjausi šia komanda, tad man didžiulė privilegija būti jos dalimi. Ačiū už tai, kad turiu galimybę reprezentuoti šią komandą“, – emocingai kalbėjo lietuvis, tapęs „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidentu.

A.Karnišovas Nuo 2013 m. dirbo „Denver Nuggets“ klube, kuriame taip pat sėkmingai kopė karjeros laiptais. Prieš šį sezoną jis buvo paaukštintas į generalinio vadybininko pareigas.

„Bulls“ komandoje A.Karnišovas pakeitė 17 metų čia dirbusį Johną Paxsoną. Amerikietis nuo šiol užims vyriausiojo patarėjo pareigas, tačiau kasdieniame klubo valdyme nedalyvaus.

Be to, generalinis vadybininkas Garas Formanas taip pat neteko pareigų, tad lietuviui teks didžiulė atsakomybė, nuo kurios priklausys „Bulls“ klubo funkcionavimas.

Pirmadienį „Bulls“ prezidentas Michaelas Reinsdorfas džiaugėsi tokiu ekipos papildymu, o portalas „Yahoo Sports“ išskyrė 6 svarbiausius konferencijos aspektus.

A.Karnišovas vertina J.Paxsonso indėlį

„Bulls“ prezidentas pirmaisiais savo sakiniais pareiškė, kad klubo pokyčiams pritarė ir 17 metų krepšinio operacijų viceprezidento pareigas ėjęs J.Paxsonsas. Anot M.Reinsdorfo, jis buvo neatsiejama klubo dalis, tačiau pokyčiai buvo būtini.

Techniškai J.Paxsonsas liks vyriausiuoju krepšinio operacijų patarėju, tačiau jo indėlis dabar priklausys nuo A.Karnišovo. Tiesa, dalis ekspertų teigia, kad toks galių paskirstymas lietuviui gali sukelti nereikalingo spaudimo, tačiau A.Karnišovas tame mato tik naudą.

„J.Paxsonas turi puikią reputaciją, yra vertinamas visoje lygoje. Jis turi sukaupęs daugybę patirties, tad yra tikras informacijos šaltinis. Mes maloniai pabendravome, vertinu jo nuoširdumą ir meilę Čikagai bei klubui.

Tikiu, kad jis yra komandos vertybė, kuri padės man pritapti“, – teigė A.Karnišovas.

Išsiskyrė G.Formano ir A.Karnišovo filosofijos

A.Karnišovas atskleidė, kad bendravo su dabar jau buvusiu „Bulls“ generaliniu vadybininku G.Formanu, tačiau jų pozicijos išsiskyrė, tad bendrų tikslų kartu siekti negalėtų.

„Mūsų filosofijos dėl klubo ateities skyrėsi, tai neleistų komandai judėti į priekį. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad jis atidavė visas jėgas, kuomet dirbo „Bulls“ organizacijoje.

Tokie sprendimai niekada nebūna lengvi, tačiau buvau pasamdytas, kad pakeisčiau esamą situaciją“, – kalbėjo A.Karnišovas.

G.Formanas „Bulls“ klube dirbo 22-ejus metus.

Trenerio klausimas

A.Karnišovas pasižymi analitiniu mąstymu, kuris grįstas ir intuicija, ir faktais. Lietuvis niekada negarsėjo spontaniškais ir neorganizuotais sprendimais, tad dabartinio komandos trenerio Jimo Boyleno ateities klausimas nebus priimtas skubotai.

Vis dėlto A.Karnišovas atskleidė, kad jau pradėjo pokalbius su klubo administracija ir trenerių štabo nariais bei žaidėjais. Tiesa, koronaviruso pandemija komplikuoja esamą situaciją.

„Atliksiu išsamų kiekvieno „Bulls“ departamento vertinimą, skirsiu tiek laiko, kiek reikės. Visi žinome, kad šiuo metu situacija nėra pati geriausia, tad viskam reikės laiko. Bendraujame ne Čikagoje, o būdami namuose, kompiuterio pagalba“, – pasakojo lietuvis.

Daugelis ekspertų mano, kad J.Boylenas turėtų būti atleistas. 54-erių amerikiečio vadovaujama „Bulls“ per pusantrų metų iškovojo 39 pergales ir patyrė 84 pralaimėjimus.

Pokyčiai truks ilgai

A.Karnišovas atskleidė, kad nėra tikslios datos, iki kurios naujasis generalinis vadybininkas turi būti rastas. Vis dėlto jis pradėjo pokalbius su J.J. Polku ir Patu Connelly, kurie buvo G.Formano asistentai.

„Mano filosofija yra paprasta: suprasti žaidėjus, aiškiai komunikuoti, turėti subalansuotą sudėtį ir kūrybingai priimti sprendimus. Kai turiu tam laiko, noriu įvertinti esamą situaciją, pažvelgti, kur yra neišnaudotos galimybės.

Kitas mano žingsnis – samdyti naują generalinį vadybininką, tačiau šis procesas gali užtrukti“, – teigė lietuvis, pridurdamas, kad ieškos žmogaus, kuris turi panašius gebėjimus į jo paties.

Žaidėjų tobulėjimas – pagrindinis A.Karnišovo principas

Lietuvis atvyksta iš „Nuggets“ organizacijos, kurioje pasižymėjo puikiu žaidėjų ugdymu. A.Karnišovas atskleidė tokius talentus kaip Nikolą Jokčių, Jamalą Murray, Gary Harrisą, Willą Baroną, Monte Morrisą ir daugelį kitų.

„Vienas mano tikslų – pasiekti, kad žaidėjai tobulėtų. Esame antra jauniausia komanda visoje NBA, tai yra puikus ir jaunas branduolys. „Bulls“ yra puikiai surinkta komanda, – mano A.Karnišovas.

Krepšininkai visada nori žaisti, bet jie taip pat nori ir laimėti. Mano darbas bus palengvinti šį kelią. Tai buvo svarbus dalykas Denveryje, nuo šiol tai bus labai svarbu ir Čikagoje. Turime tobulinti savo žaidėjus.“

A.Karnišovas išskiria tris komandos sudarymo kelius: kviečiant NBA naujokų biržoje, perkant laisvųjų agentų rinkoje ir atliekant mainus. Anot lietuvio, lipdyti komandą iš naujai pakviestų krepšininkų yra geriausias būdas tobulėti.

A.Karnišovas yra sąmoningas

„Ši organizacija yra kryžkelėje“, – pareiškė „Bulls“ prezidentas.

„Bulls“ pribrendo pokyčiams, kuriems reikia tvirtos rankos. Anot „Bulls“ vadovų, A.Karnišovas yra tinkamiausias variantas.

„Viskas, ką galime kontroliuoti, yra mūsų požiūris į kiekvieną sprendimą, – „Bulls“ sirgaliams kalbėjo lietuvis. – Tvirtas pagrindas yra gyvybiškai svarbus, jį bandysiu įdiegti ir Čikagoje. Negalima praleisti nei vieno žingsnio. Svarbu sistemingas požiūris į sėkmę, sunkus darbas ir kruopštumas. Todėl sieksime nuolatinio tobulėjimo.“

Reikės laiko ir kantrybės, tačiau A.Karnišovo darbai padės pakeisti „Bulls“ organizaciją, baigė „Yahoo Sports“.

Parengta remiantis Yahoo Sports inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.