EUROLYGA 2023

Išskirtiniai kadrai apie M. Jordaną sužavėjo krepšinio pasaulį: „Geriausios dvi karantino valandos“

COVID-19 pandemijos metu sporto sirgaliai nebeturi galimybės gyvai pasižiūrėti sporto renginių, nes jie paprasčiausiai nevyksta. Tačiau balandžio 19 dieną dienos šviesą išvydo visus sporto gerbėjus pradžiuginusi dokumentika – „Paskutinis šokis“ (angl. Last Dance).

 Michaleas Jordanas laikomas vienu geriausių visų laikų žaidėju.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Michaleas Jordanas laikomas vienu geriausių visų laikų žaidėju.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 8:02 AM

Tai dešimties dalių išskirtinis pasakojimas apie 1997-1998 metų pergalingą „Chigaco Bulls“ komandos žygį, į kurį vedė legendinis Michaelas Jordanas. Tas sezonas tapo dar viena dėlionės detale, ko gero, įspūdingiausių pasiekimų sąrašą turinčio sportininko karjeroje.

M.Jordanas pergyveno, kad po šios dokumentikos apie ji bus blogai galvojama, tačiau jis ir toliau lieka tituluojamas, kaip vienas geriausių NBA žaidėjų visoje istorijoje. Lygoje yra krepšininkų, daugiau laimėjusių NBA čempionų žiedų nei M.Jordanas, tačiau pastarojo statistikos rodikliai atrodo tarsi iš kitos planetos.

Reikia sutikti, kad nebuvo nei vieno krepšininko, kuris taip būtų dominavęs ir  kartu padaręs tokį milžinišką įtaką krepšiniui bei NBA. Prie viso to galima pridėti jo asmenybę, ambicijas (juk jis yra žmogus visam laikui pakeitęs krepšinio batelių likimą), kurios jį atskiria nuo likusių.

Taškų rikimo mašina

M.Jordanas per savo karjerą vidutiniškai pelnydavo 30,1 taško. Ir tai yra geresnis rezultatas nei legendinio Wilto Chamberlaino, kurio vidurkis – 30,07. Iš šiuo metu karjerą dar tęsiančių krepšininkų arčiau yra LeBronas Jamesas (27,1 taško) ir Kevinas Durantas (27 taškai).

Visų laikų rezultatyviausiųjų sąraše M.Jordanas rikiuojasi penktoje vietoj su 32292 taškais. Į priekį jis praleido Kareemą Abdul-Jabbarą (38387 taškai), Karlą Malone'ą (36928), LeBroną Jamesą (34087) ir šių metų sausio mėnesį sraigtasparnio avarijoje žuvusį Kobę Bryantą (33643).

Tačiau M.Jordanas per 19 metų sužaidė 15-a sezonų, įskaičiuojant jo nuotykį su beisbolu ir keistą sugrįžimą „Washington Wizards“ komandoje. Per tuos 15 sezonų M.Jordanas turėjo ir prastų atkarpų. Dėl traumos jis nežaidė beveik didžiąją dalį antrojo savo NBA sezono metu.

Dėl beisbolo jis praleido beveik visą sezoną ir vėliau sugrįžęs 1994-1995 metais spėjo sužaisti tik 17 rungtynių reguliariajame sezone.

Užpildžius šiuos tarpus sėkmingu M.Jordanu žaidimu NBA, veikiausiai krepšininkas galėjo tapti daugiausiai istorijoje pelniusių taškų krepšininku lygoje.

Neišvengė palyginimų su L.Jamesu

Visai gali būti, kad M.Jordanas su savo komanda nusprendė paleisti „Paskutinio šokio“ dokumentika, nes imta abejoti jo visų laikų geriausiojo statusu. ESPN analitikas Billas Simmonsas atskleidė, kad M.Jordanas pradžioje nerodė noro dėl dokumentinio filmo apie jį.

„2009 metais mes žinojome apie šią dokumentinę medžiagą. Buvo filmuojamas visas jo paskutinis sezonas „Bulls“ komandoje. ESPN turėjo visą medžiagą, kurioje buvo išskirtiniai kadrai. Juos buvo užfiksuotas tikras M.Jordanas, kuris buvo itin azartiškas, rėkiantis savo komandos draugų, dalykai, kurios buvome girdėję apie jį, bet nematę.

M.Jordanas niekuomet nenorėjo to rodyti, ir manau, kad po L.Jameso laimėto NBA čempionų žiedo su „Cleveland Cavaliers“ komanda, viskas pradėjo keistis. Atsirado palyginimai su L.Jamesu, buvo diskutuojama, kuris iš jų yra geriausias visų laikų NBA krepšininkas.

Manau, kad tuomet M.Jordanas ir jo komanda pirmą kartą suprato, kad jiems reikia ginti savo legendą“, – „Ringer“ tinklalaidėje atskleidė B.Simmonsas.

Reakcijos po premjeros

NBA sezonas sustabdytas, tad nieko nuostabaus, kad dokumentika apie M.Jordaną atsidūrę dėmesio centre. Po premjeros balandžio 19 dieną socialinius tinklus užplūdo garsių krepšininkų atsiliepimai.

„Tai buvo fantastika ir aš mėgavausi žiūrėdamas tas dvi valandas. Jaunieji sirgaliai, kurie niekada nematė M.Jordano žaidžiančio dabar galės suprasti, kodėl jis geriausias visų laikų krepšininkas“, – rašė „Los Angeles Lakers“ klubo legenda Magicas Johnsonas.

„Geriausios dvi karantino valandos“, – teigė „Philadelphia 76ers“ krepšininkas Tobias Harrisas.

„Prašokime laiką iki kito sekmadienio“, – šmaikštavo „Brooklyn Nets“ aukštaūgis DeAndre Jordanas.

„Paskutinio šokio“ dokumentika rodoma per „Netfilx“ platformą. Iš viso planuojama parodyti 10-imt dalių. Už JAV ribų planuojama rodyti nuo balandžio 20-iosios, kas savaitę išleidžiant po du epizodus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?