EUROLYGA 2023

Tai, dėl ko kaltino M. Jordaną: mįslingas tėvo nužudymas ir sensacingas perėjimas į beisbolą

Michaelas Jordanas yra NBA krepšinio legenda ir geriausias krepšininkas istorijoje. Tiesa, yra tam prieštaraujančių, tačiau dešimties serijų dokumentika „The Last Dance“ tai tik dar kartą įrodo.

 M.Jordanas itin sunkiai išgyveno tėvo mirtį.<br> ZumaPress/Scanpix nuotr.
 M.Jordanas itin sunkiai išgyveno tėvo mirtį.<br> ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2020, 8:16 AM, atnaujinta May 21, 2020, 7:25 AM

Tačiau naujausiose serijose parodoma ir nepagražinta įspūdingos M.Jordano karjeros pusė – skandalingas tėvo nužudymas ir sensacingas perėjimas iš krepšinio į beisbolą.

1993-aisiais JAV žiniasklaidoje sklandė įvairios konspiracijos teorijos, kurios sukėlė diskusijų audrą: ar dėl visko kalta M.Jordano priklausomybė lošimams?

Tėvo nužudymas

56-erių Jamesas Jordanas buvo nužudytas 1993-ųjų liepos mėnesį. Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad krepšininko tėvą nužudė anksčiau teisti paaugliai Danielis Greenas ir Larry Demery.

Nusikaltėliai pastebėjo naujutėlaitį „Lexus“ automobilį, kurį neseniai buvo įsigijęs M.Jordanas. Tą dieną automobiliu važiavęs J.Jordanas žaidė golfą, o vėliau nusprendė nusnausti pakelėje.

Paaugliai krepšininko tėvą nušovė tiesiog miegantį, išmetė jį iš automobilio. Vėliau nusprendė pasivažinėti automobiliu, kol galiausiai sudaužė ir paliko jį pamiškėje.

Tai buvo skausmingas dūris M.Jordanui, kuris ir taip pat jautė žiniasklaidos dėmesį dėl lošimų skandalo, kuomet kartu su tėvu prieš Vakarų konferencijos finalą su „New York Knicks“ klubu nusprendė nuvykti į kazino, kuriame praleido vakarą.

Maža to, buvęs M.Jordano golfo varžovas Richardas Esquinas savo knygoje „Michaelas ir Aš“ parašė, kad NBA žvaigždė jam pralošė daugiau nei 1 mln. JAV dolerių.

Tai sukėlė papildomą žiniasklaidos dėmesį. Sirgaliai ėmė tikėti, kad krepšininkas yra priklausomas azartiniams lošimams.

„Aš negaliu nustoti lošti, – tada kalbėjo M.Jordanas. – Aš turiu konkurencijos problemų, varžymosi problemą.“

Sąsajos tarp lošimų ir tėvo nužudymo

„Orlando Sentinel“ žurnalistas Brianas Shcmitzas savo straipsnyje rašė: „Ar M.Jordanas yra kažkaip susijęs su keista tėvo žūtimi?“ JAV žiniasklaidoje pasirodė gausybė spekuliacijų, susijusių su M.Jordano priklausomybe.

„Tai buvo labai negerai, labai neteisinga, – kalbėjo „The Jordan Rules“ knygos autorius Samas Smithas. – Įsivaizduokite, nužudo jūsų tėvą, o dėl to kaltina jus. Tai yra labai negražu.“

M.Jordanas negalėjo pakęsti piktų antraščių ir pilamo purvo.

„Tai sklinda ne iš tų žmonių, kuriuos aš myliu, kurie mane pažįsta ir gerbia. Tai sklinda iš tų žmonių, kuriems atsibodo, kad esu viršūnėje“, – atsakė krepšininkas.

Žurnalistas Colinas Cowherdas bandė paaiškinti situaciją.

„Nužudymą atliko du iškrypėliai. Du nusikaltėliai, kurie buvo teisti dėl banko apiplėšimo. Norite pasakyti, kad M.Jordanas kažkam buvo skolingas 35 tūkst. JAV dolerių, ir tas kažkas susirado tuos niekšus, kurie žinojo, kad M.Jordano tėvas bus atsitiktiniame kelyje, miegos? Jie sekė jį? Juk tais laikais nebuvo jokių GPS prietaisų.

Konspiracijos teorija apie M.Jordano tėvo mirtį yra didžiausia nesąmonė“, – kalbėjo C.Cowherdas.

Mįslingas pasitraukimas

Sukrečianti tėvo mirtis nebuvo vienintelė konspiracijos teorija. Dar viena įtarimu banga pakilo tuomet, kai M.Jordanas nusprendė nutraukti karjerą NBA ir persikelti į „Chicago White Sox“ beisbolo komandą.

JAV žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad tai galėtų būti slaptas NBA komisaro Davido Sterno žingsnis, nesukeliantis neigiamas reputacijos NBA įvaizdžiui.

Po to, kai pasirodė pranešimų, jog M.Jordanas yra priklausomas nuo lošimų, 1993 m. sezono pabaigoje NBA pradėjo tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti, ar „Chicago Bulls“ žaidėjas nepažeidė lygos taisyklių.

Netrukus geriausios NBA komandos žaidėjas pranešė apie pasitraukimą iš NBA.

„Jei „Bulls“ manęs norės, jei D.Sternas leis man grįžti, tuomet galvočiau apie sugrįžimą“, – specialioje atsisveikinimo konferencijoje tada kalbėjo M.Jordanas.

Žiniasklaidai užkliuvo M.Jordano žodžiai dėl D.Sterno leidimo, ypatingai dėl to, kad lyga jau buvo pradėjusi tyrimą dėl krepšininko užklasinės veiklos.

Nepaisant to, M.Jordanas netrukus pasirodė „White Sox“ treniruotėje, į kurią subėgo būrys žurnalistų. Netrukus NBA paskelbė, kad tyrimas dėl krepšininko veiklos yra nutrauktas, mat amerikietis nepažeidė jokių taisyklių. Tiesa, tai vietos žiniasklaidai jau nebebuvo taip įdomu.

1994-1995 m. sezone M.Jordanas grįžo į „Bulls“, tiesa, be krepšinio jis praleido 18 mėnesių.

Krepšininko sugrįžimas paskatino kalbas, kad D.Sternas buvo sutaręs su M.Jordanu dėl „slaptos“ diskvalifikacijos, kurią M.Jordanas privalėjo atlikti dėl purvinų lošimų.

„Aš sugrįžau“, – trumpai kalbėjo legenda.

Tačiau C.Cowherdas vėl skuba paneigti dar vieną konspiracijos teoriją.

„Idėja, kad M.Jordanas nori trauktis, buvo aprašyta jo trenerio Timo Groverio knygoje.

Krepšininkas T.Groveriui apie pasitraukimą kalbėjo dar 1992 m., kuomet prasitarė, kad „man reikia beisbolininko kūno, aš ketinu žaisti beisbolą“.

T.Groveris atskleidė, kad krepšininkas jam tai sakė 1992 m. olimpiados metu. M.Jordanas kalbėjo, kad jam tereikia dar vieno, trečiojo NBA žiedo, taip jis galėtų aplenkti Magicą Johnsoną ir Larry Birdą, nes laimėtų tris čempionų žiedus paeiliui“, – teigė C.Cowherdas.

Žmonės norėjo stebėti M.Jordaną, jie pirko bilietus į rungtynes, televizijos kanalai varžėsi dėl transliacijų. Anot C.Cowherdo, D.Sternui nebūtų apsimokėję skirti diskvalifikacijos krepšininkui, kuris neša pelną lygai.

„Paskutinis šokis“

Tai dešimties dalių išskirtinis pasakojimas apie 1997-1998 metų pergalingą „Chigaco Bulls“ komandos žygį, į kurį vedė legendinis Michaelas Jordanas. Sezonas tapo dar viena dėlionės detale, ko gero, įspūdingiausių pasiekimų sąrašą turinčio sportininko karjeroje.

M.Jordanas jaudinosi, kad po šios dokumentikos apie ji bus blogai galvojama, tačiau jis ir toliau lieka tituluojamas, kaip vienas geriausių NBA žaidėjų visoje istorijoje. Lygoje yra krepšininkų, daugiau laimėjusių NBA čempionų žiedų nei M.Jordanas, tačiau pastarojo statistikos rodikliai atrodo tarsi iš kitos planetos.

Reikia sutikti, kad nebuvo nei vieno krepšininko, kuris taip būtų dominavęs ir kartu padaręs tokį milžinišką įtaką krepšiniui bei NBA. Prie viso to galima pridėti jo asmenybę, ambicijas (juk jis yra žmogus visam laikui pakeitęs krepšinio batelių likimą), kurios jį atskiria nuo likusių, teigiama ESPN apžvalgoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.